Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Jobu Design Schommelkop Gimbal Head Review

Praktijktest door Han Bouwmeester

Voor een natuurfotograaf die met flinke telelenzen werkt is alles wat stabiliteit en snelheid bevorderd zeer welkom. Bij het fotograferen van wilde dieren is het van belang snel te kunnen reageren en klaar zijn op het moment dat er eindelijk iets voor uw lens verschijnt. Dat een stevig statief onontbeerlijk is wisten we allemaal al wel maar er is meer nodig om de puntjes op de i te kunnen zetten. Zo verdient elke kostbare lens naast een goed statief ook een goede statiefkop. Ook bij stabiliteit geld de wet van de zwakste schakel dus het loont de moeite even goed in de materie te duiken voor een aankoop te doen.

De schommelkop

Een schommelkop statiefhoofd, ook vaak swinghead genoemd, is een systeem waarbij de fotograaf zijn lens in alle richtingen snel en zonder schokken kan bewegen. Dus zowel horizontale als verticale bewegingen zijn mogelijk. Dat kun je ook met een balhoofd bereiken maar in de praktijk blijkt dit systeem niet geschikt voor gebruik met telelenzen. U moet immers iedere keer uw lens goed vasthouden om te voorkomen dat hij voor- of achterover klapt; of iedere keer met een van de knoppen het balhoofd blokkeren. Betekent dat u dus ook elke keer de schommelkop weer moet deblokkeren zodra u iets ziet wat u fotograferen wilt. Dat kost tijd; vaak teveel tijd waardoor het zo gewenste onderwerp weer gevlogen is. Bij een schommelkop hang je je lens/camera combinatie precies in balans in het systeem. U hoeft dus niet eerst aan knoppen te draaien maar kunt gelijk alle aandacht vestigen op uw onderwerp; zowaar een essentieel voordeel. Het lastige is echter het behouden van de zo essentiële stabiliteit; elke trilling bij een groot brandpunt kan funest zijn immers. Het blijkt geen sinecure te zijn aan deze eis te voldoen.

Gebruik een kwalitatief goed statief en statiefkop

Ik heb in de loop der jaren al heel wat schommelkop systemen gebruikt en mogen testen. De uitvinder van het systeem, het Amerikaanse Wimberley, is nog steeds marktleider met hun schommelkoppen. Zelf heb ik na hun eerste model ook het tweede model en ik werk er nog steeds met veel plezier mee. Voor veel fotografen is de aanschaf van een dergelijke gimbalhead echter een struikelblok. Hoewel inmiddels gedreven door de opkomende concurrentie de prijs wel wat gedaald is, is het nog steeds een flinke investering. Persoonlijk ben ik van mening dat als u een kostbare telelens aanschaft, u deze lens ook door een kwalitatief goed statief en statiefkop moet laten dragen. Te vaak zie ik nog fotografen met een topmodel 500 mm lens met daaronder een goedkoop wankel statiefje. Dat gaat niet werken mensen! Natuurlijk begrijp ik dat het niet zomaar voor de hand ligt om na enorm in de buidel getast te hebben voor een peperdure lens, ook nog eens een aanslag op je beurs te doen voor de aankoop van een duur statief en statiefkop. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal alternatieven voor handen. Toch loont het zich de moeite om u eerst eens goed te verdiepen in de kwaliteit van deze alternatieven. Er is namelijk ook nogal wat ' rommel' op de markt. In de winkel ziet het er allemaal nog tiptop uit maar na wat fotodagen merk je dat er toch de nodige gebreken aan het licht komen. Vooral de al genoemde stabiliteit vormt vaak een probleem.

Jobu Design Verpakking

Jobu Design Verpakking © Han Bouwmeester

Jobu Design

Onlangs kreeg ik van Degreef & Partner, importeur van Jobu Design in de Benelux drie van hun Gimbal Head systemen opgestuurd. Jobu Design is een Canadees bedrijf en laten we eerlijk zijn; dat klinkt sowieso al een stuk prettiger dan 'made in China'. Bij de Canadezen staat het leveren van kwalitatief hoogstaande producten hoog in het vaandel. Of dat in de praktijk ook blijk gaan we zien bij een test welke ik op verzoek van Jobu gedaan heb. Een en ander met de afspraak om open een eerlijk te zijn over mijn bevindingen

De modellen van Jobu Design

Ik ontving drie schommelkoppen; de Jobu Pro2, de Jobu BWG-HD3en de Jobu Jr. 3. Wat gelijk opvalt is dat er niet echt een logica in de productnamen zit; voor wat het waard is. De gimbalheads werden in een simpele maar effectieve en goede verpakking aangeleverd en voorzien van een korte handleiding. Tevens ontving ik twee SureFoot NX-M en een Surefoot NX-1 lensplaat ten behoeve van de koppeling tussen lens en statiefkop. De drie systemen verschillen van elkaar in formaat en zijn dus per uitvoering geschikt voor een bepaalde serie lenzen. Jobu Design heeft een tabel beschikbaar waarin precies wordt aangegeven per objectief welke lensplaat er gebruikt kan worden voor een optimale balancering. Er is keuze uit vijf lensplaten.

Jobu Design Black Widow Gimbal Pro 2 Schommelkop

Dit is de zwaarste jongen en volgens Jobu het topmodel van de serie. Het is een robuust en sterk ogende gimbalhead en dus duidelijk geschikt voor de zwaarste lens/camera combinaties. Grofweg voor lenzen tussen 400 en 800 mm. Jobu Design schrijft op hun officiële website dat dit systeem compleet van de grond af opnieuw is opgebouwd en dat hun doel was het verminderen van zijn gewicht en bevorderen van zijn stijfheid en algemene sterkte. Met name de swingarm is verbeterd omdat deze nu uit één deel is opgetrokken hetgeen minder speling zou veroorzaken. Dit zal zeker gelukt zijn ten opzichte van de eerdere uitvoeringen maar met 1400 gram is het toch wel een zware meneer. Maar daardoor kan hij dus wel tot maar liefst 16 kilo dragen; dat is ook wat waard natuurlijk al ken ik niet veel combinaties die dit gewicht halen. Maar alles aan extra stabiliteit is mooi meegenomen natuurlijk. Opvallend is dat de stelknop voor de swingarm bovenop de schommelkop zit en dat het systeem voorzien is van een Lock functie hetgeen makkelijk en veilig zou zijn bij het vervoer waarbij de lens op de statiefkop blijft zitten.

Jobu Design Black Widow Gimbal Pro 2 Schommelkop

Jobu Design Black Widow Gimbal Pro 2 Schommelkop
© Han Bouwmeester

Jobu Design Black Widow Gimbal Heavy Duty Mk3 Schommelkop

De middelste van het trio en qua formaat vergelijkbaar met het Wimberley WH-200 model. Een blik op de officiële website leert tot mijn verbazing dat er niet zoveel informatie over dit systeem wordt gegeven. Sterker nog; er wordt vooral geschreven dat de poedercoating welke op deze schommelkop is toegepast niet perfect is en wel eens wat ‘cosmetische problemen’ kan veroorzaken. Er wordt geschreven dat de nu uitgeleverde serie 100% goed is en dat dit een systeem is voor fotografen die zich geen zorgen maken om wat cosmetische problemen. Heel opvallend wat mij vooral naar dit systeem zeer nieuwsgierig maakt. Deze schommelkop ziet er net als zijn twee broers prima verzorgd en degelijk uit. Hoe het daadwerkelijk is gaan we in de test zien.

Jobu Design Black Widow Gimbal Heavy Duty Mk3 Schommelkop

Jobu Design Black Widow Gimbal Heavy Duty Mk3 Schommelkop © Han Bouwmeester

Jobu Design Gimbal Head Jr. 3 Schommelkop

De kleinste in de Jobu serie. Mijn eerste indruk was ‘dit zou ideaal zijn om mee te nemen tijdens vliegreizen waarbij gewicht altijd weer een probleem is. Alleen bij dit model is de lenskoppeling niet uit een deel opgetrokken met de swingarm. Twee losse delen die met bouten aan elkaar gezet zijn dus. Er is echter ook een variant beschikbaar, de Jobu JR. 3, die dat wel heeft.

Jobu Design Gimbal Head Jr. 3 Schommelkop

Jobu Design Gimbal Head Jr. 3 Schommelkop
© Han Bouwmeester

Verder wordt bij alle koppen vermeldt dat ze ‘weatersealed’ zijn, gegarandeerd altijd soepel blijven lopen en ook nog eens levenslange garantie genieten

De test met de schommelkoppen

Mijn principe van het uitvoeren van een test als deze is dat je het niet te ingewikkeld moet maken en vooral op de praktijk gericht moet zijn. Daarom besluit ik ze alle drie mee te nemen het veld in. Ik zoek een plek waar ik een grote afstand kan overbruggen. De stijfheid van de systemen is het belangrijkste uitgangspunt met daarnaast de soepelheid van de diverse bewegingsrichtingen. Ik zet de familie Jobu om de beurt op mijn Gitzo GT5542LS statief; zo’n beetje mijn grootste fotovriend. Omdat ik gewend ben de Wimberley WH-200 schommelkop te gebruiken is mijn idee dat ik heel snel het verschil met dit systeem zal merken. Ik heb mijn Nikon camera’s bij me en de Nikon 70-200 f2.8 en de Sigma 300-800 mm f5.6 die ik kennis zal laten maken met de Jobu broertjes. Telkens test ik eerst de soepelheid van de pan bewegingen en daarna richt ik steeds op dezelfde tak in een oude boom die op zo’n 150 meter van mij verwijderd is. Een flinke afstand dus ik vraag veel van ze.

De test met de Jobu Design Black Widow Gimbal Pro 2

Deze schommelkop lijkt natuurlijk op maat gesneden voor mijn zware Sigma 300-800 mm. Deze lens alleen al weegt 6.3 kilo en mag gerust een zware jonge genoemd worden en is niet voor iedereen weggelegd. Ik heb een gevulde batterypack onder mijn camera hangen wat de stabiliteit van het geheel ten goede komt. Heel snel en eenvoudig klik in mijn lens op de koppelplaat en hang het geheel snel in balans waarbij me wel opvalt dat de stelknop om de boel vast te zetten zich erg dicht op de onderste grote knop bevindt. Bij de Wimberley zitten deze knoppen niet in één lijn zodat je wat meer ruimte rond uw handen hebt om deze knoppen te bedienen. Of het echt een nadeel is? Ik denk het eigenlijk niet. Ik heb gelijk een klik met de Pro2. Heerlijk soepele bewegingen in zowel horizontale- als verticale richtingen. Prima dus. Ik richt vervolgens volledig ingezoomd op de bewuste boomtak en kijk hoe stabiel ik dit in beeld kan houden. Dit levert geen problemen op. Natuurlijk zie je op deze enorme afstand en op 800 mm nog wat trillingen maar dat is logisch. Over het algemeen een prima stabiel beeld waarbij je bij ieder systeem wel de beide stelknoppen net aan strak aan zult moeten draaien. Ik heb ook naar de Lock functie gekeken waarbij je dus de verticale beweging vast kunt zetten. Zelf denk ik niet dat ik er veel gebruik van zou gaan maken daar je bij de andere koppen een en ander middels de standaard knop ook vast kunt zetten. Maar ook omdat ik zelf bij het verplaatsen deze knop juist nooit geheel vast zet. Lastig uit te leggen maar ik vind het prettig dat als ik het statief op mijn schouder leg (ondersteund met de eigen HBN schouderpad) de lens zich zelf in een horizontale positie zwenkt. Dat draagt beter en geeft een veiliger gevoel. Vanzelfsprekend is deze schommelkop ook geschikt voor gebruik met kortere lenzen zoals mijn Nikon 70-200 mm maar het ligt niet voor de hand dit uitgebreid te gaan testen voor dit zware model.

De test met de Jobu Design Black Widow Gimbal Heavy Duty Mk3

In boven geschetste volgorde onderwerp ik ook deze middelste schommelkop uit de serie aan deze test. Ik ervaar geen enkel probleem met de bewegingen in alle richtingen. Bij het richten op de boomtak neem ik iets meer trillingen waar dan bij zijn grote broer; maar dat was te verwachten en niet echt schokkend. De bewegingsrichtingen zijn door middel van de knoppen prima te blokkeren. Ik weet dat ik veel vraag van deze schommelkop door hem te beladen met mijn grote Sigma maar hij doorstaat het prima. Ik zou bijna zeggen vanzelfsprekend ook met de 70-200 mm. Al met al zou dit model voor mij zelf een prima alternatief zijn al blijft de opmerking van Jobu over de coating wel in mijn hoofd hangen.

En de test met de Jobu Design Gimbal Head Jr. 3

De kleinste van de serie dus en eigenlijk niet eerlijk om deze lens te martelen met mijn zware Sigma 300-800 mm. Daarbij valt hij dan ook gelijk door de mand hoewel dat nauwelijks geldt voor de horizontale en de verticale bewegingen. Omdat hij wel goed overweg kan met mijn Nikon 70-200 mm f2.8 denk ik dat het een prima schommelkopje is voor mensen met de wat lichtere telelenzen. Lekker licht en compact dus ideaal voor het reizen per vliegtuig. Wellicht ook handig te gebruiken in combinatie met een éénpoot statief in plaats van een driepoot.

Grote bonte specht copyright Han Bouwmeester

Grote Bonte Specht © Han Bouwmeester

Conclusies

Ik heb een goed gevoel over gehouden aan deze drie Jobu schommelkop systemen. Het blijft zaak goed na te denken welk systeem bij uw lenzen past en neemt u daarbij in overweging of u over een tijdje wellicht de luxe heeft over te stappen naar een zwaardere lens met meer millimeters. De Jobu Pro2 is een goede keus voor de zwaarste camera/lens combinaties. Het systeem is zwaar maar dat betaald zich terug door stabiliteit te leveren.

De Black Widow Gimbal Heavy Duty Mk3 is een mooi systeem wat eigenlijk voor alle combinaties prima te gebruiken is en u niet zal teleurstellen. Het zou voor mij geen straf zijn om vanaf nu deze schommelkop dagelijks te gaan gebruiken

De Jobu Jr. 3 heeft als voordeel dat hij klein en licht is maar daar staat tegenover dat hij minder geschikt is voor de langere meer professionele lenzen. Maar voor de grote groep enthousiaste hobby fotografen die nu al weten nooit zoveel geld voor de top lenzen uit te willen of kunnen geven en dus met de wat betaalbaardere lichtere lenzen werken waarschijnlijk zeer het overwegen waard. Blijft echter goed na te denken wellicht net voor dat beetje meer kwaliteit te kiezen middels het middelste model uit deze mooie serie schommelkoppen

Het is geruststellend dat deze Jobu koppen in Canada gemaakt worden en zo bij voorbaat al voor meer kwaliteit zorgt. Wellicht gevoelsmatig en vanzelfsprekend voer voor discussie maar een goed gevoel is ook wat waard. Natuurlijk heb ik de duurzaamheid van deze drie koppen niet kunnen testen; dat zal alleen de tijd en intensief gebruik uit kunnen wijzen. Toch zou ik me daar vanwege de gelagerde systemen niet al te veel zorgen om maken.
Blijft over de prijs. In tegenstelling tot veel andere systemen die inmiddels op de markt zijn, zijn deze schommelkoppen niet echt goedkoop te noemen. Elke uitgave op fotogebied heeft zijn waarde en daar ik niet in uw portemonnee kan kijken blijft dat iets wat u zelf zult moeten beslissen. Ik ben er echter van overtuigd dat u met Jobu wel een stukje waar voor zijn geld binnen haalt en heb zelf gedurende de tijd wel afgeleerd om te vallen voor al te goedkope alternatieven. Goedkoop blijft duurkoop.

Han Bouwmeester Photography

Han Bouwmeester Photography

Han Bouwmeester Natuurfotografie

Aan het eind van deze test heb ik de Jobu Pro2 nog even meegenomen naar een van mijn fotohutten en een grote bonte specht gefotografeerd. Meer over Han Bouwmeester kunt vinden op: www.hanbouwmeester.nl en www.wildpix.nl

Geef een reactie