Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Billingham - De grote liefde van fotograaf Chaïm Bruijning!

In deze blog legt Chaïm Bruijning uit waarom hij zo verliefd is op de cameratassen van Billingham. Wat is het toch met fotografen? Je vraagt je wellicht af: "Wat bedoelt die Chaïm?" Nou, ik zal het je vertellen, aangezien ik eerst dacht dat het aan mij lag. Ik heb wel meer afwijkingen, dus deze viel mij eerst niet zo op, maar het blijkt een wijd verspreid virus te zijn. En dit keer één die velen gelukkig (schijnt) te maken, dus je zou zeggen, tot zover geen probleem.

Waar ik het over heb, is het volgende: Wij fotografen zijn zeer gepassioneerd in het maken van beelden. De één legt prachtige landschappen vast op de gevoelige plaat, de ander weet momenten die plaatsvinden op straat geweldig vast te leggen, of interessante koppen (ja, wij fotografen spreken over koppen en niet over hoofden. Vraag me niet waarom, maar ik weet wel dat ik met dit gegeven altijd twijfel hoe ik nu het uiteinde van een paard, nee, de andere kant van het paard, moet noemen). En nu weet ik dat ik nog vele metiers van fotografie ben vergeten, maar vergeef mij.

Nu is er, wat voor fotograaf je ook bent, wat je ook vastlegt, voor hobby of werk, één gemeenschappelijke deler: 'We like to buy stuff.' Vrij vertaald: we hebben nooit genoeg spullen en willen altijd meer!

"We like to buy stuff". Een tas, of een auto?

"We like to buy stuff". Een tas, of een auto?

Met welke apparatuur werkt Chaïm?

Voor degene die geïnteresseerd is met wat voor 'gear' (ik moet interessante woorden gebruiken voor jonge lezers) ik werk, hier een kleine opsomming:

  • Als camera ben ik sinds september 2016 helemaal over op Fuji, in mijn geval de Fuji XT2 en als back-up 'steel' ik de XT1 van mijn vrouw regelmatig;
  • Indien ik flitslicht nodig heb, in de studio of op locatie, gebruik ik diverse lampen van Elinchrom, maar steeds vaker maak ik gebruik van de reportageflitsers van Nissin, de Di700A flitsers + Air 1 commander om ze aan te sturen. In mijn blog over de Nissin Di700A kit lees je hoe handig het is om een kleine en lichtgewicht lichtbron als de Nissin flitsers te gebruiken en wat je er allemaal mee kan;
  • Regelmatig moet mijn 'gear' van A naar B. Dit kan zijn voor een shoot, maar zeker ook wanneer ik de straatfotograaf ga uithangen. Hiervoor vertrouw ik op mijn cameratassen van Billingham. Dit brengt mij weer terug bij het begin van mijn verhaal: "We like to buy stuff".

Onze Billingham familie

Ik ben in de gelukkige omstandigheden dat mijn vrouw, buiten visagiste en styliste, ook fotograaf is. Ja, om mij te assisteren helemaal geweldig, maar er zit nog een verborgen voordeel bij: juist ja, de tweede hobby van ons fotografen, spulletjes kopen. Het kost mij minder moeite (al wordt dit steeds lastiger) om haar te overtuigen dat ik absoluut die lens nodig heb, anders kan ik geen stappen maken in mijn fotografie. En ja, die lichtbron past zo goed bij dat plaatje. En dan tassen, ik heb toch echt dat model nodig, anders kan niet alles mee (gevaarlijk, want dit is simpelweg te checken, dus mijn advies: neem meer mee dan nodig! Dat helpt echt voor je verkooppraatje richting je partner).

En nu we het toch over tassen hebben: Billingham. De reden dat ik dit blog schrijf is dat ik verliefd ben op deze tassen. Prijzig, wellicht, maar belangrijker: wat krijg je ervoor terug en hoe lang heb je er plezier van.

Om eerlijk te zijn: ik ben begonnen met Billingham tassen die ik op Marktplaats heb gekocht. Schaam ik mij daarvoor? Nee, geheel niet. Ik ben een amateur, wat niets anders betekent dan dat ik geen geld met mijn fotografie verdien en dan is een Billingham een hele uitgave. Sterker nog, de tassen die ik op Marktplaats aanschafte waren tassen op leeftijd, gebruikt, maar nog zo ontzettend mooi en nog steeds zo functioneel. Wat ik hiermee wil zeggen is dat ze hun aanschafprijs meer dan waard zijn.

Je kunt zaken voor je fotografie kopen op rationele gronden: Value for money, wat heb ik er aan, wat levert mij het op voor de prijs die ik betaal... Maar ik heb de Billingham tassen ook met mijn gevoel gekocht, met emotie. Ik weet niet wat het is, maar buiten de functionaliteit en kwaliteit word ik nog altijd blij als ik de tas in mijn handen heb, om doe wanneer ik weer richting Amsterdam ga, of op vakantie om op straat te fotograferen.

Ik ben zelfs zo'n adept van het merk Billingham dat ik er zelf een luggage tally (zeg maar een naamplaatjeshouder voor aan je tas) en een key fob (sleutelhanger) van heb. Volgens mij ligt hier wel ergens de grens. Nee, niet voor mij, maar voor mijn vrouw. Toen ik laatst noemde hoe handig het zou zijn een Billingham Photo Vest te hebben, was de blik van mijn vrouw voldoende om ons huwelijk in stand te houden.

Op reis zonder cameratas? Ha, Billingham gaat tóch gewoon mee!

Op reis zonder cameratas? Ha, Billingham gaat tóch gewoon mee!

Nu de diepte in: Waarom kies ik voor een Billingham fototas?

Op dit moment bestaat onze Billingham familie uit 3 tassen. Mijn vrouw heeft een Hadley Pro, samen (zeg ik voor de vorm, maar natuurlijk is hij van mij) hebben we een Billingham 555 en sinds kort, speciaal voor de straatfotografie en als reis(foto)tas, de Billingham 307 fototas. Ik zal in dit blog voornamelijk wat meer ingaan op mijn nieuwste aanwinst, de Billingham 307, maar eerst kort wat over de andere twee tassen.

De Billingham 555, Hadley Pro en 307 samen.

De Billingham 555, Hadley Pro en 307 samen.

Billingham Hadley Pro, in Imperial Blue / Tan

De Billingham Hadley Pro is een geweldige schoudertas die perfect geschikt is voor een (kleinere) systeemcamera, één of twee lenzen en wat toebehoren. Ik ga in dit blog niet verder in op maten en specificaties, want die zijn te vinden op de productpagina's van de tassen.

Wat deze tas een heerlijk schoudertas maakt, is dat hij (relatief) klein is en daarmee ook lekker licht. Een groot voordeel, vooral als tas die je op je schouder draagt als je als fotograaf de straat op gaat, of als je als reportagefotograaf aan de slag gaat, is dat de Billingham Hadley Pro waterafstotend is, net als alle tassen van dit merk. Dat de inhoud naar wens is aan te passen door middel van zogenaamde 'dividers', dat geloven jullie vast wel. Maar handig is dat de inhoud in zijn geheel uit de tas gehaald kan worden (het fotogedeelte) en je de fototas dan ook voor andere doeleinden kunt gebruiken.

Over de kleur kunnen we van mening verschillen, maar ik vind deze blauwe kleur geweldig en het past goed bij de kleur van de ogen van mijn vrouw (of waren die nu...).

De Billingham Hadley Pro fototas - lekker opvallend blauw!

De Billingham Hadley Pro fototas - lekker opvallend blauw!

Billingham 555 + Delta pockets

Ik was al een tijdje op zoek naar een grotere fototas om te gebruiken voor het meenemen van wat meer fotospullen en ik had mijn zinnen op Billingham 555 gezet. Nu was de nieuwprijs ver buiten mijn budget, dus speurde ik het internet af naar een opruiming... Helaas, daarvoor zijn de tassen te goed/te gewild. Dus heb ik Marktplaats in de gaten gehouden.

Soms heb je geluk en op mijn zoektocht naar deze tas werd mijn geduld beloond: er werd een Billingham 555 aangeboden. Een verslaggeefster van een krant had hem gekocht voor in de bak van haar bakfiets om daarmee door Amsterdam te 'crossen' op weg naar haar opdrachten. Helaas voor haar, maar niet voor mij, was de tas te groot voor dit doel. Ik naar Amsterdam, nadat mijn bod was geaccepteerd, en zo trots als een pauw, met tas, terug naar pittoresk Apeldoorn.

Ja, ik weet het, het is maar een tas, maar ik ben Chaïm en heb de tas op de grond voor mij uitgestald en ben hem gaan bewonderen. De kwaliteit spat eraf, mooi canvas, de leren riempjes en het mooie koper van de pootjes en ritsen. Echt top handwerk uit Engeland!

Ik gebruik de tas, die ik met diverse dividers helemaal heb ingericht naar wens, voor op vakantie (met mijn hele foto uitrusting die ik wil meenemen + laptop en dan nog heb ik ruimte over) en voornamelijk voor shoots op locatie, wanneer ik met de Nissin reportageflitsers 'aan de slag' ga. De 2 Fuji’s en al mijn (4) Nissin Di700A flitsers kunnen erin, samen met diverse modifiers (lichtvormers) voor op de Nissin flitsers, de laptop, meerdere lenzen en alle toebehoren. Een ideale tas voor dit doel en nog mooi ook, wat wil een mens nog meer. Inmiddels is de tas een aantal jaren oud, maar hij wordt door gebruik alleen maar mooier.

De Billingham 555 cameratas met Delta pockets.

De Billingham 555 cameratas met Delta pockets.

Oja, de tas kwam zonder side pockets, de extra tasjes aan de zijkant. Vraag me niet waarom een verkoper op Marktplaats 2 nieuwe Delta pockets aanbood, maar ik was er als de kippen bij. Heb je ze nodig bij deze grote tas? Hmm, wellicht niet echt, maar het staat zo mooi en is vast wel ergens goed voor!

Billingham 307 presstop cameratas

Deze Billingham 307 tas heb ik sinds kort. Het is de vervanging voor mijn 'oude' Billingham 206 presstop. Ook deze 206 heb ik tweedehands gekocht en ik heb hier erg veel plezier aan beleefd, maar ik zocht een fototas van net een slag groter en één in mijn favoriete kleurencombinatie. Mijn 206 is zwart, een kleur die mij persoonlijk minder aanspreekt en de 307 is khaki/chocolate, voor mij de mooiste combinatie van Billingham.

Winter of zomer: de Billingham 307 is altijd een prachtige (en praktische) tas!

Winter of zomer: de Billingham 307 is altijd een prachtige (en praktische) tas!

"Waarom de 307?" zul je zeggen. Daar heb ik een duidelijk visie over. De tas komt uit de 07 serie en die tassen hebben allemaal een Presstop opening. Wat wil dit zeggen? De tas vouwt als het ware als een ouderwetse dokterstas open. Je kent dit mechanisme vast wel, ook sommige oude schooltassen hadden dit principe.

Wat zo ideaal is aan de presstop is dat hij voor straat (documentaire) fotografie gemaakt lijkt te zijn. Voordeel is dat je snel je camera eruit kunt halen zonder eerst allemaal flapjes en riempjes los te hoeven maken. Ook wanneer je niet de hele tijd met je camera in de hand wilt lopen, of bij het verwisselen van lenzen, is deze manier van openen/sluiten van de tas optimaal.

Zoals al eerder genoemd, is de tas waterafstotend. Deze Billingham 307 is niet van canvas, maar van Fybrenite. Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie dacht: "Is dit materiaal net zo mooi als het canvas?" maar eerlijk is eerlijk: ik zie het verschil amper. Het Fibrenyte materiaal ziet er geweldig uit, is sterk en makkelijk in onderhoud.

Het FibreNyte van de Billingham tas is waterdicht! Zo testte Chaïm deze bewering.

Het FibreNyte van de Billingham tas is waterdicht! Zo testte Chaïm deze bewering.

Ook vind ik het belangrijk dat ik mijn tas snel kan neerzetten en dat hij blijft staan. Klinkt wellicht logisch, maar hoeveel fototassen staan direct stabiel als je ze neerzet? De 307 fototas in ieder geval wel!

Wat voor mij als (straat)fotograaf ook belangrijk is, is dat de tas, wanneer gedragen op de schouder, de juiste balans heeft. Het lijkt zo voor de hand liggend, maar ik heb andere ervaringen. Buiten de riem voor de schouder heeft deze tas ook (leren) draaghandels om hem als 'handtas' te kunnen dragen. Kortom, over de functionaliteit van deze (schouder)tas is goed nagedacht.

Keuzestress: Welke Billingham tas neem ik nu mee?

Keuzestress: Welke Billingham tas neem ik nu mee?

Chaïm: Fotograaf, enthousiast Billingham gebruiker

Als ik dit blog teruglees, dan valt mij op hoe enthousiast ik ben over Billingham. Ja, zullen jullie zeggen, dat is eenieder die een blog schrijft, maar ik kan ook kritisch zijn als er om wordt gevraagd. Alleen als je telkens weer een item pakt en daar blij van wordt, hem (of haar) met veel plezier gebruikt en hij datgene doet waarvoor je hem hebt aangeschaft, dan is mijn enthousiasme gerechtvaardigd!

Ik wens jullie een inspirerende en creatieve fotozomer toe!

Wie is Chaïm Bruijning?

Voor degene die mijn blog over de Nissin Di700A flitser en Air 1 Commander al heeft gelezen: ik kan je adviseren deze alinea te laten voor wat hij is. Voor alle andere lezers, hierbij een korte introductie van Chaïm Bruijning, de fotograaf.

Ik ben eigenlijk nog maar vrij kort aan het fotograferen, ongeveer 6 à 7 jaar, maar het is voor mij een passie, een manier om (mijn) emotie om te zetten in beelden.
Wat is mijn metier, welke vorm van fotografie spreekt mij het meest aan? Mijn voorliefde ligt voornamelijk op geënsceneerde, conceptuele fotografie. Een vorm waarbij het hele plaatje wordt 'gevormd' en 'ingekleurd' door mij als fotograaf. Buiten deze vorm begeef ik mij ook op het vlak van portret- en glamourfotografie.
Sinds een jaar of 2 is daar ook straatfotografie bij gekomen. Na een mentoraat dacht Chaïm: "Laat de controle van de studio los en trek eropuit." Nou, dat heb ik geweten. Ik had mijn camera werkelijk bijna in het Apeldoorns kanaal gedumpt! Wat is straatfotografie moeilijk, want al die modellen lopen telkens weg en doen niet wat ik wil/zeg. Toch, met vallen en opstaan, is dit mijn tweede (fotografische) liefde geworden.

Geef een reactie