Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

De beste accessoires voor vloggers - build your own vlogkit!

Vloggen of video-bloggen wordt steeds populairder, zeker onder jongeren. Begrijpelijk ook, want hoe leuk is het om je dagelijkse beslommeringen, mening of kennis te kunnen delen met iedereen? Veel vloggers beginnen simpel met hun smartphone en stappen later over op een compacte fotocamera vanwege het extra gemak dat een dergelijk toestel biedt.

Maar gezien de videokwaliteit van smartphones en het extra gemak van het direct kunnen delen van je video is dat eigenlijk jammer. Gelukkig komt Joby met een super slimme oplossing waarmee vloggen (of filmen in het algemeen) met je smartphone comfortabeler, leuker en professioneler wordt.

Het mooie is dat die accessoires zich ook uitstekend laten combineren met een normale camera voor video en fotografie. Met de Joby Hub adapter als stralend middelpunt combineer je namelijk allerlei slimme accessoires (van Joby zelf of andere merken) om een mobiele ‘video-rig’ te bouwen die helemaal aansluit op jouw wensen. Lego voor professionele vloggers!

Welke producten gebruik je voor de ideale vlog/video rig?

In deze blog laat ik je een ‘rig’ zien die opgebouwd is uit een aantal componenten waarmee je in vrijwel welke situatie uit de voeten kunt. Het mooie is echter dat je prima klein kunt beginnen en de set gaandeweg kunt uitbreiden om meer mogelijkheden te creëren.

De vlogkit van Rick met Joby, Olloclip en Hähnel.

De vlogkit van Rick met Joby, Olloclip en Hähnel.

In mijn complete video rig gebruik ik de volgende producten:

De vlogkit van Rick bestaat uit deze onderdelen.

De vlogkit van Rick bestaat uit deze onderdelen.

Het mooie van de nieuwe producten van Joby is dat ze zo flexibel zijn. Je kunt namelijk starten met alleen een GripTight smartphonehouder en daar een Joby Hub Adapter bij kopen om losse accessoires toe te voegen. Bijvoorbeeld één arm met een videolampje. Daarmee kun je al mooie video opnamen maken in moeilijke omstandigheden met weinig licht. Als je gaandeweg tot de conclusie komt dat je smartphone microfoon onvoldoende geluidskwaliteit biedt koppel je er makkelijk een externe microfoon aan voor gerichtere geluidsopnamen. De mogelijkheden zijn daarmee eindeloos en maken het mogelijk om je ‘rig’ door te ontwikkelen op het moment dat je vaardigheden je huidige set-up ontgroeien.

De meest veelzijdige grip voor je smartphone: Olloclip Pivot

Olloclip ken je waarschijnlijk al van de handige smartphone lensjes die ze maken. De Olloclip Pivot grip is daarom uiteraard ook prima te gebruiken in combinatie met één van hun iPhone-lenzen, maar dat is geen must. De Olloclip Pivot is namelijk ook compatibel met andere toestellen dan de iPhone. Het belangrijkste doel van de Pivot Video Grip is het zorgen voor een betere en daarmee stabielere grip, wat een groot voordeel is om stabiel te filmen. De Olloclip Pivot Grip bestaat uit een ergonomisch gevormd handvat waarmee het mogelijk is om je smartphone stevig en met één hand vast te houden. De Grip biedt daarvoor een ronde opening voor je wijsvinger die zorgt voor een prettige en stabielere houding.
De houder zelf biedt plaats aan smartphones met een scherm van 4 tot 5.5 inch en heeft een rubberen coating aan de binnenkant voor een goede grip op je toestel. En uiteraard is het rubber zo zacht dat je toestel nooit beschadigd raakt door de klem. Boven op de smartphonehouder zit een mount voor een lampje of microfoon. Mooie extra is dat er standaard ook een GoPro compatibele houder bij zit, zodat je makkelijk kunt wisselen tussen het gebruiken van je smartphone naar een GoPro.

De Olloclip Pivot Grip met een Joby Hub Adapter.

De Olloclip Pivot Grip met een Joby Hub Adapter.

Combineer diverse vlog accessoires met de Joby Hub Adapter

De Joby Hub Adapter laat zich het beste omschrijven als een universele stekkerdoos voor (Joby-) accessoires. Je schroeft de Joby Hub Adapter in een universele statief schroefdraad en hebt daarna 4 vrije statief schroefdraden waar je alle soorten Joby of andere accessoires in kunt draaien die gebruikmaken van 1/4-inch M20 schroef (standaard maat voor statieven).
Makkelijker kunnen we het niet maken, maar wel mooier. Want door het rood geanodiseerde aluminium matcht de Joby Hub Adapter perfect met de andere Joby of Olloclip accessoires.

Losse onderdelen voor je vlog rig: Joby Locking Arm en GorillaPod arm

De Joby Locking Arm en Joby GorillaPod Arm zijn twee vergelijkbare accessoires die gemaakt zijn om te combineren met accessoires van Joby of andere merken. De Locking Arm is vast en biedt aan twee kanten een klein balhoofd met een standaard statiefschroef. Met de centrale schroef blokkeer je de balhoofdjes en zet je de arm vast in de gewenste positie.
Als je meer flexibiliteit zoekt is de Joby GorillaPod Arm de perfecte keuze. Deze biedt net als de Locking Arm aan twee kanten een standaard statiefschroef om hem te combineren met andere accessoires. Het grote verschil is dat dit geen vaste arm is maar dat deze opgebouwd is uit 5 van de bekende GorillaPod gewrichten. Daarmee kun je de arm in alle mogelijke richtingen buigen. Ideaal bijvoorbeeld voor het monteren van een videolampje, want met de GorillaPod Arm kun je het licht optimaal instellen voor de beste belichting.

De Locking Arm en de GorillaPod Arm van Joby.

De Locking Arm en de GorillaPod Arm van Joby.

Compacte videoverlichting voor je vlogs: Lume Cube

In het kort: de Lume Cube is een waterdicht, bijna onverwoestbaar LED lampje met een ongelooflijk hoge lichtopbrengst. En dat niet alleen, want door de ingebouwde Bluetooth functionaliteit kun je het lampje desgewenst ook nog op afstand bedienen met je smartphone. Eén enkele Lume Cube is sterk genoeg om een video krachtig bij te lichten. Alleen kan de grote hoeveelheid licht uit één punt iets te veel van het goede zijn als je mensen filmt. Gelukkig kun je de helderheid van de LumeCube in 10 stappen instellen, dus als je twee Lume Cubes gebruikt met een iets lagere lichtsterkte heb je meer dan voldoende licht en blijft het ook voor het onderwerp prettig kijken. Bijkomend voordeel is dat je met twee lichtbronnen een mooiere, gelijkmatigere verlichting krijgt. En als je dan een keer echt veel licht nodig hebt kun je beide lampen op maximaal zetten en kun je zelfs in een duistere grot nog heldere filmopnamen maken.

De Lume Cube heeft voldoende licht om je video in het donker bij te lichten.

De Lume Cube heeft voldoende licht om je video in het donker bij te lichten.

Hoe verbeter je de geluidskwaliteit van je mobiele vlogs?

In een eerdere blog heb ik de Hähnel MK200 richtmicrofoon al een keer uitvoerig kunnen testen in combinatie met een fotocamera en was ik onder de indruk van de geluidskwaliteit. Het grote voordeel van de MK200 is dat deze directioneel is. Dat wil zeggen dat hij vooral gevoelig is voor geluid dat recht van voren komt en dat hij andere geluiden zo veel mogelijk wegfiltert. Dat in tegenstelling tot je smartphone die een (meer) omni directionele microfoon heeft die geluiden uit de gehele omgeving opneemt. Dat is vooral onhandig als je spraak wilt opnemen in een rumoerige omgeving. Met je smartphone hoor je dan veel omgevingsgeluid met de spraak er doorheen. Bij de Hähnel MK200 hoor je veel minder van het omgevingsrumoer en meer van de spraak waardoor deze beter te verstaan is. Er blijft nog voldoende omgevingsgeluid hoorbaar om de sfeer van de omgeving mee te nemen in je opname, maar deze zal nooit meer de overhand hebben. Een echte aanrader voor professioneel klinkende audio. En helemaal mooi is dat je deze bij de meeste smartphones in combinatie met een TRRS Microfoon / hoofdtelefoon adapter ook gewoon aan kunt sluiten op je smartphone.

Met de Hähnel MK200 op je vlog rig verbeter je de geluidskwaliteit van je video's.

Met de Hähnel MK200 op je vlog rig verbeter je de geluidskwaliteit van je video's.

Hoe maak je zelf een vlog statief voor alle oppervlakken?

De Joby Suction Cup is een kleine zuignap die je op alle soorten gladde oppervlakken kunt vastzetten. Je druk de Suction Cup op een oppervlak en draait deze vast door de rode ring te draaien. Daardoor zuigt de Suction Cup zich extra vast aan zijn ondergrond. Ideaal om bijvoorbeeld een GoPro aan een auto, raam of ander glad oppervlak te monteren. Met één Suction Cup en één Locking Arm zet je een lichte accessoire vast op een stilstaand voorwerp. Als je echter meer draagkracht nodig hebt kun je met behulp van een Joby Hub Adapter ook drie Suction Cups met drie Locking Arms combineren. Daarmee hang je zelfs een full size camera gewoon aan een raam of een GoPro aan een rijdende auto. De kracht van deze Suction Cups is erg indrukwekkend.

Met 3 Joby Suction Cups creëer je een stabiel zuignap statief voor je vlog setup.

Met 3 Joby Suction Cups creëer je een stabiel zuignap statief voor je vlog setup.

Conclusie: met Joby, Olloclip en Lume Cube maak je jouw eigen vlogging rig

De accessoires van Joby en Olloclip zijn ontzettend flexibel en bieden je bijna oneindige mogelijkheden. Door de slimme Joby Hub Adapter kun je allerlei verschillende accessoires combineren en bouw je een set accessoires die perfect aansluiten bij jouw wensen. Of je nu op zoek bent naar een ‘vlogging rig’ die je mee kunt laten ontwikkelen met je eigen vaardigheden of een flexibele set-up voor fotografie, Joby biedt een passende oplossing.

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op Ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.

Geef een reactie