Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Jasper Doest Foto's die een verhaal vertellen

Loweprofessional Jasper Doest is gespecialiseerd in wildlife fotografie, natuurbescherming en reisfotografie. Zijn verhalende fotowerk draait altijd om emotie: een foto moet je raken. Dat die benadering zijn vruchten afwerpt moge duidelijk worden uit de lange reeks onderscheidingen en prijzen die Doest met zijn bijzondere beelden gewonnen heeft.

Jasper Doest Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year

Reisreportages in verre landen, extreme fotografie boven de poolcirkel, natuurfoto's in zijn eigen omgeving of unieke beelden van zeldzame diersoorten, Jasper Doest weet altijd met bijzonder fotowerk thuis te komen. Daarbij draait zijn fotografie om emotie, eenvoud en rust. Zelfs een opname van een groep Jan-van-Genten, een zwerm meeuwen of een kudde wisenten straalt rust uit, hoe gek dat ook moge klinken. Een van zijn bekendste foto's in dit verband is de opname van een Japanse makaak, waarmee hij werd onderscheiden in de prestigieuze Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year competitie. De foto toont de ogen en het voorhoofd van de aap, bedekt met waterdruppels. De gesloten ogen maken dat je even gaat nadenken over wat je ziet: is dit een mens met een bontmuts op? Nee, een aap! Maar het beeld straalt zoveel rust uit dat het aanzet tot nadenken, een verhaal vertelt. Wat ook de bedoeling is, want Jasper Doest vertelt graag verhalen met zijn foto's en streeft ernaar om met zijn beelden de spreekwoordelijke duizend woorden weer te geven.

Loweprofessional Jasper Doest Makaak

Jasper Doest Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year

Dierenportretten, landschappen, kalmte en rust

Zo zijn er op zijn website meer beelden te vinden: het portfolio van Jasper Doest bestaat uit dierenportretten, sfeervolle landschappen, maar bovenal uit beelden met kalmte en rust. Daarmee maakt hij ook duidelijk hoe fragiel de natuur feitelijk is. Met zijn fotografie brengt hij de kwetsbaarheid van de natuur bij ons kijkers door de voordeur. Zoals onlangs met zijn reportage over Rottumeroog, die verscheen in National Geographic en te zien was als expositie op onder andere het NS-station Groningen. De serie liet de schoonheid van de Wadden zien, en tegelijkertijd de kwetsbaarheid ervan. Daar moeten we dus zuinig mee omspringen en fotografie kan helpen om dit te begrijpen. Jasper Doest in een interview op zijn website: "Ik denk dat natuurfotografie en -reportages een belangrijke rol spelen in het natuurbehoud. Je kunt zo de waarde en kwetsbaarheid van onze natuur overbrengen op het grote publiek."

Loweprofessional Jasper Doest copyright

Loweprofessional Jasper Doest copyright Images For Conservation Fund

Snel overschakelen naar een ander brandpunt of een flitser

Om ervoor te zorgen dat hij de foto's kan maken die hij dat grote publiek wil tonen, gebruikt Jasper Doest het Lowepro Street & Field system. "Dat draag ik altijd bij me. Ik kan van tevoren moeilijk inschatten hoe dichtbij ik kan komen bij een dier. En dan is het prettig als ik niet terug hoef te gaan naar mijn fototas, maar m’n spullen bij me draag. Zodat ik snel kan overschakelen naar een korter brandpunt, het gebruik van een flitser of een converter kan pakken." Het moge duidelijk zijn dat Doest met het S&F system de nodige rust kan inbouwen in zijn manier van fotograferen, wat dus direct tot uiting komt in de beelden die hij maakt.
Het S&F system wordt afgewisseld met de Lens Trekker 600 AW: "Als ik weinig accessoires mee hoef te nemen en ik als enige extra mijn telelens nodig heb, is dat een ideale oplossing. Maar tijdens internationale reizen verruil ik ook vaak de Lens Trekker voor de Pro Trekker 400 AW. Dan is een volwaardige fotorugzak namelijk wel handig."

Loweprofessional Jasper Doest Copyright

Loweprofessional Jasper Doest Copyright - Arctische wildernis

De fotografie van Jasper Doest verschijnt regelmatig in internationale magazines zoals National Geographic en BBC Wildlife. Hij maakte ook diverse reis- en achtergrondreportages, onder meer voor de National Geographic Traveler en de Volkskrant.
Meer van deze prachtige foto's kan je vinden op www.jasperdoest.com

Geef een reactie