Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Kies je voor een beschermfilter of een UV filter voor je lens?

Lenzen zijn verre van goedkoop, veelal is een lens zelfs duurder dan de camera body die er achter zit. Het is daarom ook niet gek dat veel mensen extra bescherming zoals een beschermfilter of UV-filter voor hun lens zoeken. Maar welke kies je?

Waarom kiezen voor een beschermfilter of UV filter op je lens?

 • Lenzen zijn niet goedkoop en extra bescherming is altijd goed;
 • Een beschermfilter of UV filter is betaalbaar;
 • Uitstekende MRC (nano)coating voorkomt vertekening of reflecties;
 • Beschermt het frontelement van je camera tegen stoten maar ook tegen water en vuil;
 • Beschermfilters en UV-filters zijn er voor alle merken lenzen, Canon, Nikon, Sony, Sigma, Tamron enz;
 • Filters van B+W zijn van kwalitatief hoogwaardig Schott-glas en hebben geen negatieve invloed op je foto.

Beschermfilter vs. UV-filter

Eén van de mogelijkheden om je lens extra te beschermen is gebruik maken van een beschermfilter of UV-filter. Een dergelijk filter is goed betaalbaar en heeft zo goed als geen invloed op de kwaliteit van je foto. Uiteraard is het wel van belang dat je een hoogwaardig filter kiest met kwalitatief hoogwaardig glas en goede coating om te voorkomen dat je alsnog last krijgt van vertekening of reflecties.

Een filter beschermt het frontelement van je lens tegen stoten, maar ook tegen water en vuil.

Een groot voordeel is dat je een filter makkelijk van je camera af kunt halen om het schoon te maken. En als je per ongeluk een keer met je lens ergens tegenaan stoot is het goedkoper om een filter van een paar tientjes te vervangen dan je hele lens.

B+W - Schneider-Kreuznach is producent van hoogwaardige filters en heeft onder andere bescherm- en UV-filters voor populaire camera's zoals de Canon, Nikon, Sony en Fuji maar natuurlijk ook voor objectief merken zoals Sigma, Tamron en Tokina in hun assortiment. Alle genoemde camera filters zijn verkrijgbaar in de populaire maten die passen op de huidige objectieven met filtermaten zoals 40.5mm, 43mm, 49mm, 52mm, 55mm, 58mm, 62mm, 67mm, 72mm, 77mm, 82mm en 86mm. Bovendien zijn veelal ook afwijkende filtermaten verkrijgbaar.

In deze review vertel ik je over de verschillen tussen een beschermings- en UV-filter en over de verschillende typen en coatings die B+W toepast.

Zonder filter
Met filter
B+W voorbeeld zonder UV Filter
B+W voorbeeld met UV Filter
Het verschil tussen een foto zonder UV filter en met UV Filter.

B+W MRC Nano XS-pro clear 007 of MRC UV haze F-pro 010 filters?

Zoals gezegd hebben beide filters weinig tot geen invloed op je foto. Toch is er een verschil tussen een bescherm of UV-filter. Een beschermfilter heeft namelijk als enige doel je lens te beschermen, en laat het licht zo veel mogelijk onaangepast door.

Een UV-filter werkt anders. Dat is namelijk gemaakt om UV-licht te reduceren. Je ziet UV-licht niet, maar kan wel invloed hebben op je foto. In de tijd dat we nog allemaal op film fotografeerden was een UV-filter van grotere meerwaarde, zeker bij het fotograferen op grotere hoogte zoals hoog in de bergen. Film is namelijk erg gevoelig voor UV-licht waardoor je een blauwige waas over je foto’s krijgt.

Voor een digitale camera is dat effect veel beperkter omdat de sensor van een digitale camera veel minder gevoelig is voor UV-licht. In bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer er veel UV-licht is zoals in een berglandschap en/of op een heldere dag, kan een UV-filter toch een verschil maken, maar dat zal veel minder zichtbaar zijn dan bij film.

Bekijk alle filters van B+W

B+W F-PRO (normale vatting) vs. XS-PRO (smalle vatting)

De bescherm- en UV-filters van B+W zijn verkrijgbaar in F-PRO uitvoering en XS-PRO uitvoering. De verschillen tussen de twee uitvoeringen zitten enerzijds in de dikte van de filterring en anderzijds in de gebruikte coating. De F-PRO filters hebben een dikkere filterring en zijn daarmee prima geschikt voor groothoek-, tele- en zoomlenzen. De filters zijn minder geschikt voor extreme groothoeklenzen of andere lenzen die gevoelig zijn voor vignettering.
XS-PRO filters hebben een dunnere filterring. Daarmee zijn deze filters ook geschikt voor extreme groothoeklenzen en andere lenzen die gevoelig zijn voor vignettering. In de onderstaande foto zie je het verschil in dikte tussen het F-PRO en XS-PRO filter.

 Geen vignettering XS-Pro F-Pro
Fullframe vanaf 17 mm vanaf 24 mm
APS - C vanaf 10 mm vanaf 18 mm

Het verschil tussen een B+W F-Pro en XS-Pro filter

Het verschil tussen een B+W F-Pro en XS-Pro filter is duidelijk te zien.

B+W MRC Coating of MRC Nano Coating

Naast de verschillen in dikte zijn er verschillen in de gebruikte coating. De F-PRO filters zijn voorzien van B+W’s geavanceerde standaard of MRC coating. MRC staat voor Multi Resistant Coating en wil zeggen dat de filters voorzien zijn van 16 lagen (acht lagen per kant) speciale coating die er voor zorgt dat de filters duurzaam en krasvast zijn, dat vuil en water makkelijker van het filter glijden waardoor het filter makkelijker schoon te houden is.

De XS-PRO filters hebben een MRC nano coating. Dat is een doorontwikkeling van de originele MRC coating die nog betere bescherming biedt. De MRC nano coating is krasvaster, biedt betere bescherming tegen water en vuil en is nog makkelijker schoon te maken.

Zowel de MRC als de MRC nano coating hebben een reflectie van minder dan 0.5 % en een lichtdoorlatendheid van meer dan 99.5 % (ter vergelijking, een traditionele coating zoals de B+W E-coating heeft een reflectie van 4 % en lichtdoorlatendheid van ongeveer 96%). Daarmee hebben filters met de MRC en MRC nano coating een minimaal negatief effect op de fotokwaliteit.

Hoe werken deze B+W beschermfilter en UV-filters in de praktijk?

Zoals gezegd hebben deze filters vrijwel geen invloed op de kwaliteit van je foto als je met een digitale camera fotografeert. Ik heb enkele testen gedaan met- en zonder filter en kon geen verschillen zien. Door de geavanceerde coating was er zelfs in uitdagende omstandigheden (tegen de zon in fotograferen) geen extra ghosting te zien. Erg indrukwekkend! De enige situatie waarbij het verstandig is om je filter te verwijderen is als erg fel licht onder een hoek in je lens schijnt (denk aan een parkeerplaats of een voetbalveld in het donker met felle verlichting). Dan kun je namelijk reflectie van het filter terugzien op je foto. In de meeste andere omstandigheden kun je het filter met een gerust hart op je lens laten zitten.

De watertest

De MRC en MRC nano coating zorgen er voor dat je beschermfilter of UV-filter goed beschermd is en dat het makkelijk schoon te maken is. Maar hoe pakt dat in de praktijk uit? In het onderstaande filmpje worden de filters nat gespoten met kraanwater. Zoals je ziet parelt het water makkelijk, in dikke druppels, van de B+W filters af in. Met een blaasbalg kun je een groot deel van het water van het filter afblazen, alleen nog even nadrogen en je filter is weer als nieuw. Het verschil tussen de B+W MRC en MRC nano coating is beperkt. Het water lijkt bij de MRC nano coating iets sneller van het glas te lopen. De MRC nano coating is vooral harder en daarmee nog duurzamer en geeft vuil en stof geen enkele kans om aan het glas te hechten.

Wat moet ik kiezen, een beschermfilter of een UV filter?

Voor het beschermen van je lens is zowel een beschermfilter als UV-filter een goede optie. Fotografeer je uitsluitend digitaal, dan zou ik adviseren om een beschermingsfilter te kiezen. De meerwaarde van een UV-filter is beperkt en in de praktijk is het prijsverschil tussen de twee type nihil. De keuze tussen een F-PRO en XS-PRO filter zal grotendeels gebaseerd zijn op budget en gebruik. Voor een (extreme) groothoeklens of een lens die snel last heeft van vignettering is een XS-PRO filter de beste optie.

Voor andere lenzen volstaat een F-PRO filter. Voor intensief of professioneel gebruik of als je regelmatig in zware omstandigheden gaat fotograferen zoals plaatsen met veel stof, vulkanisch as of aan de kust met opspattend zeewater zou ik kiezen voor een XS-PRO filter met MRC nano coating. De betere krasvastheid en nog geavanceerdere coating zorgen dat het filter makkelijker schoon te maken is en langer goed blijft. Voor normale omstandigheden voldoet een F-PRO filter met de uitstekende MRC coating ook prima.

Alleen wanneer je regelmatig fotografeert in gebieden met veel UV-straling, zoals bijvoorbeeld op grote hoogte in de bergen of op het water, heeft een UV-filter een duidelijke meerwaarde boven het beschermfilter.

Hier kan je meer informatie vinden over de UV-Filters.
Hier kan je meer informatie vinden over de beschermfilters.

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.

2 gedachten over “Kies je voor een beschermfilter of een UV filter voor je lens?”

 • De conclusie is dat de meerwaarde van een UV-filter nihil is t.o.v. een protectfilter.
  Toch staat bovenaan een foto van een berglandschap die een fors verschil laat zien.
  Hoe kan dit?
  A. de foto is gemaakt met een analoge camera (lijkt me stug)
  B. er is toch een meerwaarde van UV-filters (maar dat spreek je tegen)
  C. het is een gephotoshopte foto gemaakt door B+W om het product "UV-filter" bestaansrecht te geven in het digitale tijdperk

  Zeg het maar ;)

  Reageren
  • Beste Arnaud,

   Scherp opgemerkt! Hoewel het beeld niet lijkt te kloppen met de tekst, geven beide toch een juist beeld. In de praktijk werkt het UV-filter grotendeels hetzelfde als een beschermfilter, zoals beschreven in het blog. Althans, zolang men fotografeert in dagelijkse omstandigheden. In een berggebied zoals op de foto, vooral op heldere dagen, is er echter veel meer UV-straling. In deze omstandigheden maakt een UV-filter daarom wel een duidelijk verschil, zoals te zien is op het fotovoorbeeld!

   Om uw vraag te beantwoorden: antwoord B! Er is een meerwaarde van een UV-filter in bepaalde omstandigheden (anders zouden ze waarschijnlijk ook niet geproduceerd worden), maar deze meerwaarde is in de meeste omstandigheden niet zichtbaar en te verwaarlozen.

   Chiara
   Degreef & Partner

   Reageren
Geef een reactie