Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hoe maak je een kleurrijk carnavalsportret?

Het carnavalsfeest biedt mooie kansen als het gaat om fotografie. Je kunt er natuurlijk op uit trekken om de optocht of de sfeer in de Brabantse en Limburgse kroegen te fotograferen maar je kunt ook al vóór carnavalszaterdag aan de slag gaan, bijvoorbeeld door een mooi carnavalsportret te maken in een studiosetting met kleuren die een goede aanvulling zijn op het Bossche rood-wit-geel. Wat komt er allemaal bij kijken?

Een carnavalsportret maken - de benodigdheden

Bekijk alle Hähnel Modus accessoires

Aan de slag

We wilden dus graag een kleurrijk carnavalsportret maken met behulp van gekleurd licht op de achtergrond. In de showroom van Degreef & Partner gingen we aan de slag met drie Hähnel flitsers, eenvoudige flitsstatieven en gekleurde gels. Matthieu ging op de foto met zijn boerenkiel, carnavalsjasje, carnavalssjaal en trompet. Nadat de flitsers gekoppeld waren met de Viper TTL flash trigger konden ze vanaf de camera (een Fuji X-T30) ieder handmatig op afstand bediend worden.

Bekijk de Viper TTL Flash Trigger

We moesten ons even erin verdiepen hoe de flitsers gekoppeld moesten worden maar het was uiteindelijk zo gepiept. Je moet de test-button op de Viper ingedrukt houden terwijl je hem aanzet, waarna op het display de tekst ‘coding’ verschijnt. Vervolgens doe je een vergelijkbare handeling op de flitser: je drukt functieknop 2 in (dit is de eerste knop links van het midden boven het instelwiel op de flitser) en zet de flitser aan.

Vervolgens verschijnt op het flitserdisplay de boodschap: ‘slave OK’. Je weet nu dat de eerste flitser gekoppeld is. Terwijl op de ViperTTL nog ‘coding’ blijft staan doe je de handeling ook bij de volgende flitsers en uiteindelijk switch je alle apparatuur opnieuw aan, is alles gekoppeld en kun je aan de slag.

Tip
Wil je hulp bij het instellen van je Hähnel flitsers en Viper? Kijk dan in de handleidingen die we voor je hebben verzameld.
Opstelling in studio voor carnavalsportret

Opstelling van flitsers in de studio voor carnavalsportret.

1. De opstelling in de studio

Als je de flitsers los van de camera wilt gebruiken in een strobist-opstelling zet je de flitsers in manual-modus. Op deze manier kun je iedere flitser handmatig instellen en het licht op elkaar afstemmen. We hebben twee flitsers op de witte achtergrondrol gericht vanuit een laag standpunt en één flitser als hoofdlicht met een witte paraplu opgesteld die Matthieu goed moet belichten op de voorgrond.

De achterste flitsers hadden een gele en een rode kleurenfolie op de flitskop. Het doel was een gekleurde achtergrond te maken zonder dat er teveel gekleurd licht op Matthieu zou vallen. Daarom ging Matthieu ongeveer één à anderhalve meter voor de wand staan. Het licht van het systeemplafond in de showroom deden we verder uit om menglicht te voorkomen.

2. De camera instellingen

De camera werd als volgt ingesteld: ISO 80 (de laagste mogelijke optie), diafragma f5/6 (want we wilden Matthieu volledig scherp hebben) en we kwamen op een sluitertijd van 1/125 voor een goede belichting. De gebruikte lens was de Fuji 56mm f/1.2.

3. De flitser instellingen

Om het flitslicht van de drie flitsers mooi te balanceren stelden we iedere flitser handmatig in. Met de Hähnel Modus kun je het flitslicht doseren van 1/1 tot 1/128. Na wat proberen kozen we er voor om eerst de twee achterste flitsers in te stellen zodat het flitslicht daarvan mooi in evenwicht kwam. Matthieu had zijn plaats alvast ingenomen en stond toen nog deels in het donker.

Dit is eigenlijk logisch: hoe meer wit licht er door het dunne kleurenfolie heen valt, hoe minder effect het kleurenfolie nog heeft.

We kwamen op een instelling van 1/16 voor de gele flitser en 1/8 voor de rode flitser. Bij gelijke instelling nam het geel teveel de overhand. Opvallend was ook dat als de flitskracht van de rode flitser nog meer toenam dat de rode kleur daardoor juist afnam. Dit is eigenlijk logisch: hoe meer wit licht er door het dunne kleurenfolie heen valt, hoe minder effect het kleurenfolie nog heeft. Je kunt dit oplossen door een extra rood folie te plaatsen zodat het rode folie dikker wordt. Het licht had ook wat meer gebundeld kunnen worden met grids uit de Hähnel Module Light Effects kit, maar deze keer kozen we juist voor een egaal kleurverloop.

Carnavalsportret Den Bosch

De verschillende carnavalsportretten met het gebruik van flitslicht.

De Hähnel Module Light Effects kit is trouwens een mooi magnetisch systeem dat ook samenwerkt met magnetische accessoires voor flitsers. Helaas waren op dit moment onze carnavalskleuren geel en rood nog niet voorzien in de Module Light Effects Kit, daarom hebben we o.a. gewone dunne Hähnel kleurenfolies gebruikt. De kleurenfolies zijn bijvoorbeeld ook makkelijk onder de diffuser van de flitskop te schuiven. Nadat de achterste flitsers waren ingesteld hebben we de voorste flitser aangezet. Deze werd ingesteld op 1/8 en we hebben gespeeld met de afstand en richting van de flitser ten opzichte van Matthieu totdat het licht mooi viel.

Het resultaat met flitslicht

Het resultaat is een carnavalsportret met zachte lichte kleuren op de achtergrond. Matthieu heeft verschillende houdingen aangenomen en gevarieerd met zijn jasje, kiel en trompet.

Bonus: geen flitslicht maar continulicht

Omdat we ook twee Lume Cube 2.0 Professional Lighting Kits voor handen hadden, hebben we de laatste 20 minuten eens geprobeerd hetzelfde carnavalsportret met continulicht na te maken. De Lume Cubes zijn kleine LED lampjes van c.a. 4 x 4 x 4 cm die ongelooflijk fel kunnen schijnen. De kleurtemperatuur van het licht is 5600K, wat gelijk staat aan de kleurtemperatuur van daglicht. In de Pro Kit zitten bovendien meteen de benodigde rood en geelfilters die op de lampjes te plaatsen zijn. Twee lampjes (geel en rood) schroefden we op de lampstatieven.

Lume Cube in Bossche kleuren - carnaval

Drie Lume Cubes worden gebruikt voor een test met continu licht.

Als hoofdlicht plaatsten we een Lume Cube met een ‘snoot’ om het licht in een bundel op Matthieu te richten. Op deze manier waaiert het hoofdlicht niet teveel uit over de achtergrond en blijven de achtergrondkleuren mooi helder. Omdat het hoofdlicht toch wel wat koel was ten opzichte van het achtergrondlicht moest de kleur daarvan wat gecorrigeerd worden. Gelukkig zat er in de pro-kit ook nog een warm (level 2) kleurenfilter wat onder de snoot op de Lume Cube geplaatst kon worden. Dit maakte het beeld wel een stuk warmer, ook ten opzichte van de flitsfoto’s. Omdat we een langere sluitertijd nodig hadden om tot een goede belichting te komen pakten we er een statief bij.

Carnavalsportret: Links continu licht - rechts flitslicht

Het verschil: Links een carnavalsportret met continulicht - rechts met flitslicht.

Het resultaat met continulicht

Er is relatief weinig voor nodig is om een kleurrijke carnavalsportret te maken. Of je nu flitslicht gebruikt of continulicht, beiden hebben hun eigen charme. Met de spullen die we gebruikten hadden we het voordeel dat we bij de flitsers een flitsparaplu konden gebruiken voor een zachte spreiding van het hoofdlicht. Hierdoor ontstaat ook een mooi lichtje in de ogen van Matthieu en het totaalbeeld wordt helderder.

Bij het gebruik van de Lume Cube is ditzelfde resultaat moeilijker te bereiken omdat de lichtbron een heel stuk kleiner is.

Bij het gebruik van de Lume Cube is ditzelfde resultaat moeilijker te bereiken omdat de lichtbron een heel stuk kleiner is. Ook heeft flitslicht het voordeel dat je de camera niet op een statief hoeft te zetten en dat je een heel lage ISO-waarde kunt instellen. Met kleine LED-lampjes zie je wel direct wat het verplaatsen van het licht doet en dat is prettig, maar je moet ook meer zoeken hoe je het licht plaatst in verband met slagschaduwen. Ook wil je voorkomen dat het constante felle licht te storend wordt voor het model. Dit kun je deels oplossen door het licht wat van boven te laten schijnen.

Bekijk de Hähnel Modus Module Light Effects Kit

Hoe dan ook, het is leuk om te ervaren dat beide lichtbronnen hun eigen voordelen hebben. Natuurlijk kan ook het budget een rol spelen: drie Hähnel Modus-flitsers inclusief trigger, kleurenfolies, flitsstatieven en Module accessoires kosten ongeveer €900 opgeteld. De Lume Cube 2.0 Professional Lighting Kit kost €299. Bieden opties zijn relatief goedkoop als je er achter komt wat merkflitsers en lampen kosten in de markt. Welke lichtbron je ook kiest, we hopen dat je veel plezier beleeft aan het maken van de foto’s en dat deze blog je op weg helpt!

De foto’s zijn gemaakt door onze collega Thomas Kersten. Hij maakt het liefst kleurrijke portretten van mensen, gewoon zoals ze zijn. Kijk op www.thomaskersten.nl voor meer van zijn werk.