Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Nissin i40 Flitser voor Fujifilm-X Systeemcamera's

X-T1 CAMERA VORMT MET I40 EEN GELUKKIGE COMBINATIE

Voor de Fujifilm-X systeemcamera’s heeft Nissin een flitser ontwikkeld: de i40. Deze is verrassend compact met 85 x 61 x 85 mm; ongeveer de helft in grootte van de topflitsers van Nikon en Canon. Zonder batterijen weegt de i40 flitser 205 gram, met 4 batterijen 100 gram meer. Op een camera als de X-T1 ontstaat geen onbalans, al helpt een extra grip als de MHG-XT wel. Met de linkerhand ondersteunen we het objectief en dan is staand en liggend opnemen heel goed te doen.
Deze Nissin i40 systeemflitser voor Fuji wordt geleverd met een flitsvoet met metalen statiefaansluiting, een softboxje (diffusie dome) een opbergtasje en een karabijnhaak om dat tasje aan de riem of fototas te hangen. Er zijn ook uitvoeringen voor Sony en Micro Four Thirds camera’s, alsmede voor de ‘grote jongens’ Canon en Nikon.
In deze blog zijn we dieper ingegaan op de mogelijkheden en ervaringen met deze flitser. De specificaties zijn te vinden op de productpagina, of bekijk de Nissin i40 productdemonstratie video hieronder!

Flitser met 5 verschillende standen

Het linker functiewiel gebruiken we om de flitsbelichtingsmodus te kiezen. Er zijn 5 verschillende modi waaruit we kunnen kiezen:
1) De groene A, de basisstand voor algemene flitsfotografie, waarbij de meetcel voorop de flitser het teruggekaatste flitslicht meet. De resultaten worden bepaald door het reflectiepercentage van het model. Is dat wit bijvoorbeeld, dan wordt het licht eerder afgekapt dan bij een gemiddeld helder onderwerp of model. Bij een zwart onderwerp is er grote kans op overbelichting. We kunnen de sterkte van het flitslicht alleen compenseren in de camera.
2) De TTL programmamodus meet het flitslicht door de lens. De intelligente software in de camera bepaalt samen met die in de i40 flitser een correcte belichting. Staat de camera op de diafragma voorkeuze stand, dan bepaalt de camera met een passende sluitertijd hoe sterk een achtergrond-helderheid zal meedoen. De TTL meting kunnen we compenseren op de flitser, in maar liefst negen halve stop-sterkten van +2 tot en met -2 stops. Tip: Gebruik niet de AUTO-ISO stand. Bij een donkere achtergrond wordt deze onnodig hoog opgevoerd, tot wel ISO 6400. Dan blijkt de TTL-functie minder betrouwbaar te zijn. Je kunt natuurlijk de AUTO-ISO begrenzen tot ISO 800. Deze waarde gaf betrouwbare, herhaalbare uitkomsten.
Tip: Kijk uit voor een dubbele compensatie: in de camera èn op de flitser. Die waarden worden immers bij elkaar opgeteld.
3) De manuele belichtingsmodus. Hierin maken we tests bij een gegeven ISO en diafragma. De sterkte stellen we in op een van negen vermogens: van vol vermogen 1/1 tot en met 1/128 daarvan. Zeer goed herhaalbaar. En met de sluitertijd bepalen wij hoe helder de achtergrond zal doorkomen.
4) Video licht. Achter een wit diffusieplaatje voorop zitten twee krachtige Leds. Met het correctiewiel stellen we de sterkte van dit witte continu-licht in negen sterkten in. Het indicatielampje rechts, normaal wit, is nu blauw. Handig!
5) Slave-functies zijn er in twee vormen: als SF en SD. De i40 kan als een stuurflitser andere flitsers draadloos aansturen. In de SF (film) modus werkt dit voor flitsers zonder préflits, zoals allerlei flitsers met een slavecell, waaronder studioflitsers. In de SD (digital) stand synchroniseert de i40 met pré-flash flitsers. Deze vormen worden onder meer gebruikt bij creatieve (strobist) flitsvormen met meerdere master-flitsers. De power kan worden geregeld met het rechterwiel, voor aanpassingen aan de afstand tot de masterflitser(s).

De‘analoge bediening met instelwielen past goed bij de Fujifilm-X systeemcamera’s.

De analoge bediening met instelwielen van de i40 flitser past goed bij de Fujifilm-X systeemcamera’s.

De werking van de Nissin i40 zoomkop

De flitsbuis in de i40 flitser wordt in de standaardpositie automatisch bij groothoek objectieven naar voren en bij tele objectieven naar achteren verplaatst voor een passende uitlichtingshoek. Dit gebeurt traploos met objectieven tussen 24 en 105 mm. Voor ultra groothoek-uitlichting tot 16 mm fullframe is er een diffusieklepje aanwezig. De meegeleverde omnibounce, het witte softboxje, licht ook tot zeer wijd uit. Bovendien is het flitslicht mooi egaal wanneer de softbox wordt gebruikt, maar er wordt uiteraard licht door tegengehouden, zodat het maximale flitsbereik wordt verminderd. Trekken we het zwarte klepje bovenop de flitser naar voren, dan zien we de groene Auto-zoomstand en vier handmatige instelstanden in vier andere kleuren. Met de ON/OFF toets kiezen we uit deze vier kleuren voor een vaste zoomstand, zoals roze voor fullframe 50 mm/33 mm APS-C. Bij het fotograferen met meerdere i40 flitsers kun je de lichtbundels dus per flitser verbreden of versmallen met de handmatige instelling, al naargelang jouw creatieve ideeën of de wens tot een bredere of smalle uitlichting.

Flitsen zonder en met invullend flitslicht: TTL/ddl.

Flitsen zonder en met invullend flitslicht: TTL/ddl.

Kantelbare en draaibare flitskop

De flitskop kan opwaarts gekanteld worden in vier posities tot 90°. Die laatste is nuttig voor het maken van een bounceflash tegen een wit plafond. Ook kan de kop roteren tot 180° linksom of rechtsom. Het kantelen en roteren is in tegenstelling tot andere flitsers niet vergrendeld. Daar kan je diverse voor- of nadelen van opnoemen, maar ik vind het vooral zeer toegankelijk en daardoor snel werken. Inwendig is de kop beveiligd tegen oververhitting.

De i40 flitser is ideaal voor de Fujifilm X-T1 camera

De X-T1 is de meest interessante Fujifilm-X camera voor deze Nissin i40 reportageflitser. De X-T1 wordt met een EF-X8 geleverd, een omhoog te kantelen flitsertje, dat door de camera wordt gevoed. We zetten de witbalans vast op 5600K, de kleurtemperatuur van de i40. Het dynamisch bereik gaat naar de laagste waarde van 100% omdat het contrast anders sterk kan vervlakken. In de Commander modus reageert de i40 flitser niet op de EF-X8. Staat de camera met EF-X8 echter in de invulflits modus, dan werkt de Nissin i40 prima in de SD stand. Test dit maar eens met ISO 400 en F5,6. Met de camera in de Rear-stand (de synchronisatie op het tweede gordijn) kunnen we creatief flitsen. De i40 flitser op de camera, nu in de M belichtingsstand, zetten we bijvoorbeeld op ISO 100 (L) met F16 en 1 seconde sluitertijd. De i40 staat op TTL. Eerst wordt een opname doorbelicht en aan het eind van de looptijd vuurt de flitser een correcte flits af.

Foto zonder en met flitslicht van de Nissin i40, hier in de M-stand.

Foto zonder en met flitslicht van de Nissin i40, hier in de M-stand.

High-Speed synchronisatie voor snelle sluitertijden

Bij snellere sluitertijden dan 1/180 seconde, de X-tijd, ontstaat afscherming door de mechanische sluiter. Door het 3 seconden indrukken van de test-flitsknop (rood bij opladen, groen in geladen positie) zetten we de i40 cameraflitser in de high speed synchronisatie en worden snellere sluitertijden met flitsen mogelijk. Let op: de flitser moet in de M-modus staan, het vermogen vol, anders volgt onderbelichting. Met ISO 800, F4 en op ruim 1,5 meter afstand verkreeg ik goed belichte resultaten. Zet de elektronische sluiterfunctie in de camera uit.

Ook buiten kan flitslicht zinvol zijn! Handmatig belicht, flitser op TTL.

Ook buiten kan flitslicht zinvol zijn! Handmatig belicht, flitser op TTL.

Geen professionele flitser, maar wel kwaliteit

Enkele fotovrienden hebben met mij de Nissin i40 flitser bekeken en getest. Men was zeer verrast door de goede kwaliteit van de constructie zoals de metalen, vergrendelde flitsvoet, de toegankelijkheid met de twee instelwielen, geheel in stijl en concept met de Fujifilm-X camera’s, de compacte uitvoering en de prijs. De herlaadtijd is zeer kort, zeker met de volle Eneloop-AA accu’s die we gebruikten. Er is echter geen werkend AF hulplicht, we kunnen niet draadloos TTL flitsen zoals bij de Nikon- en Canon systeemflitsers. We zien geen batterijstatus en er is geen display waarop we in één oogopslag relevante instellingen kunnen aflezen. De rode ogen reductie is wèl werkend. In de snelle transportmodi CL en CH werkt de flitser niet, ook niet in de BKT-bracketing functie. Het grote correctiewiel draait te soepel, waardoor instellingen per ongeluk kunnen veranderen wanneer de flitser tegen kleding of het voorhoofd aankomt.

Kortom: de Nissin i40 camera flitser is geen professionele flitser; hij is krachtig, maar geen werkpaard. Als alternatief voor de Fujifilm-flitsers is de Nissin i40 echter wel aantrekkelijk door zijn uitgebreidere mogelijkheden en goede kwaliteit.

Hier zou flitslicht storen. Het is ook niet zinvol, omdat dan vooral de voorgrond wordt verlicht.

Hier zou flitslicht storen. Het is ook niet zinvol, omdat dan vooral de voorgrond wordt verlicht.

Over Mich Buschman

Mich Buschman is professioneel fotograaf en geeft lessen in o.a. portretfotografie. Met zijn ruim 30 jaar fotografie ervaring is hij een echte kenner van de fotobranche. Via onze blog vertelt hij over de (technische) werking van onze producten. Kijk voor meer informatie over Mich op www.michbuschman.nl.

Geef een reactie