Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hähnel Modus 600 RT flitser review | Waar voor je geld!

Soms zie je wel eens een product waarbij de prijs / kwaliteit verhouding op het eerste oog veel beter lijkt te zijn dan vergelijkbare producten. Denk bijvoorbeeld aan de Hyundai auto’s uit de jaren ’90. Voor veel minder geld kreeg je bij Hyundai een grotere auto met meer luxe dan bij de concurrentie. Als je dan ging rijden bleek het oude adagium: ‘alle waar is naar zijn geld’ toch weer waar te zijn. Die auto’s reden namelijk gewoon veel minder fijn dan hun duurdere en minder luxe Europese en Japanse concurrenten. Heel soms kom je een product tegen die een eerste indruk wél waar weet te maken.

Op foto-gebied kun je bijvoorbeeld denken aan de Nikon D700. Toen die uitkwam bood Nikon je ineens 95% van de functionaliteit van een D3 voor ongeveer de helft van het geld. Degreef & Partner is al jaren importeur van Hähnel, en zij hebben een nieuw product geïntroduceerd: de Hähnel Modus 600 RT MKII flitser. Hiermee introduceert Hähnel zo’n product, dat misschien wel te mooi om waar te zijn lijkt. In deze review ga ik kijken hoe het echt zit.

De Hähnel Modus 600 RT MKII flitser wordt geleverd inclusief Extreme accu, hoes en flitserstandaard.

De Hähnel Modus 600 RT MKII flitser wordt geleverd inclusief Extreme accu, hoes en flitserstandaard.

In deze review bespreek ik de Hähnel Modus Pro kit. Die bestaat uit twee Hähnel Modus 600 RT flitsers, twee accu’s, acculader en één Viper TTL draadloze transmitter. Je kunt de Modus 600 RT flitsers ook los kopen, of in een kleinere kit met één Modus 600 RT flitser en een Viper TTL transmitter. De Viper TTL is ook los verkrijgbaar, daardoor kun je ook klein beginnen met alleen een Modus 600 RT flitser en later je set uitbreiden. Daarnaast is het ook mogelijk om losse Viper TTL receivers te kopen waarop je andere flitsers kunt monteren om deze ook draadloos te bedienen via een Viper TTL of een Modus 600 RT MKII.

De Hähnel Modus Pro Kit bevat 2 flitsers en een Viper TTL remote.

De Hähnel Modus Pro Kit bevat 2 flitsers en een Viper TTL remote.

Hähnel Modus 600 RT MKII flitser

Hähnel ken je wellicht al als fabrikant van vele verschillende camera accessoires, zoals acculaders en vervangende accu’s. Eén van de opvallende producten van Hähnel zijn de Extreme accu’s. Dat zijn extra duurzame en krachtige accu’s voor veeleisende gebruikers. Die Extreme accu’s zijn dan ook de basis die Hähnel gekozen heeft voor hun nieuwe flitsers. Dat is één punt waarmee Hähnel zich met de Modus 600 RT MKII onderscheidt. Maar er is meer te vertellen over deze flitser. Onderstaand de belangrijkste kenmerken die ik verder op nader toe zal lichten:

 • Hoog richtgetal (60 bij 100 ISO op 200mm);
 • Krachtige oplaadbare accu (meer dan 600x op vol vermogen flitsen op 1 lading) en recycle tijden van slecht 1,5 seconde bij maximale kracht;
 • Volledige TTL ondersteuning, direct op de camera en draadloos (met Viper TTL transmitter);
 • Ondersteuning voor Nikon, Canon en later ook Sony;
 • High Speed Sync (tot 1/8000e seconde);
 • Groot, verlicht, grafisch display op de achterkant van de Modus 600 RT;
 • Compact verlicht display op de Viper TTL;
 • Draadloze aansturing op 2,4 Ghz band voor groot bereik en betrouwbare verbinding;
 • Kan ingezet worden als draadloze slave, optische slave of master, met of zonder gebruik van Viper TTL commander;
 • Geleverd in beschermtas met voet en voorzien van ingebouwd bouncekaartje en groothoek diffuser;
 • Voorzien van USB-aansluiting om in de toekomst firmware-updates te installeren.

Bouwkwaliteit Hähnel Modus 600 RT MKII

De Hähnel Modus 600 RT flitser kost los, zonder de draadloze controller minder dan 300 euro. Daarmee is hij ongeveer even duur als een originele Nikon SB700 flitser. Functioneel biedt de Modus 600 RT meer dan de Nikon, maar wat me vooral verbaasd heeft is dat de Hähnel Modus beter gebouwd lijkt te zijn. De Modus 600 RT voelt bijzonder degelijk. Knoppen geven een prettige feedback en voelen stevig aan. Het verstellen van de kop van de Modus gaat soepel en met een geruststellende klik op elk blokkeerpunt. Je hoeft geen knoppen in te drukken om de kop te verstellen, dat maakt het verstellen sneller. Doordat de kop goed vastklikt op de blokkeerpunten hoef je desondanks niet bang te zijn dat hij vanzelf naar een andere stand gaat. Vooral het verstellen van de kop voelt een stuk degelijker aan dan bij de vergelijkbaar geprijsde Nikon. De kop is 360 graden te draaien op de horizontale as, en 90 graden op de verticale as. Daarmee kun je alle mogelijke standen instellen.

Het enige puntje van kritiek dat ik op de bouwkwaliteit van de Modus 600 RT kan vinden is het mechanisme waarmee je de flitser vastzet op de camera. Dat werkt met een eenvoudige schroef die je aandraait, op zich een prima functionele manier van vastzetten. Maar een knop die vanzelf vastklikt of een hendel zoals bij de originele Nikon werkt sneller en voelt net wat fraaier.

Uiterlijk en functionaliteit Hähnel Modus 600 RT MKII flitser

De Hähnel Modus 600 RT MKII ziet er degelijk en professioneel uit. De behuizing is gemaakt van stevig, duurzaam matzwart kunststof dat goed bestand lijkt tegen krassen. Aan de voorkant vind je een doorzichtig rood venster waarachter de focus-hulp LED zit en de lichtsensoren verstopt zijn. Aan de linker zijkant zit het grote accu-vak voor de Hähnel Extreme accu. Rechts vind je een flash-sync aansluiting om een niet draadloze flitser mee aan te sturen. Aan dezelfde kant vind je ook de standaard Micro-USB poort waarmee je eventuele toekomstige firmware updates kunt installeren.

De Hähnel Modus flitsers hebben een flash-sync aansluiting en micro-USB aansluiting.

De Hähnel Modus flitsers hebben een flash-sync aansluiting en micro-USB aansluiting.

Aan de achterkant vind je een groot, verlicht grafisch display en de bedieningsknoppen. Door het gebruik van een grafisch display kun je alle informatie over de instellingen van de flitser makkelijk aflezen en kan er veel informatie op het scherm weergegeven worden. Zo zie je bijvoorbeeld ook het bereik in meters van de flitser in bepaalde situaties, zoals bij High Speed Sync. Dat helpt om de flitser optimaal in te zetten. Het display is voorzien van achtergrondverlichting die afhankelijk van de situatie groen of rood is. Daarmee is het scherm ook in het donker goed af te lezen.

De flitser heeft een ingebouwd zoom-mechanisme in de kop dat kan zoomen van 20 tot 200 mm (full frame).

De kop van de flitser kan in alle richtingen versteld worden. Dat draagt bij aan de flexibiliteit van de flitser. De flitser heeft een ingebouwd zoom-mechanisme in de kop dat kan zoomen van 20 tot 200 mm (full frame). Tevens zit er in de kop een uittrekbare groothoek diffuser die het groothoekbereik uitbreidt tot 14mm. Naast de diffuser zit er ook een bouncekaartje in de kop waarmee je extra licht op je onderwerp kunt werpen als je de kop rechtop hebt staan.

Hähnel Viper TTL transmitter

De Modus 600 RT flitser kan draadloos aangestuurd worden door middel van een andere Modus 600 RT in master-mode, als optische slave waarbij de flitser reageert op de flits van een andere flitser of met de Viper TTL. Daarmee heb je een breed scala aan mogelijkheden voor een eenvoudig bruikbare strobist opstelling (flitsen met de flitser niet direct op de camera gemonteerd). Bij onderlinge aansturing met een andere Modus 600 RT of de Viper TTL wordt gebruik gemaakt van een betrouwbare 2,4 GHz verbinding met een maximaal bereik van 100 meter (in open terrein). Dat wil zeggen dat er geen directe zichtlijn hoef te zijn tussen commander en slave.

Bekijk de Viper TTL transmitter

In de Modus Pro Kit zitten twee Modus 600 RT flitsers, maar ook de handige Viper TTL transmitter. De Viper TTL kun je op je camera monteren en daarmee kun je 3 groepen flitsers aansturen. Je hebt de mogelijkheid om voor iedere groep te kiezen voor aansturing op basis van i-TTL met per groep instelbare flitscompensatie of handmatige aansturing. Bij handmatige aansturing kun je iedere groep instellen van 1/1 (maximaal vermogen) tot 1/128ste. Instellen gaat ook bij de Hähnel Viper TTL erg makkelijk door het kleine, verlichte display op de achterkant. Daarmee kun je snel zien welke instellingen je per groep gekozen hebt en kun je die makkelijk aanpassen.

Op de Viper TTL kun je 3 groepen flitsers onafhankelijk van elkaar instellen.

Op de Viper TTL kun je 3 groepen flitsers onafhankelijk van elkaar instellen.

De Hähnel Modus Pro kit in gebruik

Bij het gebruik wordt vrijwel meteen duidelijk dat Hähnel geen half werk heeft geleverd met de Modus en Viper TTL. De Modus 600 RT MKII flitsers vallen zoals gezegd op door hun uitstekende bouwkwaliteit en goede afwerking. Wat ook meteen opvalt, is de extreme kracht van de gebruikte accu’s. Als je gewend bent aan een flitser met AA batterijen valt meteen op hoe snel de Hähnel Modus flitser weer gebruiksklaar is na een flits. In 1.5 seconde kun je weer op maximaal vermogen flitsen en op lagere kracht kun je bijna oneindig doorflitsen zonder laadtijd.

Als je gewend bent aan een flitser met AA batterijen valt meteen op hoe snel de Hähnel Modus flitser weer gebruiksklaar is na een flits.

Een flitser voor bruids- en reportagefotografen

Het snelle gebruiksklaar zijn na een flits is vooral voor intensieve gebruikers zoals bruids- en reportagefotografen een groot voordeel. Je zult in ieder geval geen foto’s meer missen omdat je flitser niet klaar was. Die accu’s hebben daarnaast als extra voordeel dat ze een bijzonder groot uithoudingsvermogen hebben. Volgens Hähnel kun je wel 600x flitsen op maximaal vermogen op één acculading. Ik heb de Modus flitsers actief en intensief gebruikt, maar ik heb nog niet één keer de accu’s leeg gekregen. Zeker op lager vermogen (je gebruikt je flitser bijna nooit op maximaal vermogen) kun je vele honderden foto’s maken zonder bij te laden.

Opladen gaat snel met de bijgeleverde acculader. Deze laat ook tijdens het laden de status van de accu zien middels duidelijke LED’s. Daarmee kun je snel zien of je accu bijna vol is, dat is ook handig als je niet voldoende tijd hebt om de accu helemaal vol te laden.

Dit zit er in de Hähnel Modus Pro kit.

Dit zit er in de Hähnel Modus Pro kit.

Thermisch beheer van de Modus 600 RT MKII

Doordat de Hähnel Modus 600 RT MKII cameraflitser zo snel is, loop je natuurlijk wel het risico dat je de flitser sneller oververhit. Hähnel heeft daarom ook werk gemaakt van het thermisch beheer. Het is mij in ieder geval niet gelukt om de flitser zo ver te krijgen dat hij de oververhittingsbeveiliging inschakelde. Op lagere vermogens kun je tientallen foto’s na elkaar maken zonder problemen. Op maximaal vermogen kun je tot wel 30 foto’s na elkaar maken zonder tegen oververhitting aan te lopen.

Buiten de accu’s is de Modus een zeer capabele flitser die alle benodigde functionaliteit biedt. De kop is ruim verstelbaar en de Modus heeft voldoende kracht voor de meeste situaties. Zelfs in HSS is de flitser krachtig genoeg om tot enkele meters bereik te bieden. Het instellen van de flitser is makkelijk en snel door het grote display, zeker in een drukke shoot is dat fijn. Ook kun je snel zien welke instellingen je gebruikt waardoor tussentijds aanpassen makkelijk is.

Draadloze aansturing

De draadloze aansturing met de Viper TTL werkt probleemloos. Ondanks dat het systeem gebruik maakt van de 2.4 GHz band, die ook gebruikt wordt door draadloze deurbellen, WiFi routers en DECT-telefoons heb ik geen enkele hapering meegemaakt in het systeem. De verbinding is erg stabiel in elke situatie.

High Speed Sync gebruiken op de Hähnel Modus 600 RT is eenvoudig. Bij mijn Nikon camera hoef ik alleen de maximale flitssynchronisatie snelheid op de instelling 1/250ste (FP) in te stellen in het flitsmenu. Als de camera dan een sluitersnelheid gebruik van minder dan 1/250ste dan flitst de Modus normaal op basis van iTTL. Als er snellere sluitertijden gebruikt worden schakelt de flitser automatisch over op HSS. Je ziet dat door een klein symbooltje op het display. Op het display laat de flitser ook het effectieve bereik in de HSS stand zien, erg handig!

De Modus 600 RT flitsers hebben een groot, duidelijk afleesbaar display.

De Modus 600 RT MKII flitsers hebben een groot, duidelijk afleesbaar display.

Conclusie: Flitser met uitzonderlijke prijs / kwaliteitverhouding

Het nieuwe flitssysteem van Hähnel biedt een uitzonderlijke prijs / kwaliteit verhouding. Voor de prijs van één high-end flitser van Canon of Nikon krijg je bij Hähnel een complete Pro kit, met twee flitsers, accu’s en een draadloze controller. Een losse Modus 600 RT flitser is ongeveer net zo duur als een midrange merkflitser. Te mooi om waar te zijn? Volgens mij niet.

Bekijk de Hähnel Modus 600RT MKII

Je krijgt bij Hähnel namelijk een zeer degelijk flitssysteem met veel functionaliteit. Voor mijn gevoel doen de Modus 600 RT en de Viper TTL functioneel en wat betreft bouwkwaliteit niets onder voor de high end flitsers van Nikon of Canon. De toevoeging van de standaard oplaadbare accu maakt de flitsers super snel en geeft ze een ongekend uithoudingsvermogen. Ik zou iedereen die op zoek is naar een goede, krachtige reportageflitser dan ook aanraden om de Modus 600 RT MKII of de Modus Pro Kit in overweging te nemen. Daar krijg je geen spijt van.

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.

Geef een reactie