Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Lowepro Photo Classic BP 300 AW Review door Edwin Giesbers

Al tientallen jaren maak ik met veel plezier gebruik van Lowepro fotorugtassen voor vervoer van mijn camera-apparatuur. De laatste jaren voor zowel opdrachten in Nederland als ook in het buitenland van de Lowepro Pro Runner 350 AW. Een prima fotorugtas die zonder meer nog lang mee zou kunnen in het veld. Toch blijft er altijd wat te wensen over en door recente ervaringen tijdens trips had ik twee wensen. Allereerst zijn er situaties waarbij ik een ander objectief of andere camera met objectief wil gebruiken zonder de fotorugtas op de grond te zetten. Bijvoorbeeld indien ik in de modder sta of in laag water. Of recent op Gibraltar, waar ik de berberapen fotografeerde, krijg je ongewild aandacht van apen zodra je de tas op de grond zet, omdat ze dan denken dat je eten voor ze pakt. Ik kwam uit op de Lowepro ProTactic 450 AW, maar daarover in een blog later dit jaar meer.

De Lowepro Photo Classic in gebruik.

De Lowepro Photo Classic in gebruik. Foto gemaakt door Misja Smits.

De Lowepro Photo Classic BP 300 AW

De andere wens was een zo licht mogelijke fotorugtas met toch veel ruimte voor apparatuur. Tijdens recente trips binnen Europa merkte ik veranderingen bij de controle en regelgeving bij vliegmaatschappijen m.b.t. handbagage. In het verleden werd er bijna nooit op gewicht van de handbagage gecontroleerd, maar tijden veranderen. Vooral bij budget vliegmaatschappijen wordt er meer en meer op gecontroleerd. Soms mag er maar 5 kilo in de handbagage. Om het gewicht van de handbagage te verminderen kon men vroeger nog wel de camera met de grootste lens om de schouder dragen, als een extra stuk handbagage. Maar dat wordt bij de budgetmaatschappijen vaak niet getolereerd, temeer vaak maar één stuk handbagage mee mag. Daarom probeer ik zoveel mogelijk om daar rekening mee te houden. In overleg met Degreef & Partner kwam ik uit op de nieuwe Lowepro Photo Classic BP 300 AW. Deze heeft een gewicht van slechts 1.4 kilo, terwijl de meeste andere tassen in dit formaat toch vaak ruim 1 kilo meer wegen dan de Photo Classic BP 300 AW.

Edwin Giesbers is druk aan het fotograferen met de Lowepro Photo Classic op zijn rug!

Edwin Giesbers is druk aan het fotograferen met de Lowepro Photo Classic op zijn rug! Foto is gemaakt door Misja Smits.

Op pad met de Photo Classic BP 300 AW

Afgelopen week, na een nacht met flinke vorst, ben ik bij mijn woonplaats Nijmegen in de ochtend de Ooijpolder ingetrokken met als doel de nieuwe fotorugtas uit te proberen en ook nog wat beeld van de alom aanwezige ganzen en wat ijsdetail in beeld te brengen. Wat mij meteen opviel was de strakke bouw van de tas. Mede hierdoor was de rits waarmee je toegang krijg tot het grote fotocompartiment soepel en prima open en dicht te ritsen. Belangrijk natuurlijk in het veld als ik snel van objectief wil wisselen, want mijn onderwerpen blijven meestal niet op mij wachten. Als tweede viel mij op hoeveel ik in de relatief compacte tas (27 x 13.5 x 40 cm) mee kan nemen. De volgende apparatuur kon ik in de tas opbergen en dan bleef er nog genoeg ruimte over voor onder andere een extra korte lens en accessoires:

 • Nikon D750
 • Nikon 80-400 mm type 2
 • Nikon 1.8/20 mm
 • Nikon 3.5/4.5 24-85 mm
 • Tamron 2.8/90 mm macro
 • Er past heel wat apparatuur in de Photo Classic 300 AW!

  Er past heel wat apparatuur in de Photo Classic 300 AW! Foto is gemaakt door Misja Smits.

  Eigenschappen van de Lowepro Photo Classic

  Mocht je toch nog meer materiaal willen meenemen, dan kan aan beide kanten van de tas ook een lens case of een pouch worden bevestigd. Deze bevestigingen zitten aan de bovenkant (van de zijkant) waardoor er genoeg ruimte overblijft om de gaasvakken aan de onderkant te gebruiken voor bijvoorbeeld een flesje drinken. Het fotocompartiment kan zodanig worden ingericht dat ik mijn camera met 80-400 mm met gemonteerde zonnekap kon opbergen. Handig om mijn camera-objectief combinatie gebruiksklaar snel binnen handbereik te hebben. De voorkant van de tas heeft aan de onderkant een flap om een niet al te groot statief te ondersteunen en met de strap kan deze dan gezekerd worden. Ik loop altijd met mijn statief en camera in de hand, maar de strap is voor mij wel handig om een regenjas of fleece-trui tussen te klemmen.

  Edwin Giesbers met de Photo Classic BP 300 AW en het statief in zijn hand.

  Edwin Giesbers met de Photo Classic BP 300 AW en het statief in zijn hand. Foto is gemaakt door Misja Smits.

  Daarnaast zijn er nog twee vakjes beschikbaar die met een rits worden afgesloten: handig voor het opbergen van bijvoorbeeld portemonnee, sleutels, accu's en geheugenkaarten. De toevoeging AW geeft ook al aan dat deze tas in het bezit is van een All Weather Cover, een regenhoes. Grotere en zwaardere fotorugtassen zijn uitgevoerd met een betere heup- en schouderriemen. Het draagcomfort is mij zeker niet tegengevallen en het rugpand is aardig gepolsterd en voelt prettig aan. Ook de schouderriemen zijn breed genoeg voor een fijn draagcomfort. De heupriem is aan de kleine kant, maar dat zijn natuurlijk wel factoren die ervoor gezorgd hebben dat het gewicht lekker laag is gebleven. Voor mij is de Lowepro Photo Classic BP 300 AW dus een ideale tas voor op reis in Europa waarbij ik moet letten op het gewicht bij de handbagage.

  Over Edwin Giesbers

  Allround natuurfotograaf Edwin Giesbers beschouwt de wereld als zijn werkterrein. Hij zwerft dan ook regelmatig over de aardbol. Hij vindt zijn onderwerpen dicht bij huis, maar ook letterlijk aan het einde van de wereld. Van de Veluwe tot Antarctica en van Costa Rica tot Indonesië: Giesbers zoekt wildlife en ongereptheid echt op de meest uiteenlopende plaatsen. Zoals zoveel fotografen is ook Edwin Giesbers al vanaf zijn tienerjaren bezig met fotografie. Dit heeft hem publicaties opgeleverd in en uitgebreide reeks magazines, samen met onderscheidingen en awards in wedstrijden als BG/BBC Wildlife Photographer of the Year en European Nature Photographer of the Year.

  4 foto's gemaakt door Edwin Giesbers in de Ooijpolder

  Ganzen in de Ooijpolder.

  Ganzen in de Ooijpolder. Foto is gemaakt door Edwin Giesbers.

  IJsdetails in de Ooijpolder.

  IJsdetails in de Ooijpolder. Foto is gemaakt door Edwin Giesbers.

  IJsdetails in de Ooijpolder. Foto is gemaakt door Edwin Giesbers.

  IJsdetails in de Ooijpolder. Foto is gemaakt door Edwin Giesbers.

  IJsdetails in de Ooijpolder. Foto is gemaakt door Edwin Giesbers.

  IJsdetails in de Ooijpolder. Foto is gemaakt door Edwin Giesbers.

  Geef een reactie