
Het Polarisatiefilter hoe werkt het? De oplossing voor prachtige foto’s zonder reflecties.
Een polarisatiefilter schroef je in de juiste filtermaat op je objectief. Als je aan het filter draait zie je het polarisatie effect gebeuren: de glans op glas, in glazen kasten, in het water, enzovoorts verdwijnt! Er komen volle kleuren voor terug. Reflecties op wateroppervlakken, nat blad, op paddenstoelen, meubels, schilderijen, enzovoorts verdwijnen.
We kunnen ons verbazen over de prachtige kleurenfoto’s die natuur- en landschapsfotografen ons laten zien: we zien die volle blauwe luchten boven een helgeel bloemenveld, de sprankelende bergfoto’s, de kleuren van de Grand Canyon… Wie kent ze niet?! Deze volle, verzadigde kleurenfoto’s in vakantiebrochures komen er niet door beeldbewerking, maar dankzij de inzet van het polarisatiefilter. Het POL filter maken prachtige foto-effecten mogelijk, die niet met Photoshop haalbaar zijn.
- Het Circulair polarisatiefilter
- Warmere volle kleuren
- Enkele tips voor het gebruik van een Polarisatie filter
- Welk Pol filter moet ik aanschaffen?
- Voorbeelden van foto's gemaakt met een Polarisatie filter

Circulair polarisatiefilter
Vroeger werden er zogenaamde ‘lineaire’ polarisatie- of polfilters gefabriceerd. De werking daarvan is op basis van een lineaire, lijnvormige lichtdoorlatende rasterwerking. Maar zo’n filter brengt moderne meet- en autofocussystemen in de war. Daarom moeten we nu met ‘circulaire’ polfilters schitteringen en reflecties wegnemen. De werking daarvan werkt op basis van cirkelvormige lichtdoorlating. Kijk dus goed uit, wat je aanschaft als je op een tweedehands aanbieding af gaat! Voor de huidige moderne digitale spiegelreflex of systeemcamera's moet het polarisatiefilter altijd circulair te zijn.
Warmere kleuren
Als we zo’n polarisatiefilter gebruiken, zien we dat de eerst koele tint verdwenen is en er een wat warmere kleur voor in de plaats gekomen is. Dat gaat overigens niet ten koste van de blauwtinten: die zijn ook in verzadiging toegenomen. Kleuren kan je natuurlijk in een beeldbewerkingsprogramma verzadigen, maar reflecties weghalen lukt daar eenvoudigweg niet!

Enkele tips voor het gebruik van een Polarisatie filter
In de wetenschaps-, reclame-, architectuur, interieur, landschaps- en natuurfotografie is een polarisatiefilter onmisbaar. Je bereikt er die volle, briljante foto's mee. Hier enkele tips:
- Bij groothoek opnames kàn er een lichte vignettering ontstaan. Schaf daar de plattere B+W XS-Pro filters voor aan.
- Omdat de polariserende werking effectief is over ongeveer 70 graden beeldhoek, wordt het gebruik van 28 mm fullframe objectieven en wijder ontraden. Je wordt anders met een verloop in een egale lucht geconfronteerd.
- Je kunt twee polfilters op elkaar schroeven om het licht sterk te doven en zeer lange belichtingstijden mee te bereiken. Daar is de werking van het B+W Vario-ND (variabele grijsfilter) op gebaseerd. Maar kijk uit: op enig punt ontstaat er een lelijk soort ‘donker kruis’, dat de opnames onbruikbaar maakt. Blijf dat goed controleren dus.
- Omdat polfilters twee stops licht wegnemen kom je al gauw in de langere sluitertijden. Gebruik de beeldstabilisatie in het objectief of beter: zet de camera op een degelijk, trillingvrij statief.

8 redenen waarom B+W een topmerk is
Het wereldmerk B+W van de duitse firma Schneider-Kreuznach, dat al 65 jaren ervaring heeft met het ontwikkelen en fabriceren van allerlei filters, wordt in de professionele fotografie als het topmerk beschouwt. Daar zijn 8 redenen voor:
- De fabricage geschiedt door middel van computergestuurde apparatuur met een precisie tot 3 cijfers achter de komma.
- Een polarisatiefilter bestaat uit twee dunne schijven optische glas en één schijf polarisatiefolie. Dat zijn met elkaar zes spiegelende vlakken. Door speciale coatings en een luchtdichte montage is de lichtdoorlating zonder reflecties zeer hoog.
- De filtervattingen zijn van messing; dat vreet zich niet vast aan het aluminium van je objectief.
- Dankzij minuscule ribbels schroef je een B+W filter moeiteloos vast en weer los.
- Een dunne, matzwarte verflaag dempt reflecties.
- De MRC-modellen hebben een geharde en vuil- en vochtafstotende multi-resistant coating. De nano-toevoeging doet daar een schepje bovenop: vuil en vocht hecht zich niet aan het glas van het fiter.

Welk polarisatiefilter moet ik aanschaffen?
Voor wie geïnteresseerd is in polarisatiefilters biedt B+W diverse mogelijkheden. We sommen ze nog eens op:
- Circulair polarisatiefilters met standaard F-Pro vatting in maten 37mm tot en met 82mm.
- Circulair polarisatiefilters met vuilafstotende multicoating, met standaard F-Pro-vatting in maten 37mm tot en met 82mm.
- Ciruclair polarisatiefilters met High Transmission MRC Nano coating en met XS-Pro-vatting in de maten 37mm tot en met 86 mm. Deze filters hebben een extra dunne vatting voor gebruik op groothoeklenzen en zijn voorzien van een speciale coating voor een nog hogere lichtdoorlatendheid.
- Ciruclair polarisatiefilters met High Transmission MRC Nano coating en met standaard F-Pro-vatting in de maten 37mm tot en met 122 mm.
De enkelvoudig gecoate filters en de MRC-gecoate filters met standaard F-Pro vatting zijn te herkennen aan de verpakking met opdruk 'Professional'. De filters met XS-Pro-vatting en HTC MRC Nano coating zijn te herkennen aan de verpakking met opdruk: 'Premium'.
Kijk verder om enkele voorbeelden van de werking van polarisatiefilters te zien!
