Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Billingham 225 fototas - Niet kapot te krijgen

Je bent een heel goede importeur als je tussen het grote aanbod de juiste producten kunt selecteren. Je bent een heel goede verkoper als je in no time de fotominnende hobbyist en professional aan dat product helpt.

Ik heb het hier over Jules Degreef, die in 1983 de fraaie Billingham tassen naar ons land haalde. Zelf schafte ik de Billingham 225 Khaki/Tan cameratas in 1991 aan, getuige de fotoboeken die ik er op heb nageslagen. ‘Mijn’ tas viert nu, in 2016, dus zijn 25-jarig jubileum! Al die jaren is-ie flink beproefd, in zon en regen gebruikt, tegen ruwe denim gehouden en overladen met zware camera’s en lenzen.

Mich Buschman met zijn 'nieuwe' Billingham 225 in 1991

Mich Buschman met zijn 'nieuwe' Billingham 225 in 1991

Eén van de nylonritsen is – op de hoek – wat zwak en één lip is afgebroken. Het met stroef rubber beklede schouderpad was versleten en is vervangen door een nieuwe. Nog steeds is de fototas waterdicht, dankzij de regenflap en het speciale canvasdoek, bestaande uit twee lagen klasse A katoen met daartussen het ‘Stormblock’ materiaal.

Een Billingham 225 fototas van 25 jaar oud

Een Billingham 225 fototas van 25 jaar oud

Oude vs. Nieuwe Billingham 225

Ik heb hier de nieuwe tas voor me. Schoon, perfect afgewerkt, het dikke juchtleder (Top Grain) vertoont fijne adertjes. De verstelbare schouderriem is nog stroef van nieuwigheid. De ritsen zijn van een ander type, platter en wrijvingsarm, en de ritsen zijn netjes afgewerkt. Prachtig! De tas meet 320 x 220 x 230 mm en er kan een spiegelreflex met twee lenzen en een flitser in. De voorvakken bieden genoeg ruimte voor allerlei klein spul zoals filters, een lader, extra kaartjes en accu’s, je portemonnee, telefoon en rijbewijs. Leeg weegt de Billingham 225 ongeveer 1,6 kilogram. De uitneembare verdeler is nu gevoerd met een stijf materiaal, waardoor de vorm behouden blijft. Ook biedt dit meer bescherming inwendig. Er wordt een extra schotje meegeleverd dat met breed klittenband op zijn plaats blijft.

Zo ziet een nieuwe Billingham 225 cameratas eruit

Zo ziet een nieuwe Billingham 225 cameratas eruit

Niets op de cameratas aan te merken?

Is er dan niets op aan te merken? De prijs wellicht? In de fotovakhandel betaal je er € 399,- voor. Stel dat er 25 jaren geleden ook in euro’s was betaald, dan heeft de tas me € 16,- per jaar gekost, ofwel € 1,33 per maand.
Het heupvak gebruik ik weinig. Er kan een schrijfblok in, of een plat tasje, etcetera. Ik heb de handriem van de tas af geknipt, omdat ik de fototas alleen als schoudertas wenste te gebruiken.

Zoek de verschillen: oude vs. nieuwe Billingham 225

Zoek de verschillen: oude vs. nieuwe Billingham 225

Billingham bestaat sinds 1978. In het Engelse bedrijf wordt nog vrijwel alles ‘handmatig’ (lees: met behulp van naai- en stikmachines) in elkaar gezet. Natuurlijk maakt men inmiddels diverse andere modellen, zoals te zien is op www.billingham.co.uk.

Tijdens mijn winterse ochtendwandeling heb ik tóch weer de oude, slechts licht versleten Billingham 225 meegenomen. Hij is zó lekker soepel en: oude liefde roest niet. Het is de ultieme schoudertas voor fotografen; voor mij dé tas.

Over Mich Buschman

Mich Buschman is professioneel fotograaf en geeft lessen in o.a. portretfotografie. Met zijn ruim 30 jaar fotografie ervaring is hij een echte kenner van de fotobranche. Via onze blog vertelt hij over de (technische) werking van onze producten. Kijk voor meer informatie over Mich op www.michbuschman.nl.

Zie onderstaand nog enkele vergelijkingen tussen de nieuwe en oude tas. De messing doppen zijn nog steeds in tact!

De oude en nieuwe Billingham 225 fototassen naast elkaar

De oude en nieuwe Billingham 225 fototassen naast elkaar

Billingham 225 oud en nieuw: een kijkje binnen.

Billingham 225 oud en nieuw: een kijkje binnen.

De achterkant van de oude en nieuwe Billingham 225; verschillende ritsen.

De achterkant van de oude en nieuwe Billingham 225; verschillende ritsen.

Een oude vs een nieuwe Billingham 225 insert.

Een nieuwe vs. een oude Billingham 225 insert.

Details van de oude vs nieuwe Billingham 225; de messing knopen zijn nog in tact!

Details van de oude vs nieuwe Billingham 225; de messing knopen zijn nog in tact!

2 gedachten over “Billingham 225 fototas - Niet kapot te krijgen”

 • Beste Jules,
  Wat leuk dat jij hier op reageert. Jij hebt destijds zo'n goede zet gedaan met deze voortreffelijke tassen en gelukkig heeft je zoon Billingham in ere gehouden. Ook vandaag ging de 225 weer mee naar een workshop in Nijmegen en als ik dan vertel wat een goede tas na 25 jaren feitelijk gekost heeft, wil iedereen wel even kijken en voelen hoe goed-ie is.... Mooi dat je een contente mens bent! Het ga je goed.

  Reageren
 • Krijg zojuist een mailtje van mijn zoon Rob waarin hij schrijft dat ik nog niet vergeten ben.
  Ik heb het artikel gelezen en de afbeeldingen goed bekeken.
  Hier in Brabant heet het dan: Ik ben een contente mens.
  Geweldig om te weten dat Billingham zo goed aanslaat. Ik weet het ook van andere gebruikers die me daarover gesproken hebben .
  STEENGOEIE fototassen, het was, het is, en zal altijd wel mijn hobby blijven.
  Dank voor de complimenten,
  Jules Degreef

  Reageren
Geef een reactie