Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hähnel Captur systeem getest door Mich Buschman

Voor het ultieme aansturen van een op afstand opgestelde camera voldoet het Hähnel Captur systeem. Je zou kunnen stellen, dat het een uitgebreide Giga T Pro II is, met dezelfde zelfontspanner en timer mogelijkheden (interval, lange belichtingstijden, teller settings, sequenties) plus aansturing door geluid, infrarood, licht en laser.

Een set bestaat uit een ‘manual remote control’, het zenuwcentrum, in ons geval de Captur Module-Pro. Daarnaast een Receiver en een Transmitter en een Module-IR; infrarood.


Mich Buschman

Over Mich Buschman

Mich Buschman is een zeer ervaren mensenfotograaf en maakt hij al vele jaren prachtige portretten van iedereen die maar voor zijn lens wil komen, in zijn studio of op locatie. Bekijk ook zijn werk op www.michbuschman.nl.


Module Pro - Instellingen bekijken

Een groot display op de Module-Pro informeert ons over de instellingen: bovenaan zien we Delay, Long, Intvl1, Intvl2 en de N voor het aantal opnames. Daaronder de instelling van de uren, minuten en seconden. De onderste balk toont de triggerstanden voor geluid(en), infrarood, licht(onderbreking), laser. De aux staat voor hulptriggers die aan de zijkant kunnen worden aangesloten. Met de centrale SET/kanteltoets maken we instellingen. De Lock-toets maakt daar vergrendelde instellingen van, met Start/Stop laten we een proces lopen en kunnen we het weer stoppen.

De middenknop is een ontspanknop waarmee we op afstand de camera met Receiver bedienen. De handleiding is duidelijk; je weet snel waar de functies zitten en wat deze doen. De Pro en IR modules zijn beschermd door een stoot opvangende rubberen cover, alle onderdelen werken op AA-batterijen. De set is merkgekoppeld; wij ontvingen de Nikon-uitvoering waarmee een D800 werd aangestuurd.

Hahnel Captur draadloze afstandbediening timer module pro

Het hart van het Hähnel Captur systeem is de Module-Pro.

Captur transmitter en receiver

De twee kleine en lichte zender en ontvanger zijn een systeemgekoppelde Transmitter en Receiver. De opgedrukte N duidt uiteraard op Nikon-systeem koppeling en –integratie. De uitvoering is degelijk en professioneel. We hebben de Transmitter op de D800 geplaatst, de belichtingsmodus op M, ISO 100 en met F5,6. Op een lampstatief met neigkop werd de Captur Receiver geschroefd en daarop weer een Nikon SB-910 flitser. Als we alles aan zetten, zien we dat er géén TTL-functie beschikbaar is, maar wel de A-meetmodus van de flitser. Die houdt in, dat de meetcel vooraan de flitser de flitslicht-reflectie op een onderwerp meet. Als bij het opnemen de helderheid voor F5,6 ‘gemiddeld’ wordt gemeten wordt de flitslicht-uitstroom afgekapt. Dit werkte goed: we plaatsten de flitser op 1,5 en 5 meter afstand van hetzelfde onderwerp en dat werd inderdaad in beide gevallen correct verlicht.

Bekijk de Transmitter en Receiver set

Natuurlijk kun je de flitser(s) in de M-modus laten flitsen. Dan wordt er geen flitslicht gemeten. Op de camera kun je plus- en mincorrecties invoeren, maar dat kan ook op de ingezette flitser(s). De Captur Receiver en Transmitter hebben geen insteltoetsen, alleen een ON/OFF schuifje en een test-afflits druktoets. Ze zijn daardoor zeer geschikt voor iedereen die een hekel heeft aan ‘technisch gedoe’ èn: ze zijn zeer aantrekkelijk geprijsd. Het geteste bereik van ongeveer 50 meter werd feilloos gehaald, tot zelfs ‘om de hoek van het huis’…

Hahnel Captur draadloze-afstandbediening transmitter receiver

Met de Captur Transmitter en Receiver kan over grote afstand draadloos worden geflitst.

Reageren op geluid

De mogelijkheden Sound, IR, Light, Laser en Aux op de Captur Module Pro hebben uiteraard eigen toepassingsgebieden. Zet je de eerste stuurfunctie ‘geluid’ aan, dan kan je vervolgens met de SET toets instellingen aanpassen. Allereerst is dat de gevoeligheid van de ingebouwde microfoon. Deze kan op sterkte afgesteld worden van zeer zwak, 01 tot en met zeer gevoelig, 99. Vervolgens kunnen we de tijd van een run in minuten en seconden afregelen.

Bekijk alle Hähnel Captur producten

Als derde de opnamemodus van de camera: in enkelbeeld of continu fotograferen. De vierde is de tijd dat deze functie actief is. Met het indrukken van Start/Stop start je een run, waarbij een groen ledje oplicht. In onze test hiermee bleek bij hoge gevoeligheid, dat zelfs knippen met de vingers op 5 meter afstand genoeg was om een reeks opnames te starten. Zeer snelle acties, zoals een bal die op een vlak neerkomt en weer omhoog stuitert, werden wel eens gemist. Dat zie je uiteraard in de opnames, maar ook aan het rood oplichten van de groene led op de module. Bijgaand tref je twee opnames van op een tafelblad klappen met de vlakke hand met de snelste en traagste reactie. Hier stond de microfoongevoeligheid op 40, ofwel gemiddeld gevoelig.

Hahnel captur draadloze afstandbediening geluid

Twee snelheidstesten in de instelling ‘Sound’. Een collega klapte met de vlakke hand op tafel en trok deze meteen weer omhoog. Hier zien we het beste èn minst goede resultaat, bij continu licht en 1/90 seconde. F4 bij ISO 2200, te vergelijken met schemerlicht. Flitslicht zou de beweging bevriezen, maar kunnen opvallen en/of (ver)storen. De scherpstelling was handmatig ingesteld; op de plek waar de hand steeds neerkwam.

Reageren op licht

In de stand Light, licht, wordt de meetcel vooraan de Module-Pro in werking gezet. Ook hier kunnen we dezelfde parameters invoeren. Deze mogelijkheid gebruik je overal waar een vaste helderheid plotseling wordt afgedonkerd. Druk je het Lock-toetsje in, dan vergrendel je de instellingen, maar volgt er ook na elke opname een piepsignaal. Bij nestfotografie en dergelijke kan dat ongewenst zijn. Op alle gevoeligheidsinstellingen, dus tussen 01 en 99, vond ik de reactie tamelijk ongevoelig. Ook op zich niet zo snelle acties als een tussen zaklamp en sensor rollende mandarijn òf een opverende stuiterbal werden (soms té) laat opgenomen, zie de voorbeeldfoto’s.

Hahnel captur draadloze afstandbediening licht

De test met de instelling Light. Zodra de rollende mandarijn de lichtstroom onderbrak, werd een opname, waaronder deze, gemaakt.

Hahnel captur draadloze afstandbediening licht

Een stuiterbal onderbrak het continu licht van de zaklamp. Hier werd de flitsfunctie benut, met de Receiver onder de flitser. Manuele modus, ISO 200, 1/90 seconde F8. Daglicht doet niet mee in deze opname. Het object wordt door de snelle flitspuls scherp weergegeven.

Captur infraroodmodule

Omdat ook de Captur infraroodmodule was meegezonden, kon deze getest worden. Het kleine, lichte apparaatje wordt net als de Module-Pro met twee AA-batterijen gevoed. Ook hiervoor is er een stootopvangende, rubberen behuizing aanwezig. Op deze ‘zender’ zit een ON/OFF schuifje en een High-Low gevoeligheidsinstelling. In bedrijf knippert een groen ledje en we kunnen ‘m op een statief schroeven. Het is dan nuttig een kantelkop of balhoofdje daarvoor te nemen, want de gerichtheid naar de Module-Pro luistert vrij nauw, zo bleek in onze test. De reactie was vrij snel. Bij een opname klinken twee piepsignalen als je ‘Lock’ in bedrijf stelt. Zie de testfoto’s. De opties Laser en Aux hebben we niet getest. Hier moet een externe, optionele laser worden ingezet. Wordt die straal doorbroken, dan start de opname-run.

Bekijk de Captur Timer module afstandbediening

Hahnel captur draadloze afstandbediening infrarood

De Module-Pro in startpositie. Zodra de IR-straal wordt onderbroken, volgt een opname. Hier gaat de hand van mijn collega razendsnel langs. Dit fotomoment zou je zelf missen zonder deze aansturing.

Veelheid aan aanstuurmogelijkheden

Samenvattend kunnen we stellen, dat juist deze veelheid aan aanstuurmogelijkheden de Hähnel Captur Module-Pro aantrekkelijk maakt. We hebben er flitslicht mee kunnen aansturen, maar ook de geluid- en IR-aansturingen werkten goed. Soms vonden we de reactie wat laat, zeker als daar relatief trage bewegingen aan ten grondslag lagen, zoals een rollende mandarijn. Overal waar onbemande fotografie gewenst of noodzakelijk is, kan deze Captur ingezet worden. Onze favoriete opties waren geluid en IR.

Bekijk alle Hähnel Captur producten

Geef een reactie