Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Een stabiele en stevige basis voor astrofotografie begint met een goed statief

Er is één onderwerp dat overal ter wereld gefotografeerd kan worden: onze nachtelijke hemel. En op de een of andere manier heeft het kijken naar de sterren, de maan en de planeten op zijn minst een virtueel reiskarakter. Ook doet het mij persoonlijk verder dromen over mijn grootste wens, een vlucht naar de ruimte. Het is niet voor niets dat de werktitel van mijn volgende project ‘Interstellar’ is.


foto van Adrian Rohnfelder

Geschreven door Adrian Rohnfelder

Adrian Rohnfelder is een internationaal bekroonde fotograaf. Daarnaast is hij auteur en docent. Hij reist naar de meest hemelse en helse plaatsen op aarde om de mooiste foto’s te maken.


Geen trillingen bij een stabiel statief

Bij astrofotografie is het absoluut noodzakelijk om te werken met een stabiel statief. Voor volformaat beelden van bijvoorbeeld de maan heb je een sterke telelens nodig. Zelfs met mijn eigenlijk lichte MFT-apparatuur weegt mijn camera inclusief objectief al twee kilogram. Je hebt een statief nodig die bij dit gewicht stabiel is en er mogen echt géén trillingen plaatsvinden. In het telebereik veroorzaken zelfs de geringste trillingen of vibraties al een zichtbare vervaging op de foto. Een zwaar stabiel statief is misschien de meest voor de hand liggende optie om trillingen te voorkomen.

Aan de andere kant reis ik graag met lichte bagage, dus ik ben eigenlijk op zoek naar de ideale combinatie. Het Leofoto RF-324C statief met de LH-40 kogelkop, geënt op de Ranger-serie lijkt zich bewezen te hebben. Dus neem ik hem mee op mijn reis naar de sterren om dit statief zelf uit te proberen.

Astrofotografie Leofoto RF-324C- statief

Ik vind vooral de modulaire opbouw van het Leofoto statief mooi.

Het Leofoto Ranger RF-324C statief

Het gewicht van dit statief met balhoofd is minder dan twee kilo en heeft een pakformaat van 570mm. Deze specificaties zijn voor mij net acceptabel. Ik neem het statief voor de test mee naar een weiland in de buurt. Mijn toekomstige reizen zullen voornamelijk bestaan uit langere etappes te voet met zware bagage. Het lichte gewicht van het RF-324C statief wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van carbon. De 10 lagen carbon zorgen voor stabiliteit en door het carbon ontstaan weinig trillingen. Daarnaast worden de overige ongewenste trillingen geabsorbeerd door rubberen voetjes. Afhankelijk van het terrein kun je eventueel de voetjes gemakkelijk vervangen door de meegeleverde roestvrijstalen spikes.

Wat ik vooral mooi vind aan het Leofoto statief is de modulaire opbouw. De meegeleverde middenzuil is bijvoorbeeld niet vast in het statief gebouwd, zo kun je de kolom er ook uithalen als je dat wilt. Daarnaast heeft Leofoto nog vele andere nuttige en optioneel verkrijgbare accessoires voor het statief. Zo kan ik, afhankelijk van de tour en het doel, beslissen hoeveel apparatuur ik wil of kan meenemen.

Bekijk het RF-324C statief met LH-40 balhoofd

Astrofotografie - statief stabiel neerzetten

Voor astrofotografie is het absoluut noodzakelijk om te werken met een stabiel statief.

De RF-324C is prima te vervoeren, maar hoe is het gebruik in de praktijk gegaan?

De vier segmenten van de statiefpoten kunnen soepel uit elkaar worden getrokken en weer in elkaar worden geschoven. De rubberen draaigrepen om een segment vast te zetten hebben een goede grip en voelen prettig aan, ook als het buiten koud is. Door een praktisch scharnier hebben de statiefpoten drie verschillende kantelhoeken. Bij de grootste kantelhoek kunnen de poten worden vastgezet waarbij de poten een volledig vlakke ondersteuning op de grond bieden. Dit geeft extra stabiliteit als er sprake is van een sterke wind.

Opmerking
De statieven van Leofoto zijn van zeer goede kwaliteit en zullen langdurig mee gaan. Daarom zit er op elk Leofoto statief maar liefst 10 jaar garantie. Je kunt je Leofoto product registreren op Leofoto.eu.
De maan astrofotografie stabiel lichtgewicht statief

De beste manier om de maan te fotograferen op een heldere nacht zonder sluierwolken.

Het solide LH-40 balhoofd

Het mooiste aan het statief vind ik het stevige LH-40 balhoofd. Het onderste gedeelte van het balhoofd maakt een horizontale panning van 360 graden mogelijk. De nummering van de graden op het balhoofd helpt mij bij het maken van een panoramafoto. De ingebouwde waterpas is ook fijn, je ziet zo namelijk snel of je camera recht staat en je horizon op de uiteindelijke (panorama) foto wel recht is.

De drie draaiknoppen om het balhoofd in te stellen hebben inkepingen die gemakkelijk vast zijn te pakken en te draaien. Met de grootste draaiknop stel je de kogelbal in. Dat gaat absoluut op een veilige manier. Er is namelijk niets vervelender dan een balhoofd dat niet voor honderd procent in ingestelde positie blijft zitten. Ik heb het balhoofd in meerdere posities naar de hemel ingesteld en dat kon zelfs tot bijna helemaal verticaal met de twee inkepingen die een zwenking in de verticale richting mogelijk maken. Ik heb daar geen enkel probleem mee ondervonden.

Daarnaast kunnen alle Arca-Swiss compatibele cameraplaten op de snelkoppeling worden gebruikt. Voor deze platen wordt ook een multitool meegeleverd om de snelkoppeling van de camera los of vast te zetten. Dit vind ik heel handig, nu zijn eindelijk de tijden voorbij dat ik ergens diep in mijn rugzak naar een muntje moest zoeken.

halve maan sterrenhemel met stabiel statief

Je kunt echt mooie foto's van de maan en de sterrenhemel maken.

Conclusie

Bij astrofotografie is het absoluut noodzakelijk om te werken met een stabiel statief. Door het Leofoto RF-324C statief zelf in de praktijk uit te proberen kan ik je vertellen dat dit statief zowel licht van gewicht als stabiel is. Met dit statief en de LH-40 balhoofd was het zelfs mogelijk om bij harde wind foto's maken van Venus.

De Ranger RF-324C is eenvoudig in te pakken en mee te nemen. Nu houdt niets mij tegen om de reis naar de hemel voort te zetten.

Bekijk het RF-324C statief met LH-40 balhoofd

Astrofotografie Leofoto RF-324C- statief

Tip: Je moet je zelf warm kleden, afhankelijk van de verwachte koele nachttemperaturen.