Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Jobu Design Gimbal Head MK IV Review door Jurgen Sloots

Veel natuur-, vliegtuig- en sportfotografen hebben een voorliefde voor grote telelenzen. Dat is niet alleen stoer, maar dient echt het betere resultaat! We dromen natuurlijk allemaal van handheld en stabilisatie, wat samen helaas niet altijd voor het perfecte beeld zorgt. Een robuust statief met dito statiefkop of balhoofd geeft al zeer goede resultaten, maar een gimbal head of, op z’n Nederlands, schommelkop doet pas echt wonderen. Of niet?

Deze review is geschreven door Loweprofessional Jurgen Sloots

Zelf ben ik al enkele decennia natuurfotograaf met een grote voorliefde voor vogels en wild. Ik heb telelenzen gebruikt van 300, 400 en 150-500 mm en zelfs een 300-800 mm, een echt kanon. Maar natuurlijk zijn deze tele-objectieven niet te tillen of te gebruiken om vogels of wild te volgen en actiefoto’s te maken. Daarom heb ik uiteindelijk een 500mm/f4 lens gekocht met stabilisatie. Daar moest natuurlijk een goed statief bij en mijn eerste schommelkop of gimbal head. Op dat moment was er maar één type voor: de Wimberley. Die naam was een begrip, maar inmiddels zijn er meerdere aanbieders op de markt en werd het tijd voor een bredere kijk op het spectrum van de schommelkoppen: de Jobu Design Heavy Duty Gimbal Head MK IV doet zijn intrede en zorgt voor volledige bewegingsvrijheid.

Jobu Design is een Canadees merk dat zijn sporen inmiddels verdiend heeft met een prachtig en goed gamma aan hulpmiddelen voor de fotograaf. Hun gimbal heads zijn core business en ze zijn het zeker waard om eens beter bekeken te worden.

Wat is de Jobu Design Heavy Duty Gimbal Head MkIV?

Een gimbal head of schommelkop is eigenlijk een statiefkop die ervoor zorgt dat een combinatie van camerabody en telelens ondersteund wordt op hun natuurlijke balanceerpunt. Eenvoudig gezegd is het een statiefkop bestaande uit een L-vormige steun met daarin een swing arm. Op het onderste punt van de swing arm wordt de lensplaat bevestigd. Zo hangt de camera / lens combinatie als het ware in de gimbal head. Als je de combinatie monteert en in zijn 'vrij' zet is hij, mits goed uitgelijnd, perfect in balans. Aan deze constructie heeft de gimbal head zijn Nederlandse naam schommelkop te danken. De apparatuur schommelt in de gimbal head.

De Jobu Design Gimbal Head hangt schietklaar en perfect in balans.

De telelens hangt schietklaar en perfect in balans in de Jobu Design Gimbal Head

Bij actie opnames waarbij snelheid het toverwoord is, hangt jouw fotoapparatuur dus 'schietklaar'. Wil je vliegtuigen, vogels, dieren of sporters vliegensvlug volgen, dan is de combinatie zonder weerstand te richten op het onderwerp.

De gimbal head die ik in gebruik heb is de MkIV, wat impliceert dat hij verbeterd is ten opzichte van zijn voorgangers. En dat klopt: de 'Heavy Duty MK IV' weegt slechts 1010 gram, hetgeen lichter is dan de Mk3, en de nieuwe CNC swing arm is nu gemaakt van een uit massief aluminium gefreesde horizontale arm die zorgt voor een betere controle als het om vibraties gaat. De gimbal head is daardoor 'stijver' dan de andere types. Het geheel ziet er professioneel en goed ontworpen uit; zeker door het gebruik van poedercoating voor het hoofdgedeelte en zwart geanodiseerde aluminium onderdelen is deze MkIV schommelkop zeer duurzaam en weersbestendig.

Waarvoor gebruik je de Jobu Design Heavy Duty Gimbal Head MkIV?

De MK IV gimbal head van Jobu Design is goed voor alle soorten van actiegericht fotograferen, zoals sport-, vliegtuig- en natuurfotografie. Vooral bij natuurfotografen die vogels en wild fotograferen met grote en zware telelenzen is een gimbal head een must. De BIF (Birds in Flight) fotografen kunnen echt niet zonder, al proberen ze het wel.

Zelf heb ik ook meerdere keren met mijn 500/f4 telelens uit de hand gefotografeerd en dat gaat even. Dit soort lenzen weegt vaak 4 kg of meer en dat begin je al snel te voelen. Je hebt wel 100% bewegingsvrijheid, maar als je langere tijd in actie bent is het echt topsport. Voor langere sessies waarbij je heel flexibel moet zijn is een gimbal head dus een echte uitkomst doordat hij het gewicht op het natuurlijke balanceerpunt heeft. Ik heb de Jobu Design Heavy Duty Gimbal Head MkIV uitgebreid kunnen testen naast mijn Wimberley en ik ben positief verrast.

Jurgen Sloots testte de Jobu Design Gimbal Head met zijn 500 telelens.

Jurgen Sloots testte de Jobu Design Gimbal Head met zijn 500mm telelens.

Hoe gebruik je de Jobu Design Heavy Duty Gimbal Head MK IV?

Dat begint al met het monteren van de gimbal head op mijn statief. Bij andere merken moet je met de hele gimbal head draaien tot hij vast zit en hem dan met een knop weer vrij zetten. Bij Jobu Design hebben ze een extra draairing gemonteerd die je vastdraait. Dit gaat veel gemakkelijker dan het draaien met de hele gimbal head bij andere merken. Daarna is hij natuurlijk weer vrij te zetten met een grote rubberen draaiknop die ook met handschoenen aan goed te bedienen is.

Mijn 500 telelens met een Wimberley lensplaat (ja, ja Wimberley ;-)) past goed in de Arca-Swiss style lensplaathouder en is zonder frictie goed vast te zetten. De lens is snel en goed te balanceren zodat je hem voor gebruik gemakkelijk op zijn natuurlijke balanceerpunt kunt vastzetten. Dit doe je door de camera / lens combinatie naar voor en achter te bewegen totdat je voor je gevoel het perfecte evenwicht bereikt hebt. Ook is de hoogte van de lensplaathouder t.o.v. de swing arm aan te passen. Test dit wel even om er zeker van te zijn dat de camera / lens combinatie telkens in de uitgangspositie terugkomt.

De Lens Plate is goed te monteren op de Gimbal Head en kan daarna eenvoudig gebalanceerd worden.

De Lens Plate is goed te monteren op de Gimbal Head en kan daarna eenvoudig gebalanceerd worden.

Met de rubberen knop bovenaan de vaste arm zet je de swing arm in zijn 'vrij' en kan het fotograferen van sporters, vliegtuigen, dieren en vogels beginnen. Het werkt perfect, de combinatie zwenkt alle kanten uit zonder dat je het gevoel krijgt dat er ergens speling is. Verder voelt de gimbal head stevig aan en ook tijdens regenbuien of in zanderige situaties blijft alles goed werken. Daarna wel poetsen, althans dat doe ik om ervoor te zorgen dat het geheel ook lang goed blijft functioneren.

What’s in the box?

In de doos zit de Jobu Design Heavy Duty Gimbal Head MkIV, een Jobu Design Surefoot SF-NXK lensplaat (Arca-Swiss compatible), een setje inbussleutels, een 1/4 inch - 3/8 inch verloopring en een (camouflage) stofhoes.

Conclusie: Een zeer solide Gimbal Head voor zware telelenzen

De Jobu Design Heavy Duty Gimbal Head MK IV is een uitstekende schommelkop voor uitrustingen tot een gewicht van zo’n 7,5 kg. Een 600mm f/4 met een (pro) body is geen enkel probleem en samen met een robuust statief een onverslaanbare combinatie. Maar natuurlijk ook telelenzen met wat minder mm en/of grotere zoomlenzen zijn zeker beter af met een gimbal head als je van actiefotografie houdt. De afwerking is zeer solide en de look & feel zijn fantastisch. Een echte aanrader dus!

Laat eens zien hoe en waar jij jouw Jobu Gimbal Head ingezet hebt en wat je ermee gemaakt hebt. Wij zien de foto’s graag verschijnen op onze Facebook-pagina!

De Jobu Design Heavy Duty Gimbal Head MkIV is een uitstekende schommelkop voor uitrustingen tot een gewicht van zo’n 7,5 kg.

De Jobu Design Heavy Duty Gimbal Head MkIV is een uitstekende schommelkop voor uitrustingen tot een gewicht van zo’n 7,5 kg.

Over Jurgen Sloots

Loweprofessional Jurgen Sloots (Eindhoven, 1964) is sinds zijn jeugd bezig met natuurbeleving en fotografie hetgeen heeft geleid tot zijn levenslange passie: natuurfotografie. Binnen natuurfotografie hebben vogels en zoogdieren zijn grootste interesse, maar verder is hij toch ook wel een echte ‘alleseter’. Sloots is geen echte wereldreiziger, maar fotografisch gezien zijn er voldoende inspirerende projecten en opdrachten close to home. Naast zelf fotograferen, enthousiasmeert Jurgen Sloots graag anderen. Zo richtte hij onder andere Nature Photo Portal op, een startpagina voor natuurfotografen met informatie en inspiratie.

Geef een reactie