Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

John Gundlach Luchtfotografie met net dat beetje extra

Loweprofessional John Gundlach is een bijzondere fotograaf. Hij is namelijk de man achter Flying Holland, dat gespecialiseerd is in fotografie vanuit de lucht. Gundlach neemt dus de wereld van bovenaf in ogenschouw. En dat doet hij op een zeer eigen manier.

Luchtfotografie met net dat beetje extra

Wie naar de website van Flying Holland kijkt, ziet kleuren, lijnen, architectuur, landschappen, maar vooral: creativiteit. John Gundlach produceert luchtfotografie met net dat beetje extra. Waar de traditionele aerial fotografie doorgaans bedoeld is voor registratie, controle en cartografische doeleinden, levert Flying Holland aan zijn opdrachtgevers fotowerk "voor aan de muur". Soms puur registrerend, soms abstract, soms vol drukte maar altijd perfect verzorgd. Daar zit uiteraard een filosofie achter, want in het steeds meer onder druk staande fotoland moet je je onderscheiden door kwaliteit. Vandaar dat Gundlach altijd fotografeert volgens een zorgvuldige planning. Hij werkt met gehuurde vliegtuigen en piloten, want dat levert de flexibiliteit op waardoor hij zich beter kan concentreren op het maken van de perfecte luchtfoto's. Dus of het nou om een kantoorflat in aanbouw gaat, een jachthaven, een bollenveld of een verkeersknooppunt, iedere foto is zorgvuldig voorbereid en uitgewerkt.

John Gundlach Luchtfotografie

Hij werkt met gehuurde vliegtuigen en piloten, want dat levert de flexibiliteit op waardoor hij zich beter kan concentreren op het maken van de perfecte luchtfoto's.

 

Kunstacademie

John Gundlach (Rotterdam, 1966) studeerde fotografie aan de kunstacademie in Den Haag, waar hij tevens zijn interesse in typografie, grafische kunst, architectuur en vormgeving kwijt kon. In de jaren '90 zwierf hij al fotograferend over de wereld. "Ik vind het fijn om op pad te zijn, om te zien hoe de wereld in elkaar zit", vertelt Gundlach. "Maar ik ben nog meer geïnteresseerd in hoe Nederland in elkaar zit. Ik ben nieuwsgierig naar hoe ons land zich ontwikkelt. Aangezien het landschap constant verandert, is er altijd wat te bekijken en dat vind ik fascinerend." In 2013 startte hij met Flying Holland. Die stap komt voort uit zijn genoemde nieuwsgierigheid, want hij is binnen de fotografie weliswaar geïnteresseerd in meerdere disciplines, zoals reportagefotografie en architectuur, maar van bovenaf heb je de beste blik op Nederland.

John Gundlach Luchtfotografie

Hij is binnen de fotografie weliswaar geïnteresseerd in meerdere disciplines, zoals reportagefotografie en architectuur, maar van bovenaf heb je de beste blik op Nederland.

Veranderingen in het landschap

Gundlach neemt voortdurend veranderingen in het landschap waar en dat landschap is breed te omschrijven. "Een stadslandschap of industriegebied is net zo fascinerend als een natuurgebied of de kust, alleen is het begrip mooi daarbij altijd zeer subjectief". Die fascinatie uit zich behalve in zijn commerciële werk ook in zijn vrije werk. Tijdens een vlucht komt hij namelijk veel meer tegen dan alleen dat waarvoor hij opgestegen is. Het onderscheidend kenmerk ten opzichte van normale luchtfotografie is dat Gundlach meer bovenop zijn onderwerp kruipt, hoe gek dat ook moge klinken als je vanuit een vliegtuig werkt. "Ik ga dieper op het beeld in", vertelt hij. "Een klant wil doorgaans een foto die een totaalplaatje biedt, maar ik kijk ook naar andere zaken. Ik bestudeer de vorm van de architectuur en leg vast wat me fascineert. Zoals bijvoorbeeld een blauw dak dat je opeens ergens tegenkomt in een stad. Of bepaalde lijnen in een wegennet. Of rookwolken boven een industriegebied. Als ik de kans zie om een bijzondere opname te maken grijp ik die."

John Gundlach Luchtfotografie

Ik bestudeer de vorm van de architectuur en leg vast wat me fascineert. Zoals bijvoorbeeld een blauw dak dat je opeens ergens tegenkomt in een stad. Of rookwolken boven een industriegebied. Als ik de kans zie om een bijzondere opname te maken grijp ik die."

Volledig andere kijk op Nederland

Wel werkt hij altijd vanuit de lucht. "Dat perspectief biedt een volledig andere kijk op Nederland dan vanaf de grond. Het geeft een andere visie van stad en natuur." Zo is Gundlach bijvoorbeeld geïnteresseerd in rotondes: hoe die gebouwd worden, hoe ze het landschap veranderen. "Momenteel wordt Nederland vol gelegd met rotondes en daar is telkens weer iets nieuws aan te fotograferen." Actualiteit is dan ook een van de belangrijkste kenmerken van zijn luchtfotografie. "Iets wat ik nu fotografeer kan morgen alweer anders zijn en daarom blijft het zo boeiend om vanuit de lucht te fotograferen."

John Gundlach Luchtfotografie

Of het nou om een kantoorflat in aanbouw gaat, om een jachthaven, een bollenveld of een verkeersknooppunt, iedere foto is zorgvuldig voorbereid en uitgewerkt

John Gundlach en Lowepro cameratassen

John Gundlach gebruikt een Lowepro-uitrusting die prettig te vervoeren is, discreet oogt en past op de achterbank van een Cessna vliegtuigje. De Lowepro Urban Reporter 350 schoudertas biedt snelle toegang tot de apparatuur en fungeert als een 'gereedschapskist' voor John. In de tas passen o.a. een camerabody met batterygrip, een 70-200 f/2.8 lens en diverse extra objectieven en accessoires. In een S&F Utility Bag 100 vervoert John extra accublokken die zijn apparatuur van energie voorzien. Een Pro Messenger 160 AW wordt door John Gundlach vooral gebruikt bij één van zijn andere passies in fotografie: straatfotografie. Deze tas heeft een extra dikke afsluitklep en bevat een regenhoes voor onstuimige weersomstandigheden. Alle bovenstaande cameratassen werken perfect samen met de Pro Roller x100 AW camera trolley. Deze compacte lichtgewicht trolley is qua formaat geschikt om te worden vervoerd als handbagage in het vliegtuig. Zowel tassen uit de Urban Reporter-serie als de Pro Messenger AW-serie kunnen door middel van een sleeve stevig bevestigd worden aan de trolley, waardoor comfortabel van A naar B gereisd kan worden.

Loweprofessional John Gundlach is een bijzondere fotograaf. Hij is namelijk de man achter Flying Holland, dat gespecialiseerd is in fotografie vanuit de lucht. Gundlach neemt dus de wereld van bovenaf in ogenschouw. Zijn website is het bekijken meer dan waard: http://www.flyingholland.nl/

Een gedachte over “John Gundlach Luchtfotografie met net dat beetje extra”

  • Ik ken John al heel lang en zijn fotografie is altijd al bijzonder geweest. Met deze luchtfoto's gaat hij nog weer een stap verder. Echt foto's om langer naar te kijken en met een hele eigen handtekening dat ze onderscheid van die van andere fotografen.

    Ook fantastisch om het landschap vanuit de lucht te zien. Zelf leg ik graag de natuur vanaf de grond vast maar dit geeft een verbazingwekkend ander perspectief.

    Een aanrader dus!

    Reageren
Geef een reactie