Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Nissin Air System (NAS) in de praktijk - Review door Rick Roeven

Nissin heeft behoorlijk indruk gemaakt met het Nissin Air System, ofwel NAS. NAS is het geavanceerde draadloze flitssysteem dat Nissin gebruikt om draadloze flitsmogelijkheden te bieden in combinatie met vrijwel elke Sony, Nikon of Canon camera (binnenkort ook voor Fuji en Micro Four-Thirds).

NAS bestaat in de basis uit twee delen: een zender (Air 1 commander) en een ontvanger. Dat kan een losse ontvanger zijn, zoals de Air R receiver, of een ontvanger ingebouwd in bijvoorbeeld de Nissin Di700A of Nissin i60A flitser. De A geeft aan of een flitser standaard geschikt is voor NAS. De Air 1 commander kan ook gebruikt worden om merk-eigen flitsers aan te sturen via de Air R Receiver.

Voordelen Nissin Air System

Het grote voordeel van het Nissin Air System is dat het systeem draadloze aansturing biedt met volledige TTL functionaliteit. Bovendien is de TTL functionaliteit niet merkgebonden. Ook werkt het systeem met radio frequentie (2.4 Ghz), wat betekent dat er geen zichtlijn nodig is tussen zender en ontvanger. Dat houdt in dat de Nissin Air 1 commander communiceert met je fotocamera en de informatie draadloos doorstuurt aan de ontvangers / flitsers.

Gebruik verschillenden merken flitsers tegelijk én TTL

NAS heeft een bereik van ongeveer 30 meter in een open ruimte, wat royaal is. Nikon houdt bijvoorbeeld voor zijn eigen draadloze flitssyteem een maximale afstand van 10 meter aan. Daarbij maakt het niet uit of je camera een Sony, en de flitser bijvoorbeeld een Di700A voor Canon is. En het allermooiste is dat Nissin nu ook de Nissin Air R in het assortiment heeft. De Air R is een kleine NAS-ontvanger met een merkgebonden hotshoe, beschikbaar voor Canon, Nikon en Sony. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een oude Nikon flitser die je nog had liggen met een Air R controller draadloos en met behoud van TTL te gebruiken in combinatie met je Sony of Canon camera!
Overigens ondersteunt het systeem (mits je toestel en flitser dat ook ondersteunen) ook High Speed Sync, waardoor je in sommige gevallen kunt flitsen met sluitertijden tot wel 1/8000e seconde!

Met het NAS systeem kunnen verschillende merken flitsers door elkaar gebruikt worden.

Met het NAS systeem kunnen verschillende merken flitsers door elkaar gebruikt worden.

Met het Nissin Air System wordt het nu mogelijk om voor een bescheiden prijs een geavanceerd draadloos flitssysteem met TTL functionaliteit te bouwen. Iets dat met merk-eigen flitsapparatuur vaak een kostbare aangelegenheid is. Bij Nissin kun je bijvoorbeeld starten met een Nissin Di700A kit met de Air 1 commander. Je hebt dan voor ongeveer 260 euro een startpunt om draadloos te flitsen, met een capabele, krachtige (richtgetal 54 meter) flitser en een Air 1 commander die je later makkelijk kunt uitbreiden.

Strobist fotografie met NAS

NAS is uitermate geschikt om te experimenteren met flits en strobist fotografie. Bij strobist fotografie werk je met een flitser die niet op je camera gemonteerd is. Dat kun je ook doen met een lange flitskabel, maar dat is vaak niet erg praktisch. Daarnaast biedt NAS je ook de mogelijkheid om met meerdere, verschillende flitsers tegelijk te werken (tot 24 flitsers in 3 groepen), wat draadgebonden een stuk lastiger is. Je kunt de verschillende flitsers per groep in negen stappen instellen van TTL -2.0 tot +2.0 EV, of in manuele stand van 1/256e tot 1/1.
Strobist fotografie breidt je mogelijkheden voor fotografie bij beperkte belichting of het creëren van creatieve belichting enorm uit, zeker als je met meerdere flitsers werkt. Als je één flitser hebt die op je toestel gemonteerd is heb je vaak maar twee opties: recht van voren inflitsen of eventueel bouncen via een muur of plafond. Dat eerste geeft vaak een erg lelijke belichting met harde schaduwen. Bouncen via een plafond of muur maakt de belichting al een stuk zachter en egaler. Echter, daarbij belicht je vaak ook de hele omgeving, wat niet altijd wenselijk is. Als je aan de slag gaat met losse flitsers die niet op je camera gemonteerd zijn, worden je mogelijkheden ineens een stuk uitgebreider.

Met de Nissin Air 1 Commanders stuur je eenvoudig meerdere flitsers aan.

Met de Nissin Air 1 Commanders stuur je eenvoudig draadloos meerdere flitsers aan.

Praktijkvoorbeeld: Nissin Air System voor portretfotografie

Recent had ik enkele foto’s nodig van mijn collega’s in ons logistiek centrum voor publicatie in een interne nieuwsbrief. Uiteraard had ik een fotograaf kunnen laten komen, maar ik besloot om zelf aan de slag te gaan met het Nissin Air System. Aangezien ik geen softboxen of paraplu’s heb, waren mijn opties beperkt. Mijn doel was een foto in het beperkt belichte (alleen wat TL-verlichting aan het plafond en enkele lichtkoepels) logistiek centrum met voldoende licht, zonder dat de foto een duidelijke flits-foto uitstraling zou krijgen. Ik had hiervoor de volgende apparatuur meegenomen:

Eenvoudig in te stellen flitser

Ik ben geen ervaren strobist / flits fotograaf, maar het opstellen en instellen van de apparatuur was makkelijker dan gedacht. De Nissin i40 met een diffuserkap en de kop net niet verticaal stond hoog achter de camera op een magazijnstelling. Met de Nissin Di700A links naast de camera op ooghoogte had ik een redelijk gelijkmatige belichting van mijn scene te pakken. De i40 flitser zorgde voor een brede verlichting van de gehele ruimte, wat nodig was om duidelijk te laten zien dat de foto in het logistiek centrum gemaakt is. De Di700A flitser stond rechts naast de camera met de kop op ongeveer 140 graden omhoog en de bouncekaart uitgetrokken. Helaas had ik geen diffuser voor de Di700A bij de hand.

De opstelling van camera en flitsers met NAS voor de voorbeeldfoto.

De opstelling van camera en flitsers met NAS voor de voorbeeldfoto.

Met een beetje experimenteren kon ik de gewenste belichting realiseren. De Air 1 maakt dat makkelijk. Ik had beide flitsers op een eigen kanaal gezet, en om voldoende licht in de ruimte te krijgen stond de Nissin i40 op +2.0 EV, aangezien deze de hele ruimte moest bijlichten. De Di700A kostte wat meer moeite. Omdat ik geen diffuser voor de flitser had, kreeg ik snel te veel / hard licht op mijn onderwerp wat lelijke schaduwen in het gezicht en op de achtergrond opleverde. De kracht van de Di700A flitser was via de Air 1 makkelijk in te stellen. Met het draaiwiel op de Air 1 kun je de kracht per kanaal aanpassen. Na iedere aanpassing geeft de Nissin Di700A middels een piepje aan dat de instelling overgenomen wordt. Na wat proberen kwam ik uit op een instelling van -0.7 EV voor het gewenste resultaat.

Voorbeeld: Een portretfoto gemaakt met behulp van het Nissin Air System (NAS).

Voorbeeld: Een portretfoto gemaakt met behulp van het Nissin Air System (NAS).

Had dit beter gekund? Vast wel, een ervaren (strobist) fotograaf zal hier zeker wat op aan te merken hebben. Toch was ik zelf tevreden met het resultaat. In korte tijd was het mogelijk om het Nissin Air System een belichting te krijgen die past bij de gewenste uitstraling. Het gemak van het systeem is erg groot: je klikt de Nissin Air 1 commander op je camera, zet de unit en flitsers aan en je kunt beginnen. De koppelingen en kanaalinstellingen worden probleemloos onthouden, ook als je tussentijds batterijen wisselt. Daardoor kun je altijd snel aan de slag.

Dat gemak maakt dat ook dat ik meer aan het experimenteren ben geslagen met het systeem. Het mooie is dat je gebruik kunt blijven maken van TTL belichting als je het jezelf makkelijk wilt maken, maar dat je ook snel kunt overschakelen naar de manuele stand om nog meer vrijheid te hebben. Daarmee zijn de mogelijkheden alleen beperkt door je eigen creativiteit en kunde.

Conclusie: NAS maakt experimenten met strobist fotografie eenvoudig

Strobist fotografie is erg leuk om mee te experimenteren en de eenvoudige bediening van het Nissin Air Systeem maakt experimenteren makkelijker. Toch heeft het systeem veel instelmogelijkheden, waardoor ook de ervaren fotograaf er goed mee uit de voeten kan. Het Nissin Air System ook ideaal als groeisysteem voor een starter. Je kunt tegen beperkte kosten beginnen en geleidelijk aan je systeem uitbreiden met meer flitsers. Groot voordeel daarbij is dat het systeem merk-onafhankelijk is, waardoor je verschillende merken camera’s en flitsers kunt mixen en matchen. Dat maakt het mogelijk om ook oude flitsers die je nog hebt liggen een nieuw leven te geven als slave in je draadloze set-up. Al met al een aanrader voor zowel beginner als meer ervaren fotograaf die met draadloze flitsfotografie aan de slag wil gaan.

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.

Geef een reactie