Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Een magnetisch filtersysteem gebruiken voor landschapsfotografie

De wereld van de voorzetfilters is steeds meer in beweging. Er was een tijd dat grote merken zoals Cokin zelfs bijna failliet gingen door tegenvallende verkoopcijfers, tegenwoordig staan filters weer volop in de belangstelling! En gelukkig maar, want voor mij geldt nog steeds dat het gebruiken van filters mijn landschapsfoto’s echt naar een hoger niveau heeft getild!


foto van Maurice Hertog

Geschreven door: Maurice Hertog

“Bezieling vanuit de lens” is het motto van Maurice in het veld. De camera is mijn verlengstuk om die atmosfeer, die bezieling, te proberen te vangen in een beeld. Bekijk zijn landschapsfotografie portfolio.


Grensverleggend filtersysteem

Voorheen was er veel kwaliteitsverschil tussen filtermerken, maar tegenwoordig zijn bijna alle filters van hoog-kwaliteit glas met vrijwel dezelfde kwaliteit in neutraliteit en afwerking. Waar duidelijk nog wel verbeteringen aangebracht kunnen worden, zijn de montagesystemen om de filters in te plaatsen. Bijvoorbeeld zijn de veertjes in de LEE filterhouders geducht om het feit dat menig filter ongewenst contact maakte met de ondergrond met alle gevolgen van dien. Ook waren de filterhouders niet befaamd om het gebruik met handschoenen aan, want dat was ronduit onhandig.

Ik heb in mijn leven als landschapsfotograaf met vele merken filters en filterhouders gewerkt. Zoals een zeker bekend iemand al eens opmerkte: 'elk voordeel heeft z’n nadeel' - dat geldt ook voor filterhouders. Toen ik werd benaderd door Degreef & Partner om de K-Series filterhouder van H&Y te testen, werd mijn interesse vooral gewekt door hun unieke benadering van de filterhouder!

Bekijk de K-Series filterhouder met CPOL

K-Series filtersysteem op Canon

Maurice heeft het K-Series filterhouder systeem op zijn camera geplaatst.

Magnetische filters

Daar waar de meeste filterhouders gebruik maken van klik- of schuifmechanismes, maakt de K-Series filterhouder van H&Y gebruik van magneten. Elke H&Y filter heeft een filterframe van kunststof waar magneten in zitten. Op deze manier klik je één of meerdere magnetische filters eenvoudig op de filterhouder. H&Y heeft zelfs lege filterframes in het assortiment waar je filters in kan plaatsen die al in je bezit zijn. Zo geef je de filters van andere merken dezelfde magnetische functionaliteit. Dit is echt heel handig, want hierdoor hoef je niet meer de werkzame filters in kleine nauwe openingen van een filterhouder te plaatsen.

H&Y heeft zelfs lege filterframes in het assortiment waar je filters kan plaatsen die al in je bezit zijn.

De K-Series filterhouder heeft daarnaast andere functies, zoals een drop-in systeem voor een circulair polarisatiefilter. Er wordt een CPOL filter bij de K-Series meegeleverd. Daarnaast heb je als fotograaf nog de keuze uit een aantal andere ronde K-Series filters (⌀ 95mm ) van H&Y. Deze kun je ook in het drop-in systeem plaatsen. Deze filters zijn los verkrijgbaar. Wat ook opvalt is hoe stevig het materiaal is van de filterhouder. Om mijn testset aan de tand te voelen gaat hij mee op mijn omzwervingen door het Limburgse Heuvelland. Ook ga ik kijken of hij de stormachtige wind op Texel kan doorstaan. Dit wordt echt een uitstekende veldtest.

Meer weten over magnetische filters? Bekijk alle mogelijkheden van het H&Y filtersysteem.

Schapen landschapsfotografie

Schapen liggen in de wei in het Limburgse Heuvelland.
Woest Texel (zee) landschapsfotografie

Er is veel schuim op het strand bij een stormachtige wind op Texel.

Mijn ervaring

De filters zijn kwalitatief meer dan prima. Ze zijn gemaakt van stevig materiaal, ze hebben geen kleurzweem en zijn optisch van uitstekende kwaliteit. En de filterhouder was erg handig om mee te werken. De magnetische filters klikken netjes op elkaar en werken veel sneller dan een schuifsysteem, zeker met handschoenen aan in een stevige wind. Ik moet toegeven: de eerste keer dat ik op een veldtest ging, had ik zowel mijn huidige filterset als het H&Y filtersysteem bij mij. Tijdens de eerste test had het filtersysteem van H&Y zich al bewezen, en de volgende keren nam ik alleen het K-Series filtersysteem van H&Y met mij mee. Kortom, een heerlijk nieuw innovatief systeem die een aantal van mijn ergernissen tijdens het fotograferen weg heeft weten te nemen.

Tip
De magnetische filters kun je over de filterhouder naar boven en beneden schuiven om zo het filter te positioneren. Zo kun je snel een grijsverloopfilter uitlijnen met de horizon.
H&Y K-Series veldtest door Maurice

Een voertrog in het Limburgse Heuvelland.

Innovatief en blijvend

De K-Series filterset zit nu nog steeds in mijn tas en ik gebruik hem met veel plezier. Af en toe is het nog lastig om de houder te monteren met handschoenen aan. Een mogelijke verbetering zou zijn om een draaiwieltje te maken aan de zijkant om de filter hiermee op en neer te schuiven. Nu moet ik de filter losmaken en opnieuw positioneren en dat maakt finetuning wat lastiger. Maar dat kan de prettige manier van werken van deze houder absoluut niet drukken!

H&Y is zeker een merk om in de gaten te houden. Het werken met magnetische filters heeft mijn enorme voorkeur!

Bekijk de K-Series filterhouder met CPOL

Hooibaal foto landschapsfotografie

Een aantal hooibalen die aan het drogen zijn in het Limburgse Heuvelland.