Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Landschapsfotografie met je smartphone, zo doe je dat!

Het is misschien wel één van de meest beoefende takken van de fotografie; het vastleggen van mooie landschappen. Enerzijds omdat het een laagdrempelig onderwerp is; landschappen zijn natuurlijk overal.Anderzijds dankzij de populariteit van de smartphonefotografie, heb je tegenwoordig altijd een camera bij je. Het leuke aan landschapsfotografie is dat je er eindeloos mee kunt experimenteren en je er dus heel veel van kunt leren. Toch is het vaak lastig om dat perfecte plaatje wat je in je hoofd hebt uit je (smartphone)camera te krijgen.

’Waarom zien mijn foto’s er niet zo uit als die foto?’

Wanneer je al eens bezig bent geweest met landschapsfotografie met je smartphone heb je het jezelf ongetwijfeld afgevraagd. Waarschijnlijk zelfs al meerdere keren. Goed nieuws dus, je bent niet de enige. Nog meer goed nieuws; volgens Emil Pakarklis van The iPhone Photography School in Letland hoeft het vastleggen van landschappen met je smartphone al lang niet meer zo frustrerend te zijn. Met zoveel verbeteringen in de hardware van smartphone camera’s is het maken van die perfecte landschapsfoto dichterbij dan je denkt.

Landschapsfotografie met je smartphone doe je zo

Wat je niet moet doen

Oké, smartphone camera’s zijn behoorlijk verbeterd ten opzichte van een aantal jaar geleden. Toch moeten we niet overmoedig worden; een perfect detailrijke Mount Everest onder een indrukwekkende sterrenhemel vastleggen met enkel een smartphone is natuurlijk niet reëel. De sensor van een smartphone camera is te klein om bij zulke omstandigheden genoeg licht te kunnen ‘vangen’. Waar die sensor ook te klein voor is, is zoomen. Je beelden raken dan al snel pixelachtig en onscherp. Het advies over zoomen met je smartphone luidt dan ook simpelweg; ‘niet doen’. Ga liever wat dichterbij je onderwerp staan om de foto te maken. Hierdoor behoud je meer detail, waardoor je tijdens de nabewerking meer mogelijkheden hebt.

Wat je wel moet doen

Om de perfecte landschapsfoto te maken met je smartphone zijn er een aantal stappen die je kunt volgen. Deze stappen helpen je om goed te kijken naar de omgeving, de techniek van je smartphone camera te begrijpen en een bepaald gevoel over te brengen in je beelden.

Landschapsfotografie met je smartphone

Geschoten met de iPhone 8 in combinatie met Olloclip's Super Wide lens

Zoek de juiste plek

Ga op zoek naar een plek die jou aanspreekt. Misschien is er wel een plek waar je rustig wordt, of juist heel blij, omdat je er mooie herinneringen aan hebt. Het kan ook zijn dat je deze plek gewoon heel mooi vindt, vanwege de natuur of de indrukwekkende skyline. Een locatie waar je een ‘klik’ mee hebt is altijd mooier in beeld te brengen dan een willekeurige plek.

Kijk naar het licht

Niet alleen in de landschapsfotografie, maar eigenlijk in elk soort fotografie is het ontzettend belangrijk; kijken! Neem voordat je op de sluiterknop gaat drukken uitgebreid de tijd om de omgeving eens goed te verkennen. Let dan vooral op het licht, het licht is immers je beste vriend bij het fotograferen. Bekijk welk effect het zonlicht of licht van andere bronnen effect hebben op het beeld dat jij op je scherm ziet.
Zonder fatsoenlijk licht is het voor een camerasensor vrijwel onmogelijk om een beeld vast te leggen. Vooral bij smartphones is voldoende licht van essentieel belang, omdat deze sensors een stuk kleiner zijn dan die van DSLR- en systeemcamera’s.

Landschapsfotografie met je smartphone doe je zo

Tijdens het Gouden Uurtje is het natuurlijke licht vrij zacht en goudkleurig, wat voor een dromerige sfeer zorgt.

Gebruik een smartphonestatief

Zeker bij weinig licht is het aan te raden om gebruik te maken van een statief. De sluitertijd van je smartphone zal bij weinig licht namelijk automatisch verlengen, wat al snel voor bewegingsonscherpte zorgt. De GripTight producten van Joby zijn hier perfect voor!

Kies het goede moment

Een mooi moment om te fotograferen is tijdens het Gouden Uurtje. Dit vindt elke dag 2 keer plaats; ongeveer een uurtje voor zonsondergang en een uurtje na zonsopkomst. Tijdens deze uurtjes is het natuurlijke licht vrij zacht en goudkleurig, wat voor een dromerige sfeer zorgt. Wil je veel details vastleggen? Kies dan voor een bewolkt moment. Probeer de felle zonuren te vermijden om overbelichting en harde schaduwen te voorkomen.

Speel met de beeldhoek

De beeldhoek is van grote invloed als het gaat om de creativiteit in de foto. Wil je een foto maken die er niet uitziet als een ‘standaard vakantiekiekje’? Dan is het belangrijk om te experimenteren met verschillende beeldhoeken. Ga eens op de grond liggen, loop rond of kijk omhoog. Op deze manier ga je vanzelf unieke kenmerken van de omgeving zien die je eerder niet zag. En dat is precies wat je wilt laten zien in je foto’s! Vergeet ook niet om je af en toe om te draaien. Soms ben je zo gefocust op een zonsondergang, dat je de prachtige kleuren en belichtingseffecten achter je totaal niet opmerkt.

Probeer een smartphone lens!

Goed, je hebt de scene duidelijk in beeld, je hebt gekeken naar het licht en de omgeving en je hebt besloten vanuit welke hoek je de foto gaat maken. Dan is er nog iets waar je over na zou kunnen denken; het gebruik van een smartphone lens. Het gebruik van zo’n lens kan zorgen voor extra dimensie in je foto’s. De Olloclip Wide Angle lens is bijvoorbeeld perfect om een uitgestrekt landschap in beeld te brengen. Je brengt hiermee toch net wat meer in beeld dan met de standaard lens in je telefoon. Dit geeft je ook weer meer vrijheid om tijdens de nabewerking te spelen met het croppen. Een telelens zorgt juist weer voor meer detail.


De panoramafunctie

Wil je de kijker zich echt in de scene laten wanen? Gebruik dan de panorama functie. Hiermee leg je de hele omgeving vast in één breed beeld, waardoor je alles in beeld hebt. Deze functie maakt meerdere foto’s achter elkaar om ze vervolgens samen te voegen tot één beeld, terwijl jij de camera beweegt in een cirkel van 360 graden.

Landschapsfotografie met je smartphone doe je zo

Door de panoramafunctie te gebruiken breng je de hele omgeving in beeld

Vertel een verhaal

Wat jouw foto uniek maakt, is het verhaal wat erachter zit. Iedereen kan foto’s maken van dezelfde omgeving, maar toch kunnen deze foto’s er allemaal totaal anders uitzien. Probeer te bedenken welk gevoel of verhaal jij wilt overbrengen met deze foto. Wil je bijvoorbeeld iemand overtuigen om deze plek te bezoeken, of wil je een herinnering laten zien? Twee totaal verschillende insteken, die leiden tot verschillende resultaten. Probeer dus niet gewoon even een foto te maken, probeer een verhaal te vertellen!

 

Inspiratie voor deze blog: Ron Boger via Olloclip

 

 

Geef een reactie