Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Lowepro ProTactic 450 AW Review door Edwin Giesbers

Met veel plezier gebruik ik al vele jaren diverse fotorugtassen van Lowepro. De afgelopen jaren heb ik hoofdzakelijk de Lowepro Pro Runner 450 AW gebruikt. Ondanks dat deze tas altijd prima beviel was er een wens over: ik wilde in sommige situaties bij de inhoud van mijn tas zonder deze op de grond te hoeven zetten. In het veld is het namelijk niet praktisch om de tas op de grond te zetten om bijvoorbeeld een andere camera te pakken of de lens te wisselen. Zo heb ik wel eens tijdens het fotograferen in de modder gestaan of tot aan de knieën in het water. Dan is het niet handig om je tas neer te zetten!

Of toen ik voor een reportage op Borneo op het strand bij Bako National Park een groep langstaartmakaken een paar dagen fotografeerde. De apen daar zijn niet bang voor mensen, integendeel. Tijdens mijn eerste dag had ik mijn fototas even, op het strand aan de rand van de jungle, neergezet en binnen enkele tellen was deze 'geconfisqueerd' door een uit de kluiten gewassen makaken mannetje. Om zijn daadkracht wat bij te zetten, liet hij mij zijn hoektanden zien... Van formidabel formaat, groter dan van een panter! Het kostte bijzonder veel moeite om de tas weer terug te krijgen. De dagen erna heb ik geen moment meer mijn rugtas afgedaan in het bijzijn van de groep apen.

Langstaartmakaak op Borneo.

Langstaartmakaak op Borneo.

Waarom koos ik voor de Lowepro ProTactic 450 AW fotorugzak?

Een jaar geleden viel mijn oog op de Lowepro ProTactic 450AW. Een fotorugtas met ongeveer dezelfde inhoud als de Pro Runner 450 AW. Maar met aan weerszijden van de tas ritsen om bij de inhoud van de tas te kunnen. Tevens kan men ook nog van bovenaf in de tas. Via deze 3 ingangen kan men dus bij de apparatuur waarbij de tas nog via 1 schouderband om de schouder hangt. Ideaal leek mij! En na 1 jaar gebruik van de tas in het veld kan ik dat nog steeds volmondig beamen. Wat een heerlijk gebruikersgemak met de mogelijkheid om met de tas hangend aan het lichaam spullen eruit te pakken/wisselen. Mijn hele standaarduitrusting voor trips en reizen gaat ook prima in de tas:

  • Twee DSLR camera's
  • Nikon 4.5-5.6 80/400 mm AF VR
  • Nikon 1.8 20mm
  • Tamron 2.8 90mm macro
  • Nikon 3.5/4.5 24-85 mm
  • Nikon Flitser SB 800
  • Allerlei kleine accessoires
  • En, last but not least, mijn laptop die ik tijdens buitenlandse reizen altijd meeneem. Deze gaat in een apart compartiment in de ProTactic 450 AW cameratas.
De Lowepro ProTactic rugzak heeft openingen aan zowel de zijkanten als aan de bovenkant.

De Lowepro ProTactic rugzak heeft openingen aan zowel de zijkanten als aan de bovenkant.

Extra vakken en pouches aan de Lowepro ProTactic 450 AW Rugzak

Nadat ik de Lowepro ProTactic tas ongeveer 1 jaar geleden in gebruik heb genomen, is deze meteen 'aan de tand' gevoeld bij een magazine opdracht waarbij ik wisenten in het kraansvlak (onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland) moest fotograferen. Het draagcomfort bleek prima te zijn. Wat mij ook opviel zijn de extra kleine compartimenten die in de heupriem zitten verwerkt. Daar heb ik meteen een aantal extra geheugenkaarten en reserve accu's in gestopt. Mocht ik namelijk in het veld met de tas op de rug mijn kaart vol hebben of de accu is leeg, dan hoef ik de tas niet meer af te doen. Zo heb je zeer snel weer een lege kaart of volle accu in mijn camera en kun je bijna geen actiemoment meer missen. Standaard worden bij de tas meegeleverd: een waterfles pouch, accessoiretasje, statiefhouder en 2 accessoireriemen. Met deze laatste riemen kan men een statief tegen de rugtas klemmen, maar ik gebruik ze om kleding als een jas of regenjas mee te bevestigen. Zowel aan de zijkant als op de rugkant zitten Sliplock bevestingslussen waar diverse lens cases en accessoirebuidels aan te bevestigen zijn. Zo heb ik meestal aan de zijkanten een waterfles pouch en een lensbuidel.

De Lowepro ProTactic cameratas is met een relatief laag gewicht van 2400 gram ideaal om op reis mee te nemen en voldoet aan de maateisen voor handbagage van de meeste luchtvaartmaatschappijen. Inmiddels heb ik de tas al diverse keren mee op reis genomen en ook in Nederland is het mijn meest gebruikte rugtas. De komende jaren kan ik er in ieder geval weer met veel plezier mee vooruit.

Wisenten in het Kraansvlak, foto door Edwin Giesbers.

Wisenten in het Kraansvlak, foto door Edwin Giesbers.

Wil jij ook wisenten observeren en fotograferen?

Sinds 2007 leven er dankzij een pilotproject weer wisenten in het wild in Nederland. Ze zijn geïntroduceerd in een omheind gedeelte van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland: het Kraansvlak. Het Nationale Park is maar liefst 3800 hectare groot en bestaat uit een uitgestrekt bos- en duingebied. Het ligt tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort. Het Kraansvlak – waar de wisenten leven – is iets meer dan 400 hectare groot. Het gebied is echter vanaf 1 september tot 1 maart opengesteld. Dan kan men er via het wisentenpad van circa 3 kilometer wandelen en zo de wisenten van dichtbij observeren. Een aantal van de wisenten draagt een halsband met GPS zender en via www.wisenten.nl kan men zien waar deze dieren op dat moment te vinden zijn. Lopen ze in de buurt van het pad, dan is het een kwestie van naar het gebied rijden en het wandelpad aflopen.

Ook kan men met de boswachter mee. Om het publiek de kans te geven de wisenten in het Kraansvlak te observeren en te fotograferen, worden ieder kwartaal op weekenddagen excursies aangeboden. Deze worden begeleid door ervaren boswachters en bieden een veel grotere kans om wisenten van dichtbij te zien. De boswachter gebruikt hiervoor de gps-tracker en gaat bovendien met de groep van het pad af om zodoende dichterbij de wisenten te komen. Via de website van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland worden de excursies aangeboden.

Over Edwin Giesbers

Allround natuurfotograaf Edwin Giesbers beschouwt de wereld als zijn werkterrein. Hij zwerft dan ook regelmatig over de aardbol. Hij vindt zijn onderwerpen dicht bij huis, maar ook letterlijk aan het einde van de wereld. Van de Veluwe tot Antarctica en van Costa Rica tot Indonesië: Giesbers zoekt wildlife en ongereptheid echt op de meest uiteenlopende plaatsen. Zoals zoveel fotografen is ook Edwin Giesbers al vanaf zijn tienerjaren bezig met fotografie. Dit heeft hem publicaties opgeleverd in en uitgebreide reeks magazines, samen met onderscheidingen en awards in wedstrijden als BG/BBC Wildlife Photographer of the Year en European Nature Photographer of the Year.

5 foto's gemaakt door Edwin Giesbers - Wisenten in Zuid-Kennemerland

Wisenten in het Kraansvlak door Edwin Giesbers.

Wisenten in het Kraansvlak door Edwin Giesbers.

Wisenten in het Kraansvlak door Edwin Giesbers.

Wisenten in het Kraansvlak door Edwin Giesbers.

Wisenten in het Kraansvlak door Edwin Giesbers.

Geef een reactie