Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Kamil Tamiola wetenschapper van het licht

LoweProfessional Kamil Tamiola woont in Aosta, Italië, maar is afkomstig uit het zuid-Poolse Starachowice en heeft ook nog Schotse roots. Hij studeerde natuurkunde aan de universiteiten van Wrocław en Cambridge voordat hij afstudeerde in NMR Spectroscopie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Spectroscopie is de wetenschap van het licht; hoe toepasselijk voor een fotograaf!

Kamil Tamiola brengt met flitsers een nieuwe en avontuurlijk dimensie aan alpine fotografie. Door de toevoeging van flitslicht in zijn werk, op locaties waar je het niet zou verwachten, ontstaan de prachtigste heldere en kleurrijke beelden. De fotografie brengt Kamil en zijn kompaan Lumi Toma tot ongekende hoogten waar zij creatief gebruik maken van o.a. ijsschotsen als reflectors en softboxen om prachtige, surrealistische fotoresultaten te bereiken.

Creatieve selfmade fotograaf

Kamil, naar eigen zeggen een fotograaf met klimvaardigheden, in plaats van een klimmer met fotografische vaardigheden, is net zo vaardig en bedreven met een camera als met een karabijnhaak. Ook de moed en sportiviteit van de bergbeklimmers is Kamil niet vreemd. Hij heeft dan ook bekendheid verworven door zijn avond- en nachtfoto’s en door het gebruik van flitsers op locatie, een techniek die niet heel gangbaar is in de alpine fotografie vanwege het extra gewicht dat mee naar boven moet. Vandaar dat Kamil verschillende Lowepro cameratassen in gebruik heeft en sinds juni 2013 is toegevoegd aan het wereldwijde Loweprofessionals netwerk. Onderdeel van zijn uitrusting zijn o.a. de Lowepro Photo Sport camerarugzak en de Lowepro cameratrolley Pro Roller x300 AW.

Kamil Tamiola Loweprofessional met Lowepro Rover Pro AW

Kamil Tamiola Loweprofessional met Lowepro Rover Pro AW

Flitslicht en lange sluitertijden in prachtige landschappen

Kamil is een typisch geval van een selfmade fotograaf die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Zijn succes is hem niet komen aanwaaien maar ontstaan door creatief denken en fotograferen in een zeer specialistische discipline: bergsport. De fanatieke bergsporter-met-fotohobby startte in 2014 fulltime als beroepsfotograaf nadat de indrukwekkende bergsportfoto's op zijn Facebook-pagina Alpine-Photography een enorme hoeveelheid volgers en likes kregen. Niet voor niets is hij werkzaam als ambassadeur voor Nikon en maakt hij foto’s voor o.a. National Geographic. De foto’s van Kamil zijn impactvol; zij tonen prachtige landschappen, dramatische ijscascades en betoverende sterrenhemels. Maar Kamils resultaten zijn niet alleen bereikt door zijn oog voor een dramatisch landschap of een uitdagende klim. Zijn creatieve gebruik van ultra snelle sluitertijden in combinatie met flitslicht voegen aan veel van zijn foto’s een extra dimensie toe, terwijl zijn gebruik van lange sluitertijden het maximale halen uit heldere sterrenhemels boven nachtelijke landschappen.

Alpine Photography: Kamil in een ice cave!

Alpine Photography: Kamil in een ice cave!

Van wetenschapper naar outdoorfotograaf

Terwijl het werk van Kamil en Lumi het gevoel van vrijheid in de natuur ademt, wordt elke fotoshoot rigoureus gepland, minutieus onderzocht en soms zelfs gerepeteerd. De plannings- en voorbereidingsvaardigheden die zo kenmerkend zijn voor hun fotowerk komen voort uit Kamil en Lumi's vorige carrière. Voordat zij fotograaf waren, waren zij namelijk wetenschapper met een carrière in de biofysische chemie. Kamil Tamiola is van mening dat zijn natuurkundige achtergrond hem helpt in het realiseren van de fotografie zoals hij die voor ogen heeft. Daartoe gebruikt hij niet alleen traditionele middelen, maar zoekt ook uit hoe zijn apparatuur zich onder welke omstandigheden gedraagt omdat hij het allerbeste uit zijn materiaal wil halen. En hij analyseert de firmware van zijn spullen op eventuele fouten die het resultaat kunnen beïnvloeden. Dat levert beelden op die ver bovengemiddeld zijn. "Ik begrijp niet alleen de functies van mijn apparatuur, maar weet ook vanuit mijn natuurkundige achtergrond hoe de technologie werkt". Momenteel ontwikkelt Tamiola samen met een programmeur een nieuwe technologie die de wereld van de lange belichtingstijden op zijn kop moet zetten. Daartoe heeft hij onder andere een zelfontwikkeld algoritme voor een camerafunctie laten patenteren. "We willen graag dat die functionaliteit beschikbaar komt in toekomstige camera's, zodat nachtfotografie een nieuwe dimensie krijgt".

Kamil Tamiola Loweprofessional met de Lowepro Rover Pro AW

Kamil Tamiola Loweprofessional met de Lowepro Rover Pro AW

Facebook en Instagram als foto-agentschap

Volgens Kamil is social media het beste fotoagentschap ooit. Sinds National Geographic één van Kamils boeiende foto’s van een tent tegen een nachtelijke sterrenhemel als Facebook omslagfoto plaatste, groeide Kamils online populariteit. Zozeer zelfs, dat Facebook Kamil uitnodigde om een video te maken over hoe het zijn bedrijf en zijn leven is veranderd door social media. Ook is Kamil zeer actief op Instagram. Zelf noemt Kamil Tamiola zich een visuele verhalenverteller. Alpine Photograpy is dan ook gespecialiseerd in commerciële en redactionele projecten die uitgaan van het vertellen van beeldverhalen vanuit afgelegen locaties. Soms per helikopter of kabelbaan, maar meestal te voet bestaat zijn werkterrein uit de Alpen. Als ambassadeur van onder andere Lowepro, G-Technology en PeakDesign weet Kamil als geen ander dat het belangrijk is om je klant een compleet plan voor te leggen voor een shoot en niet slechts een wild idee te opperen. Niet een hoeveelheid losse foto's, maar een samenhangend geheel en altijd vanuit een verrassende invalshoek. Vandaar dat zijn werk wordt gekenmerkt door doordachtheid en constante kwaliteit.

Kamil en Alpine Photography

Een wetenschapper/fotograaf die constant bezig is om zijn fotografie te verbeteren en zijn opgedane kennis graag wil delen met de wereld: Kamil Tamiola heeft duidelijk een doel voor ogen! Hou dus zijn website www.alpine-photography.com in de gaten!

Prachtige foto van Kamil Tamiola in het donker.

Prachtige foto van Kamil Tamiola in het donker.

Geef een reactie