Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hähnel Flits Accessoire kit voor opsteekflitsers

In de vorige Blogpost werd de Hähnel Tuff TTL, het draadloos werkende TTL/dd-flitssysteem getest en besproken. De aard van het flitslicht, maar ook de kleur en richting bepaalt hoe het onderwerp (of een model) wordt verlicht. Hähnel heeft een complete Flits Accessoire kit samengesteld, waarmee we het flitslicht kunnen beïnvloeden.

In deze Flits Accessoire kit vinden we:

  • Een kantelbare houder voor de flitser
  • een (uitvouwbaar) softboxje, een honingraatraster of ‘grid’
  • een houder met een set kleurenfilters
  • een tweezijdig te gebruiken bouncekaart
  • een vouwbare tubus of ‘snoot’.

Er zijn vijf strips zwart klittenband aanwezig om de accessoires aan de flitser(s) te kunnen bevestigen. De set is op alle opsteekflitsers te gebruiken, is dus niet merkgebonden.

De houder heeft een afneembare en separaat draaibare flitservoet. We kunnen daar letterlijk ‘alle kanten mee op’. Handig, dat er ook aan een parapluhouder is gedacht, zie Dp 40. Als we het flitservoetje verwijderen, kan daar bijvoorbeeld een Tuff TTL receiver op geplaatst worden, zie Dp 41. Er is geen kans dat systeemcontacten de metalen voet raken en de uitvoering is degelijk, maar licht, zie Dp 42.
Hähnel Flits Accessoire kit

Nadat we één van de klittenband strips om de flitskop hebben vastgezet, kan het softboxje daar op. Alles wijst zichzelf en de strip blijft zonder plakmiddelen en dergelijk op zijn plaats, Dp 43. We laten hier meteen de effecten zien. Ons model is een Japanse geschenkkoe. De flitser stond op ongeveer een meter afstand, onder een hoek van 45° opgesteld. Rechts uit beeld stond een wit piepschuimen plaat als reflectiescherm. Lichtmeting: TTL, met behulp van de Tuff TTL set. In foto Dp 44 zien we het effect van het flitslicht zonder accessoire, en in foto Dp 45 gaat dit via het softboxje, duidelijk verzacht.

Hähnel Flits Accessoire kit

De grid, Dp 46, bundelt het licht en dat is goed te zien in Dp 47

Hähnel Flits Accessoire kit

De set kleurenfilters met een transparante plastic houder bestaat uit de (vier) kleuren geel, rood, blauw en groen voor harde kleuraccenten, zie daarvoor Dp 48 en 49.Het blauwfilter is zó krachtig, dat het de andere kleuren wegdrukt; alleen het rood blijft nog herkenbaar aanwezig. Andere kleuren zijn Full CT, Half CT en Quarter CT. Dat zijn oranje-/amberachtige kleuren. Door deze in te zetten bij reportages en dergelijk in kunstlicht komt flitslicht niet te koel over; je behoudt meer de ‘warme sfeer’.

Hähnel Flits Accessoire kit

De bouncekaart is aan de ene kant wit (zie Dp 50) en aan de andere ‘zilver’, metallisch, zie Dp 51. Door het flitslicht daar tegenaan te laten kaatsen kun je verschillende contrasten creëren, op locatie èn in de studio. Standaard gebruiken we de witte kant, met de flitskop ongeveer 60° voorover gebogen. Het effect je je in Dp 52; de koe is mooi verzacht en vol van kleur. De zilveren kant heeft ook een verzacht effect maar brengt in diezelfde positie iets meer glans in, zie Dp 53. Met de zilveren kant omhoog ontstaat een verlichting via het (witte) plafond, met invulling van voren. Dit effect kennen we als ‘bounce-flash’. Zie Dp 54, het werkt dus schaduwarm.

Hähnel Flits Accessoire kit-4

De tubus of ‘snoot’ ontstaat door ‘m in een kokervorm te vouwen, zie Dp 55. Het te verwachten effect is dat van een spot, het flitslicht wordt gebundeld, zie Dp 56. In de portret fotografie gebruik je zulk licht op het haar of naar de achtergrond, waar het als ronde lichtvlek diepte inbrengt. Verrassend genoeg kan je ‘m ook open laten en dan als lange softbox, een striplight, inzetten! Zie Dp 57.

Hähnel Flits Accessoire kit

Samenvattend

De Hähnel Flits Accessoire kit is veelzijdig en werkt effectief. Alle componenten zijn degelijk uitgevoerd maar licht van gewicht, zodat ze geen belasting voor de flitskop vormen. We hebben in deze test de flitser steeds vanuit dezelfde positie laten verlichten en: er was maar één flitser in gebruik. Met meerdere flitsers en vanuit andere standpunten ontstaat een enorme diversiteit aan lichteffecten, - kleuren en -contrasten. Een voorbeeld zien we in Dp 58, waarin de flitser met grid bóven de geschenkkoe werd gehouden. Leef je uit met deze set, de verkoopprijs is verrassend laag …

Mich Buschman

Mich Buschman is professioneel fotograaf en geeft lessen in o.a. portretfotografie. Met zijn ruim 30 jaar fotografie ervaring is hij een echte kenner van de fotobranche. Via de Degreef & Partner blog vertelt hij over de (technische) werking van onze producten. www.michbuschman.nl

Geef een reactie