Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Lume Cube, extreem compacte LED-lamp - Review door Mich Buschman

Wil je filmen of fotograferen bij slecht licht, dan heb je hulplicht nodig. Voor fotografie is dat de flitser en de (video) filmer gebruikt vanouds fotolampen. Beide zijn groot, onhandelbaar en weinig flexibel. Ze moeten óp of met een beugel opzij van de camera worden geplaatst. Flitsers zijn bovendien soms ingewikkeld en omslachtig te bedienen. Sinds het zuinige LED-licht in de wereld van het beeld doordringt, is er veel veranderd. Zoek je op het internet op ‘LED-licht’ dan volgt een eindeloze stroom voorbeelden met lichtbakken, al dan niet voorzien van kleppen, met accu’s of netsnoeren. Kan dat niet compacter?

Dankzij de ¼ inch statief-aansluiting kan de Lume Cube overal op worden geschroefd.

Dankzij de ¼ inch statief-aansluiting kan de Lume Cube overal op worden geschroefd.

Lume Cube: Dé compacte LED-lamp voor foto en video

Ja, dat kan en het is er nu ook: de Lume Cube. Dit zwarte blokje heeft één grote, zeer krachtige LED lamp, meet 43 x 40 x 40 mm en weegt slechts 104 gram. Daarmee is deze foto- en videolamp zeer compact en licht. Geen 80 kleine LED-jes op een paneel en tóch een lichtstroom met de sterkte van maximaal 1500 Lumen. Dat is zo helder als het licht van een goede beamer. De LED heeft een effectieve reflector met facetten die het licht bundelen. Daardoor is het effectief ‘hard’, verwacht geen licht als van een softbox.

Een foto op ISO 200, met ¼ seconde en F13 voor genoeg scherptediepte. De witbalans stond op ‘daglicht’ ingesteld. Dan zweemt het licht blauw-purper.
Maar gecorrigeerd ontstaat een prima opname. Lume Cube 1 van boven/achter af, op 80 cm, Lume Cube 2 links van voren via een zilveren paraplu, ook op 80 cm. Het licht stond op 10, volle sterkte. Productfoto’s zijn goed mogelijk.

Een foto op ISO 200, met ¼ seconde en F13 voor genoeg scherptediepte. De witbalans stond op ‘daglicht’ ingesteld. Dan zweemt het licht blauw-purper.
Gecorrigeerd ontstaat een prima opname. Lume Cube 1 van boven/achter af, op 80 cm, Lume Cube 2 links van voren via een zilveren paraplu, ook op 80 cm. Het licht stond op 10, volle sterkte. Productfoto’s zijn goed mogelijk.

Hoe bedien je de Lume Cube?

We kunnen de Lume Cube met twee druktoetsen, bekleed met meeverend rubber bedienen: links kunnen we continulicht regelen in 10 sterkte-stappen en met de rechtertoets (tevens aan/uit) werkt de Lume Cube met lichtpulsen; LED-flitsen. Dankzij een statiefaansluiting en enkele accessoires kunnen we ‘m combineren met allerlei devices zoals een smartphone of GoPro. Maar natuurlijk kan hij ook onder een drone worden gehangen, aan een helm gekoppeld, of op een fiets of board worden gemonteerd. Een ingebouwde herlaadbare accu laden we met een telefoonlader. De micro-USB daarvoor zit achter een forse bout. We testten een duo pack met twee Lume Cubes.

Aan telefoonladers duurt het ongeveer een uur voordat de accu’s vol zijn. De zwarte kabeltjes worden meegeleverd.

Aan telefoonladers duurt het ongeveer een uur voordat de accu’s vol zijn. De zwarte kabeltjes worden meegeleverd.

Eenvoudig te bedienen via app voor iPhone en Android

Dankzij een ingebouwde bluetooth-voorziening én een gratis te downloaden Lume Cube app zijn de bedieningsfuncties uit te breiden. We starten met een registratie (dat kan op meerdere telefoons plaatsvinden). Het registratienummer staat op de Engelstalige gebruiksaanwijzing geplakt. Zodra de Lume Cube via bluetooth is verbonden met de app kunnen we de laadstatus zien op de smartphone, maar ook de lichtsterkte regelen, meerdere Lume Cubes bedienen, het flitslicht traploos regelen, een rode-ogenreductie aanzetten en dergelijke. Zie de voorbeeldfoto’s hierbij. Met de functie ‘Gels’ kunnen we een (zelf)portret creatief nabewerken. Let er wel op dat het licht in de hoogste stand érg sterk is; zeker in een donkere omgeving moet je daar niet in kijken! Een optische volgcel maakt mogelijk om meerdere Lume Cubes los opgesteld in een flitsomgeving te gebruiken als slave flitsers. Zet de manuele flitsinstelling op de camera dan aan, dus niet de TTL instelling, want de Lume Cube reageert ook op de voorflitsjes daarvan.

Met de app kun je de helderheid van de Lume Cube regelen. Auto Sync synchroniseert met de flitser van de camera.

Met de app kun je de helderheid van de Lume Cube regelen. Auto Sync synchroniseert met de flitser van de camera.

De Lume Cube in het gebruik

Wie heel kritisch is, bemerkt dat het licht van 6000K niet geheel matcht met het daglicht; het is wat purper-koel. In de mix valt dat echter niet sterk op en natuurlijk kan je in raw fotograferen en de kleuren in de nabewerking corrigeren. Filmers hebben meestal de – auto corrigerende – automatische witbalans aan staan. Hoewel fel, is het licht overdag niet erg effectief. Maar de schemering, de nacht en binnenlocaties zijn gebaat met dit extra invullicht. Na ruim een kwartier gebruik van de videolamp op volle sterkte wordt de Lume Cube heet. Is dat inwendig té heet, dan schakelt het zichzelf uit. Het LED-lampje is ten slotte zo klein dat je bijna niet merkt dat je het bij je hebt! Het is, kortom, een geweldig product, waarmee met name buitensporters, maar ook productfotografen en studiofotografen en dergelijke enorm geholpen zijn!

Met ‘gels’ kunnen we aan de opnames verschillende creatieve effecten meegeven.

Met ‘gels’ kunnen we aan de opnames verschillende creatieve effecten meegeven.

Over Mich Buschman

Mich Buschman is professioneel fotograaf en geeft lessen in o.a. portretfotografie. Met zijn ruim 30 jaar fotografie ervaring is hij een echte kenner van de fotobranche. Via onze blog vertelt hij over de (technische) werking van onze producten. Kijk voor meer informatie over Mich op www.michbuschman.nl.

Met de app kunnen wel 5 Lume Cubes tegelijk bediend worden!

Met de app kunnen wel 5 Lume Cubes tegelijk bediend worden!

Geef een reactie