Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Leofoto Urban SC-284CT: een veelzijdig en efficiënt statief

Het jonge Chinese merk Leofoto onthulde onlangs de Urban collectie. Deze collectie bestaat uit carbonstatieven inclusief balhoofd. Van deze collectie hebben we de Urban SC-284CT-versie getest met het XB-32 balhoofd. Een veelzijdig, lichtgewicht pakket dat de concurrentie achter zich laat.


Logo Lense.fr

Geschreven door: Fred Delavie

Fred schrijft blogs en test nieuwe producten voor de Franse website Lense, zo ook deze test. Lees de originele versie in het Frans.


Leofoto logo

Leofoto is een handelsmerk van het Chinese bedrijf Zhongshan Laitu photographic Equipment Co. LTD. Deze onderneming is opgericht in 2014 en levert carbonstatieven en statiefaccessoires zoals balhoofden, snelkoppelingen en L-plates van zeer hoge kwaliteit. En dat voor een concurrerende prijs.

Het Leofoto-statiefassortiment bestaat uit de series Urban, Ranger, Mountain, Armor, Traveller en Hiker. Het is soms wat ingewikkeld om je weg te vinden in deze verschillende series. Daarom richten we ons nu enkel op de Urban serie, waar ons statief deel van uit maakt. Deze serie carbonstatieven is veelzijdig en licht van gewicht.

Introductie van de Leofoto Urban serie

De Leofoto Urban SC-284CT + XB-32 balhoofd wordt getest door Fred Delavie.

Introductie van de Leofoto Urban SC-284CT

De Leofoto Urban SC-284CT is een compact statief met een pakformaat van 46cm en heeft een maximale hoogte van 166cm en een minimale hoogte van 21cm. De poten van het statief zijn verdeeld in vier secties en zijn verstelbaar met het Twist ’n Lock systeem. Ook kun je de hoek van elke poot nog apart instellen. Met het Click ’n Lock-systeem zet je een poot vast in één van de drie hoeken: 25°, 55° of 85°. Door het 10-laags carbonontwerp weegt dit statief slechts 1510 gram maar heeft toch een draagcapaciteit van 15 kilo.

De Leofoto Urban wordt geleverd inclusief een stevige tas en verschillende accessoires. De bijgeleverde Leofoto multitool gebruik je om schroeven los- of vast te draaien. Met deze multitool zet je bijvoorbeeld ook het Arca-Swiss snelkoppingplaatje vast op je camera. Het bijgeleverde setje spikes kun je gebruiken om het statief goed te plaatsen op een zachte ondergrond.

De poten van het statief zijn verdeeld in vier secties en zijn verstelbaar met het Twist ’n Lock systeem.

XB-32 balhoofd met BPL-50 snelkoppelingsplaatje

Het XB-32 balhoofd is uitgerust met een Arca-Swiss-compatibele BPL-50 snelkoppelingsplaatje die je onder de behuizing van je camera schroeft. Het balhoofd heeft een draagcapaciteit van 10 kilo. De positie van het balhoofd regel je met de twee draaiknoppen. Eén draaiknop is voor de horizontale as, de andere is om de hellingshoek te bepalen. Met het wiel aan de zijkant regel je de frictie van het afstellingsmechanisme. Er zit ook een klein waterpasje op het balhoofd.

Het instellen van de poten in het veld

Het instellen van de poten kan door middel van het snelle Twist 'n Lock systeem.

In het veld

Zodra je het statief uit de tas haalt merk je gelijk de kwaliteit van het Leofoto Urban SC-284CT carbonstatief. Dat de draaiing van het 10-laags carbon zichtbaar is op de poten, is een goed voorteken voor de stabiliteit van het statief. Een ander puntje dat aandacht verdient: tijdens het instellen van het statief zit er geen speling in de carbon- en rubberen elementen.

De afwerking is van een zeer hoge kwaliteit en doet niet onder voor concurrerende modellen. Daarnaast zijn we tevreden met de instelknoppen. Ook zijn we blij dat het Twist 'n Lock-systeem geen speling heeft. In het begin zijn we even verward door het vergrendelingssysteem van de kantelhoeken. Eerst moet je op de hendel van de poot drukken om de kantelhoek te ontgrendelen. Vervolgens moet je de poot een beetje naar binnen drukken om de spanning weg te nemen. Pas daarna lukt het om de kantelhoek te veranderen. Wanneer we het systeem eenmaal begrijpen, wennen we er snel aan.

Makkelijk draagbaar carbonstatief

Tijdens het dragen van het statief met het rubberen grip klapt de poot iets uit.

De Leofoto Urban SC-284CT is licht van gewicht en gemakkelijk te dragen. Een van de poten heeft een rubberen grip voor eenvoudig transport. Helaas is er geen veiligheidspal om de gesloten positie vast te zetten. Dit zou een fijne aanvulling zijn, want de positie van de poot heeft soms de neiging om iets uit te klappen.

Bekijk de Leofoto Urban SC-284CT

De maximale werkhoogte van het statief is 166cm, wat voldoende is voor de meeste toepassingen. Maar hoe minder je de poten van het statief hoeft uit te schuiven, hoe stabieler hij zal zijn. We hebben het statief getest met een Canon 5D Mk II SLR en een kleine Olympus OM-D E-M10 hybride. Beide camera’s zijn verre van de maximale belasting die het statief toelaat. Zo staat de Leofoto Urban SC-284CT bij beide camera’s stabiel op zijn poten.

Middenzuil omdraaien om hem in de tas op te bergen

De middenzuil moet je omdraaien om hem te kunnen opbergen in de bijgeleverde tas.

Met zijn gewicht van 1510 gram en een pakformaat van 46cm is het prima om hem in de bijgeleverde tas mee te nemen. Waar je wel aan moet wennen is dat je de middenzuil moet omkeren voordat het statief in de tas past. Dit is een extra handeling die wellicht onhandig is je regelmatig van locatie veranderd.

De poten instellen en schoonmaken

De werkhoogte aanpassen kun je op verschillende manieren doen. Het makkelijkste is het om eerst de poten uit te klappen en in de juiste hoek te zetten. Daarna pas je de hoogte aan via het Twist ’n Lock-systeem. Bij gebruik in extreme omstandigheden loop je het risico dat er zand of stof in het mechanisme komt. Gelukkig wordt er gereedschap meegeleverd om het mechanisme weer schoon te maken. Het grote voordeel van dit systeem is dat wanneer je een sectie van een poot verwijderd, de veren niet alle kanten opspringen.

Metalen spikes met een verdikking - een zeldzaam detail

Een verdikking aan de basis van de metalen spike voorkomt dat er viezigheid in de poot terechtkomt.

Een haak onder de centrale kolom maakt het mogelijk om een accessoire op te hangen of om een tas als ballast te bevestigen. Op het statief zitten standaard rubberen voetjes gemonteerd voor een normale ondergrond. Bij een te losse ondergrond is het mogelijk om de rubberen voetjes te verwijderen en de bijgeleverde metalen spikes erop te zetten. Ook hier weer een aangename verrassing: de basis van de spikes zijn voorzien van een verdikking om de schroefdraad af te dekken. Dit voorkomt dat er viezigheid in de poten terechtkomen. Een zeldzaam detail voor deze prijs.

Dit voorkomt dat er viezigheid in de poten terechtkomen. Een zeldzaam detail voor deze prijs

- Fred Delavie

kleine snelkoppelingsplaat BPL-50

Door de kleine bevestigingsplaat in de lengte te monteren op je camera, kun je de waterpas moeilijk aflezen.

De snelkoppeling

Het balhoofd met het bevestigingssysteem met de BPL-50 bevestigingsplaat heeft niet onze voorkeur. Hij is ontworpen om een spiegelreflexcamera te dragen maar wij vinden dat de schroef waarmee je het snelkoppelingsplaatje op je camerabehuizing schroeft iets aan de korte kant is. De plaat zelf vinden wij ook iets aan de kleine kant. Daarnaast kan ook de waterpas moeilijk leesbaar zijn als je camera op het balhoofd plaatst.

Combineer met andere Leofoto statiefkoppen

Tip
Een snelkoppelingsplaatje kun je zowel in de lengte als in de breedte op je camera bevestigen. Draai je camera een kwartslag om optimaal gebruik te maken van de waterpas op het balhoofd.

Makkelijk hanteerbare middenzuil

De middenzuil maakt vele standpunten mogelijk, o.a. fotograferen dicht bij de grond.

Een betrouwbaar wrijvingssysteem

Afgezien van de eerder genoemde aanmerkingen, ervaren we geen problemen met het wrijvingssysteem. Het systeem is niet alleen eenvoudig te gebruiken, maar is ook efficiënter. Als de set eenmaal goed is afgesteld beweegt er niets meer en raakt het niet meer los. Het maakt niet uit of er een hybride of een spiegelreflexcamera op zit. Omdat je zowel de hellingshoeken als de hoogte apart kunt instellen, kun je de Leofoto Urban SC-284CT gebruiken tijdens veel verschillende omstandigheden. Het instellen is echt eenvoudig.

Als je het balhoofd direct op het statief plaatst, kun je een minimale werkhoogte van 21 cm bereiken. De uitneembare middenzuil is ook een mooie aanvulling. Je kunt de middenzuil omdraaien zodat je dichter bij de grond kan fotograferen. Wederom maakt het frictiesysteem het mogelijk om zonder problemen snelle aanpassingen te maken aan de opstelling. Het is waarschijnlijk iets minder nauwkeurig dan met een systeem met drie of vier assen met een onafhankelijke vergrendeling. Maar dat is niet meer noodzakelijk want de middenzuil geeft zoveel comfort. Vooral in deze positie ondersteboven.

Plus- en minpunten van het Urban carbonstatief

Het statief heeft prettige draaiknoppen, een handige middenzuil maar een klein snelkoppelingsplaatje.

Pluspunten van de Urban SC-284CT + XB-32

 • De kwaliteit van de fabricage;
 • Veelzijdigheid van het statief;
 • Eenvoudig in gebruik;
 • Het Twist 'n Lock-systeem is snel en efficiënt;
 • Minimale werkhoogte van 21cm;
 • Uitneembare en omkeerbare middenzuil;
 • Het wrijvingssysteem van het balhoofd;
 • De prijs van de complete kit.

Minpunten van de Urban SC-284CT + XB-32

 • Het snelkoppelingsplaatje BPL-50 vinden we te klein;
 • De snelkoppelingschroef zit op een onhandige plek;
 • Waterpas alleen leesbaar als je de lens in de richting van de instelknop plaatst;
 • De poot kan wat uitzwenken wanneer het opgevouwen statief wordt gedragen.

Onze conclusie

Het Leofoto Urban SC-284CT carbonstatief is een grote verrassing. De kwaliteit van de fabricage is ons goed bevallen en heeft een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. We zijn duidelijk geen fan van het XB-32 balhoofd met BPL-50 snelkoppelingsplaatje die in deze set zit. Maar niets kan ons weerhouden om een andere balhoofd op het statief te monteren. Leofoto heeft namelijk ook andere balhoofden zoals de XB-38 of de LH-40 die op dit statief passen. We hebben geen aanmerkingen op de betrouwbaarheid van het wrijvingssysteem of de afstellingssystemen.

Het Twist 'n Lock-systeem is efficiënt en snel. Hetzelfde geldt voor het systeem om de poten in een hoek te zetten. Bovendien zijn alle aanpassingen echt eenvoudig te maken. De uitneembare middenzuil maakt dit statief zo veelzijdig. De meest veeleisende mensen zullen het jammer vinden dat je niet een van de poten kunt gebruiken als een monopod. Maar voor de prijs van het statief zou het ongehoord zijn. Het Leofoto Urban SC-284CT carbonstatief wordt met het XB-32 balhoofd als kit geleverd. Het feit dat je hem al kunt kopen voor €299 mag best genoemd worden.

Bekijk de hele Leofoto Urban collectie.

Geef een reactie