Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

B+W Variabel ND XS-Pro MRC Nano Filter in de praktijk

De beweging van water vastleggen, een wolkenpartij die door de lucht beweegt fotograferen of een bewegend object 'vaag' maken: dat kan met het B+W Variabel ND filter! Dit is een grijsfilter met flexibele instelmogelijkheden, dat ingesteld kan worden van 1 tot 5 f-stops. Collega Peterjan trok erop uit met zijn Nikon D7100, het B+W Variabel ND XS-Pro MRC Nano filter, zijn Velbon statief en de Hähnel Giga T Pro draadloze afstandsbediening om dit filter in de praktijk te testen!

Zo kwam de foto tot stand

Peterjan vertelt: "Bovenstaande foto is van de Hedelse spoorbrug, de middelste en oudste (1978) van de drie bruggen over de Maas bij 's-Hertogenbosch en Hedel. De foto is gemaakt tijdens een mistige ochtend terwijl de mist net optrok en de zon doorbrak. Ik heb tijdens het fotograferen gebruik gemaakt van het B+W Variabele ND Filter. Hierdoor kon ik overdag een sluitertijd bereiken van 6 seconden, wat goed terug is te zien in het vloeiende effect van het water rondom de brugpilaar en het streperige effect van de optrekkende wolken. Natuurlijk kan je dit soort foto's alleen maar maken met een goed Velbon statief en met de Hähnel Giga T Pro draadloze afstandsbediening."

Als de foto eenmaal is gemaakt, ben je er natuurlijk nog niet. Voor een mooier effect, moet de foto nog bewerkt worden. Peterjan: "De foto heeft standaard Lightroom aanpassingen zoals verscherpen, contrast en ruisonderdrukking. De originele kleurenfoto is omgezet naar zwart/wit d.m.v. de Lightroom Plugin Silver Efex Pro en daarna is met Photoshop een selectieve kleuring toegepast op de aanduiding voor de waterstand."

De oplettende kijker heeft het vast al gezien: het vissersbootje onder de spoorbrug. Peterjan: "Tijdens het maken van deze foto zat ik me eerst mateloos te ergeren aan de visser in zijn bootje. Ik was eerst verderop langs de maas aan het fotograferen en hij kwam precies in mijn beeld stil liggen. Zodra ik wat verderop liep, leek het wel alsof hij me aan het pesten was door me te volgen en weer precies daar stil te gaan liggen waarheen ik wilde fotograferen. Ook bij het maken van deze foto dacht ik eerst 'Ga nou toch weg', maar om heel eerlijk te zijn geeft het vissersbootje uiteindelijk net even wat meer aan het totaalbeeld van de foto."

Over het variabel ND XS-Pro MRC Nano filter

Het Variabel ND filter is instelbaar van 1 tot 5 f-Stops, in stappen van ongeveer 0,5 stop. Om gebruik te maken van een nog langere sluitertijd, kan het filter gecombineerd worden met ND-filters met een vaste ND-waarde. Zo kan je met het variabel ND-filter ook op klaarlichte dag werken met lange sluitertijden om beweging in je foto's vast te leggen, zoals het stromen van water, of om bijvoorbeeld een langslopend persoon 'onzichtbaar' te maken.

Ter illustratie: Links een foto gemaakt zonder, rechts mét ND filter.

Ter illustratie: Links een foto gemaakt zonder, rechts mét ND filter.

XS-Pro vatting en MRC nano coating

De premium filters van B+W hebben alle een XS-Pro vatting. Dit houdt in dat de vatting dunner is dan de standaard F-Pro vatting, wat het filter geschikt maakt voor gebruik met groothoeklenzen. De vatting is gemaakt van messing, waardoor het schroefdraad niet beschadigt wanneer het filter bijvoorbeeld scheef op de lens wordt gedraaid. De finishing van de vatting is mat, wat reflectie beperkt.
Bovendien is het variabel ND-filter voorzien van een MRC nano coating. MRC (Multi resistant coating) betekent dat de coating bestaat uit verschillende lagen, wat reflectie bijna in zijn geheel wegneemt. Nano betekent dat de coating extra doorontwikkeld is, waardoor deze extreem vuilafstotend is. Vuil en stof krijgt geen kans om aan het filter te hechten, maar glijdt er meteen vanaf, waardoor het filter schoon blijft. Mocht het filter onverhoopt toch vuil worden, dan zorgen de 7 lagen coating ervoor dat het veilig schoongemaakt kan worden, zonder het te beschadigen.

Het variabele ND XS-Pro filter met MRC Nano-coating

Het variabele ND XS-Pro filter met MRC Nano-coating

Over B+W

B+W filters zijn belangrijke instrumenten voor het verbeteren van de beeldkwaliteit van de foto. Filters corrigeren de foto nog voordat ze worden vastgelegd op de beeldsensor, zonder verlies van beeldkwaliteit. De filters van B+W behoren tot de absolute hoofdklasse. Alles aan B+W filters is top: de vatting, het glas, de coating en de bevestiging van het glas in de vatting. Niet voor niets worden alle filters vervaardigd in de fabriek van Schneider Kreuznach in Duitsland. Strikte kwaliteitscontrole staat hierbij hoog in het vaandel zodat constante kwaliteit gewaarborgd blijft.

Geef een reactie