Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Waarom is dit carbon statief ideaal als reisstatief?

Echt goede en trillingvrije foto’s maken is enkel mogelijk met een statief. Als frequent reiziger ga je dan op zoek naar een ideaal reisstatief. Een ideaal reisstatief heeft als belangrijkste kenmerken dat hij licht en compact is, zodat je hem gemakkelijk kunt vervoeren. Tegelijkertijd is het wel prettig als hij stabiel is, daar neem je hem immers voor mee. Daarnaast moet hij betrouwbaar en veilig zijn, je zet er namelijk je dure camera op vast. Deze vereisten kun je eigenlijk enkel op één manier bewerkstellen: een carbon statief. Mijn keuze valt op een carbon statief met een redelijke werkhoogte en een zeer degelijk balhoofd.


foto van Robert Bilos

Geschreven door: Robert Bilos

Robert is een landschapsfotograaf uit Duitsland. Zijn passie voor fotografie neemt hem mee op avontuur naar verschillende landen en plaatsen met een natuurlijke achtergrond. Bekijk ook Robert's website.


Een gloednieuw Leofoto statief

Nadat ik al mijn benodigde cameraspullen heb verzameld en mijn cameratas heb ingepakt, kan mijn reis naar de Dolomieten in Italië beginnen. Ik ben al een paar keer eerder in de Dolomieten geweest, maar dit is de eerste keer dat ik mijn gloednieuwe Leofoto statief meeneem. Ik heb een Ranger RF-324C statief met LH-40 balhoofd, die goed is verpakt in de bijgeleverde tas. Ik zal het statief tijdens mijn werk testen in de praktijk, voldoet dit statief aan mijn eisen?

Leofoto Ranger RF-324C statief met LH-40 balhoofd

Robert neemt het Ranger RF-324C carbon statief mee naar de bergen.

Een statief voor in de bergen

Voor mijn werk ga ik vooral naar de bergen. Ondanks dat het terrein soms ruig kan zijn en de weersomstandigheden zomaar kunnen omslaan, is dit mijn favoriete werkgebied om te fotograferen. Als je de bergen in gaat is belangrijk om je fotoapparatuur zorgvuldig samen te stellen. Bij de keuze van een statief speelt het gewicht altijd een grote rol, maar ook de stabiliteit en het gebruiksgemak. Het is lastig om een statief te vinden dat op alle drie de vlakken een uitmuntend scoort. Net als bij de rest van je fotoapparatuur hangt je keuze dus meestal samen met het maken van compromissen. Ik geef de voorkeur aan compacte en lichtere modellen, daarom heb ik voor het Ranger RF-324C statief gekozen. Al hoef ik bij dit statief eigenlijk helemaal geen compromis te maken.

Bekijk het Ranger RF-324C carbon statief

Dolomites mountains

Peitlerkofel, Dolomieten.

Leofoto Ranger RF-324C statief

De eerste indruk van het statief is gelijk positief: de instelknoppen zijn degelijk en het carbon voelt hoogwaardig en prettig aan. De poten van de Ranger RF-324C zijn zeer robuust. Elke statiefpoot bestaat bij dit statief uit 4 secties die door middel van het losdraaien van grote rubberen draaigrepen uitgeschoven kunnen worden. Het uitschuiven gaat heerlijk vloeiend en snel, wat handig is als plotseling een fotomoment zich voordoet en je snel je statief moet instellen.

Naast het snelle systeem om de poten te verstellen heeft het statief ook een scharnier waarmee je de kantelhoek in 23°, 55° en 85° kunt instellen. Je kunt bij de grootste kantelhoek de statiefpoten vrijwel plat op de grond leggen, waardoor je met je camera echt heel dicht bij de grond kunt komen. Fotografen en filmmakers zullen het zeer waarderen, omdat het mogelijk is om foto's te maken vanuit een ander perspectief en je het statief makkelijk kunt verstellen, wat niet zo gemakkelijk is bij veel statieven.

RF-324C in de bergen

Robert gebruikt het Leofoto RF-324C carbon statief.

De extra’s die het verschil maken

Het Leofoto Ranger RF-324C statief wordt standaard geleverd met rubberen voetjes op het statief. Deze rubberen voetjes kun je losschroeven en verwisselen met de roestvrijstalen spikes. Dit is handig in oneffen bergachtig terrein en in weilanden met glibberig hoog gras. Zo heeft het statief meer grip op de ondergrond en dat is prettiger werken. Zo hoef je niet bang te zijn dat je statief met camera omvalt. Ook in de winter op bevroren bergmeren heb je meer stabiliteit met de metalen spikes.

Het statief is gemaakt van lichtgewicht carbon, dit maakt hem super stevig maar kan in de winter koud aanvoelen. Ondanks dat dit aspect bij carbon al minder is dan bij aluminium, heeft de Ranger RF-324C om één poot een grijze rubberen greep zitten die de kans op koude handen een beetje kleiner maakt.

Het platform van het statief heeft een schroefdraad om praktische accessoires op kunt monteren. Dit kan bijvoorbeeld een Magic Arm met een smartphone mount zijn, maar ook een Magic Arm met een multifunctionele klem. Met een gewicht van 1390 gram is dit een super lichtgewicht statief, maar de stabiliteit lijdt er niet onder.

Bekijk het Ranger RF-324C carbon statief

Leofoto LH-40 balhoofd op carbon statief

Het LH-40 balhoofd is uitzonderlijk betrouwbaar en gemakkelijk in het gebruik.

Het LH-40 balhoofd

Wat net zo belangrijk is als het statief is het balhoofd dat je op het statief plaatst. Het moet gebruiksvriendelijk zijn, voldoende draagvermogen hebben en bovenal moet het mogelijk zijn om het balhoofd in elke gewenste positie vast te zetten. Het LH-40 balhoofd is uitzonderlijk betrouwbaar en gemakkelijk in het gebruik. Op het balhoofd kunt je elke Arca-Swiss compatibel snelkoppelingsplaatje, L-Bracket of lensplaat bevestigen. Zelf gebruik ik een L-plate om mijn Sony A7 Mk III op het balhoofd te plaatsen.

Door de panoramabasis met een schaal van 360 graden, de dubbele inkepingen onder de kogel kan ik mijn camera precies uitlijnen zoals ik dat wil. Ook gaat het schakelen tussen horizontale en verticale fotografie hierdoor erg gemakkelijk. De frictie van de kogel werkt uitstekend. Hij biedt veel controle en ik kan nauwkeurig kleine wijzingen toepassen. Het balhoofd is ontworpen voor een maximale belasting van 15 kilogram en weegt zelf 540 gram. Dat betekent dat het balhoofd ook prima zijn werk zal doen bij grote camera’s met lange lenzen.

Opmerking
De statieven van Leofoto zijn van zeer goede kwaliteit en zullen langdurig mee gaan. Daarom zit er op elk Leofoto statief maar liefst 10 jaar garantie. Je kunt je Leofoto product registreren op Leofoto.eu.
Dolomieten, Italie

Dolomieten, Italië.

Mijn eindoordeel

Het Leofoto Ranger RF-324C carbon statief is zeer robuust en absoluut stabiel. Dit is een professioneel en kwalitatief hoogstaand statief waarop ik kan vertrouwen tijdens mijn tochten in de bergen. Ik vind dat hij met 1,39 kilo vrij licht van gewicht is, waardoor dit statief in bijna alle situaties de voorkeur zal geven ten opzichte van zwaardere modellen. Tijdens onstuimige weeromstandigheden in de Dolomieten heeft hij elke windvlaag in de praktijk doorstaan. Daarnaast is hij gemakkelijk te vervoeren en bovenal zeer praktisch in gebruik.

Het Leofoto Ranger RF-324C carbon statief is een hoogwaardige allrounder waar je op kunt vertrouwen.

- Robert Bilos

De kogelkop heeft een draagvermogen van 15 kg en laat niets te wensen over. Het is licht, niet groot en zeer snel om verschillende aanpassingen te doen. Eindelijk heb ik een statief en een balhoofd die mij op alle niveaus heeft overtuigd en ik zal hier nog zeker lang plezier van hebben!

Bekijk het Ranger RF-324C carbon statief

Bergen en blauw water incl. Leofoto statief

Hij is gemakkelijk te vervoeren en bovenal zeer praktisch in gebruik.