Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hähnel Modus 360RT - Kleine, zeer veelzijdige flitser

Met de komst van de kleine systeemcamera’s wordt de roep om compactere flitsers luider. Hähnel levert met de Modus 360RT een systeemflitser op maat. Deze flitser meet 105 x 64 x 50 mm en weegt inclusief een Extreme Lithium ion accu 308 gram. De balans op de Nikon Z6 (of Z7) is goed, dat zal zeker ook het geval zijn op de Canon-, Sony- en Fujifilm-X camera’s. Over de iets kleinere MFT systeemcamera’s kan ik geen uitspraken doen, maar van ‘onbalans’ zal geen sprake zijn. Wat biedt deze flitser precies?


Mich Buschman

Over Mich Buschman

Mich Buschman is een zeer ervaren mensenfotograaf en maakt hij al vele jaren prachtige portretten van iedereen die maar voor zijn lens wil komen, in zijn studio of op locatie. Bekijk ook zijn werk op www.michbuschman.nl.


Het concept van de flitser

Het ontwerp van de Modus 360RT flitser is gebruiksvriendelijk en duidelijk uitgevoerd. De 360RT wordt geleverd met een tasje, statiefje, accu en een USB-lader. De flitskop kan 270° horizontaal en 90° verticaal roteren en de flitsvoet is met een vergrendeling uitgevoerd. Aan de voorzijde zien we een LED-lampje, handig voor de filmende fotograaf. Het gebruik van een krachtige Li-ion accu in plaats van vier penlights is opvallend. Het in de behuizing schuiven gaat uiteraard snel, er is geen gedoe met polariteit (batterijen in het donker vervangen…) en bovendien is de Extreme accu veel sneller met herladen. Met de power is ook niets mis: er kunnen maximaal 400 volle flitsen mee worden afgevuurd.

Bekijk de Modus 360RT flitser

Het ontwerp van de 360RT volgt de overbekende combinatie van druktoetsen: Mode, Zoom, Sync, Gr(oup) en er is een instelwiel met axiale SET-toets. Wie al eerder met (Hähnel en andere) systeemflitsers heeft gefotografeerd komt dit bekend voor. De meegeleverde gebruiksaanwijzing gidst je door de instellingen en mogelijkheden. Het moet worden gezegd: één keer lezen, uitproberen en je weet het. Omdat ik twee flitsers had ontvangen, kon ik ook het draadloos aansturen met de Master en Slave functies uitproberen.

Mich gebruikt de 360RT flitser voor reportages

Receptiefoto’s bij het 10-jarig jubileum van het Schaffelaar theater in Barneveld.

Een flitser voor reportages

Ik heb deze middelkrachtige flitser (F8 op 4 meter bij ISO 100 en in de 105 mm zoomstand) in een reportage situatie gebruikt; als flitser óp de camera, in de i-TTL-modus. Op 13 juni vierde het Schaffelaartheater haar 10-jarig jubileum. De receptiefoto’s kwamen op de website en op de facebookpagina van het Schaffelaartheater in Barneveld.

De 360RT was steeds zeer snel weer flitsgereed; ik heb geen moment gemist en dat geeft natuurlijk veel vertrouwen.

Zoals ook in mijn andere reportages zet ik de flitssterkte op -1 stop, om het flitslicht niet te laten overheersen. Het diafragma is vaak F5,6, de sluitertijd 1/90 seconde (24-70 mm zoom met beeldstabilisatie aan). De ISO-waarde zet ik op een begrensde auto-instelling tussen ISO 100 en 3200. Zo krijg ik in de wisselende helderheidsposities van de ruime foyer goed belichte raw bestanden. De Modus 360RT was steeds zeer snel weer flitsgereed; ik heb geen moment gemist en dat geeft natuurlijk veel vertrouwen.

Draadloos TTL modus

De tweede flitser staat draadloos in de TTL-modus, vanaf linksboven. 1/125 seconde, F11 en ISO 100. Een prima invulling geeft de correctie op -1 stop.

De flitser draadloos aansturen

De flitser op de camera kan als Master ook nog een externe flitser aansturen. Daarbij kan vrijelijk met de modus worden gewerkt: TTL of Manueel. Je kiest dezelfde groep (A, B of C), zet de zoomkop in de A(utomaat)stand en je geeft een testflits. Alles werkt. Klaar.

In buiten-omstandigheden met veel omgevingslicht zetten we de H High sync modus aan. Let er dan op dat de (hier: Nikon)camera ook in de Auto FP stand staat. In de M modus weet je zeker, dat je keer op keer dezelfde flitsdosis afgeeft: die is instelbaar tussen vol vermogen en 1/128 deel daarvan, in derden. Ook merk je, dat je in de High Sync stand met bijvoorbeeld 1/1000 seconde snel wat flitslicht tekort komt. Daar zijn de krachtiger flitsers zoals de Hähnel 600RT MKII in het voordeel.

Tip
TTL is en afkorting van 'Through The Lens' en deze functie zorgt ervoor dat de kracht van de flits automatisch door de camera en de lens samen wordt gemeten en bepaald.

Met M-modus is de achtergrondhelderheid weg

In de M-modus, draadloos, vanaf rechtsboven. 1/180 seconde, F16 en ISO 100. De achtergrondhelderheid overdag is volkomen weg, wat ook de bedoeling is.

Verdere mogelijkheden

Filmende fotografen kunnen ledlicht voorop benutten, want dat is in vijf instelstops af te regelen en dat is erg zinvol. De zender werkt ook prima, zowel binnenshuis als buiten. Het bereik is tot ongeveer 40 meter, al zal dat zelden nodig zijn. De snelle vergrendeling en ontgrendeling van de hot shoe is handig en je hoeft niet bang te zijn dat je flitser van de camera af glijdt.

Achtergrondhelderheid zonder flitslicht

Nu doet de achtergrondhelderheid wel mee. Een opname zonder flitslicht met 1/60 seconde, F11 en ISO 100, bij gedempt zonlicht.

De uitlichting is bedoeld voor 24-105 mm (zoom) objectieven en er is een wit bouncekaartje aanwezig voor opheldering bij indirect flitsen. Leuk is de mogelijkheid van het inzetten van de optische sensor. Deze herkent het licht van elke willekeurige andere flitser en triggert tegelijkertijd de Modus 360RT. Let dan op, dat de tweede flitser niet in een voorflits modus staat. In elke groep kan je het aantal flitsers uitbreiden en uiteraard is er volledige integratie met het Hähnel Modus systeem. Dat betekent dat de Modus 360RT met Viper TTL en met Captur te gebruiken is.

Bekijk de Hähnel Viper TTL

Twee flitsers gebruikt voor invulflits

De Master flitser op de camera stuurt de tweede modus 360RT rechts aan. TTL, op -1 sterkte. (1/60 seconde, F11 en ISO 100) Dit is wat onder een ‘invulflits’ wordt verstaan.

De conclusie

Voor de prijs van de flitser biedt de Modus 360RT flitser heel veel, zo is me gebleken. Ook fijn is dat de functies duidelijk zijn en dat alles ook zonder ‘gedoe’ meteen werkt. Die krachtige HLX-MD2 Extreme Li-ion is een schot in de roos: de zeer snelle herlaadtijd is werkelijk een genot. Zoom en Sync tegelijk indrukken zet de flitser in haar basisinstelling. De compacte uitvoering past prima bij de kleinere systeemcamera’s, waar de eigen merkflitsers nu onhandig groot en topzwaar kunnen zijn.

Bekijk de Hähnel Modus 360RT flitser

Geef een reactie