Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hähnel Captur in de praktijk: time-lapse en druppelfotografie

Ook geen fan van onnodige draadjes aan je camera? Bij Hähnel ook niet. Daarom ontwikkelden ze de Captur en Captur Module Pro. Twee slimme uitbreidingen voor je fotocamera die het mogelijk maken om je camera (draadloos) aan te sturen. Maar naast normaal draadloos aansturen bieden de Captur en Captur Module Pro een hoop andere functionaliteit. In deze review vertel ik je er meer over.

De Captur Transmitter/ Receiver en Captur Module Pro zijn twee losse accessoires, waarbij de Module Pro een uitbreiding is op de Captur basis set die ook alleen werkt in combinatie met die basis set. De Captur is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen voor Nikon, Canon, Sony, Fuji en Olympus / Panasonic en heeft een adviesprijs van 79.95. De Module Pro heeft een adviesprijs van 129.95, en is niet cameramerk gebonden.


Rick Roeven

Geschreven door Rick Roeven

Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget liefhebber. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.


De Hähnel Captur

De Captur set bestaat uit twee delen, de receiver en de transmitter. De transmitter beschikt over een flitsschoen aansluiting, een twee-fasen sluiterknop (half indrukken om scherp te stellen en doordrukken voor het maken van een foto)  en een led die rood brandt als de receiver aanstaat, en groen flitst als er een signaal wordt verzonden of ontvangen.

Bekijk alle Captur systeem accessoires

De receiver beschikt over een flitsschoen aansluiting (zonder contacten, alleen om de receiver op je camera te monteren), een eigen flitsschoen voor het monteren van een flitser op de receiver, een twee-fasen sluiterknop en eenzelfde led als de transmitter. Onder op de receiver vind je ook nog een standaard statief-aansluiting waardoor je hem op een statief kunt monteren om je flitser makkelijk in positie te brengen. Je kunt losse receivers bijkopen om meerdere flitsers te gebruiken, deze kosten 44.95 per stuk.

hahnel captur transmitter receiver set1

De Hähnel Captur Transmitter / Receiver Set.

Beide units hebben een dubbele functionaliteit. Je kunt ze namelijk op twee manieren gebruiken. Of je monteert de transmitter op je camera, waarbij hij contact maakt met je toestel middels het (enkele) contact op de flitsschoen. In dat geval kun je de transmitter gebruiken om een flitser op afstand te bedienen (tot 100 meter). Als je een foto maakt stuurt de transmitter een signaal naar de receiver waar je flitser op gemonteerd zit, en activeert je flitser. Je kunt hierbij geen gebruik maken van iTTL (of P-TTL zoals ze het bij Sony noemen), dus je moet je flitser handmatig instellen.

De tweede optie is dat je de receiver op je toestel monteert en aansluit op je toestel middels de bijgeleverde kabel (in het geval van de Sony-versie is dat een micro-USB kabel). De transmitter wordt dan een draadloze afstandsbediening, waarmee je op afstand je camera kunt activeren om een foto te maken. Door de twee-fase sluiterknop kun je ook op afstand eerst scherpstellen en daarna pas afdrukken. Omdat de receiver beschikt over een flitsschoen kun je je flitser nog gewoon boven op de receiver monteren en dus vanaf je camera gebruiken. Houd er daarbij ook rekening mee dat je geen iTTL kunt gebruiken.

Beide units gebruiken twee AA batterijen voor de stroomvoorziening (die netjes bijgeleverd worden door Hähnel) en door het compacte ontwerp gooi je de receiver en transmitter makkelijk in je fototas.

hahnel captur transmitter receiver set infrarood kit3

Hähnel Captur Module Pro met Infrarood functionaliteit.

De Hähnel Captur Module Pro

De Captur Module Pro is zoals gezegd een uitbreiding op de Captur basis set die alleen gebruikt kan worden in combinatie met de basis set. De Module Pro bestaat uit de afstandsbediening, die voorzien is van een verlicht LCD schermpje en de losse IR-module. Zowel de Module Pro als de IR-module worden geleverd met een losse, dikke rubberen stootrand om ze te beschermen tegen schade. Beiden gebruiken ze standaard AA batterijen die ook hier weer netjes meegeleverd worden.

De Module Pro beschikt over een breed scala aan ingebouwde sensoren. Zo heeft de unit een infrarood sensor, licht / laser sensor en een geluidssensor. Daarnaast biedt de Module Pro de mogelijkheid om externe sensoren aan te sluiten middels een jack-aansluiting. Achterop vind je een statiefaansluiting waarmee je ook de Module Pro op een statief kunt monteren.

Aan de voorkant vind je het ruime en wit verlichtte LCD scherm. Het scherm is goed afleesbaar, en door de verlichting ook in het donker prima te gebruiken. Onder het scherm een beperkt aantal knoppen om de Module Pro mee in te stellen. De Module Pro beschikt ook weer over dezelfde twee-fasen sluiterknop als de Captur transmitter en receiver waarmee je je toestel op afstand kunt bedienen.

De IR-module is vrij basic te gebruiken en gemakkelijk te begrijpen. Hij beschikt alleen over een IR-zender, een aan/uit schakelaar en een statief aansluiting. Daarnaast vind je nog een instelknop om de intensiteit in te stellen, voor grotere afstanden of in fel zonlicht kun je de module in de hoge stand zetten.

Hähnel heeft ook de Captur Timer in het assortiment die er hetzelfde uitziet als de Module Pro, maar niet over de verschillende sensoren beschikt. Met de Timer kun je wel gebruik maken van de timer functionaliteiten zoals de timelapse functie. Deze Captur Timer kost 59.95.

hahnel captur transmitter receiver set infrarood kit4

Een Captur Receiver kan door het universele schroefdraad ook op een statief (bijvoorbeeld een Gorillapod SLR Zoom) worden geplaatst.

De mogelijkheden van de Captur

De Captur set beschikt zoals beschreven over twee basis functies:

 • Het vanaf afstand bedienen van de camera om een foto te maken;
 • Het op afstand bedienen van je flitser om draadloos te kunnen flitsen.

Beide functies hebben een bereik tot 100 meter (in open veld) doordat ze gebruik maken van 2.4 Ghz draadloze techniek. Bij merk-eigen flitsers en camera’s met een ingebouwde transmitter kun je vaak ook draadloos flitsen, dus waarom zou je dan een Captur gebruiken? Het grote voordeel van de Captur set is dat je met alle soorten flitsers draadloos kunt flitsen, mits ze voorzien zijn van een standaard flitsschoen. Je bent dus niet meer merk gebonden. Daarnaast is het bereik van de Captur set een stuk groter dan ‘normaal’ draadloos flitsen, Nikon houdt bijvoorbeeld een maximale afstand van 10 meter aan.

Ik heb tijdens de review periode probleemloos draadloos geflitst met de Nissin i40 flitser (geschikt voor Sony), maar ook een geleende Nikon SB700 werkte prima op de Captur. Dat maakt je bijzonder flexibel in het gebruik van verschillende soorten flitsers, ook als ze geen ingebouwde draadloze functionaliteit hebben.

Mogelijkheden van de Captur Module Pro

De Module Pro breidt de functionaliteit van de Captur set uit met een indrukwekkend lijstje mogelijkheden:

 • Time Lapse fotografie. De Module Pro beschikt over een geavanceerde timer functie waarmee je makkelijk foto’s kunt maken voor het maken van time lapse filmpjes. Je kunt instellen hoeveel foto’s de module moet maken (maximaal 999 in één set), hoe vaak je de set wilt herstarten (maximaal 999 keer, dus met 999 foto’s in een set die je 999 keer kunt laten herhalen kun je bijna een miljoen frames schieten), en hoeveel tijd er tussen de individuele foto’s moet zitten. De tijd kun je instellen van 1 seconde tot 99 uur, 59 minuten en 59 seconden met stappen van 1 seconde. We kunnen dus wel stellen dat de instelmogelijkheden voldoende zijn voor alle mogelijke wensen.
 • Long exposure, waarbij je de camera kunt activeren zonder hem aan te raken waardoor je geen risico’s loopt op bewegingsonscherpte. Je kunt gebruik maken van bulb of een vooraf ingestelde tijdsduur.

Ook kun je de Module Pro laten activeren op basis van de (ingebouwde) sensoren.

 • Fotograferen op basis van beweging, door een triggertrap te bouwen met de IR-module aan één kant en de Module Pro aan de andere kant. Zodra de infrarode bundel doorbroken wordt neemt je toestel een foto. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om schuwe dieren te fotograferen.
 • Fotograferen op basis van veranderingen in het licht, bijvoorbeeld bliksem flitsen of het in- of uitschakelen van een lamp. Je kunt zelf de gevoeligheid van de sensor instellen.
 • Fotograferen op basis van het onderbreken van een laserstraal (met een losse laserpointer). Dit kunt je bijvoorbeeld gebruiken voor druppel fotografie.
 • Fotograferen op basis van geluid. Ook hier kun je weer de gevoeligheid instellen waardoor je kunt instellen dat er een foto wordt gebruikt als je zachtjes ‘psst’ doet, of dat hij pas knipt bij een luide knal. Je kunt deze functie bijvoorbeeld gebruiken voor het fotograferen van een kapot knappende ballon.
 • Fotograferen op basis van een externe sensor. Waarbij je zelf kun kiezen welk type sensor je wilt aansluiten voor het activeren van je toestel.

Bij het gebruiken van de sensoren kun je de gevoeligheid in 99 stappen instellen. Ook kun je de vertraging na het activeren van de sensor instellen, waarmee je bepaalt hoe lang de Module wacht met de camera te activeren. Dit kun je instellen in stapjes van 1/100ste seconde. Ook kun je instellen hoeveel foto’s de camera moet maken na het activeren van de sensoren, en hoe vaak de camera geactiveerd mag worden door de sensoren. Al met al heb je bijzonder controle over de wijze waarop de Captur Module Pro werkt.

Desondanks is het Hähnel goed gelukt om de bediening vrij eenvoudig te houden. Je zult de eerste keer even het boekje erbij moeten pakken om de verschillende functionaliteiten te bekijken, maar daarna lukt het prima om de Module Pro in te stellen zonder handleiding. Best knap.

alle captur producten

De Hähnel Captur Module producten.

In het dagelijks gebruik

Voor deze review heb ik de functies van de Captur set uitgebreid geprobeerd. Zo heb ik de Captur basis set gebruikt voor het draadloos flitsen. Mijn Sony A7 beschikt niet over een ingebouwde commander, dus met het toestel alleen kan ik niet draadloos flitsen. Met de Captur was het geen enkel probleem. Je moet daarbij wel zelf de flits-output instellen omdat je geen gebruik kunt maken van pTTL. Het was handig geweest als die functionaliteit aan boord was, maar als je draadloos flitst ben je toch vaak bewuster met het gewenste eindresultaat bezig dan wanneer je met een reportage bezig bent. En bij de meeste moderne flitsers, zoals de Nissin i40 die ik gebruikt heb, is het instellen van de output een fluitje van een cent. Daarom vind ik het geen groot bezwaar, zeker niet gezien de andere mogelijkheden van de Captur.

Ook heb ik gebruik gemaakt van het draadloos bedienen van mijn camera. Erg handig voor een groepsfoto waar je zelf ook op wilt staan. Door het grote bereik van de Captur werkt dit probleemloos. Voorheen heb ik wel eens gebruik gemaakt van een IR-afstandsbediening, maar die was toch beperkter wat betreft het bereik, en in de volle zon werkte het vaker niet dan wel. Door de draadloze 2.4 Ghz techniek van de Captur heb je daar in ieder geval geen last van.

Bij de Module Pro heb ik alle sensoren getest, en die werken probleemloos. De IR-module werkt goed, en in de hoge stand heeft de module ook geen last van het zonlicht. Er zitten echter zo veel mogelijkheden op dat ik niet voor elke sensor een geschikt foto-scenario voor handen had. Ik heb echter wel gebruik gemaakt van de Time Lapse timer en van de laser-sensor. Hierbij zet je de Captur receiver uit de basis set op je toestel om het signaal van de Module Pro te ontvangen.

Met de Time Lapse functie heb enkele video’s gemaakt. Voor mij een eerste keer, en met de Captur Module Pro een makkie. Je stelt het gewenste aantal frames in, hoeveel tijd er tussen de frames moet zitten en je drukt op start. Je toestel begint daarna netjes volgens de ingestelde waarde foto’s te maken. Die foto’s bewerkt je vervolgens in Lightroom en in Photoshop CC (of een ander programma, zoals GoPro Studio) maak je er een Time Lapse video van. Zie hier het resultaat:

Verder heb ik ook geëxperimenteerd met het fotograferen van druppels. In een eerdere blog over de Hähnel Captur Module Pro zag je geweldig mooie foto’s die een professionele fotograaf in een studio maakte met de Hähnel set. Die resultaten lijken misschien ver weg voor een ‘normale’ gebruiker, maar met deze set kun toch een heel eind komen. Met behulp van een laserpointer, boterhamzakje met een gaatje, een ovenschaal en een setje statieven (één voor het zakje met water en één met de camera) lukte het om de bijgevoegde foto’s te maken.

Je gebruikt de laser pointer om een laserstraal op de lichtsensor van de Module Pro te schijnen. Zodra deze meet dat de straal doorbroken wordt, wordt er meteen een foto gemaakt. De gevoeligheid is erg goed, dus zelfs een kleine druppel buigt de straal al voldoende af om de Module Pro te activeren. Door vervolgens te spelen met de vertraging van de Module Pro (in stapjes van 1/100ste seconde) bepaal je hoe de foto eruit komt te zien. Door de eenvoudige bediening van de Module Pro is het makkelijk om hiermee te spelen en het mooiste resultaat te bereiken.

druppefotografie 3

Dankzij de Captur Module Pro wordt het eenvoudiger om een druppel 'te vangen' tijdens druppelfotografie.
druppefotografie 2

Een voorbeeld van druppelfotografie.
druppefotografie 1

Nog een voorbeeld van druppelfotografie. De foto is gemaakt met behulp van een Hähnel Captur Tranmitter Receiver set en de Module Pro.

Bij het maken van de druppelfoto’s viel mij op hoe klein de vertraging van de Captur set is. Als je de vertraging op 0 ms zet krijg je niets op je foto omdat de druppel het water nog niet bereikt heeft. Dat is erg indrukwekkend. Mijn Sony A7 had daarbij ook bijna geen vertraging bij het gebruiken van een Micro Nikkor 105mm Macrolens via een adapter. Met een originele Sony E-mount lens was er sprake van een minimale extra vertraging van ongeveer 2/100ste seconde (bij handmatig scherpstellen, AF is niet bruikbaar bij het fotograferen van druppels), waardoor de instelling van de Module Pro een klein beetje bijgesteld moest worden.

Ik zou ook nog graag een keer een onweersfoto maken met behulp van de lichtsensor, maar het weer zat tijdens de reviewperiode niet mee (of juist wel!), waardoor die kans zich nog niet heeft voorgedaan. De lichtsensor zou het namelijk erg makkelijk maken om een onweersflits mooi vast te leggen omdat de camera precies op het juiste moment geactiveerd wordt.

Conclusie

De Captur basis set en de Module Pro zijn geweldige accessoires voor je camera. Je kunt er zo goed als oneindig mee blijven experimenteren, en wordt vooral beperkt door je eigen creativiteit. Het feit dat deze niet originele set zo goed samenwerkt met mijn Sony camera heeft mij positief verrast. Er is geen sprake van miscommunicatie of verstoring. De bediening van de Captur en ook van de Module Pro zijn bijzonder eenvoudig, zeker als je het afzet tegen de uitgebreide mogelijkheden. Hähnel levert de Captur en Captur Module Pro mooi compleet. Door de bijgeleverde AA batterijen kun je meteen aan de slag, en bij de Module Pro vind je een handige rubber stootbumper om de Module Pro en de IR-module te beschermen tegen schade. Al met al een aanrader!

Bekijk alle Captur systeem accessoires

2 gedachten over “Hähnel Captur in de praktijk: time-lapse en druppelfotografie”

 • Alleman Gilbert 21 januari, 2020 om 22:06

  Graag zou ik willen weten of Captur kan werken op mijn M3 van canon deze is enkel aanstuurbaar met infra rood licht denk ik of hebben Julie een oplossing? Vriendelijke groeten. Gilbert

  Reageren
  • Beste Gilbert,
   Het Captur systeem is helaas niet compatibel met de Canon M3. Hier hebben we zo ook geen andere oplossing voor.

   Reageren
Geef een reactie