Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Lume Cube Review - Creatieve en waterdichte belichting

Nikon noemt haar flitssysteem Creative Lighting System, maar de Lume Cube verdient die naam pas echt. De Lume Cube is een stevig blokje van metaal van slechts enkele centimeters (4x4x4) groot dat extra licht biedt voor foto of film. In deze review vertel ik je meer over deze kleine krachtpatser.
De Lume Cube is bijzonder flexibel in te zetten: in principe is het lampje te gebruiken met alle mogelijke manieren van fotografie of film. Lume Cube levert zelf (optionele) accessoires om het lampje te combineren met bijvoorbeeld een fotocamera, smartphone, GoPro of zelfs drone. Het lampje is echter ook voorzien van een standaard statiefaansluiting waardoor je het met je favoriete camera accessoires kunt combineren.

Hoe stuur je de Lume Cube aan met je smartphone?

De Lume Cube biedt twee belichtingsopties, namelijk flitslicht en continu licht. Het flitslicht moet je vergelijken met de LED-flitser van je telefoon. Het is een relatief lange belichting in plaats van een flits zoals je die kent van een normale flitser. Deze stand is dan ook het meest geschikt voor gebruik bij het fotograferen met een smartphone.
Voor het gebruik met je smartphone maak je gebruik van de handige Lume Cube app die je voor Apple of Android in de play- of appstore kunt downloaden. De flitser beschikt namelijk over de mogelijkheid om via bluetooth gekoppeld te worden aan je telefoon, waardoor je de Lume Cube kunt aansturen met je smartphone om te flitsen of om de videolamp te gebruiken. In de app heb je verschillende mogelijkheden om de Lume Cube in te stellen en het koppelen zelf is een makkie. Even op de rechter knop van de Cube klikken en daarna vindt de app het lampje vanzelf. Je hoeft niet te rommelen in het Bluetooth menu van je telefoon.

In de Lume Cube app regel je onder andere de lichtsterkte van het LED licht.

In de Lume Cube app regel je onder andere de lichtsterkte van het LED licht.

De app zelf werkt goed, maar is als foto-app wat minder uitgebreid dan de standaard foto-app van je telefoon (in ieder geval bij de meeste Android toestellen). Het is dan ook jammer dat de Lume Cube niet gekoppeld kan worden met de standaard foto-app van je telefoon. Toch is dat niet zo’n groot bezwaar. Wanneer je uitgebreidere foto functies wilt gebruiken, kun je de Lume Cube namelijk ook gewoon inschakelen op continu licht en dan je favoriete foto app gebruiken. Er is namelijk geen verschil in lichtopbrengst tussen het flitslicht en het continu licht.

Instelbare lichtsterkte tot 1500 lumen

Over de lichtopbrengst gesproken. Deze kleine lamp geeft tot wel 1500 lumen licht. Er is een vuistregel dat je het aantal lumen kunt delen door 10 om een inschatting te krijgen van het aantal Watt dat een gloeilamp nodig heeft om hetzelfde licht te geven. Dat zou dus betekenen dat deze kleine lamp ongeveer net zoveel licht geeft als een 150 Watt gloeilamp. De werkelijkheid is natuurlijk iets complexer, want een LED lamp geeft een heel ander soort licht dan een normale gloeilamp. Maar het mag duidelijk zijn dat dit kleine lampje tot grote prestaties in staat is. De intensiteit is gelukkig in tien stappen in te stellen, want op het maximale vermogen is de lamp voor sommige toepassingen gewoon te fel.
Wat ik zelf een leuke feature vind van dit lampje is dat hij waterdicht is tot wel 30 meter diep. Daardoor zou je het lampje ook kunnen gebruiken bij onderwater opnamen. De waterdichtheid betekent echter ook dat je het lampje kunt gebruiken voor creatieve belichting vanuit het water. De kubus zelf is helemaal afgesloten en de USB-poort om het lampje mee op te laden zit achterop onder een klein dopje dat je met een muntstuk vast draait om de waterdichtheid te garanderen. In de volgende foto ligt de Lume Cube in een glas met Spa Rood, wat een leuk effect geeft.

Wanneer de Lume Cube in een glas Spa Rood wordt gelegd, geeft dit een leuk effect!

Wanneer de Lume Cube in een glas Spa Rood wordt gelegd, geeft dit een leuk effect!

Combineer je Lume Cube met een smartphone, digitale camera, GoPro of drone

Zoals gezegd is de Lume Cube met de accessoires van de fabrikant zelf te combineren met een normale fotocamera (middels een hotshoe mount), een smartphone (middels een smartphonehouder met of zonder video-handvat), actiecamera en zelfs een drone.
Voor het filmen en fotograferen met je smartphone kun je natuurlijk gebruik maken van het ingebouwde lampje van je smartphone. Die variëren, afhankelijk van je telefoon, van matig bruikbaar tot totaal nutteloos. Ze hebben vaak te weinig vermogen om daadwerkelijk effectief bij te lichten en worden ook nog snel warm waardoor het lampje uitgeschakeld wordt om oververhitting te voorkomen. Dus zeker voor een langere video-opname is het nut beperkt. De Lume Cube biedt uitkomst, deze geeft sowieso veel meer licht maar kan op één lading wel 2 uur continu licht geven (op half vermogen). Ideaal voor smartphone video, en met de kwaliteit van de filmfunctie van de nieuwere smartphones krijg je daar erg mooie resultaten mee.

Video-opnames en foto's maken met de Lume Cube en een fotocamera

Voor het gebruik in combinatie met een normale fotocamera is het een tweeledig verhaal. Voor filmopnamen is de Lume Cube erg handig en biedt deze ongelooflijk veel licht voor zo’n klein lampje. Voor grotere groepen, grotere ruimtes en kritische opnamen zul je misschien toch terug moeten vallen op een grotere videolamp zoals een LED-paneel. De Lume Cube heeft zeker voldoende vermogen om een grote ruimte volledig te verlichten, maar omdat al het licht uit één punt komt is het erg fel (zeker als mensen er in moeten kijken) en krijg je harde schaduwen. Echter, voor kleinere omgevingen en als back-up optie werkt de Lume Cube erg goed.
Voor fotograferen is de Lume Cube ook erg handig. Het is echter geen complete vervanger voor een normale flitser. Zeker voor bewegende onderwerpen werkt een flitser beter, omdat die door de korte intense flits de beweging echt kan bevriezen. De Lume Cube kan in combinatie met een normale fotocamera standaard alleen continu bijlichten. De LED-lamp beschikt wel over een optische slave functie waarmee de Lume Cube meeflitst met de flitser van je camera. Zo kun je de Cube inzetten als tweede flitser voor extra licht of creatieve effecten. De continue belichtingsfunctie werkt voor stationaire onderwerpen erg goed en daardoor is de Lume Cube perfect voor bijvoorbeeld productfotografie. Standaard is het licht al behoorlijk diffuus en is de bundel breed, zeker als je bedenkt dat het slechts één LED is. Als je gebruik maakt van een softbox, het licht via een ander voorwerp laat schijnen of zelfs creatief aan de slag gaat met bijvoorbeeld een melkglazen potje, kun je het licht nog mooier verdelen over je onderwerp. De kleurtemperatuur van de Lume Cube is met 6000K iets blauw / paars, vergelijkbaar met Xenon-lampen van luxe auto’s. Het kan dus zijn dat je de witbalans van je camera iets moet aanpassen om een natuurgetrouwe kleur te behouden.

De Lume Cube in de praktijk

Om de Lume Cube te proberen ben ik aan de slag gegaan met het fotograferen van enkele producten. In onderstaande foto zie je hoe ik een suikerpotje fotografeer met behulp van de Lume Cube. Bij de eerste poging gaf de Lume Cube een te harde schaduw op het onderwerp. Om de schaduwen zachter te maken heb ik een melkglazen vaasje gepakt en de kleine kubus daarin geplaatst. Door het kleine formaat past de Lume Cube vrijwel overal in. Zoals je ziet, kun je met een beetje creativiteit een leuk resultaat realiseren met de kleine LED flitser.

Door het gebruik van een glazen potje wordt het licht van de Lume Cube wat zachter.

Door het gebruik van een glazen potje wordt het licht van de Lume Cube wat zachter.

In de tweede foto zie je een afbeelding van een klein kikkertje van rubber. Ik wilde de kikker op een leuke manier fotograferen, maar bij normale belichting (van bovenaf) kreeg het zachte rubber een beetje een doffe kleur waardoor het effect meteen verloren ging. Omdat de Lume Cube erg klein is kon ik de kikker boven op het lampje plaatsen. Met een halogeen- of gloeilampje dat net zo veel licht geeft was dat niet gelukt, dan was het kikkertje gegarandeerd gesmolten. De Lume Cube wordt op maximaal vermogen wel warm, maar nooit te heet om vast te pakken. Dat is wel een groot voordeel van het gebruik van LED.

De rubberen kikkers worden door de Lume Cube prachtig uitgelicht.

De rubberen kikkers worden door de Lume Cube prachtig uitgelicht.

Conclusie: Krachtige LED in een bijzonder compact blokje

De Lume Cube is een erg leuk nieuw product. Door zijn bijzonder compacte vorm en de waterdichtheid is dit kleine lampje in zeer veel situaties te gebruiken. Het is erg knap dat het gelukt is om een krachtige LED met reflector, een goede accu en bluetooth functionaliteit in zo’n klein blokje te verwerken. Lume Cube kan gecombineerd worden met verschillende slimme accessoires zodat hij erg flexibel in te zetten is. De handige app en bluetooth-koppeling maken gebruik met een smartphone erg makkelijk. Omdat de Lume Cube ook voorzien is van een statiefaansluiting kun je hem echter ook gewoon combineren met je favoriete accessoires.

Wie of wat zet jij in de spotlight met Lume Cube?

Heb jij ook een Lume Cube in je bezit? Deel dan jouw foto op Instagram met #LumeLight en laat ons zien wie of wat jij in de spotlight hebt gezet!

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.

Geef een reactie