Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

B+W XS-Pro filters in landschapsfotografie - Vincent Croce

In de donkere dagen voor kerst testte landschaps- en reisfotograaf Vincent Croce diverse topfilters uit de B+W productlijn: de Vario MRC Nano XS-Pro en de Circular Polarizer HTC MRC Nano XS-Pro Digital. Gewapend met zijn fullframe camera (Canon EOS 5D mk III) reisde hij af naar de Zwitserse alpen om deze krachtpatsers uit de B+W stal te testen.

Over Vincent Croce

Vincent behoort tot de nieuwe generatie landschapsfotografen die hun passie voor het vak hebben ontwikkeld door het gebruik van social media, en in het bijzonder Instagram. In zijn fotografie probeert Vincent steeds het natuurlijke licht de hoofdrol te laten spelen. Hierdoor krijgen zijn foto’s een zekere mysterieuze en magische sfeer, zonder hierbij 'over the top' te gaan. Naast zijn uitstapjes naar fotogenieke landen als Noorwegen, Duitsland en Zwitserland fotografeert Vincent ook graag dichtbij huis. Met meer dan 116.000 volgers behoort zijn Instagram-account tot een van de grootste fotografie accounts van Nederland.

Landschaps- en reisfotograaf Vincent Croce

Landschaps- en reisfotograaf Vincent Croce

Hoe fotografeer je de beste winterplaatjes?

In het berglandschap van de Zwitserse Alpen is er sprake van een groot scala aan gevarieerde landschappen die vaak hun eigen microklimaat hebben. In de dalen kan het mistig en regenachtig zijn, terwijl je op hoogte dikwijls met een fel brandende zon en een dik pak sneeuw te maken kunt hebben. Anticiperen is daarom van essentieel belang. Dit prachtige landschap is voor menig fotograaf een feest om in te kunnen fotograferen. Tegelijkertijd is het ook een uitdaging om als 'toerist' je weg te vinden en je op de juiste tijden op de juiste plekken te begeven.

Hoe gebruik je het B+W Vario MRC Nano XS-Pro filter?

Het is goed om van te voren al een paar scenario's uit te denken, zodat je ongeveer weet welk materiaal je nodig gaat hebben en wat je beter thuis kunt laten. Zo wist ik dat ik hoog in de bergen (boven de wolkengrens) rekening kon houden met de felle zon die ook nog wordt versterkt door de weerkaatsing van de sneeuw. Deze omstandigheden schreeuwen om een ND filter (neutral density of grijsfilter). Ik had de beschikking over het Vario MRC Nano XS-Pro filter van B+W. Een hele mond vol, daarom zal ik de aanduidingen eventjes uitleggen: Vario staat voor variabel: door aan de ring te draaien, kan het aantal lichtstops (1-5) eenvoudig worden aangepast. MRC Nano is de aanduiding voor de gelaagde coating die op dit filter is aangebracht (Multi Resistant Coating). Deze multilaags coating heeft als grootste voordeel dat vuil en vocht niet aan het filter hechten, en dat het filter zeer krasbestendig is. XS-Pro is de aanduiding voor de vatting: de XS-Pro vatting is in het bijzonder geschikt bij het gebruik van groothoeklenzen: de ring is ultra dun, om eventuele vignettering te voorkomen, en vervaardigd van uitsluitend duurzame materialen.

Wanneer gebruik je nou eigenlijk een ND-filter?

Bij het fotograferen van landschappen heb je bijna altijd te maken met zonlicht. Het menselijk oog is, beter dan een camera, in staat om de juiste lichtbalans te creëren, simpelweg zodat je zoveel mogelijk detail kunt waarnemen. Daarom komt het vaak voor dat je de sluitertijd van de camera ontzettend hoog moet opschroeven voordat je detail in de lucht krijgt te zien, zeker bij felle zon. Maar die snelle sluitertijd is niet altijd gewenst. Een ND-filter zorgt dat je meer detail in de hooglichten van je foto krijgt, zonder dat je hiervoor de sluitertijd aan hoeft te passen.


Wat doet een polarisatiefilter?

Een filter met andere eigenschappen is de polarisatiefilter. Een polarisatiefilter zwakt reflecties door water en/of glas af en zorgt voor meer kleur en detail in de foto. Omdat er overal waar je kijkt sprake is van reflecterend (zon)licht, worden kleuren afgezwakt en kan een foto snel 'saai' worden. Een polarisatiefilter beschikt over de handige eigenschap dit reflecterende licht te herkennen en te filteren, zodat je meer kleur en detail overhoudt in de uiteindelijke foto. Zoek je nog meer detail in je foto? Draai dan aan de ring totdat je optimaal effect te zien krijgt.

Water en lucht fotograferen met een polarisatiefilter

Het meeste verschil ga je merken bij het fotograferen van luchten en bewegend water. Luchten worden blauwer en dus intenser en contrastrijker van kleur. Bewegend water bevat ongemerkt misschien wel de meeste reflectie van alle onderwerpen in een foto. Deze reflecties worden afgezwakt waardoor het mogelijk is om 'door het water heen' te kijken. Dit zorgt voor een erg mooi effect waarbij het verschil erg goed zichtbaar is.

Het B+W CPOL HTC MRC Nano XS-Pro Digital filter

B+W heeft een polarisatiefilter van uitzonderlijk hoge kwaliteit op de markt gebracht: het CPOL HTC MRC Nano XS-Pro Digital filter. CPOL staat voor circulair polarizer, HTC voor een hogere lichttransmissie. Alle filters houden licht tegen, maar B+W filters met de HTC aanduiding slechts 1 tot 1,5 stops, in tegenstelling tot de meeste andere filters die 3 stops lichtverlies geven. MRC Nano is de aanduiding dat het filter uit verschillende lagen is opgebouwd, hetgeen de vignettering minimaliseert en het glaswerk zo goed mogelijk beschermt tegen krassen en stof.

Bij deze foto is een polarisatiefilter gebruikt.

Bij deze foto is een polarisatiefilter gebruikt. Iso 100 f/22 1,6 sec

Conclusie: 2 belangrijke B+W filters voor landschapsfotografie

Met deze twee waanzinnig mooie filters van B+W ben je als landschapsfotograaf eigenlijk helemaal klaar. Vaak zie je fotografen een hele filtertas tevoorschijn toveren met daarin een soft grad, een 3 stops filter en een big stopper. Omdat ik tot nu toe nog nooit een foto heb geschoten waarin ik een eigenlijk een big stopper (10 stops) nodig had, red ik me prima met deze variabele ND filter.

Daarnaast is het afwegen en kiezen van het juiste filter ook een tijdrovende bezigheid waar je liever niet te lang over na wilt denken als je een zonsondergang aan het fotograferen bent. Het polarisatiefilter is wellicht het belangrijkste filter, dat je voor heel veel doeleinden kunt gebruiken. Deze houd ik dan ook maar lekker op mijn lens geschroefd. De kwaliteit die B+W levert, mag je zeker hoogwaardig noemen. Voor een paar euro meer investeer je in een product waar je je leven lang plezier van zult hebben.

3 foto's gemaakt in de Zwitserse Alpen met B+W ND- en polarisatiefilters

Iso 200 f/14 2,5 sec (met CPOL MRC filter)

Iso 200 f/14 2,5 sec (met CPOL MRC filter)

Iso 100 f22 1 sec (ND 2 stops met Vario filter)

Iso 100 f22 1 sec (ND 2 stops met Vario filter)

Iso 100 f22 3 sec (ND 4 stops met vario filter)

Iso 100 f22 3 sec (ND 4 stops met vario filter)

Geef een reactie