Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Lowepro Scope Porter 200AW Review

Deception Tours 2014 Vlieland

Elk jaar, zo rond half augustus, begint het te kriebelen. De najaarstrek is begonnen en steeds vaker komen meldingen binnen van leuke ontdekkingen op plekken als Texel en de Maasvlakte. Toch begint het najaar voor mij pas echt bij DT1. Elk jaar gaat een grote groep vogelaars (tussen de 60 en 125 man, afhankelijk van het weekend), drie weekenden naar Vlieland. Sinds 22 jaar staat dit fenomeen bekend als Deception Tours (DT).
Het eerste weekend van 2014 (DT1) staat gepland van 12-14 september. Doelsoort voor dit weekend: De Wilgengors.

Verplicht licht bepakt op pad

Lowepro Scope Porter 200AW

Lowepro Scope Porter 200AW

Vlieland wordt in een dergelijk weekend volledig uitgekamd. Alle bosjes, valleitjes, de zeereep worden minutieus doorzocht op zoek naar zeldzaamheden. Zelf doe ik er ook aan mee, waarbij ik een sterke voorkeur heb voor het zoeken in de wat meer open gebieden: de zeereep, de waddenkust en de Vliehors. Het struinen door het hoge gras, de helm en het mulle zand, verplicht je als vogelaar eigenlijk om zeer licht bepakt op pad te gaan. Meer dan mijn Swarovski-kijker, mijn Canon camera (bewijsplaatjes voor DE vondst) en wat proviand neem ik eigenlijk nooit mee. En altijd... mis ik mijn telescoop dan. Nooit eenvoudig even dat steltlopertje bekijken, of dat dingetje op die paal.

Statief met telescoop eenvoudig meenemen

Dit jaar is dat echter anders. Dankzij Degreef & Partner en Jasper Doest, mag ik de Lowepro Scope Porter 200AW testen, een tas waar je je statief met telescoop eenvoudig mee kan nemen. Vanaf het moment dat de doos open ging, ben ik geïntrigeerd door de tas. Naast het feit dat het een gedegen en mooi ogende tas is, ben ik zeer benieuwd naar het gebruiksgemak . Ik maak direct mijn statief er aan vast (éénvoudig door drie klikgespen) en zet mijn telescoop op het statief. De telescoop is zo te draaien dat deze in de tas past en daarmee veilig en droog opgeborgen wordt. En de telescoop kan dus nu mee op de rug! Mijn zoontje van zes loopt er zo mee weg. Ik probeer nog van alles in de achtertuin en wacht dan tot ik naar Vlieland kan.

Lowepro Scope Porter 200AW

Mijn zoontje van zes loopt er zo mee weg.

Genoeg ruimte voor proviand

De avond voordat ik naar Vlieland vertrek, pak ik de Lowepro Scope Porter 200AW in. Ik kies ervoor om mijn telescoop buiten de tas te laten, aangezien deze zijn eigen waterdichte foedraal heeft. De ruimte die ik daarmee vrijhoudt in de tas, wordt ingevuld door mijn Canon met 300mm-objectief. Dat past perfect. In de tas zit ook een mogelijkheid voor een waterzak; ik heb gekozen voor een 2 literzak met zo’n handig drinkslangetje eraan. Deze zak glijdt eenvoudig in één van de zijvakken en in datzelfde vak blijft genoeg ruimte over voor mijn proviand (krentenbollen, Sultana’s, etc). Het andere zijvak gebruik ik voor allerlei andere kleine dingetjes: geluidsapparatuur, batterypack voor de telefoon, etc. Er past nog wel een keer zo veel in. Als ik de tas optil, maak ik me wel wat zorgen voor het weekend, want het is een heel gewicht.

Telescoop snel operationeel

Op Vlieland blijkt het met een graad of 20 heerlijk weer te zijn. Met name op de zaterdag werken ook de vogels goed mee en vinden ik en mijn vogelmaat samen een Kleine vliegenvanger. Andere soorten dit weekend zijn Noordse boszanger, Bladkoning en Grauwe Franjepoot. Maar wat ook erg leuk is: ik zie naast de Nobo en de Blako, vier soorten die ik nog niet eerder op Vlieland zag. En dat dankzij mijn telescoop, die ik eindelijk eens bij me heb en ook nog eens snel kan opzetten. Een ver stipje blijkt een Visarend te zijn. Doordat mijn telescoop snel operationeel is (tas van de rug, neerzetten, scoop richten en hebbes!) kan deze als nieuwe eilandsoort worden bijgeschreven. Ook de Kroonspolders leveren eindelijk wat soorten voor mij op. Deze polders liggen op de andere zijde van het eiland dan het dorp, en zijn bereikbaar door een lange fietstocht en vervolgens een stuk lopen. Meestal nam ik mijn scoop daarom nooit mee. Nu wel, en dat levert direct soorten op.

Lowepro Scope Porter 200AW

Lowepro Scope Porter 200AW snel oprationeel

Eigenlijk... vind ik hem geweldig

Hoe bevalt nu de tas? Eigenlijk... vind ik hem geweldig. De tas zelf is gedegen gemaakt: de ritsen lopen soepel, ik zie geen losse draadjes bij de naden en er zit veel ruimte in. Ondanks dat de tas aardig vol geladen is, snijden de banden niet in mijn schouders: de banden zijn breed en hebben een goede vulling. Ik merk wel dat ik het borstbandje moet sluiten, omdat de banden anders niet geheel recht op de schouders liggen. Door het bandje te sluiten liggen ze goed en merk ik er niks van. De brede heupbanden helpen het gewicht te beheersen en te controleren. Het geheel ligt vast op mijn rug, steekt niet uit en hindert dus niet in de bewegingen. De drinkzak is ideaal, zeker bij deze temperaturen, en laat mij eenvoudig drinken met de tas nog op mijn rug. Bij de vondst van de Kleine vliegenvanger is de tas snel van mijn rug (staat daarbij op de poten van het statief). De tasopening is daarmee vrij en de dubbele rits opent in één beweging, zodat ik snel mijn camera in de hand heb om bewijsplaatjes te kunnen maken. Gelukkig heb ik de raincover niet nodig gehad, maar deze is snel tevoorschijn te toveren en ziet er gedegen uit. Toen bij de Noordse boszanger het merendeel van de vogelaars zich verzameld had, heb ik de tas ook nog even kunnen vergelijken met één van de alternatieven in de markt. Ten opzichte van dat exemplaar viel met name de materiaalkeuze op, waarbij de Lowepro Scope Porter 200AW er naar mijn mening een stuk meer solide uit zag. Ook gezien het feit dat de andere tas slechts één compartiment had, dat ook nog eens beperkt van omvang was (doordat deze tas niet op, maar in het statief hangt en daarmee de centrale poot in de weg zit), wint de Lowepro.

Een geweldige aanwinst

Voor mij is de tas, ik mag hem houden 🙂 een geweldige aanwinst, die de komende DT-weekenden zeker mee gaat. Nou nog een keer een klapper vinden...

Hans Pohlmann

Hier kunt u meer informatie vinden over de Lowepro Scope Porter 200AW

Geef een reactie