Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hoe kun je jouw macrofotografie verbeteren? - Nuttige tips

Ben je nog niet helemaal tevreden over je macrofoto's? Denk je dat je meer uit je camera en lens kunt halen? Je bent niet de enige!
Bij macrofotografie draait alles om de perfecte scherpte. Je wilt details laten zien die je met het blote oog niet kunt waarnemen. Alles staat of valt met de juiste scherpte-diepte. Vind je het lastig om scherpe macrofoto’s te schieten? We helpen je graag om je macrofotografie te verbeteren!

Voorkom bewegingsonscherpte

Een veelvoorkomend probleem bij macrofotografie is bewegingsonscherpte. Omdat je vaak vanuit uitdagende hoeken fotografeert, kun je wel wat extra stabiliteit gebruiken. Bij macrofotografie is de juiste scherptediepte essentieel en daarom is het belangrijk dat je alles zo nauwkeurig mogelijk kunt instellen. Door een statief te gebruiken maak je het makkelijker om jouw camera precies op de juiste afstand van het onderwerp te plaatsen.

Kies het juiste statief

Een statief voor macrofotografie moet over een aantal eigenschappen beschikken. Ten eerste moet het statief natuurlijk stabiel zijn. Ook is het handig om voor een stevige statiefkop te kiezen, zodat je camera niet beweegt tijdens de opnamen. Er zijn verschillende soorten statiefkoppen, maar voor macrofotografie kun je het beste gaan voor een balhoofd. Een balhoofd kun je in alle richtingen bewegen en daardoor kun je vanuit ieder standpunt fotograferen.
De meest belangrijke eigenschap voor een macrostatief is toch wel dat je dicht bij de grond moet kunnen werken. Je kunt dan kiezen voor een tafelstatief, of zelfs een ministatief. Ga je liever voor een statief dat je óók in de hoogte kunt gebruiken? Kies dan een statief zonder vaste middenzuil. Zo’n middenzuil zit namelijk in de weg als je de statiefpoten plat op de grond wilt klappen. Tegenwoordig zijn er ook veel statieven met een afneembare middenzuil voor nog meer veelzijdigheid. Vaak kun je deze middenzuil ook omgekeerd gebruiken, zodat je camera als het ware onder het statief komt te hangen.

macrofotografie-tips-blog

Door een statief zonder middenzuil te gebruiken, kun je vrijwel plat op de grond werken.

Positioneer je camera zo nauwkeurig mogelijk

Wil je écht heel precies werken? Gebruik dan een macro slider! Met zo’n slider kun je de camera tot op de millimeter nauwkeurig positioneren. Je beweegt de camera over de slider naar voren of naar achteren en zet deze vervolgens vast op het juiste punt.
Een ander geschikt statiefaccessoire voor macrofotografie is een accessoire-arm, ook wel Magic Arm genoemd. Op een Magic Arm plaats je eenvoudig een afstandsbediening, of smartphone die je als remote of display gebruikt. Je zou er zelfs een tablet op kunnen plaatsen, zodat je het eindresultaat direct en gedetailleerd kunt beoordelen. Voor het plaatsen van een smartphone of tablet heb je wel een speciale mount nodig. De accessoire-armen zijn makkelijk te bewegen en in te stellen, waardoor je afstandsbediening nooit in de weg zit tijdens het fotograferen.

macrofotografie-tips-blog-2

Met een macro slider kun je de camera tot op de millimeter nauwkeurig positioneren.

Experimenteer met verlichting

Als je aan macrofotografie doet, betekent dit vaak dat je heel dicht op je onderwerp zit. Dit zorgt al snel voor ongewenste schaduwen. Daarnaast werk je vaak met een klein diafragma, om zoveel mogelijk controle over je scherptediepte te behouden. Je kunt dus best wat extra licht gebruiken!
Om je onderwerp mooi egaal te belichten, kun je een macro- of ringflitser inzetten tijdens het fotograferen. Zo’n flitser monteer je eenvoudig op de lens van je camera, waarna je direct aan de slag kunt. Echter kan het juist ook heel mooi zijn om met het licht te spelen door het bijvoorbeeld vanaf de zijkant of bovenkant op je onderwerp te laten schijnen. In dat laatste geval zijn de compacte LED lampjes van Lume Cube erg handig. Ze zijn eenvoudig in te stellen via de Lume Cube app, voorzien van een universele statiefschroef én ze passen makkelijk in je tas, of zelfs jaszak!

macrofotografie-tips-blog-3

De Lume Cube LED lampjes zijn ideaal om je onderwerp op een speelse manier uit te lichten!

Aan de slag met macrofotografie

We hopen dat we je een beetje op weg hebben kunnen helpen als het gaat om het verbeteren van je macrofotografie. Naast het gebruik van de juiste apparatuur en accessoires is het bij macrofotografie -net als bij eigenlijk elke andere vorm van fotografie- vooral belangrijk dat je veel oefent. Waar wacht je nog op?

Geef een reactie