Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Lowepro Pro Trekker II camerarugzak: het verhaal van een tevreden natuurfotograaf

Van de Lowepro fototassen die ik bezit, is de Lowepro Photo Classic BP 300 mijn meest gebruikte tas. Op reis neem ik graag mijn laptop mee als handbagage in mijn camerarugzak. Nu heeft de Photo Classic BP 300 helaas geen apart vak voor tablet of laptop. Toch wil ik die laptop graag meenemen omdat hij een belangrijk onderdeel is van mijn uitrusting. Ik heb hem nodig voor opslag van het beeldmateriaal of om de data naar een externe portable harde schijf te schrijven. Welke tas moet de vervanger worden van de Photo Classic? Mijn keuze valt op de Lowepro Pro Trekker BP 350 AW II cameratas. Deze tas gaat momenteel mee naar vrijwel elke trip in het veld. Zo ook tijdens mijn trip naar de Amsterdamse waterleidingduinen.


Edwin Giesbers

Geschreven door Edwin Giesbers

Edwin Giesbers is al meer dan 10 jaar fulltime professioneel natuurfotograaf. Zijn fotografie kom je tegen in verschillende media zoals BBC Wildlife Magazine en National Geographic Magazine. Bekijk ook zijn website www.edwingiesbers.com.


Amsterdamse waterleidingduinen tijdens de bronst

Vanwege de internationale reisbeperkingen heb ik veel nieuwe en mooie gebieden in Nederland ontdekt. Recentelijk heb ik de Amsterdamse waterleidingduinen (AWD) bezocht. Dit is een prachtige gebied met duinen en boslandschap en ligt tussen Noordwijk aan Zee en Zandvoort. Met 3400 hectare is dit het grootste natuurgebied aan de Nederlandse kust. In tegenstelling tot veel andere natuurgebieden mag je er echt struinen en dus (bijna overal) van het pad af. Hier leeft ook een flinke populatie damherten en deze zijn over het algemeen goed benaderbaar. En in oktober vindt er in de Amsterdamse waterleidingduinen een waar spektakel plaats: de bronst.

Pro Trekker BP 350 AW II op de rug van Edwin Giesbers

De Pro Trekker BP 350 AW II camerarugtas voor al mijn benodigde cameraspullen.

Welke cameraspullen gaan er mee?

Tijdens de bronst strijden de mannelijk damherten via hevige gevechten om de gunsten van de vrouwtjes. Dit zijn prachtige en fotogenieke momenten. En als de vroege ochtend begint met mist waar langzaam de zon doorheen komt ben ik helemaal in mijn nopjes. Over het algemeen loop ik dan op een dag tussen de 10 en 15 kilometer en neem dan aardig wat cameraspullen mee. Al deze spullen moeten gemakkelijk in mijn tas passen. Op reis gaat de laptop mee, maar tijdens een fotodag in Nederland blijft hij thuis. Dan neem ik mijn tablet mee die ik gebruik om mijn camera's op afstand aan te sturen. In het laptopvak plaats ik dan mijn witte acrylaat plaat in die ik gebruik voor witte achtergrondfoto's in het veld. Mijn complete uitrusting weegt in totaal meer dan elf kilo!

Camera uitrusting van een landschapsfotograaf

De uitrusting die met Edwin mee gaat.
 • 1. Tablet
 • 2. Tamron 2,8/90 macro
 • 3. Nikon D750
 • 4. Nikon D500
 • 5. Sigma 60-600nn f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports
 • 6. Nikon 3.5/4.5 24-85 mm
 • 7. Nikon 1.8/20 mm
 • 8. Reserve-accu's
 • 9. Power bank
 • 10. Hoekzoeker
 • 11. Lume Cube

Op pad met elf kilo in mijn rugzak

Met elf kilo op mijn rug is het draagcomfort van de camerarugzak van belang. In vergelijking met de Photo Classic BP300 heeft de Lowepro Pro Trekker BP 350 AW II camerarugzak een fijne brede heupriem. Met de heupriem draag ik een groot deel van het gewicht op mijn heupen. Hierdoor worden mijn schouders en rug ontlast. Daarnaast zijn de schouderriemen ook breed genoeg om het overige gewicht goed over mijn rug te verdelen.

Vechtende damherten in de AWD

Vechtende damherten in de Amsterdamse waterleidingduinen.

De indeling van het hoofdcompartiment - meerdere vakken

Via een ritssluiting, die 180 graden naar beneden opent, heb je toegang tot het hoofdcompartiment van de Pro Trekker camerarugzak. Wat mij direct opvalt: de rits loopt heerlijk soepel en snel. Voor een natuurfotograaf is dat erg belangrijk, want ik wil heel snel bij mij apparatuur kunnen komen: die zeldzame rodegroene tuinfluitert uit Siberië die zich maar 1 keer in de tien jaar in Nederland laat zien blijft natuurlijk niet minutenlang op het takje voor mijn neus zitten! In de binnenvoering van het frontpaneel zitten twee grote vakken met ritssluiting waar items als accu's, notitieboek, portemonnee en ander klein spul in kan worden opgeborgen. Boven de twee grote vakken zitten ook twee kleine vakjes waar je geheugenkaartjes en waar je dus snel bij kan.

In het bijzonder ben ik blij met het feit dat mijn nieuwe objectief, de toch niet al te kleine Sigma 60-600mm, er compleet met zonnekap in past.

- Edwin Giesbers
Amsterdamse waterleidingduinen in ochtendzon

De vroege ochtend met mist waar langzaam de zon doorheen komt.

De binnenruimte is zodanig goed ingericht dat er veel cameraspullen in passen. In het bijzonder ben ik blij met het feit dat mijn nieuwe objectief, de toch niet al te kleine Sigma 60-600mm, er compleet met zonnekap in past. Alsof de tas er voor gemaakt is! Dankzij het MaxFit-systeem is het foto-compartiment helemaal naar wens in te delen en er zijn voldoende schotjes meegeleverd. De hoogte van de tas is voor zowel mijn Nikon 1,8/20mm als mijn Nikon 3.5-4.5/24-85mm voldoende om de objectieven met zonnekap in de paraat stand erop op te bergen. Zo zit mijn camera met het objectief gelijk klaar voor gebruik in de tas.

Bekijk de Pro Trekker BP 350 AW II cameratas

Achter de tweede rits

De andere grote rits van de tas biedt toegang tot een compartiment met een aantal speciale vakken: een laptopvak (15 inch) en tabletvak (10 inch). Daarnaast nog een klein vakje die met een rits wordt afgesloten en een groot vak die via een klittenband wordt afgesloten. De laatste vind ik bijzonder handig voor opbergen van portemonnee en autosleutels, die zitten daar goed veilig opgeborgen! Ik ben erg tevreden met al die grote en kleine vakken.

Lowepro Pro Trekker BP 250 AW II cameratas geopend.

De iPad past prima in het voorste vak.

Camerarugzak mee in het vliegtuig

De afmetingen van de Pro Trekker tas zijn 32 x 25 x 48 cm en hiermee mag deze camerarugzak dus mee als handbagage in het vliegtuig. Dit is voor mij een erg belangrijk punt, want ik vertrouw mijn kostbare spullen niet toe aan de ruimbagage. De schouderbanden zijn eenvoudig te verbergen als je de tas meeneemt in het vliegtuig, de heupriem is ook afneembaar. Zo heb je geen los slingerende riemen waar die douaniers een hekel aan hebben. De camerarugtas heeft zowel aan de bovenkant als aan de zijkant een stevige handgrip waardoor je 'm makkelijk weer uit het bagagerek boven je hoofd kunt pakken, of uit de autobak van de auto.

Zo heb je geen los slingerende riemen waar die douaniers een hekel aan hebben.

Ook bevat de Pro Trekker een uitneembaar tasje die op reis handig is om mee te nemen. Hier kun je kabels, accu's en laders in op bergen en bij de tassencontrole op het vliegveld er meteen uit vissen. Tegenwoordig wordt daar op Schiphol altijd naar gevraagd en dan wil je niet staan te prutsen met losse accu's en kabels die je in het bakje op de rolband moet leggen.

silhouette damhert awd

Op weg naar het volgende gevecht.

De ruimte aan de buitenkant van de tas benutten

Aan de buitenzijde van de tas bevindt zich nog een klein vakje aan de voorkant en die vind ik best wel belangrijk. Hier heb ik namelijk 2 kleine etui's in opgeborgen: eentje met twee reserve-accu's en eentje met mijn geheugenkaarten. Deze kan ik dus heel snel pakken zonder dat ik het grote compartiment hoef te openen terwijl de tas rechtop staat. Ook kan ik een statief aan de buitenkant van de tas bevestigen, en met de meegeleverde riempjes ook een fleece-trui, regenjas of ander kledingstuk. De verschillende bevesingingsbandjes aan voor- en zijkanten maken het mogelijk om het Lowepro SlipLock Attachment System pouches en andere pouches te bevestigen. Dit geeft mij de mogelijkheid om nog wat extra apparatuur mee te nemen als dat nodig is. Je kunt dan denken aan extra flitsers en triggers die ik niet tijdens elke trip gebruik.

Bekijk de Pro Trekker BP 350 AW II cameratas

Voldoende drinken meenemen

Genoeg drinken bij actief en fanatiek fotograferen en daarnaast veel wandelen is echt een must. Zelf neem ik een wat grotere waterfles mee van 700 ml. Bij de meeste fotorugtassen is deze fles net iets te groot voor het standaard zijvak. Hiervoor moet je dan een extra foudraal gebruiken. Niet bij deze fotorugtas, want er zit aan de zijkant van de tas een bijzonder groot vak waar de fles perfect in past. Zelfs mijn kleine Leofoto MT-01 statief met balhoofd past daar nog bij!

Zwemmend hert

Dit damhert vindt nattigheid geen probleem.

Regen? Geen probleem.

Het dagje in de Amsterdamse waterleidingduinen was een fijne fotodag met zon en af en toe wat bewolking en gelukkig geen regen. Dat zou overigens voor de tas geen enkel probleem zijn geweest, want binnen een mum van tijd heb je de regenhoes - die in de onderzijde van de tas achter een rits zit opgeborgen - om de camera rugzak zitten. Zo komt er geen nattigheid bij mijn kostbare spullen!

Tot slot

Ik heb de Pro Trekker BP 350 AW II nu een aantal maanden in gebruik en hij ging al op veel fototrips mee. Het lijkt er sterk op dat ik de ideale tas heb gevonden die ik voor 95% van mijn werk kan gebruiken. Ik ben dan ook bijzonder blij met deze camerarugzak. Zijn er nog dingen aan de tas die ik graag verbeterd zie worden? Om eerlijk te zijn heb ik ze nog niet ontdekt. Dat is in ieder geval een groot compliment aan Lowepro. De tas gaat de komende tijd in zowel de herfst als de winter weer veel mee op pad. Ik heb er veel zin in en wie weet zien we elkaar in het veld!

Foto’s zijn gemaakt door Edwin Giesbers; foto’s van Edwin Giesbers zijn gemaakt door Peter van Wieringen.

Bekijk de Pro Trekker BP 350 AW II cameratas

damp damhert in de awd

Damhert in de Amsterdamse waterleidingduinen.

Over de Lowepro Pro Trekker II serie

De Lowepro Pro Trekker II-serie bestaat uit 3 camerarugzakken en daarnaast heeft deze serie ook één gecombineerde camerarugzak met trolley. De BP 350 is met 20L inhoud van het cameracompartiment de kleinste tas uit de serie. Vervolgens komen de BP 450 en RL 450 met een inhoud van 28L. De grootste tas is de BP 550 met een 30L cameracompartiment. Alle vier de camerarugzakken hebben allerlei functionaliteiten om het draagcomfort te verhogen. Dit zijn namelijk echt camerarugzakken om een zware camerakit comfortabel voor een lange periode op je rug te kunnen dragen. Ook zijn ze uitgerust met veel opbergvakken.

Bekijk de gehele Lowepro Pro-Trekker II serie