Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hähnel Modus 600RT Flitser Pro Kit Review door Mich Buschman

Draadloze, radiografisch geregelde flitssturing is ideaal! Mich vertelt je alles over de Modus 600RT Flitser Pro Kit! Ontsteken op basis van een zendflits of op basis van een infraroodsignaal kan in kleine binnenruimten goed voldoen. Buiten gebruikt, leidt dit echter vaak tot teleurstelling, omdat de ontvangende flitsers niet reageren. Een radiografisch signaal is in dat opzicht betrouwbaar; het werkt ongehinderd door sterk (zon)licht of objecten, zelfs door muren heen.

Een beter betaalbaar alternatief

Canon heeft dat op tijd ingezien en levert al enkele jaren flitsers op basis van radiografische aansturing. Nikon heeft onlangs voor haar D500 en D5 camera’s een nieuw radiografisch flitssysteem op de markt gebracht. Sony, de derde grote speler op de professionele markt, werkt ook met een draadloos radiografisch gestuurd flitssysteem. Voor deze drie topmerken in de spiegelreflex-wereld brengt Hähnel een zeer interessant en beter betaalbaar alternatief op de markt: de Modus 600RT flitser en de Viper TTL transmitter. Ik testte een pro kit met twee flitsers, twee oplaadbare accu’s, de lader, flitservoeten en de Viper TTL. Na een week intensief testen kwam ik tot de conclusie dat deze combi betrouwbaar werkt, veelzijdig is in te zetten en vooral voor Nikon-fotografen een echte aanrader is.

De Modus 600RT kan als elke andere opsteekflitser werken, zonder beperkingen in functionaliteit (Nikon D810).

De Modus 600RT kan als elke andere opsteekflitser werken, zonder beperkingen in functionaliteit (Nikon D810).

Gebruiksaanwijzing voor de Hähnel Modus 600RT Pro kit

Natuurlijk wordt er in de fraaie verpakking een gebruiksaanwijzing meegeleverd (E, D, Fr). Die is relatief kort (47 pagina’s), duidelijk in de instelstappen en de beschrijving van de mogelijkheden. Daar blijkt ook dat het niet ingewikkeld is om met dit systeem om te gaan; een hele verademing voor niet-zo-technisch-ingestelde fotografen! Je start met (bij)laden van twee krachtige accu’s. Eenmaal vol (na 1,5 uur) druk je de Li-ion accu’s in de houder. Klaar, geen kans op fouten met de polariteit. In de Viper zender gaan twee meegeleverde penlights. Het eerste wat je te doen staat is de twee flitsers afstemmen op die specifieke transmitter. Dat gaat ècht eenvoudig en probleemloos. Nu kan de test beginnen!

Op de flitser stellen we in hóe deze er werkt. Hier is dat als aansturende hoofdflitser (Master) en werkt er tevens als TTL-flitser op een sterkte -1. De losstaande ontvangende flitser van groep B, belicht ook TTL, zonder correctie.

Op de Modus 600RT flitser stellen we in hóe deze er werkt. Hier is dat als aansturende hoofdflitser (Master) en werkt er tevens als TTL-flitser op een sterkte -1. De losstaande ontvangende flitser van groep B, belicht ook TTL, zonder correctie.

Het gebruik van de Hähnel Modus 600RT flitser in stappen


Het heen-weer pijlsymbool geeft aan, dat deze flitser in de optische aanstuurmodus staat.

Het heen-weer pijlsymbool geeft aan, dat deze flitser in de optische aanstuurmodus staat.

Inmiddels zijn er diverse filmpjes op Youtube te vinden (Engels) die in duidelijke bewoordingen en kleine stappen de werking en mogelijkheden van de set demonstreren. Bekijk film 1, 2, enzovoorts en houd je camera met de set bij de hand. Doe wat er is uitgelegd, en: het werkt! Een belangrijke functie-schakeltoets achterop de Modus 600RT is de meest rechtse met de ‘heen-weerpijl’. Druk je daar op, dan ga je door de opties heen: gebruikt op de camera, als Master/zender op de camera, als radiografisch ontvangende ‘slave’, als optisch werkende master en als optisch werkende slave. In de diverse opties licht het display kort groen of rood (slave) op. De toetsjes achterop zijn om de zoomstand te veranderen, een belichtingscorrectie tot -3 en +3 stops in derden in te voeren. In de on-camera werking kan je met behulp van de mode-toets kiezen voor i-TTL (ETTL bij Canon), M, manueel en RPT, van repeat; de stroboscoopfunctie. Elke modus heeft instelbare opties. In de M stand is dat bijvoorbeeld een H high-speed instelling en die zie je niet in de i-TTL stand. Geen nood: in de Nikon camera kies je die en dan kun je net als bij een Nikon SB-flitser tot 1/8000 gesynchroniseerd flitsen. Daar zullen de strobisten onder ons wel blij mee zijn. Hetzelfde geldt voor de tweede gordijnsynchronisatie: zet die in de camera op Rear en je 600RT flitst aan het eind van een – lange – sluitertijd in plaats van aan het begin!

Draadloze radiografisch gestuurde pulsen voor groep A. De zoom staat vast, de belichting geschiedt i-TTL.

Draadloze radiografisch gestuurde pulsen voor groep A. De zoom staat vast, de belichting geschiedt i-TTL.

Geweldige extreme accu

Aan de productfoto’s is al te zien dat dit een mooie, degelijke, ‘serieuze’, zeg maar gerust professionele flitser is. Krachtig, (een halve stop zwakker dan een Nikon SB-910) met een kantelbare, draaibare zoomkop tot 360°, verdeeld in 2x 180° en een uittrekbare bouncekaart. De uitlichtingshoek is instelbaar tussen de beeldhoeken van 20 tot en met 200 mm fullframe objectieven. De Extreme MD-1 accu’s zijn viermaal krachtiger dan penlights. De herlaadtijd is slechts anderhalve seconde (vol vermogen!) en je haalt er bijna 600 flitsen uit. In de praktijk werd na 170 opnames in i-TTL (maar krachtig vanwege afstand en kleurfolies voor de kop) de herlaadtijd wat trager. Aanvankelijk schiet je zelfs in de CL-opnamemodus op de camera gemakkelijk 9 volle flitsen bij 3 beelden per seconde. Kom daar eens om bij andere accu’s! Kwetsbaar is wellicht, dat er in de Modus 600RT geen plaats is voor penlights. Als je professioneel werkt, schaf je natuurlijk twee extra accu’s aan en een extra lader. Daar kan je gemakkelijk en veilig een hele trouwreportage mee aan.

Draadloze pret met radiografische aansturing

Dankzij de optische slave-functie kan je niet-Hähnel flitsers, dus ook studio flitsers met een slavecell mee laten doen in een set-up. Maar de radiografische 2,4 GHz aansturing reikt tot maximaal 100 meter, of je flitser nou achter een softbox of doorzicht paraplu staat of op 1 meter in het blikveld. Je kunt van de Viper transmitter afzien, als je op de camera een Hähnel Modus 600RT als invulflitser tevens zender wilt laten werken. Maar waarom zou je? De bediening met een hoofdschakelaar, functietoetsen A, B en C is kinderlijk eenvoudig.

Een klein, verlicht schermpje verschaft je de nodige informatie. De testtoets geeft de zekerheid dat alles in bedrijf mee doet en met het rode instelwiel achterop stel je per groep in TTL en M de gewenste sterkten in. Een micro-USB ingang, eveneens op de flitser aanwezig, dient om komende firmware-updates mogelijk te maken. Natuurlijk zijn er enkele weetjes aan het gebruik gekoppeld: met het indrukken van de B-groep toets bij voorbeeld zet je de Viper in de high speed sync stand (ook in de camera aanzetten!). En de A ingedrukt houden betekent de stroboscoopfunctie voor alle groepen activeren. Lees ze, probeer ze uit, en noteer dit soort wetenswaardigheden ergens.

Met de Viper TTL Transmitter op de camera heb je de bediening van twee externe flitsers binnen handbereik. De high speed modus is in bedrijf, zien we nog net rechts in het verlichte display.

Met de Viper TTL Transmitter op de camera heb je de bediening van twee externe flitsers binnen handbereik. De high speed modus is in bedrijf, zien we nog net rechts in het verlichte display.

Beast of the East

Een blog als deze volgt na een uitgebreide functietest (onderzoek, lezen en doen) en dan het liefst een leuke praktijktest. We vonden die in een sportschool in Apeldoorn, waar in het ruime souterrain vechtsporten worden beoefend. Drievoudig Europees kampioen Kickboksen Omar Baqi en zijn maten Chung en Kamal mocht ik een ochtend lang fotograferen; tijdens het trainen èn de daaropvolgende wedstrijd, het sparren. Zij maken deel uit van het Beast of the East team. De flitsers zijn op lampstatieven gezet, op 3 à 4 meter van de mannen vandaan. Aanvankelijk in de M-modus (op hele en halve kracht), daarna met een blauwfolie in i-TTL en weer later flitser 2 met een warmkleurig ambergel voor een tweekleurige inbreng. Zie de foto’s hierbij. Het aanwezige licht in de vorm van tl-buizen deed nauwelijks mee. Ik stelde omwille van de snelle herhaalbaarheid van opeenvolgende opnames èn als voorwaarde om geen bewegingsonscherpte van de heren mee te krijgen de sluitertijd in op 1/250 seconde. Het diafragma was F4 (24-70 en 70-200 mm zoom) en de ISO-waarde werd ISO 1100. De flitsers misten geen moment!

Deze opname was voor mij overtuigend: dit zou je nooit zo scherp hebben kunnen vastleggen met ledlicht! De flitspuls èn de snelle sluitertijd bevroren de snelle sprong. Dankzij off-camera flash is het licht plastisch en ontstonden er geen lelijke slagschaduwen achter de kickboksers.

Deze opname was voor mij overtuigend: dit zou je nooit zo scherp hebben kunnen vastleggen met ledlicht! De flitspuls èn de snelle sluitertijd bevroren de snelle sprong. Dankzij off-camera flash is het licht plastisch en ontstonden er geen lelijke slagschaduwen achter de kickboksers.

Conclusie: veelzijdige, professionele flitser

De Hähnel Modus 600RT Pro Kit (2 flitsers en een transmitter) heeft de verkoopprijs van één eigen-merk flitser, maar is veel veelzijdiger en uitgebreider. Sinds april 2016 heeft Nikon de productie van de topflitser, SB-910 gestaakt. Het nieuwe, radiografisch gestuurde SB-5000 systeem werkt met uitsluitend twee recente Nikons samen. Wie eerdere camera’s heeft kan dit nieuwe systeem dus niet benutten. Hier vult Hähnel zinvol een behoefte aan. Canonfotografen kunnen kiezen: het dure eigen systeem of deze Hähnel, mèt transmitter. Sonyfotografen hebben hier hun alternatief voor de HVL-F45 RM flitser. Sterke punten op een rij: Radiografische zender en ontvanger in de flitsers, zeer krachtige en snelle accu’s, slimme layout, snel te bedienen, drie groepen A, B en C, ddl-automatisch, manueel en stroboscoop functie, ondersteuning high speed synchronisatie en tweede gordijn flits, matchen van transmitter met flitsers, brede uitlichtingshoek, compensatie sterkten... Wat wil je als fotograaf nog meer?

OVER MICH BUSCHMAN

Mich Buschman is professioneel fotograaf en geeft lessen in o.a. portretfotografie. Met zijn ruim 30 jaar fotografie ervaring is hij een echte kenner van de fotobranche. Via onze blog vertelt hij over de (technische) werking van onze producten. Kijk voor meer informatie over Mich op www.michbuschman.nl.

De kickboksers in een trainingsmoment. Flitsers staan links en rechts op statief, een daarvan voorzien van een blauw folie, de andere op -1 stop i-TTL.

De kickboksers in een trainingsmoment. Flitsers staan links en rechts op statief, een daarvan voorzien van een blauw folie, de andere op -1 stop i-TTL.

Nu zowel een amberen als een blauw folie op de flitsers. Deze staan op 4 meter afstand, 35 mm stand, i-TTL.

Nu zowel een amberen als een blauw folie op de flitsers. Deze staan op 4 meter afstand, 35 mm stand, i-TTL.

Nu in de ring! Flitsers met folies ervoor, manueel op sterkte gebracht via de Viper TTL.

Nu in de ring! Flitsers met folies ervoor, manueel op sterkte gebracht via de Viper TTL.

Actiemomenten net draadloze flitspower, keer op keer perfect belicht.

Actiemomenten net draadloze flitspower, keer op keer perfect belicht.

Geef een reactie