Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Een compacte reportageflitser die je wél meeneemt naar je shoot

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met reportageflitsers. Laatst stond ik voor een shoot foto’s te maken in de volle zon met harde schaduwen. Hét moment om een flitser te gebruiken voor een vulflits. Maar toen bedacht ik me dat ik bij het inpakken van mijn tas besloten had om die grote zware flitser thuis te laten. Het gewicht en de ruimte wogen niet op tegen de kleine kans dat ik mijn flitser zou gaan gebruiken. Dat háát ik!

Liefde is er ook, want in sommige omstandigheden kun je een scherpe foto vergeten zonder wat extra licht. Of voor het invullen van een schaduw. En dan te bedenken dat je, als je een beetje creatief bent, ook nog een hoop mooie effecten kunt realiseren met zo’n reportageflitser. Zeker als je hem off-camera gebruikt. Tijd om dit probleem op te lossen!


Rick Roeven

Geschreven door Rick Roeven

Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget liefhebber. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.


Reportageflitsers van Hähnel

Hähnel is misschien niet het eerste merk waar je aan denkt als je een reportageflitser zoekt. Je denkt misschien eerder aan het eigen merk van je camera of wellicht iets als een Nissin. Toch heeft Hähnel in zeer korte tijd een goede reputatie opgebouwd met haar Modus lijn. Daarin was de Hähnel Modus 600RT de eerste component. Die kwam in het begin van 2018 uit, samen met de Viper draadloze TTL compatible module, en trok meteen de aandacht. Deze flitser gebruiken namelijk niet 4 losse AA batterijen, maar één enkele Hähnel Extreme accu. Dat biedt een aantal voordelen.

De accu is namelijk niet zo heel groot en zwaar, maar is toch bijzonder krachtig. De accu in de Hähnel Modus 600RT gaat bijzonder lang mee en is super snel bij het opladen waardoor je zeer vaak achter elkaar kunt flitsen, zonder vertraging. Ook de opvolger van de Modus 600RT, de Modus 600RT MKII heeft al het goede van zijn voorganger. Maar ik wil iets kleiners voor in mijn tas dan de Modus 600RT MKII.

Modus 360RT: de kleine rapportageflitser die je gemakkelijk meeneemt in je tas.

Modus 360RT: de kleine reportageflitser die je gemakkelijk meeneemt in je tas.

De kleine reportageflitser van Hähnel

De Hähnel Modus 360RT borduurt voor op de pluspunten van de 600RT MKII. Dus ook deze flitser is voorzien van een krachtige accu die zeer snelle cycle-tijden belooft en lang meegaat in plaats van losse AA’s. Iets dat de Hähnel Modus 360RT voor heeft op zijn duurdere broer is dat hij voorzien is van een krachtige LED lamp voor video of continue licht. Deze geeft een helder, kleurneutraal licht en kan net dat extra zetje geven voor je film.

Bekijk de Modus 360RT reportageflitser

Tip
De Hähnel Modus 360RT reportageflitser is beschikbaar voor de volgende cameramerken: Sony, Fuji, Canon, Nikon en Micro ¾.
Naast een Sony A7R3 zie je hoe compact de flitser is; en hij heeft ook een fijn helder display.

Naast een Sony A7R3 zie je hoe compact de flitser is; en hij heeft ook een fijn helder display.

Compacte reportageflitser voor systeemcamera’s

De Hähnel Modus 360RT onderscheidt zich door zijn compacte formaat. Daarmee is de Hähnel Modus 360RT uitermate geschikt voor compactere camera’s zoals de nieuwe generatie mirrorless toestellen. Hij is niet alleen voor systeemcamera’s erg geschikt, ook werkt de Hähnel Modus 360RT probleemloos met een reguliere DSLR (ik heb de flitser getest op mijn Nikon D4 en Df). Voor de foto ligt de flitser naast een kleine Sony A7R3 met Zeiss lens. Dus ook als je graag ruimte en gewicht bespaart is de Hähnel Modus 360RT een goed alternatief voor de 600RT MKII.

Hij is niet alleen voor systeemcamera’s erg geschikt, ook werkt de Hähnel Modus 360RT probleemloos met een DSLR.

Dat klinkt natuurlijk top. Maar je zult toch wel fors inleveren als je voor zo’n kleinere flitser gaat? Dat valt eigenlijk best wel mee. Prijstechnisch is de Hähnel Modus 360 RT met ongeveer 200 euro voordeliger dan de Hähnel Modus 600RT MKII die voor ongeveer 290 euro te koop is. Beide modellen beschikken over dezelfde draadloze functionaliteit en laten zich bedienen met de Hähnel Viper TTL module.

De compacte en flexibele Modus 360RT heeft een richtgetal heeft van 36 vs 40 van de grote Minolta.

De compacte en flexibele Modus 360RT heeft een richtgetal heeft van 36 vs 40 van de grote Minolta.

Pluspunten van de Modus 360RT

Wat betreft de kracht moet de Hähnel Modus 360 RT zijn meerdere erkennen in de grotere Hähnel Modus 600RT MKII. Toch is een richtgetal van 36 bij ISO 200 en 105mm bepaald geen verkeerde score. De Hähnel Modus 600RT biedt een richtgetal van 60 (let wel! Bij 200mm), maar in de meeste gevallen zul je zo veel licht niet gebruiken.

Rapportageflitser met Li-ion batterij

De accu van de Hähnel Modus 360RT is goed voor ongeveer 400 foto’s op maximaal vermogen. Daar kom je de avond wel mee door, ook als je een evenement in het donker fotografeert. Als hij leeg is plus je de accu gewoon in het bijgeleverde laaddock, snel, simpel en elegant. Dat laaddock sluit je aan op een USB kabel, dus onderweg in je auto of met een powerbank kun je de accu gewoon bijladen.

De kop is volledig verstelbaar, zowel horizontaal als verticaal en biedt je dus alle flexibiliteit. Had ik al gezegd dat de Hähnel Modus 360RT volledig TTL wordt aangestuurd door je camera? Ook wordt hij standaard geleverd met een handig tasje, een losse voet en uiteraard de lader.

Het eenvoudig aanzetten van de high speed sync en een videolamp zijn mooie extra’s

Het eenvoudig aanzetten van de high speed sync en een videolamp zijn mooie extra’s.

Mijn conclusie over de Modus 360RT

Zoals je merkt ben ik erg gecharmeerd van de nieuwe Hähnel Modus 360RT. Alle voordelen van de grote Hähnel Modus 600RT MKII in een compacte behuizing met meer dan voldoende kracht voor elke situatie. Ideaal om te gebruiken in combinatie met een mirrorless camera. Maar ook als je, zoals ik, geen diehard flits-fotograaf bent maar toch de optie wilt hebben om altijd je flitser bij je te hebben is dit een aanrader.

Tot slot, het aanzetten van de high speed sync op de Hähnel Modus 360RT: één keer drukken op het knopje met ‘sync’ erop. Dat is alles! Heerlijk!

Bekijk de Modus 360RT reportageflitser

De kenmerken van de Modus 360RT in een handig overzicht

De kenmerken van de Modus 360RT in een handig overzicht.