Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Draadloos flitsen? Hähnel Tuff TTL helpt

Draadloos flitsen, los van de camera, kan met alle recente merken camera’s. Systeemflitsers worden op afstand bediend door de opklapbare flitser, die dienst doet als zender (‘commander’) of door triggers op de camera. Het idee, dat een flitser altijd op de camera moet worden geschoven, is sinds de strobist-hype van een vijftal jaren geleden passé. Voor meer plasticiteit in de opnames verlichten we een model van opzij. Een tweede flitser daar achter geeft een omkransend tegenlicht en een eventueel derde flitser verlicht een detail in de achtergrond … In deze blogpost gaat het over zinvolle hulpmiddelen bij ‘off camera flash’.

Hahnel Tuff ttl draadloos flitsen

Met rode Led lichtjes zien we de laadstatus, die we uiteraard ook kunnen testen d.m.v. de testdruktoets.

Radiografisch signaal voor het draadloos flitsen.

De opklapbare flitser in of op de camera kan zinvol dienst doen als aansturende flitser. Het licht van dit kleine hulpmiddel is als hoofdlicht ontoereikend èn geeft een vlak licht met scherp begrensde schaduwen. Dat willen we uiteraard niet! De grotere systeemflitser (opsteekflitser, of reportageflitser) is krachtiger en torent hoger boven het objectief uit, maar geeft nog steeds een frontaal licht. Met beide kun je flitsers op afstand aansturen, waarbij de flitspuls wel of niet meedoet in de opname. Dat is een hele verbetering, maar de reikwijdte daarvan is beperkt tot enkele meters. Buiten fotograferend, ‘ziet’ de ontvangende flitser dat licht soms niet eens … Er worden dus infraroodpulsen ingezet om de ontvangst te verbeteren. Dat werkt binnenshuis vrij trefzeker. De beste systemen voor draadloos flitsen gebruiken echter een radiografisch signaal, maar zijn vrij kostbaar.

Hahnel Tuff ttl draadloos flitsen

Tuff TTL is leverbaar voor Canon en Nikon dslr camera’s.

Hähnel Tuff TTL een triggersysteem voor draadloos flitsen

De Hähnel Tuff TTL is een triggersysteem met een zender (transmitter) en een ontvanger (receiver) voor draadloos flitsen. De transmitter wordt op de camera gezet, de systeemflitser – tot dusverre van de merken Canon en Nikon – komt op de receiver, die op haar beurt op een statief staat geschroefd. Zie de foto’s hierbij. Zetten we beide units aan en hebben we ze digitaal ‘gematched’, dan communiceert het geheel feilloos. We kunnen nu manueel flitsen òf TTL: draadloos ddl-gemeten! Het bereik is enorm: gaat tot wel 200 meter en er zijn geen pulsverstoringen van andere flitsers zoals het geval is bij workshops. We kunnen voor ruim honderd euro een set aanschaffen en voor ongeveer zestig euro koop je een losse ontvanger voor die tweede achtergrond- of tegenlichtflitser!

Hahnel Tuff ttl draadloos flitsen

De Hähnel Tuff TTL receiver en transmitter worden door een rubberen behuizing beschermd.

Weerbestendig uitgevoerd

De Hähnel Tuff TTL units zijn weerbestendig uitgevoerd en worden gevoed door middel van twee AA-batterijen. Ook is er een mini-USB poort voor dat doel op aanwezig òf ten behoeve van software-updates in de toekomst. Stevige rubberen behuizingen beschermen de producten tegen stoten en bij vallen. En voor wie nu roept, dat je de flitsers niet individueel op afstand kunt sturen: vooraf test je per flitser de sterkte. Bij de meeste systeemflitsers is een TTL-compensatie van -3 tot +3 stops mogelijk. Wil je manueel de sterkte regelen, dan is het bereik tussen 1/1 (volle sterkte) en 1/128 van het vermogen (zeven stops zwakker!) af te regelen. Hähnel biedt met de Tuff TTL een betrouwbaar, degelijk en krachtig alternatief voor draadloos flitsen tegen een aantrekkelijke prijs.

Mich Buschman

Mich Buschman is professioneel fotograaf en geeft lessen in o.a. portretfotografie. Met zijn ruim 30 jaar fotografie ervaring is hij een echte kenner van de fotobranche. Via de Degreef & Partner blog vertelt hij over de (technische) werking van onze producten. www.michbuschman.nl

Geef een reactie