Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

B+W insteekfilters - Uitstekende kwaliteit en prachtig resultaat

Eindelijk! B+W heeft insteekfilters in haar assortiment opgenomen. Professionele en gevorderde landschapsfotografen zweren bij insteekfilters, maar konden tot voor kort niet bij B+W terecht. Die moesten dus uitwijken naar concurrenten. Erg jammer natuurlijk, want B+W staat al jaren bekend om de uitstekende kwaliteit van haar filters. Liefhebbers van B+W kunnen hun hart ophalen, want dat hiaat in het assortiment van B+W is vanaf nu opgelost met de introductie van het B+W insteekfiltersysteem.
In deze review vertel ik je meer over de toepassing van een insteekfiltersysteem, en waarom dit in sommige situaties beter werkt dan een schroeffilter. Daarnaast vertel ik je uiteraard meer over het nieuwe filtersysteem van B+W. Voor deze review heb ik gebruik gemaakt van het 702 Graduated ND 25% MRC 100 x 150 x 2, de nieuwe B+W filterhouder en de B+W adapterring 67mm. Zoals je van een kwaliteitsmerk als B+W mag verwachten zijn de filters van duurzaam en krasvast glas, geen resin of andere kunststoffen.

Waarom zou je gebruik maken van een insteekfiltersysteem?

Een insteekfiltersysteem is niets nieuws, ze worden al jaren gebruikt en vooral landschapsfotografen maken er veel gebruik van. Het grote voordeel van een insteekfiltersysteem is dat je minder kans op vignettering (donkerdere hoeken) hebt, zeker als je meerdere filters tegelijk gebruikt. Zeker bij (extreme) groothoeklenzen heb je met schroeffilters sneller last van vignettering, vooral als je meerdere filters gaat stapelen. Dat komt doordat de filtermaat vaak maar beperkt groter is dan het frontelement van je lens. Logisch natuurlijk, anders moeten de lenzen ontworpen worden met een enorme filter-schroefdraad voorop de lens. Dat is waar een insteekfilter kan helpen. Deze zijn namelijk vaak veel groter dan het frontelement van je lens. Een 100mm filtersysteem, zoals dat van B+W, kan gebruikt worden op vrijwel alle lenzen met een filtermaat tot 82mm. Dus je filter is altijd een stuk groter dan de doorsnede van het frontelement van je lens.
Een ander voordeel is dat je flexibeler bent bij het gebruiken van een grijsverloop filter (of graduated ND filter, waarbij ND staat voor Neutral Density) zoals ik dit in deze review gebruik. Schroeffilters zijn ook te krijgen met een grijsverloop, maar daarbij zit het verloop altijd exact in het midden van je lens. Dat wil dus ook zeggen dat je bij het bepalen van je compositie altijd moet zorgen dat het verschil tussen licht en donker (vaak je horizon) in het midden van je foto ligt. Dat is misschien helemaal niet hoe je de foto in gedachten had. Je wilt in ieder geval de mogelijkheid hebben om je compositie aan te passen. Die beperking is bij een insteekfiltersysteem niet van toepassing. Een gradueel insteekfilter is namelijk langer dan het breed is, waardoor je het in de houder naar boven en onder kunt schuiven. Daarmee kun je dus makkelijk zelf bepalen waar het verloop van kleurloos naar grijs begint.

Het B+W insteekfilter is van hoge kwaliteit glas en wordt geleverd in een stevige, metalen verpakking.

Het B+W insteekfilter is van hoge kwaliteit glas en wordt geleverd in een stevige, metalen verpakking.

Waaruit bestaat het B+W insteekfiltersysteem?

Een insteekfiltersysteem bestaat normaal gesproken uit 3 onderdelen. Je hebt in de basis natuurlijk de filterhouder nodig. Om deze aan je lens te monteren heb je een adapterring nodig, passend bij de filtermaat van je lens (in mijn geval 67mm). Het derde en belangrijkste onderdeel zijn natuurlijk de insteekfilters zelf.
De filterhouder van B+W is relatief eenvoudig en daardoor ook licht van gewicht. Dat is wel fijn, want de houder zit een behoorlijk eind voor je camera. Een zware houder is niet lekker voor de balans van je toestel als je uit de hand fotografeert, maar ook als je toestel op een statief staat is veel gewicht vooraan je lens niet handig. De houder is gemaakt van stevig en duurzaam aanvoelend kunststof en biedt plaats aan 3 filters van maximaal 2 mm dikte. Je monteert de houder op de lens-adapterring met een klemschroef die in het begin wat stroef gaat, maar na een paar keer gebruiken steeds makkelijker werkt.
De adapterring is gemaakt van metaal (aluminium), maar weegt desondanks niet veel. De ring draai je op het filterschroefdraad van je lens. De adapterring is zelf ook weer voorzien van een schroefdraad zodat je ook gebruik kunt maken van een (dun) polarisatiefilter. Door het schroefdraad kun je ook de lensdop op je lens monteren als je de adapterring op je lens hebt zitten. Daardoor kun je de adapterring ook gewoon laten zitten als je de camera tussentijds in je tas stopt.

Waar het natuurlijk allemaal om draait is het filter zelf. B+W gebruikt (uiteraard zou ik bijna zeggen) alleen echte glazen filters, dus ook de insteekfilters zijn van echt glas. Dat klinkt misschien logisch maar veel, ook dure merken, gebruiken resin filters. Dat is soms minder kleurecht, wat leidt tot een kleurzweem, maar het is ook veel gevoeliger voor krassen. De B+W filters hebben daar absoluut geen last van. Met glas moet je natuurlijk wel goed opletten, want als het valt zal het eerder breken dan een kunststof filter. Dat risico neem ik echter graag voor lief in ruil voor de hogere optische kwaliteit en betere bescherming tegen krassen.
Net als de schroeffilters van B+W zijn de insteekfilters voorzien van B+W’s geavanceerde MRC coating. MRC staat voor Multi Resistant Coating, deze zorgt er voor dat het glas harder is waardoor het minder snel krast en dat vuil, vet en water makkelijk van het filter afgaat. Daardoor kun je je filter zonder veel werk in topconditie houden. De MRC coating voorkomt ook schitteringen en flares, en zorgt voor een beter contrast. Een groot pluspunt is dat de filters aan beide zijden voorzien zijn van deze MRC coating. Bij goedkopere filters zie je nog wel eens dat de coating alleen aan de voorkant zit. Het filter wordt geleverd in een mooie metalen opbergdoos zodat je het filter netjes houdt en veilig mee kunt nemen.

Hoe gebruik je de B+W insteekfilters?

Fotograferen met een insteekfiltersysteem is een prettige ervaring. Als de adapterring op je lens gemonteerd zit, kun je in een handomdraai de filterhouder op je lens klikken. Het filter schuif je daarna snel op zijn plaats. De filterhouder biedt voldoende weerstand om te zorgen dat je filter goed vast in de houder zit, maar je kunt het filter toch nog goed schuiven. Als je gebruik maakt van een circulair polarisatiefilter, dan moet je die instellen voor je een insteekfilter monteert. Daarna kun je er namelijk niet meer bij. Dat went echter snel.

Een situatie waarin het B+W graduated insteekfilter goed van pas komt.

Een situatie waarin het B+W graduated insteekfilter goed van pas komt.

Het B+W 702 filter loopt van geheel transparant naar neutraal grijs. Het neutraal grijze deel van het filter laat 25% van het licht door, oftewel een lichtreductie van 2 stops. Het gradueel filter is ook verkrijgbaar in een 50% uitvoering met een lichtreductie van 1 stop.
Een 2 stops filter reduceert voldoende licht in een heldere lucht om details zoals wolken mooier weer te geven. Als je de foto onderbelicht om dat effect te realiseren zul je zien dat je voorgrond te donker wordt en dat je daar veel detail verliest. Met een moderne camera met een hoog dynamisch bereik kun je daar vaak wel een hoop van terughalen in je nabewerking, maar de kwaliteit gaat er altijd enigszins op achteruit. En als je een filter gebruikt blijft het volledige dynamische bereik van je camera gewoon bovenop het resultaat van je filter beschikbaar. Dus ook als je nog stevig na wilt bewerken, biedt een filter meerwaarde.

Hard gradueel of zacht gradueel filter

Grijsverloopfilters zijn verkrijgbaar in hard gradueel en zacht gradueel. Het hier gebruikte filter is een zacht gradueel filter dat geleidelijk van transparant naar grijs verloopt. Een zacht gradueel filter is ideaal voor landschappen zonder harde horizon, bijvoorbeeld als er bergen, bossen of gebouwen aan de horizon staan. Een hard gradueel filter is beter geschikt voor een vrije horizon, zoals bijvoorbeeld op een strand of op de zee.

Hoe kleurecht zijn de B+W insteekfilters?

Een ding dat je bij een filter, en in het bijzonder bij een gradueel filter, niet kunt gebruiken is kleurzweem. Grijsfilters hebben altijd last van enige kleurzweem, maar die moet zo minimaal mogelijk zijn, zodat ze de kleuren van de foto niet te veel beïnvloeden. Bij een gradueel filter is dat extra belangrijk omdat slechts een deel van de foto onder het grijze deel van je filter valt. Als je filter dan kleurzweem veroorzaakt, is dat extra moeilijk te corrigeren, omdat het slechts een deel van de foto betreft.
Het filter van B+W laat een uitstekend resultaat zien. Er is sprake van een minimale blauwe kleuring in het grijze deel van het filter. De verkleuring is zeer beperkt. Bijkomend voordeel is dat het donkere deel van het grijsfilter vaak gebruikt wordt om een heldere lucht te compenseren, en een lichte blauwtint in de lucht is vaak minder storend dan een rode of groene kleurzweem.

Het resultaat: Foto's gemaakt met het B+W grijsverloop insteekfilter

Op de volgende foto zie je het effect van het filter. Zoals je ziet is het verschil tussen de foto zonder en met filter subtiel, maar wel duidelijk zichtbaar. Details in de lucht blijven behouden en de voorgrond is lichter.

Voorbeeldfoto zonder B+W filter
Voorbeeldfoto met gebruik met B+W graduated insteekfilter.

De geavanceerde coating van het B+W filter voorkomt reflectie of ongewenste flares.

Ik houd zelf wel van behoorlijk zware nabewerking met extreme kleuren. Het dynamisch bereik van mijn Nikon D800 is van zich zelf al behoorlijk groot, maar bij gebruik van een filter rek je de mogelijkheden nog verder op. Het is daarom geen enkel probleem om een extreme HDR-achtige bewerking te realiseren. In onderstaande foto’s heb ik wel gekozen voor een zware nabewerking, maar heb ik de grenzen niet opgezocht. Het resultaat zal vast niet ieders smaak zijn, maar het laat wel zien dat je creatieve mogelijkheden met een filter alleen maar groter worden.

Voorbeeldfoto gemaakt met B+W 702 graduated insteekfilter 25%, nabewerkt.

Voorbeeldfoto gemaakt met B+W 702 graduated insteekfilter 25%, nabewerkt.

Voorbeeldfoto gemaakt met B+W 702 graduated insteekfilter 25%, nabewerkt.

Voorbeeldfoto gemaakt met B+W 702 graduated insteekfilter 25%, nabewerkt.

Conclusie: Eindelijk een mooi insteekfiltersysteem van uitstekende kwaliteit

Het werd eens tijd: Eindelijk levert B+W ook een mooi insteekfiltersysteem. En zoals we van B+W mogen verwachten is de kwaliteit van het systeem uitstekend. Een kwalitatief goede filterhouder en lensadapter worden gecombineerd met echte glazen filters met hoogwaardige coating. De filters van B+W zijn niet goedkoop, maar je krijgt zeker waar voor je geld. Door dat B+W gebruik maakt van echt glas met een harde coating is het glas goed bestand tegen krassen. Daardoor blijft je filter lang mooi, iets wat een resin filter een stuk lastiger is. En het is natuurlijk ook jammer als je een hoogwaardige, scherpe lens gebruikt en je optische kwaliteit verloren gaat in een goedkoop plastic filter.

Het Keverberg kasteel in Kessel, foto met behulp van het B+W 702 graduated insteekfilter (25%).

Het Keverberg kasteel in Kessel, foto met behulp van het B+W 702 graduated insteekfilter (25%).

Het Keverberg kasteel in zwart-wit, foto gemaakt met Nikon D800 met B+W 702 Verloopfilter (25%).

Het Keverberg kasteel in zwart-wit, foto gemaakt met Nikon D800 met B+W 702 Verloopfilter (25%).

2 gedachten over “B+W insteekfilters - Uitstekende kwaliteit en prachtig resultaat”

 • In de laatste regel wordt behoorlijk gegeneraliseerd om zonder een merk te noemen Lee als een goedkoop plastic filtertje weg te zetten. Lee heeft al jaren zijn kwaliteit bij gerenommeerde fotografen bewezen .
  Reclame maken voor je product vind ik prima maar speel wel een eerlijk spel. Daarbij vind ik in de getoonde foto,s het licht niet zo mooi in evenwicht en daar is een gradueel filter toch wel voor bedoeld.
  Dit kan natuurlijk ook een foutief gebruik van de fotograaf zijn want filters hebben is 1 maar filters goed gebruiken is toch wel een must.

  Reageren
  • Beste Bram,
   Het blog is een gebruikerservaring van de B+W filters. Deze review is geen vergelijking met andere merken, en heeft zeker niet ten doel om andere merken in een negatief daglicht te stellen. In de laatste alinea/zin geeft de reviewer aan waarom het gebruik van een goed, kwalitatief filter belangrijk is en waarom hij dan kiest voor B+W. Nergens in de review wordt het merk Lee genoemd als 'goedkoop plastic filter', zoals u aangeeft. Wij zijn dan ook van mening dat dit een eerlijke review/gebruikerservaring is van de B+W insteekfilters.
   Groeten,
   Chiara
   Degreef & Partner

   Reageren
Geef een reactie