Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

H&Y K-Series - Filters gebruiken voor video

Filters zijn belangrijk voor fotografie, maar ook voor video. Wij filmen vrijwel altijd buiten en vaak schijnt dan de zon. Dus hebben we te maken met veel natuurlijk licht. Zonder filters kan dit problematisch zijn om mooie beelden met scherptediepte op te nemen. De H&Y filters bieden de perfecte oplossing voor dit probleem. We hebben de H&Y K-Series filterhouder en 5 filters meegenomen om ze uit te proberen op verschillende locaties en in diverse scenario’s.


foto van Ateles Films

Geschreven door: Ateles Films

Michael J. Sanderson en Ana Luísa Santos vormen samen Ateles Films. Zij focussen zich op de thema's als wildlife, natuur en klimaat en maakten filmopnames in meer dan 50 landen.


Robuuste ND-filters

We hebben de volgende filters meegenomen: een polarisatiefilter, twee ND-filters met polarisatie-effect en twee ND-verloopfilters. De filters zijn van hoge kwaliteit en lijken onbreekbaar of onkrasbaar. Dat blijkt wel op het moment dat we naar de top van een dertiende-eeuws fort in Georgië klimmen. Vanaf een stijle rots kunnen we mooie opnames van het fort maken dat boven op een kalksteen monoliet is gebouwd.

Het H&Y filter overleefde de val

Ondanks dat het filter op de stenen viel, konden we met een onbekrast filter verder filmen.

We hebben op dat moment het magnetische filter niet voldoende vastgezet op de K-Series filterhouder. Tijdens het klimmen stoot Michael het filter er per ongeluk af. Bovenop het fort valt het filter naar beneden en we houden ons hart vast. Gelukkig valt hij niet te ver naar beneden en kunnen we met een onbekrast filter verder filmen. Geen enkel ander filter dat we ooit hebben gebruikt zou dit overleven.

Geen enkel ander filter dat we ooit hebben gebruikt zou dit overleven.

Welke filterhouder en filters hebben we meegenomen?

  • H&Y K-series filterhouder (met 72 mm adapter);
  • H&Y MRC CPL filter;
  • H&Y MRC ND8-CPL filter;
  • H&Y MRC ND64-CPL filter;
  • H&Y S-GND0.6 filter;
  • H&Y S-GND1.2 filter.

Ateles gebruikt H&Y MRC CPL magnetisch filters

Het H&Y MRC CPL filter voor het optimaliseren van de blauwe lucht.

Drie polarisatiefilters voor fantastisch beeld

De drie filters met het polarisatie-effect die we hebben gebruikt zijn het MRC CPL filter, het MRC ND8-CPL filter en het MRC ND64-CPL filter. Alle drie de filters geven ons fantastisch beeld waar we de kleuren van de blauwe lucht en groene bladeren mee kunnen optimaliseren. Het MRC CPL filter dat met de filterhouder wordt meegeleverd heeft geen ingebouwd grijsfilter maar het maakt het beeld wel iets donkerder. Als we in de avond of ochtend filmen gebruiken we dit filter. Ook gebruiken we dit filter als we de reflecties in water willen wegwerken, zonder teveel licht te verliezen.

Bekijk de H&Y K-Series filterhouder met CPOL filter

H&Y MRC CPOL ND8 en CPOL ND64

Gebruik het ND8-CPOL filter en ND64-CPOL filter tijdens momenten met teveel licht.

Voor de momenten met veel daglicht gebruiken we de andere twee polarisatiefilters, met ND8 en ND64. Overdag in de zon gebruiken we deze twee grijsfilters om bijvoorbeeld met de scherptediepte te kunnen spelen. Bovendien kunnen we met een lens van f1.8 in de felle zon, zonder een hoge sluitertijd, de voorgrond of achtergrond onscherp maken. Hiermee kunnen we makkelijk de hele dag door cinematische beelden opnemen. Zonder ND-filters lukt het vaak niet om met een lange sluitertijd te filmen.

H&Y magnetisch filtersysteem en drop in polarisatiefilter

De sleuf voor het polarisatiefilter en voorop de houder plaats je de magnetische filters.

Het filtersysteem instellen

Het H&Y K-Series filtersyteem werkt met twee soorten systemen: een drop-in systeem voor het plaatsen van een polarisatiefilter, met een jog-dial om de polarisatie in te stellen. Voor de andere filters is er het magnetisch Quick release filtersysteem.

Bekijk alle H&Y grijsverloopfilters

Op het magnetische frame kun je de magnetische filters met bijvoorbeeld een grijsverloop plaatsen. Met deze grijsverloopfilters maak je enkel de lucht iets donkerder. Op grauwe dagen zijn deze filters heel handig omdat onder de bewolking het licht vaak slecht is. Met het grijsverloopfilter ziet de lucht er dan minder overbelicht uit.

Tip
Je kunt de magnetische filters op de filterhouder vastzetten met behulp van het schroefje aan de zijkant van de houder. Dit is aan te raden als je met de camera inclusief filters gaat rondlopen.

Grijsverloopfilters op het H&Y magnetische filtersysteem

De filters S-GND0.6 en S-GND1.2 zijn magnetisch vastgeklikt op de H&Y filterhouder.

We hebben ook twee grijsverloopfilters gebruikt: de S-GND0.6 en S-GND1.2. De S-GND0.6 is ideaal als de horizon niet helemaal recht is, want bij dit filter is het verloop namelijk wat minder hard. De S-GND1.2 is beter voor als de horizon recht is. Beide filters kunnen worden gedraaid op de filterhouder om bijvoorbeeld een schuine berghelling als middenlijn van het verloop te gebruiken. Deze filters zijn goed te gebruiken voor meer statische video-opnames, vooral het filter met de harde verloopovergang.

Gebruiken voor fotografie? Bekijk ook de review van Sander Poppe over de H&Y K-Series filterhouder.

Onze conclusie

Met het MRC-CPL filter en de gradient ND filters van H&Y maak je spectaculaire beelden wanneer het licht buiten niet optimaal is. Daarnaast zijn deze filters ook goed te gebruiken voor timelapses en lange sluitertijd opnames.

De filters van H&Y zijn duurzaam en gebruiksvriendelijk. Het zijn filters die we echt nodig hadden om het zonlicht te controleren. Daarnaast kunnen ze met een adapter op elke lens die we hebben gebruikt geplaatst worden, van 82mm tot 46mm filter schroefdraad. In het kort, filters zijn belangrijke accessoires om de perfecte videobeelden te draaien.

Bekijk de H&Y K-Series filterhouder met CPOL filter

Geef een reactie