Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Nissin Di700a review: het ultieme draadloos flitsen

Bijna standaard oriënteert men zich bij de aankoop op de flitsers van het cameramerk: Canon, Nikon, Sony. Dat zijn de drie groten in de spiegelreflex fotografie. Maar, zoals er alternatieven bestaan op het gebied van de objectieven: Sigma, Tamron, Zeiss, Samyang en meer, zo zijn er ook flitser fabrikanten die een alternatief bieden. Nissin is er zo een en blijkt voorop te lopen in technologische vernieuwingen.

De professional en serieuze hobbyist in de fotografie ontdekken vroeger of later dat zij zullen moeten flitsen bij – te – weinig licht of hoge contrasten. Tegenlicht is een bekend voorbeeld. Maar ook bij zwemend licht geeft dat zwakke flitsje nèt genoeg invullend licht om de juiste kleuren te laten verschijnen. Voor deze blogpost ontving ik een tweetal Nissin Di700A opsteekflitsers en een Air1 commander of ‘transmitter’, zo u wilt. Hieronder daarmee mijn bevindingen.

Nissin Di700a review Mich Buschman

De Nissin Di 700A ziet er eigentijds uit. De batterijhouder is dezelfde als uit enkele andere Nissin-flitsers.

De Nissin Di700a hoeft niet altijd op de hot shoe van een camera te zitten

De flitser ziet er uit als andere topflitsers met een alzijdig te verdraaien kop, een ingebouwde reflector voor bounceflash en een diffusieplaatje waarmee het flitslicht een enorme uitlichtingshoek krijgt: het dekt de beeldhoek van een 16 mm objectief. Standaard hebben we het over fullframe brandpunten. De zoomkop heeft een bereik van 24 tot en met 200 mm, zoals bij de Nikon SB-910 topflitser. Inclusief 4 penlights weegt deze flitser 510 gram, een standaard gewicht.

Hij wordt geleverd met een voet, die we ook op een statief kunnen plaatsen en dat verraadt al, dat deze ‘opsteek’-flitser niet altijd op de hot shoe van een camera hoeft te zitten: we kunnen er op afstand mee flitsen. In reportage-omstandigheden gebeurt dat zelden omdat we ons dan steeds verplaatsen, maar de strobist-fotograaf en iedereen die zijn of haar onderwerp meer plastisch (vormgevend) wenst te verlichten, plaatst de flitser terzijde of – schuin – achter het model.

Nissin Di700a Review Mich Buschman

De kleurenleds staan voor de bekende instellingen als A(automatische, gekoppelde opsteek) flitser, TTL werkend, Manueel ingesteld tussen 1/128 en 1/1 stop. SD staat voor een instelling als volg- of slaveflitser, gesynchroniseerd met de pré-flits van het systeem, SF betekent Slave Film, gesynchroniseerd met traditionele flitssystemen waaronder ook de studio-flitser(s). Het antennesymbool is de instelling voor draadloze toepassingen.

Nissin Di700a Air Specificaties

Een paar wetenswaardigheden over deze zeer betaalbare Nissin Di700A: het richtgetal is met 54 hoog. Op 2 meter bereiken we diafragma F19 bij ISO 200 en met een 50 mm objectief. De laadtijd is met 0,1 seconde zeer kort (bij volle batterijen), we kunnen er om en nabij 200 (vol vermogen) tot 1500 flitsen mee afgeven. De flitsduur is met 1/800 seconde (vol) tot 1/30.000 seconde zodanig kort, dat ook snel bewegende objecten er mee worden ‘bevroren’. De zoomstand is gekoppeld met het camerasysteem òf afwijkend in te stellen, de flitssterkte kunnen we aanpassen tussen -2 en +2 stops. Alle systeem-mogelijkheden zoals tweede gordijn synchronisatie en high speed synchro zijn voorhanden, echter geen stroboscopisch flitsen. Deze flitser werkt volledig systeemcompatibel met Canon/EOS E-TTL, (II), Nikon i-TTL (B) en Sony Adi of P-TTL flitssystemen. Nissin levert twee powerpacks voor nog meer en snellere flitsen.

De grootste verrassing is wellicht zijn gebruiksvriendelijke bediening. Alles roepen we op met een draaiwiel en selecteren we met een Set-toets. Daardoor een lichtend voorbeeld voor ‘de drie groten’!

Nissin Di700a Review Mich Buschman

Twee flitsers draadloos ddl/TTL en even sterk werkend, bijvoorbeeld ten behoeve van reproductiefotografie. De beeper van de Air 1 staat uit; het signaalledje brandt dan wit.

Nissin Air System NAS voor maximaal 24 flitsers!

In combinatie met de Nissin Air 1 commander ontstaat een draadloos werkend flitssysteem, waarin middels drie groepen A, B en C maximaal 24 flitsers (8 kanalen) aangestuurd kunnen worden : Wij testten er twee, in groep A en B. De kleine, lichte commander wordt met twee AAA-batterijtjes gevoed en schuiven we vergrendeld op de hot shoe. Het totaalgewicht is slechts 82 gram. Voordat we alles in werking zetten moeten commander en flitser(s) met elkaar in verbinding worden gebracht. Pieptonen en knippersignalen bevestigen de connectie. Vanaf de Air 1 kunnen we de groep en de modus TTL, Manueel flitsen en Zoomstand selecteren en (op afstand dus) op de flitser(s) instellen. Ook dit gaat voorbeeldig eenvoudig met een mode-toets, een draaiwiel en een Set-toets.

Op een Led schermpje zien we de status, bijvoorbeeld TTL, - 0,5 correctie voor zowel groep A als B. Tegelijkertijd zien we op het grote Ledpaneel achterop de flitser hetzelfde plus het paarse symbool voor draadloos aangestuurd flitsen. Het bereik is tot 30 meter, op basis van 2,4 Ghz radiografische transmissie. We hebben hier diverse tests mee gedaan, op locatie en in de fotostudio, zie bijgaande foto’s van het mannelijk model. Zowel in lichte als donkere settings werkte het NAS (Nissin Air System) betrouwbaar en zonder haperingen.

Nissin Di700a Review Mich Buschman

Als fotograaf zie je op het ledpaneeltje alle relevante instellingen.

Beter en voordeliger is er niet in Flitserland!

We kunnen deze flitser als slave flitser inzetten in het (in ons geval Nikon) systeem, dus naast een SB-model. Op de camera werkt de +/- flitscorrectie door in de totale Nissin-flits output, maar het Nikon CLS-systeem met de commanderstand en de opties daarin is niet compatibel. Dat geldt ook voor Canon en Sony.

Grote voordelen van Nissin zijn de veel eenvoudiger bediening, de feilloze radiografische aansturing (in tegenstelling tot de verouderde Nikon infrarood- en flitspuls aansturing) en de veel voordeliger aanschaf: de Nissin Di700A flitser kost € 249,- de Air 1 slechts € 65,- en als set geniet je € 25,- voordeel.

De garantietermijn bedraagt twee jaren en deze kan door productregistratie naar drie jaar verlengd worden op de website van Degreef & Partner. Beter en voordeliger is er niet in Flitserland! Tenslotte: Met een Hähnel flits accessoire kit heb je meteen alle belangrijke lichtvormers bij de hand.

Nissin Di700a Review Mich Buschman

Hier werd vanaf de Air 1 de tegenlichthelderheid rechtsachter veranderd naar +1 stop. De totale TTL-belichting is erg goed voor zoveel zwart: dat wordt meestal iets óverbelicht. Met dank aan het model: Oscar Menzel.

Mich Buschman

Mich Buschman is professioneel fotograaf en geeft lessen in o.a. portretfotografie. Met zijn ruim 30 jaar fotografie ervaring is hij een echte kenner van de fotobranche. Via de Degreef & Partner blog vertelt hij over de (technische) werking van onze producten. www.michbuschman.nl

Geef een reactie