Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Nissin Di700A vs Nikon SB-910 - Test door Jouke Dijkstra

Fotograaf Jouke Dijkstra gebruikte al jaren de Nikon SB-910 flitser, maar voor Degreef & Partner ging hij aan de slag met de Nissin Di700A voor Nikon. Jouke werkt niet in de studio, maar vooral veel op straat. In deze blog lees je hoe hij de Nissin Di700A gebruikt bij zijn werk, en wat hij van de flitser vindt!

Mijn naam is Jouke Dijkstra en ik ben momenteel werkzaam als freelance persfotograaf. Ik fotografeer nu zo’n 6 jaar en heb fotografie mijzelf eigen gemaakt door veel te lezen, te doen en anderen (professionals) naar hun mening en feedback te vragen. Iedere vorm van fotografie heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken en ik vind het leuk om verschillende vormen uit te proberen. Zo ben ik begonnen met sportfotografie, ik fotografeerde indoor en outdoor atletiekwedstrijden. Ik gebruikte vaak een hoge sluitertijd om de beweging te bevriezen. Met name binnen was dit wel een uitdaging doordat daar vaak weinig licht is. De afgelopen jaren heb ik ook geëxperimenteerd met portretfoto’s en shoots voor families en groepen. Iets meer dan een jaar geleden begon ik met serieuze persfotografie. Als persfotograaf rijd ik op meldingen van hulpdiensten en breng het werk van de hulpverleners in beeld en ik schrijf daarbij nieuwsartikelen voor de media. Bij daglicht is daarbij het gebruik van een flitser vaak niet nodig. Persfotografie is snel handelen, waarbij je de hele situatie zo goed mogelijk in beeld wilt brengen met daarbij respect naar slachtoffers en betrokkenen door deze niet in beeld te brengen. In de avond vraagt het gebruik van een flitser veel van je. Hulpverleners en hulpverleningsvoertuigen zijn tegenwoordig allemaal uitgerust met mooie reflecterende materialen. Een flits ‘verpest’ dus al snel een foto. Kunnen inschatten wat een bepaalde flitssterkte met reflectie doet is dus een vereiste om foto's van goede kwaliteit aan te leveren bij de media.

Het uiterlijk van de Nissin Di700A flitser

De flitser ziet er qua design heel mooi uit! Het display aan de achterkant van de flitser ziet er strak uit en heeft wat weg van touchscreen maar helaas is het dat niet. Het batterijen magazijn is netjes weggewerkt en de batterijen zitten in het midden van de Di700A flitser, waardoor hij goed in balans is.

De flitser instellen en vastzetten

Met de draaiknop op de achterkant van de flitser is het makkelijk om te switchen van menu. Ook kan je met de draaiknop de flitssterkte aanpassen bij manueel gebruik van de flitser. De Di700A flitser past gewoon in de hot shoe van de camera en is dan aan te draaien met een draaischijf. Bij deze draaischijf heb ik wel zo mijn twijfels, want de Nikon SB-910 heeft een lock systeem waarbij je een hendel omdraait zodat de flitser vast zit. Wanneer ik de flitser gebruik bij een incident, dan bestaat er de mogelijkheid dat de draaischijf wellicht minder strak gaat zitten doordat ik ren of veel verplaats. Dit heb ik nog niet ondervonden, omdat ik niet in een dergelijke situatie ben geweest. Maar mijn gevoel zegt dat de SB-910 toch beter en makkelijker vast te zetten is.

De functies van de Nissin Di700A

De Nissin flitser heeft 7 verschillende functies (A, TTL, M, AS, AF en draadloos TTL). Voor beginners of diegenen die de flitser snel en eenvoudig willen gebruiken, is de TTL functie perfect. De flitssterkte wordt (in de meeste gevallen) perfect afgestemd op wat er nodig is aan licht.
In de M, SD en SF stand is het gemakkelijk om door middel van de draaiknop de flitssterkte aan te passen.
Als ik dit vertaal naar mijn werk als freelance persfotograaf, dan geeft de draaiknop veel voordeel in snelheid van werken. Wanneer ik niet tevreden ben over een foto (bijvoorbeeld door te veel reflectie) kan ik heel snel en gemakkelijk de flitssterkte aanpassen en opnieuw een foto maken.
Het is aan te raden om oplaadbare batterijen in de Di700A flitser te stoppen. Bij mijn eerste gebruik had ik normale batterijen in de flitser gedaan, en op een flitssterkte van 1/1 moest ik bijna 1 minuut wachten tot de flits opgeladen was.

Kistje zonder flits Di700A Nissin
Kistje met flits Di700A Nissin

Een aantal eigenschappen van de flitser op een rijtje

 • Scala aan functies (A, TTL, M, AS, AF en draadloos TTL)
 • Kantelbare en draaibare kop
 • Handige draaiknop om snel tussen menu’s en flitssterkte te wisselen
 • Wit bouncekaartje en diffusieplaatje zijn ingebouwd
 • Mogelijkheid om externe voeding aan te brengen
 • Poort om sync te flitsen (flitser aansluiten op PC)
 • Vergrendeling door middel van draaiwiel

Dit zijn de voordelen van de Di700A

 • Het display ziet er strak uit
 • Het instellen van de menu's gaat super snel en gemakkelijk
 • Ondanks een beperkte handleiding is de flitser door vrijwel iedereen te gebruiken (uitgebreide handleiding is te verkrijgen door de flitser te registreren op de website van Degreef & Partner)
 • De prijs van de flitser is in tegenstelling tot andere krachtige apparaten laag, dus dat is zeker een pluspunt!

Dit zijn de verbeterpunten aan de Di700A flitser

 • Hetgeen wat ik het meeste mis is een diffusiekap en filters om wat meer functie aan de flitser te geven. Er zit wel een diffusieplaatje verwerkt in de kop van de Nissin Di700A flitser, maar deze is toch minder functioneel dan een groter opzetkap
 • Vervelende hoge toon. Wanneer een flitser moet opladen geeft dat vaak een hoge pieptoon, de Nissin heeft deze hoge pieptoon constant. Bij langer gebruik van de flitser kan dit als onprettig worden ervaren
 • Geen mogelijkheid om manueel te zoomen, dit is alleen automatisch te regelen (wanneer je de flitser draadloos gebruikt kan je de zoom wel instellen via de Air 1 commander)
Kraan zonder flits Nissin Di700A
Kraan met flits Nissin Di700A

Eindoordeel: De Nissin Di700A vs. de Nikon SB-910

 • Als eerste de prijs natuurlijk. De Nikon SB-910 kost al gauw €400. Daarentegen kost de DI700A ‘maar’ rond de €200. Voor die extra euro’s krijg je bij de SB-910 wel veel meer instelmogelijkheden, wat voor een gevorderde fotograaf vaak wel ideaal is
 • Voor de beginnende hobbyfotograaf die een plug and play flitser zoekt en soms dat beetje meer om te experimenteren zijn beide flitsers geschikt. Doordat de SB-910 veel instelmogelijkheden heeft, kan je misschien eerst 'verzuipen'. Maar als je echt wilt experimenteren dan kan dat wel. De Nissin Di700A is daarentegen veel gemakkelijker in gebruik, en biedt toch veel mogelijkheden om te experimenteren.

Geef een reactie