Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hähnel Captur Module Pro in de praktijk - Liesbeth van Asselt

Liesbeth van Asselt schreef eerder al een praktijkverhaal over de Hähnel Captur Trigger set. Deze set wordt gebruikt om ofwel je flitsers op afstand aan te sturen, óf om je camera op afstand aan te sturen. Echter, de set is uit te breiden met de Hähnel Captur Module Pro. Daarmee gaat een wereld aan mogelijkheden open om je camera of flitsers aan te sturen met diverse triggers, zoals licht, geluid, beweging of een andere externe trigger. Ook deze module is getest door Liesbeth. In deze blog deelt ze haar bevindingen!

De Hähnel Captur Module Pro in het kort

In plaats van de transmitter kun je de apart verkrijgbare Module Pro gebruiken. Deze Module biedt dezelfde mogelijkheden als de transmitter, maar kan nog veel meer! Namelijk:

 • Reageren op geluid
 • Reageren op licht
 • Reageren op beweging
 • Interval fotografie
 • Long exposure fotografie

De Captur Module Pro is niet merkgebonden. Heb je dus een Canon camera en een Canon receiver, dan kun je gewoon met de Module Pro aan de slag die ik gebruik voor mijn Nikon apparatuur.
De Module Pro wordt samen met een IR-module geleverd, beide in een rubberen beschermhoes. Dit ziet er degelijk uit. Batterijen worden netjes bijgeleverd, maar er wordt geen laserpen meegeleverd. Wil je daarmee werken, dan zul je die er dus los bij moeten kopen.

De Hähnel Captur Module Pro met IR-module.

De Hähnel Captur Module Pro met IR-module.

De Captur Module Pro koppelen aan je receiver

Om te beginnen moet je de Module Pro aan je receiver(s) koppelen. Dit werkt op dezelfde manier als bij de transmitter. In de handleiding staat dat je om te koppelen de set-knop op de module Pro in moet drukken, maar dit werkt niet. Je moet, net zoals op de transmitter, de grote ontspanknop indrukken om te koppelen. Omdat de handleiding erg summier is, heb ik van deze blog gelijk maar een soort handleiding gemaakt.

Ter herhaling, het koppelen werkt dus op de volgende manier:

 • Zet de Module Pro aan door de ontspanknop in te drukken: het lampje knippert snel groen.
 • Zet de receiver aan door de ontspanknop in te drukken. Het lampje brandt rood.
 • Zet de Module Pro uit.
 • Zet de receiver uit.
 • Zet beide weer aan.

Zie ook: (video)

Flitsers laten reageren op geluid (knallende ballon)

Omdat ik workshops 'Plons' geef waarin we voorwerpen in water laten vallen en gekke dingen doen met wijnglazen en knallende ballonnen, ben ik erg benieuwd naar de werking van de Hähnel Captur Module Pro. Om onderstaande foto te maken, ging ik zo te werk:

 • We zetten de flitsers op de receivers (die eerst gekoppeld zijn met de Module Pro);
 • Dan zetten we de camera op bulb (kan ook op bijvoorbeeld 5 seconden);
 • Op de Module Pro kiezen we voor de optie 'SOUND';
 • Met de SET-knop kunnen we de instellingen aanpassen:
  • Gevoeligheid: 0 = reageren op hard geluid/zwak, 99 = reageren op zacht geluid/zeer gevoelig.
  • Reactietijd = tijd tussen het geluid en het af laten gaan van de flitsers: 0,00 – 10,00 sec. Bij b.v. het fotograferen van een met water gevulde knallende ballon laat je een paar honderdsten van seconden tussen de knal en het af laten gaan van de flitsers zitten, om genoeg water om de ballon te hebben. In ons geval kwamen we uit op 0,06 sec.
  • Bulb tijd (indien camera op bulb staat kun je kiezen hoe lang gordijn open blijft staan): 0 – 5 seconden.
  • Maximum aantal opnamen: 0 – 99, t (timelapse starten - werkt hier niet omdat je in bulb werkt), --- = onbeperkt. Omdat we in bulb werken hebben we het aantal opnamen op 1 gezet, anders krijg je beeld-op-beeld.
 • Door nogmaals op SET te drukken sluiten we het instellingen menu af;
 • We doen het licht uit, zodat het pikkedonker is in de studio, en we zetten de camera aan;
 • Dan drukken we op Start/Stop op de Module Pro om te beginnen (daarna geen geluid meer maken!);
 • Prik de ballon stuk (zorg voor een geluid);
 • Zet de camera uit;
 • Druk nogmaals op Start/Stop op de Module pro om het triggeren te stoppen;
 • Het licht kan weer aan.
Opname van een uiteenspattende ballon met behulp van de 'SOUND' modus van de Captur Module Pro.

Opname van een uiteenspattende ballon met behulp van de 'SOUND' modus van de Captur Module Pro.

We hebben geprobeerd of we zowel de camera als de flitsers aan zouden kunnen sturen met de module Pro, de transmitter en de receivers. De truc zoals we die gebruikten bij de kersen en de aardbeien ( zie dit artikel ) lukte helaas niet. De flitsers gaan keer op keer te laat af, als de ballon al in de opvangbak ligt of er nog net boven hangt, ook al stond de delay op 0. De camera is waarschijnlijk te traag door de ontspanvertraging.

Camera laten reageren op licht met de Captur Module Pro

Om de lichtfunctie te testen, wilde ik een brandende lucifer fotograferen. Hiervoor moet de camera getriggerd worden door de Module Pro, in plaats van de flitsers. Ik ging op de volgende manier te werk:

 • Zet een receiver op de camera en verbindt ze met elkaar d.m.v. het snoertje;
 • Koppel de Module Pro met de receiver die op de camera zit;
 • Kies 'LIGHT' op de Module Pro;
 • Druk op SET om de licht instellingen aan te passen:
  • Gevoeligheid: Zorg ervoor dat het lampje op de module groen is. Vaak zit je dan onder de 25. Bij een oranje of rood lampje ontvangt de Module Pro te veel omgevingslicht en zal hij niet op een lichtflits reageren.
  • Reactietijd: tijd tussen lichtflits en het open laten gaan van de sluiter: 0,00 – 10,00 sec. Bij de lucifer stond deze op 0. Dat betekent dat zodra er voldoende licht is (in dit geval een lucifer) de Module Pro de camera direct zal ontspannen.
  • Bulb tijd: indien camera op bulb staat kun je kiezen hoe lang het gordijn open blijft staan: 0 – 5 seconden. Je kunt hier ook kiezen voor hoe lang continu opnames gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld 2 seconden lang. Dat is wat ik gedaan heb bij de lucifer, zodat ik de mooiste uit kon kiezen.
  • Maximum aantal opnamen: ik heb deze op onbeperkt gezet.
 • Druk nogmaals op SET om het instellingen menu af te sluiten;
 • Druk op Start/Stop om te beginnen;
 • Druk nogmaals op Start/Stop om te stoppen.
Met de 'LIGHT' trigger op de Captur Module Pro maakte Liesbeth deze foto van een vlammende lucifer.

Met de 'LIGHT' trigger op de Captur Module Pro maakte Liesbeth deze foto van een vlammende lucifer.

Ik ben wel benieuwd hoe de Module pro werkt bij het fotograferen van de bliksem tijdens onweer. Ik heb dit nog niet in de praktijk uit kunnen testen.

De camera laten reageren op onderbreking van een laserstraal met Hähnel

Je kunt de Hähnel Captur Module pro ook gebruiken of de camera te laten ontspannen als er een laserstraal onderbroken wordt. Door wild, door een druppel, of door wat dan ook. Daarvoor moet je een laserbron op de ontvanger van de Module Pro richten. De laserbron moet continu laserlicht uitzenden en goed vastgeklemd worden, zodat hij op exact dezelfde plaats gericht blijft, op het kleine vlakje op de Module Pro. Dat is een precisiewerkje! Daarna stel je de gevoeligheid in. Net als bij LIGHT moet bij het instellen het lampje groen blijven branden.

Wij testten de laserfunctie met een goedkope laserpen. Dat werkt dus niet. Ik moet op onze laserpen het knopje steeds in blijven drukken om een laserstraal te houden, waardoor de straal niet constant genoeg is en wiebelt. Je moet dus echt een goede stabiele laserbron hebben met een lock functie.
Kortom: doordat ik niet in het bezit ben van een goede laser, heb ik deze test niet betrouwbaar uit kunnen voeren.

De camera laten reageren op onderbreking van infra rood met de IR module

Dit werkt hetzelfde als de laser: zet de Module Pro en de IR Module aan en richt de IR-module op de ontvanger vooraan de Module Pro. Stel de gevoeligheid in (op zowel de Module Pro als de IR Module). Druk op Start/Stop. Het werken met de IR-module is geen millimeterwerk zoals bij de laser en daardoor voor mij een stuk handiger!

Meestal is het wel zo dat een IR-module dichter bij de ontvanger moet staan dan een laser om nog goed contact te maken, dus daar zal een beperking in het werken met werken met IR in zitten. Ook bij zonlicht werkt IR meestal niet of minder. Maar voor het doel waar ik de Module pro voor wil gebruiken, speelt dit geen rol.

Voor de test lieten we onze hond Raico door de IR-straal lopen. Wat opvalt, en wat ook op onderstaande foto te zien is, is dat Raico al voor de helft door de IR-straal heen is, voordat de eerste foto gemaakt wordt, terwijl de Delay op de Module Pro op 0 staat. In dit geval betekende dit dat ik de camera moest scherpstellen op een punt dat iets voor de IR-module lag, om de kop van Raico scherp in beeld te krijgen.

Waarschijnlijk heeft dit te maken met de ontspanvertraging, hoe klein die bij mijn camera ook is. De camera moet toch even de spiegel opklappen. Met een minder snel onderwerp en bij meer afstand tussen camera en onderwerp zul je hier geen last van hebben. Ik wil dit nog eens testen met een systeemcamera, om te kijken of het probleem inderdaad zit in de tijd die het opklappen van de spiegel kost.

Met de IR functie op de Module Pro kun je de camera laten ontspannen na een bewegingstrigger.

Met de IR functie op de Module Pro kun je de camera laten ontspannen na een bewegingstrigger.

De camera of flitsers laten triggeren door een externe trigger - AUX input

Via de AUX ingang kun je iedere andere sensor aansluiten die je maar wilt. Je kunt bijvoorbeeld een drukmat aansluiten op de module, zodat als daar iemand overheen loopt de camera ontspannen wordt. Ik heb deze functie niet getest.

Interval opnames maken met de Hähnel Captur Module Pro

Met de pro module kunnen ook intervalopnames worden gemaakt, net als met de (eenvoudigere) Timer module. Hiervoor kun je de volgende variabelen instellen:

 • Met DELAY wordt de tijd ingesteld voordat gestart wordt met de interval opnamen;
 • Met LONG kan de belichtingstijd (camera op bulb) worden ingesteld of het aantal opnamen dat je wilt maken (camera op continu). Wil je maar 1 foto maken (geen bulb of continu), dan laat je alles hier op 0 staan;
 • INTVL1 geeft de tijd tussen de opnamen aan;
 • INTVL1 N geeft aan hoeveel opnamen er gemaakt moeten worden;
 • Met INTVL2 kan de tijd tussen meerdere interval opnamesessies worden ingesteld;
 • Met INVBVL2N wordt het aantal interval opnamesessies ingesteld.

Wat ons echt hoofdbrekens gekost heeft, is waarom de interval soms wel en soms niet werkt. Uiteindelijk ontdekten we dat het allemaal prima gaat bij een interval van 4 of meer seconden. Maar stel je de interval in op 1, 2 of 3 seconden, dan werkt het niet.

Wanneer heb je hier last van?

Bij bijvoorbeeld het fotograferen van het noorderlicht. Stel, je wilt een timelapse van het noorderlicht maken. In die situatie wil je dan bijvoorbeeld 25 seconden je sluiter open laten staan, dan 1 seconde interval en dan weer 25 seconden lang een foto maken en dat ongeveer een uur lang. Als je, zoals ik, een Nikon camera hebt, kun je dat via je cameramenu regelen, want op de Nikon zit een interval functie. Maar als je een Canon hebt, dan mis je meestal de intervalfunctie op de camera. Dan zou het dus fijn zijn als je de Module Pro zou kunnen gebruiken voor dit soort fotografie. Maar dat is helaas niet het geval.

Navraag bij Hähnel wijst uit dat Hähnel de triggerset betrouwbaar wil laten werken, en daarvoor is deze interval van minimaal 3 seconden nodig. Daar zit wel wat in, want zo af en toe stopt mijn Nikon ermee als ik de interval op 1 seconde zet. Ik moet dus wel in de buurt blijven om in de gaten te houden of alles nog steeds werkt. Dat zou nu met de Module pro niet meer nodig zijn. Het is alleen vreemd dat de mogelijkheid om een kortere interval in te stellen wel in het LCD-scherm verschijnt, maar in de praktijk niet mogelijk is.

Conclusie: uitgebreide mogelijkheden, maar trek er tijd voor uit!

Met de Hähnel Captur Module Pro krijg je een groot aantal mogelijkheden om je camera en/of flitsers te triggeren. Voor degenen die een camera zonder interval functie hebben, is de timelapse functie bovendien een zeer welkome toevoeging (mits je rekening houdt met een interval van minimaal 4 seconden).

Houd er wel rekening mee dat het uitproberen van de set de nodige tijd kost. Veel mogelijkheden heb ik al in deze blog beschreven, maar er kan nog veel meer. Ook het per situatie zoeken naar de juiste instelling kost tijd. Het is dus geen shop 'n' go set!

Over Liesbeth van Asselt

Na tientallen jaren ervaring opgedaan te hebben in de fotografie, richtte ik in 2004 Stapfoto op. Binnen dit bedrijf maak ik als bedrijfsfotograaf foto's voor websites, brochures, flyers, jaarverslagen en bijvoorbeeld het 'smoelenboek'. En inmiddels rijden er ook heel wat vrachtwagens en busjes rond met mijn foto’s daarop. Iedere keer weer leuk om die tegen te komen!

Mijn kennis en ervaring delen vind ik bijna net zo leuk als het fotograferen zelf. Dus geef ik met heel veel plezier en enthousiasme vele fotocursussen en workshops. Altijd praktijkgericht en met persoonlijke aandacht voor iedereen. Kijk maar eens op stapfoto.nl!

Geef een reactie