Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hähnel Captur Pro Module: Fotograferen terwijl je slaapt

Al een paar jaar heb ik in een bosgebied op de Veluwe een fotohut staan met een vijver ervoor. Ik fotografeer er vogels en af en toe een vos of een edelhert die bij de hut langs lopen. Er staat een valcamera bij, zodat ik kan zien wat er zoal gebeurt als ik er niet ben. Regelmatig kwam er ’s nachts een boommarter langs. Op de beelden van de valcamera zag ik hem prachtig weerspiegeld in het water. Gezien de kwaliteit van deze camera in het donker niet geweldig is, wilde ik de boommarter met de 5dmk3 fotograferen.

Het beeld had ik al in mijn hoofd, maar moest nog wel gemaakt worden met behulp van de Hähnel Captur Pro Module. De vijver voor de hut was eigenlijk te klein om bijvoorbeeld een eilandje in het midden te maken. Er was dus gewoon wat meer werkruimte nodig om een goede setting te maken voor het fotograferen van de boommarter. De vijver heb ik vergroot naar een oppervlakte van 250 x 375 cm. Diep hoeft zo’n vijver niet te zijn, 10cm is al voldoende. De boommarter bleef ’s nachts op bezoek komen, een enkele keer ook bij daglicht, vroeg in de morgen of laat in de avond. Maar natuurlijk nooit als ik in de hut op hem zat te wachten, ik heb ’s nachts wel eens tevergeefs gepost. Waarschijnlijk rook hij mij en kwam daardoor niet dichterbij.

Flitsen in het donker

Doordat de marter meestal in het donker de hut bezocht, moest er worden geflitst. Met mijn 3 Canon flitsers, 2 x een 550EX en een 580EX kan de marter wel worden uitgelicht.

De camera en flitser moeten worden geactiveerd als de boommarter er is. De valcamera start als er een beweging is, en maakt dan foto’s of een filmpje zodra een dier in het bereik van die camera komt. Dat kan op een meter afstand zijn, maar ook 15 meter verderop. Een dergelijk systeem is niet geschikt om in combinatie met de spiegelreflexcamera te gebruiken. In het donker scherpstellen is geen optie, dus moet er op een vast punt scherp gesteld worden. En je moet natuurlijk ook gericht kunnen flitsen.

Boommarter met tegenlicht

De boommarter in beeld met tegenlicht, als silhouet.

Triggeren op beweging

In de handel zijn triggers te koop die een camera kunnen laten afgaan als een infraroodstraal en/of laserstraal wordt onderbroken. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt bij het fotograferen van vallende waterdruppels. Hähnel maakt zo’n ding, een Captur Pro Module. Deze module kan de camera, maar ook de flitsers op afstand triggeren. Voor de camera en elke flitsers heb je dan ook een ontvanger nodig.

Je kunt met de Captur Pro Module instellen hoe lang de camera getriggerd moet worden. Een trigger van 1 seconde geeft bijvoorbeeld 4 opnamen met de 5Dmk3 mits deze op ‘meerdere beelden per seconde staat’. Zo kun je de camera ook 10 beelden achter elkaar laten maken als de laserstraal wordt onderbroken.

Na wat testen met de infraroodzender (Hähnel Captur IR) en de Captur Pro Module bleek dat infraroodzender alleen op korte afstanden van ongeveer een meter tussen zender en ontvanger werkt. De breedte van de vijver (250 cm) overbruggen werkte niet goed met de infrarood module, maar wel met een laserstraal. Wordt de laser onderbroken, dan wordt de camera getriggerd. Daarvoor heb je ook een Remote Control nodig die je op de flitsschoen van de camera plaatst, en m.b.v. een kabeltje laat je de camera afgaan.

Flitsers synchroniseren met de camera

Niet alleen de camera, maar ook de flitsers moeten getriggerd worden. Als de laserstraal wordt onderbroken, wil ik snel een paar opnames achter elkaar maken, omdat ik hoop dat de marter bij de eerste flits om zich heen gaat kijken en er zo een mooier kijkende boommarter wordt gefotografeerd. Dat vereist snelheid, waarvoor ik de flitsers met de camera moest verbinden d.m.v. een flitskabel. Gebruik maken van de master-slave functionateit van de flitsers werkte niet goed. Waarschijnlijk is dit systeem te traag. De flitsers werken op 1/32 van hun vermogen, dus het opladen van de flitser was niet de oorzaak. De master flitser triggert de slave flitsers wel bij de eerste flits, maar niet de flitsen die daar direct op volgen.

De Hähnel Captur Pro Module kan de flitsers ook draadloos triggeren door deze te plaatsen op een ontvanger, maar wanneer je meerdere flitsen binnen één seconde achter elkaar wilt maken, zou ik aanraden om flitskabels te gebruiken; hiermee kan je sneller achter elkaar flitsen. In deze setting maakt de camera 4 beelden binnen 1 seconde en de flitsers gaan ook 4 keer af. Voor een dergelijke opname zijn de 580 EX flitsers echter minder geschikt; deze schakelen namelijk na een periode van inactiviteit naar slaapmodus en kunnen daardoor niet direct flitsen wanneer de laserstraal wordt onderbroken. Ik heb daarom de 550 EX flitsers gebruikt, die prima werkten!

Laser als trigger

Wanneer je een laser gebruikt als trigger, houd er dan rekening mee dat deze de hele nacht aan moet! Ik gebruik daarvoor een 12 V accu. De laser en de ontvanger (Captur Pro Module) moeten natuurlijk goed op elkaar worden afgesteld, wat best een secuur werkje is. Een kleine verandering bij het uitlijnen van de laser geeft een grote verandering in de straalrichting. De laser moet goed worden vastgezet zodat deze niet per ongeluk door bijvoorbeeld een muis uit balans wordt gebracht. De camera wordt dan wel getriggerd, maar daarna niet meer omdat de laser niet meer op de Capture Pro Module schijnt. Het is millimeterwerk!

Captur Pro Module in de praktijk

Zodra ik de techniek voldoende heb getest, stel ik de Captur Pro Module, camera en flitsers bij de hut op. Hiervoor maak ik gebruik van Falcon Eyes buisklemmen. Handig en niet duur. De flitsers plaats ik met de klemmen op de rand van de vijver, als ook de laser en de Captur Pro ontvanger. Al gauw blijkt de rand van de vijver niet stabiel genoeg, waardoor de laser toch uit balans wordt gebracht door een vogel of de marter zelf. De ontvanger en de laser heb ik daarom op aparte paaltjes geplaatst. De camera met de 24-70 mm plaats ik vlak boven het water voor een mooie weerspiegeling. Ik stel scherp op de stronk in het water, waar ik natuurlijk wat pindakaas op smeer. De flitsers geven 1/32 van hun vermogen en met de camera op 500 ISO wordt de marter prima uitgelicht met 1/250 seconde bij F5. In de avond zet ik alles op scherp en de volgende ochtend ga ik kijken wat de camera heeft gemaakt en wat er is gefilmd. De valcamera draait namelijk ook mee, zodat ik kan zien wat er gebeurt. Hoe de marter komt aanlopen en hoe hij zich gedraagt.
Zo zie ik ook hoe een bosuil uitgebreid een bad neemt aan de rand van de vijver.

De boommarter op beeld

De vraag is natuurlijk wat de boommarter er allemaal van vindt. De pindakaas vindt ie prima, maar hij moet wel aan de flitsers wennen. De eerste keren vlucht het dier weg, maar blijft daarna op een afstand kijken. Na een paar keer went het flitslicht en blijft de marter zitten eten terwijl hij om zich heen kijkt. Als de marter was blijven weglopen, zou ik gestopt zijn met het Hähnel Captur Pro experiment. Het blijkt dus een kwestie van gewenning. Toch eet ie rustiger zonder het flitslicht en de vraagt rijst dan ook of dit nog wel verantwoord is. Ik denk het wel, als ik de filmpjes van de valcamera bekijk, en het feit dat hij weer terugkomt. Ik ga nog even door met het experiment. Die bosuil lijkt me ook erg leuk om badderend in het water te fotograferen.

Boommarter kijkt om zich heen; foto gemaakt met Captur Pro Module

De boommarter kijkt om zich heen. Foto m.b.v. Hähnel Captur Pro Module

Deze review is geschreven door Loweprofessional Geurt Besselink.

Geef een reactie