Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Maak je DJI Mavic Air 2 drone compleet met deze accessoires

De DJI Mavic Air 2 heeft een maximale vluchtduur van 34 minuten. Dat betekent dat van alle DJI drones, de Mavic Air 2 momenteel als langste in de lucht blijft hangen. Je hebt dus relatief veel tijd om allerlei gave luchtopnames te maken. Naast een langere vliegtijd, heeft hij ook een camera met uitstekende specificaties. Om deze drone helemaal compleet te maken kun je hem uitrusten met een aantal praktische accessoires. Er zijn namelijk accessoires die elke piloot van pas zal komen en we leggen uit waarom je deze moet hebben.

1. Een set van vier grijsfilters met polarisatiegedeelte (PL-ND8, 16, 32 en 64)

De DJI Mavic Air 2 maakt 48MP foto’s, wat een grote upgrade is vergeleken met zijn voorganger. Een gecombineerd grijs- polarisatiefilter kan je helpen om nog meer uit die geweldige camera te halen. Met een grijsfilter kun je de sluitertijd verlengen waardoor de beweging van het object vloeiend zichtbaar wordt. Daarnaast verzadigt het polarisatiegedeelte de kleuren en verhoogt het contrast. Een voorbeeld dat vaak wordt gebruikt om te laten zien wat het effect is van grijsfilters zijn de afbeeldingen met zwierige golven of waterstromen die vloeiend zichtbaar zijn. Daarnaast worden wolken ook veelal op een artistieke wijze uitgesmeerd over de hemel in deze foto’s. Dit zijn de meest duidelijke toepassingen van een grijsfilter bij fotografie.

Maar met een drone neem je toch voornamelijk video’s op. Zo film je met de DJI Mavic Air 2 in fantastische 4K/60fps. En ook bij het opnemen van video’s komen grijsfilters zeker van pas.

luchtfoto met lange sluitertijd - met filter
luchtfoto met korte sluitertijd - zonder filter
Je hebt een grijsfilter nodig voor het maken van een foto met lange sluitertijd.

Waarom gebruik je grijsfilters bij het maken van video’s met je drone?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst bekijken hoe het belichten van videobeeld tot stand komt. Net zoals bij fotografie heb je bij het opnemen van videomateriaal ook te maken met de belichtingsdriehoek: het diafragma (aperture), de ISO-waarde en de sluitertijd (shutter speed). Het veranderen van deze drie waardes heeft invloed op de blootstelling van de lichtsensor (exposure). Hoe meer licht op de sensor, hoe beter het videobeeld wordt. Maar met teveel licht wordt je video overbelicht. Door de drie waardes aan te passen optimaliseer je de belichting van je videobeeld.

Het diafragma en de ISO-waarde instellen

Met de belichtingsdriehoek in gedachte moet je weten dat drones vaak een vast diafragma hebben. Zo heeft de DJI Mavic Air 2 bijvoorbeeld een vast diafragma van f2/8, die je dus niet kunt veranderen. De twee pijler van de driehoek is de ISO-waarde: een hoge ISO-waarde produceert ruis op je beeldmateriaal, dus deze waarde wil je zo laag mogelijk houden. Zo levert bijvoorbeeld een ISO-waarde van 100 of 200 het beste videobeeld met de minste ruis op. Zodoende blijft er maar één waarde over die je wel wilt en kunt aanpassen: de sluitertijd.

Filters worden veelvudig gebruikt bij het maken van luchtfoto’s en video-opnames.

Filters worden veelvuldig gebruikt bij het maken van luchtfoto’s en video-opnames.

De sluitertijd instellen

De sluitertijd komt neer op hoe lang de sluiter van je camera per seconde open blijft. Bij een korte sluitertijd, een groot diafragma en een lage ISO-waarde raakt je beeld niet overbelicht. Dat is wat we willen, maar bij het opnemen van video met een relatief korte sluitertijd kan er ook een soort van bijwerking ontstaan. De duur van de sluitertijd heeft namelijk ook effect op de bewegingsonscherpte van bewegende objecten in je videobeeld.

Bewegingsonscherpte is de bewegingswaas (motion blur) die ontstaat tussen twee frames om een beweging vloeiend te laten lijken. Als de sluitertijd niet overeenkomt met de framerate van je video wordt de bewegingsonscherpte onrealistisch. Zonder deze waas lijkt een beweging voor de kijker houterig en onnatuurlijk.

uitleg motion blur nd-filters sluitertijd drone video

Twee bollen met dezelfde snelheid; door de bewegingswaas beweegt de linker bol vloeiender.

De ideale sluitertijd

Een ideale sluitertijd is ongeveer 2 keer de framerate die je voor je video gebruikt. Dus ga je een video van 30fps opnemen, dan is het beste om een sluitertijd van rond de 1/60 te gebruiken. Maar op een zonnige dag zal je nooit een sluitertijd van 1/60 kunnen bereiken, omdat er dan simpelweg te veel licht op de sensor valt. Zie hier hoe de ND-filters van pas komen! Een ND-filter fungeert als een soort zonnebril en maakt het beeld donkerder zodat je met een langere sluitertijd kunt filmen. De kreet: ‘cinematisch beeld opnemen’ heeft hier ook wat mee te maken. Je kunt namelijk met een ND-filter de juiste sluitertijd hanteren om de meest realistische bewegingsonscherpte te behouden. Hoe vloeiender de bewegingen zijn, hoe prettiger het is om naar te kijken.

Bekijk de ND-filterset

Het gebruiken van een ND-filter is alleen noodzakelijk als er bewegende objecten in je video-opnames zitten. Zonder bewegende objecten heb je natuurlijk geen enkele bewegingswaas en kunt je zonder problemen een kortere sluitertijd gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een zonsondergang in een bergachtig landschap die van grote hoogte wordt gefilmd. Hierbij beweegt misschien je Mavic Air 2 door de lucht, maar de objecten in beeld zullen vrijwel statisch zijn. In het geval dat er een groep vogels door het beeld zal vliegen, dan is het wel weer beter om een ND-filter te gebruiken.

4 ND-PL filters voor DJI Mavic Air 2 drone

Hoe kies ik het juiste ND-PL filter?

In de professionele filterset van PGYTECH zitten vier grijsfilters met elk een verschillende gradatie, en deze zijn daarnaast ook polariserend. PGYTECH is een bekend merk met kwalitatief goede drone accessoires voor veel verschillende drones. Niet voor niets zijn de accessoires van PGYTECH ook door DJI geselecteerd als enige accessoiremerk dat ook via DJI’s eigen website dji.com te verkrijgen is. Voordat de Mavic Air 2 de lucht in gaat moet je al beslissen welke filter je gaat gebruiken. De instellingen in de DJI Fly app moet op de grond al vrijwel goed staan. Hierbij moet je de modus de belichting van Auto naar Manual veranderen om o.a. de sluitertijd handmatig te kunnen instellen.

Meer informatie over de ND-PL filter set

Richt de camera gimbal van de drone in de richting die je op wilt gaan vliegen. Dit is namelijk het licht dat je wilt gaan compenseren. Nogmaals, de ideale sluitertijd is 2 keer de framerate die je gebruikt. Dus ga je een video van 25fps opnemen, dan moet je een ND-filter gebruiken die past bij een sluitertijd van ongeveer 1/50. Elk ND-filter corrigeert een x aantal stops. Elke stop halveert het getal van de sluitertijd. Om bijvoorbeeld van een sluitertijd van 1/800 naar 1/50 te gaan; moet je het getal 4 keer halveren. Sommige sluitertijden komen niet helemaal precies uit bij het berekenen welk filter je nodig hebt. In deze gevallen moet je zelf een keuze maken tussen twee verschillende ND-filters.

  • ND-PL8 corrigeert 3 stops licht;
  • ND-PL16 corrigeert 4 stops licht;
  • ND-PL32 corrigeert 5 stops licht;
  • ND-PL64 corrigeert 6 stops licht.

Wat voegt het polarisatiegedeelte toe aan een drone filter?

Het polarisatiegedeelte van het filter zorgt voor een hogere kleurverzadiging en meer contrast in je foto’s en video’s. Hierdoor zien de kleurentinten er helder uit en worden de beeldopnames meer levendig. Daarnaast neemt het filter ook de spiegeling van bijvoorbeeld natte oppervlakken weg. Ook de reflecties van ruiten en wateroppervlakken worden door het polarisatiegedeelte weggenomen. Deze ‘kleine’ toevoeging kan een groot verschil maken om je opnames zo natuurgetrouw te maken. Er is ook een PGYTECH filterset zonder polarisatiegedeelte voor de DJI Mavic Air 2 drone.

Bekijk alle filters voor de DJI Mavic Air 2 drone

Tip
Zet de drone uit voordat je het filter plaatst en zet de gimbal vast met de gimbalklem om beschadigingen te voorkomen. Zorg dat de drone het gewicht van het filter (1.36 gram) mee kalibreert tijdens het opstarten.
Met de Quick strobe modus knippert het led-licht 1x per seconde.

Met de Quick strobe modus knippert het led-licht 1x per seconde.

2. Verlichting - Waarom heb je verlichting voor op je drone nodig?

Bij de Mavic Air 2 zitten er kleine led-lampjes in de poten ingebouwd, waarbij led-lampjes in de voorpoten constant rood branden. Zo weet de piloot in welke richting de Mavic Air 2 is gepositioneerd. De lampjes in de achterpoten van de Mavic Air 2 geven de status van de drone door aan de piloot. Per status knipperen de led-lampjes in een andere frequentie in de kleuren rood, geel of groen. Deze kleine led-lampjes zijn niet heel erg fel, en zijn niet 360 graden zichtbaar. Je kunt het een beetje vergelijkbaar met het soort fietslampjes die je gebruikt om enkel geen boete te krijgen voor het fietsen zonder verlichting. Je wordt er door andere verkeersdeelnemers niet echt door gezien. In specifieke situaties kan het goed idee zijn om de verlichting van je Mavic Air 2 te upgraden.

Zichtbaarheid vergroten

Om de algemene zichtbaarheid van je drone te vergroten, kun je een extra sterke ledlamp op je Mavic Air 2 plaatsen. Laten we wel zeggen dat een extra lamp vooral tijdens nachtvluchten echt een aanrader is. Hierdoor zie je makkelijker waar je Mavic Air 2 in de lucht hangt, maar is hij ook beter zichtbaar voor anderen. Ook vergroot een ledlamp de zichtbaarheid op met name grauwe momenten van een dag. Overdag met voldoende zonlicht is het niet echt nodig om een extra lamp te gebruiken.

Helaas mag je in Nederland niet ’s nachts in het donker vliegen, maar in sommige andere Europese landen mag dat wel. Met een sterke ledlamp kunt je dan ook zeker gave Lighting Painting lichteffecten in de lucht maken. Er worden een aantal verschillende technieken gebruikt om ledverlichting op een drone te bevestigen. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een klik-systeem of plakstrip op je drone.

Bind de PolarPro Strobe Light ledlamp op de Mavic Air 2 met een praktische strap.

Bind de PolarPro Strobe Light ledlamp op de Mavic Air 2 met een praktische strap.

Verlichting voor de DJI Mavic Air 2

Al gebruikt de meeste drone verlichting het klik- of plakstripsysteem, de Strobe Light van PolarPro werkt net iets anders. Je klemt de ledlamp vast op je DJI Mavic Air 2 met een stevige strap. Dit systeem heeft twee voordelen. Je loopt geen risico dat er plakresten op je drone blijven zitten na het verwijderen van de plakstrip. Daarnaast kun je zelf bepalen waar je de Strobe op je drone plaatst, en op welke drone. Waar een kliksysteem meestal maar op één type drone past, is de Strobe Light een meer universele en praktische oplossing. Zeker als je meerdere soorten drones bezit en je de ledlamp in combinatie met elke drone wilt kunnen gebruiken.

Bij de PolarPro Strobe Light ledlamp krijg je een korte strap en een lange strap meegeleverd. De korte strap is om het led-licht te vestingen aan een poot van een drone. De andere strap past om de gehele body van de drone. Met een beetje kracht kun je de korte strap om bijvoorbeeld een van de achterste poten van de Mavic Air 2 bevestigen. Het materiaal van de strap is vrij stroef, zodat hij strak aansluit en de Strobe Light daadwerkelijk goed vast zit. De Strobe Light heeft 3 knipperstanden: in de Quick Strobe modus knippert de ledlamp 2x per seconde, bij Slow Strobe knippert hij 1x per seconde en bij Constant licht blijft hij constant licht geven. Vergis je niet, dit licht is zo fel dat als de led knippert het nabeeld van het licht nog even op je netvlies blijft staan. Hij is dus goed zichtbaar!

  • De korte strap kun je gebruiken bij een omtrek van 51,5 tot 66 mm;
  • De lange strap kun je gebruiken bij een omtrek van 157 tot 251 mm.

Bekijk de Strobe Light van PolarPro

Een rugzak die goed bij de DJI Mavic Air 2 past: de allround OneMo Backpack.

Een rugzak die goed bij de DJI Mavic Air 2 past: de allround OneMo Backpack.

3. Welke tas past er bij de DJI Mavic Air 2?

Er zijn een aantal praktische punten waar een goede drone tas aan moet voldoen. Ten eerste moet hij natuurlijk alle drone apparatuur veilig kunnen vervoeren. Waarbij er minimaal ruimte moet zijn voor de Mavic Air 2, de controller, eventueel extra batterijen en wat kabeltjes. Het liefste is de rugzak iets groter dan de minimale vereiste, zodat er ook nog wat persoonlijke spullen bij in passen. Om alle apparatuur goed te beschermen moet de binnenkant van zacht materiaal zijn gemaakt. Met een voorkeur voor een tas die verstelbare scheidingswanden heeft om alles op zijn plek te houden. Daarnaast is het fijn dat je niet de hele tas hoeft uit te pakken om bij je Mavic Air 2 te kunnen.

De DJI Mavic Air 2 is geen hele grote drone, waardoor eigenlijk veel tassen aan deze drie praktische eisen voldoen. Maar als je een DJI Mavic Air 2 drone bezitter bent, wil je misschien een tas die net iets meer heeft dan alleen deze drie praktische punten. Net zoals de DJI Mavic Air 2 met 48MP foto’s en 4K/60fps opnames net even iets meer biedt dan de meeste andere drones uit dezelfde prijsklasse. PGYTECH heeft onlangs een 2-in-1 eigenzinnige allround rugzak uitgebracht die zeker goed bij de DJI Mavic Air 2 past. De OneMo Backpack is een stijlvolle rugzak met Urban look die van alle gemakken is voorzien.

Bekijk alle kenmerken van de OneMo rugzak

Schoudertas om je Mavic Air 2 makkelijk mee te nemen

een ideale schoudertas om enkel je Mavic Air 2 makkelijk mee te nemen.

OneMo Backpack met uitneembare schoudertas

Deze water- en vuilafstotende rugzak heeft voldoende ruimte om naast je Mavic Air 2 drone en een DLSR of systeemcamera ook nog wat persoonlijke spullen mee te nemen. Daarnaast zitten allerlei handigheidjes in de OneMo Backpack ingebouwd die op verschillende manieren van pas komen. Zo heeft de tas speciale batterijvakjes, een RFID-werend anti-diefstal compartiment en een regenhoes. En de OneMo Back heeft nog een ander groot pluspunt: in de rugzak zit een kleine soft case die je als aparte schoudertas kunt gebruiken!

De uitneembare case kan als schoudertas worden gebruikt of als heuptas aan de voorzijde van de OneMo Backpack worden bevestigd. De inhoud van de schoudertas is 3L en daar past gemakkelijk een DJI Mavic Air 2 met controller in. Als je hem aan de voorzijde van de rugzak vastmaakt, kun je altijd gemakkelijk en snel je drone pakken. Ook is de schoudertas handig als je enkel met je DJI Mavic Air 2 op pad gaat. Wil je alleen de schoudertas? De schoudertas is ook los verkrijgbaar!

Meer informatie over de OneMo schoudertas

Meer accessoires bekijken?

Wil je meer accessoire inspiratie om je DJI Mavic Air 2 compleet te maken, bekijk dan het DJI Mavic Air 2 accessoire-overzicht. Heb je alle benodigde accessoires verzameld? Dan kun je er op uit om te genieten van de vluchten van 34 minuten!