Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Loweprofessional Jurgen Sloots - Edelhertenbronst

Loweprofessional Jurgen Sloots reisde deze herfst af naar Denemarken, om daar de edelhertenbronst vast te leggen. Hij geeft ons een klein kijkje achter de schermen!

In de periode eind september / begin oktober is overal in Europa de edelhertenbronst aan de gang.
De herten (mannetjes) zijn op hun sterkst: ze zijn afgetraind, goed op gewicht, een en al spier en bovenal dragen ze een prachtig groot gewei.

De edelhertenbronst in Denemarken

De edelhertenbronst in Denemarken

Het is vooral uiterlijk vertoon en erg veel verbaal geweld doordat de herten veel burlen. Dit is een soort geluid als dat van een boze stier. In de meeste gevallen schrikt het uiterlijk en het geburl de tegenstander af, maar af en toe gaan de heren een echt gevecht aan. Ze lopen dan in parade naast elkaar op om elkaar af te tasten en uiteindelijk gaan ze in gevecht door elkaar met de geweien tegen de grond te drukken.

Dit loopt meestal goed af en het zwakste hert druipt af. Af en toe zijn er wel verwondingen of zelfs een gevecht met dodelijke afloop.

De bronst gaat dag en nacht door en er moet tussentijds veel gerust worden omdat de herten niet tot nauwelijks eten en er energie gespaard moet worden. Het uiteindelijke doel is natuurlijk zoveel mogelijk hindes (vrouwtjes) te veroveren en daarmee te paren zodat de juiste goede genen worden doorgegeven.

In de periode van de bronst wisselen hindes regelmatig van hert en de herten blijven dus continu met elkaar in gevecht om de hindes weer terug te veroveren. Tussen al dit bronstgeweld gaat het leven van hindes en kalven gewoon door en ze staan dan ook regelmatig heel verbaasd te kijken naar al die herrie en drukte om hen heen.

De Lowepro uitrusting van Jurgen Sloots

We gebruikten de Lowepro Lens Trekker 600 AW III Cameratas omdat we onze 500 en 600 mm lenzen met camera's op een snelle en veilige manier moesten kunnen verplaatsen. Met een Lens Trekker ben je dan het beste af, omdat je steeds operationeel bent als het erop aan komt.

Op de foto van het hert zie je sterk hert dat uitrust tussen alle acties door. In zijn gewei zie je modder en gras hangen, dit doen de herten om nog imposanter te lijken voor de concurrentie.

Jurgen Sloots aan het werk met zijn Lowepro Lens Trekker tas.

Jurgen Sloots aan het werk met zijn Lowepro Lens Trekker tas.

Op bovenstaande foto van mijzelf zie je hoe we te werk gaan: zwaar statief met 600 mm en een Lowepro Lens Trekker 600 AW III om zo heel erg flexibel te zijn en toch alles goed te beschermen. Je bent erg snel operationeel met deze fantastische Lowepro tas.

Geef een reactie