Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Dronefotografie met lange sluitertijden - Wiebe de Jager

Het maken van foto’s met lange sluitertijden is niets nieuws. Zo leg je bijvoorbeeld stromend water vast, een bewegend wolkendek, of langsrijdende auto’s in het donker. Deze foto’s worden meestal gemaakt vanaf een statief, maar ook vanuit de lucht kun je creatieve foto’s maken met lange sluitertijden. Doordat de meeste drones een elektronische gestabiliseerde gimbal hebben, kun je, met behulp van een Polar Pro ND32 of ND64 filter, bewegingsonscherpte creëren in een bepaald deel van je foto, terwijl de rest van je foto scherp blijft. Wiebe de Jager van Dronewatch legt uit hoe het werkt.

Voorkom overbelichting door de lichtinval te verminderen

In landschapsfotografie worden ND-filters (grijsfilters) veel gebruikt. Deze filters verminderen de hoeveelheid licht die via het objectief op de sensor van je camera valt. Ook voor drones zijn er steeds meer (Polar Pro) filters verkrijgbaar. Om met een ND-filter op je lens toch genoeg licht binnen te krijgen, moet je een langere belichtingstijd gebruiken. Zo creëer je een creatief effect: stromend water in een riviertje ziet er bijvoorbeeld uit als een zijden deken bij een belichting van een paar seconden. Ook kun je bewegende voorwerpen bewust laten vervagen, terwijl de rest van de foto scherp blijft.

Hoe lang je belichtingstijd moet zijn, hangt af van de sterkte van het filter dat je gebruikt. Een ND64-filter houdt bijvoorbeeld 6 stops licht tegen, dus moet je de belichtingstijd met 6 stops verlengen voor een goede belichting. Dus gebruik je zonder filter een sluitertijd van 1/125 seconde, dan wordt je sluitertijd met een ND64 filter een halve seconde. Een ND32 filter houdt 5 stops licht tegen, dus verleng je de belichtingstijd met 5 stops wanneer je dit filter gebruikt.

De ND32 en ND64 filters van Polar Pro.

De ND32 en ND64 filters van Polar Pro.

Hoe houd je je drone stil zonder statief?

In de landschapsfotografie wordt een statief gebruikt voor foto’s met lange sluitertijden, zodat de camera niet beweegt en de omgeving op je foto niet onscherp is. Echter, je kunt je drone moeilijk op een statief in de lucht zetten. Toch kun je Polar Pro ND-filters gebruiken met je drone, omdat drones tegenwoordig prima in staat zijn om stil op een plek te blijven ‘hoveren’ en de gimbal de camera elektronisch op dezelfde plek gericht houdt. Minimale beweging van de drone worden dus opgevangen door de gimbal, waardoor sluitertijden van een paar seconden mogelijk worden. Het moet dan niet te hard waaien, want dan wordt het aanzienlijk lastiger om een scherpe foto te krijgen, door het trillen of schudden van de drone.

Voorbeelden van dronefoto’s met lange sluitertijden

Door een krachtige ND-filter op de camera van een drone te bevestigen, kun je creatieve foto’s maken. Denk bijvoorbeeld aan de branding aan zee: bij een lange sluitertijd veranderen golven in uitgestrekte witte dekens, die mooi contrasteren bij rotsblokken. Onderstaande foto werd gemaakt met een DJI Phantom 4 met Polar Pro ND64 filter (ISO 100, F/2.8, belichtingstijd 5 seconden).

Foto van de branding, gemaakt met DJI Phantom 4 en Polar Pro ND64 filter.

Foto van de branding, gemaakt met DJI Phantom 4 en Polar Pro ND64 filter.

Een ander goed voorbeeld waarbij een ND-filter een mooi effect geeft aan je dronefoto is bij een waterval. Onderstaande foto werd gemaakt bij de Irreler Wasserfälle in Duitsland, ook met de DJI Phantom 4 en het Polar Pro ND64 grijsfilter. Ondanks dat het vrijwel windstil was, had ik bij deze foto veel last van bewegingsonscherpte omdat ik relatief laag vloog. Het kostte dus aardig wat pogingen voordat ik de waterval scherp op de foto had!

Foto van de Irreler Wasserfälle, gemaakt met DJI Phantom 4 en Polar Pro ND-filter.

Foto van de Irreler Wasserfälle, gemaakt met DJI Phantom 4 en Polar Pro ND-filter.

Een derde voorbeeld waarbij het gebruik van ND filters om bewegingsonscherpte te creëren van pas komt, is bij het fotograferen van een verkeersplein in de schemer. Door de lange sluitertijd zijn de koplampen en achterlichten van de voorbijrijdende auto’s uitgesmeerd tot strepen. Omdat het al vrij donker was, gebruikt ik hier een iets minder sterk filter: het Polar Pro ND32 filter. Desondanks was er op ISO 800 een belichtingstijd nodig van 5 seconden. Door de hoge ISO-waarde zie je wel wat ruis.

Foto van een verkeersplein in de schemer, gemaakt met DJI Phantom 4 en Polar Pro ND64 grijsfilter.

Foto van een verkeersplein in de schemer, gemaakt met DJI Phantom 4 en Polar Pro ND64 grijsfilter.

Praktische tips voor dronefoto’s met lange sluitertijden

Het fotograferen met lange sluitertijden met je drone vergt wat oefening, maar is zeker de moeite waard! Ga je ermee aan de slag, zorg er dan voor dat je de witbalans handmatig instelt. Bij gebruik van zeer sterke ND-filters kan de automatische witbalans van slag raken, waardoor je flinke kleurverschillen krijgt tussen je foto’s. Als je in RAW fotografeert, heb je hier geen last van. Maak daarnaast zoveel mogelijk foto’s. Van de 10 foto’s die je maakt, zullen er hoogstwaarschijnljik 9 bewogen of onscherp zijn, zeker bij sluitertijden van een paar seconden. Ook bij windstil weer beweegt de drone altijd wel een beetje tijdens het afdrukken. Ten slotte: vergeet na afloop van een sessie met een sterk ND-filter niet om deze van de camera te verwijderen! Het zou zonde zijn als je er bij je volgende vlucht te laat achter komt dat het filter er nog op zit en al je foto’s en video’s zwart zijn.

Over Wiebe de Jager

Wiebe de Jager is enthousiast amateur-dronepiloot en fotograaf. Hij is de eigenaar van www.dronewatch.nl en schrijft hier onder andere over de ontwikkelingen op het gebied van onbemande luchtvaart. Wiebe is ook de drijvende kracht achter de campagne www.vliegjedroneveilig.nl en de oprichter van luchtfotografieplatform pixair.nl. Ten slotte is Wiebe de schrijver van het Handboek Dronefotografie.

Geef een reactie