Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Nissin i40 flitser: ideale compagnon voor de Fujifilm X-series

Flitslicht is voor veel fotografen synoniem met ‘lelijk licht’. Licht dat harde schaduwen en weinig flatterende portretten oplevert. Foto’s die je nog niet op je rijbewijs zou willen hebben. En dat is ook helemaal waar, wanneer je de ingebouwde flitser op je camera gebruikt. Hoe kleiner de lichtbron in verhouding tot het onderwerp, hoe harder het licht (en dus de schaduwen zullen zijn). Bovendien kan je met de ingebouwde flitser van je Fujifilm camera niet de richting van je licht veranderen: je flitst recht vooruit en dat levert nu eenmaal platte, weinig dimensionele foto’s op.

Werken met een losse flitser

Werk je met een losse flitser, dan gaat er een wereld van mogelijkheden voor je open.
Ten eerste kan je, zelfs wanneer je flitser op de camera staat, de flitskop draaien en kantelen. Zo kan je het licht bijvoorbeeld naar achter en/of naar boven sturen (bouncen heet dat in het Engels). Indien je achter je een (bij voorkeur witte of lichtgrijze) muur hebt, botst het flitslicht tegen die muur en kaatst het dan als een biljartbal terug, met het verschil dat het flink verstrooid wordt. De kleine flitskop is dan niet langer de (harde) lichtbron, maar de muur achter je wordt een veel grotere (zachte) lichtbron met mooie zachte schaduwen tot gevolg.
Een tweede voordeel van het werken met een losse opzetflitser is dat je hem ook los van je camera kan gebruiken. Zo gebruik ik mijn flitsers meestal. Dat geeft je nog meer controle over waar je hem plaatst ten opzichte van je onderwerp.

De Nissin i40 voor Fujifilm: inleiding

In dit artikel verkennen we de Nissin i40 reportageflitser. Deze compacte externe flitser bestaat in een versie voor Nikon, Canon, Sony, Micro 4/3 en ook voor Fujifilm. Aangezien ik zelf Fujifilm gebruiker ben, behandelt dit artikel specifiek de Fujifilm versie. Toen deze flitser enige tijd geleden uitkwam, veroorzaakte hij nogal wat furore onder de Fujifilm gebruikers omdat het aanbod compatibele flitsers dat ook automatische TTL flitslichtmeting ondersteunde tot dan toe relatief beperkt was.

Technische specificaties van de Nissin i40 flitser

Hieronder vind je de belangrijkste technische specificaties. Voor de volledige lijst verwijs ik naar deze link.

De belangrijkste specificaties van de Nissin i40 flitser

De belangrijkste specificaties van de Nissin i40 flitser

 • Beschikbaar voor: Canon, Nikon, Sony, Micro 4/3 en Fujifilm
 • Richtgetal (bij ISO 100, in meter)
  • 40 (105 mm zoom positie)
  • 27 (35 mm zoom positie)
 • Voeding: 4 AA batterijen (Alkaline of 1.2V NiMH)
 • Recycleert in: 0,1 tot 4 seconden
 • Aantal flitsen per batterijlading: 220 tot 1.700 (afhankelijk van ingesteld vermogen)
 • Flitsduur: tussen 1/800e en 1/20.000e seconde
 • Kleurtemperatuur: 5.600 K
 • Ingebouwd LED video licht over 9 stappen regelbaar
 • Belichtingscompensatie: +/- 2 EV in stappen van 0,5 EV
 • Manuele regeling: 1/1 tot 1/256
 • Afmetingen: 85(H) x 61 (B) x 85(D) mm
 • Gewicht: 203 gram (zonder batterijen)

Mijn top 4 van sterke punten van de Nissin i40 flitser

Ik heb een paar maanden een exemplaar van de Nissin i40 cameraflitser aan de tand kunnen voelen en, hoewel ik normaal met grotere en zwaardere flitsers werk, was ik aangenaam verrast. De i40 reportageflitser heeft dan ook een vast plaatsje in mijn cameratas verworven, omwille van deze redenen:

1. Dezelfde design-filosofie als de Fuji X-camera’s

De i40 stel je quasi volledig in via deze twee handige draaiknoppen.

De i40 stel je quasi volledig in via deze twee handige draaiknoppen.

Een van de sterke eigenschappen van het Fujifilm X-systeem is dat je alles (ISO, diafragma, sluitertijd, belichtingscompensatie) kan regelen aan de hand van lekker ouderwetse draaiknoppen. Zo zie je in een oogopslag hoe je camera ingesteld staat. De i40 volgt deze design-filosofie. Geen ingewikkelde menu’s maar twee wieltjes waarmee je zowel in manueel als in TTL de belichting kan instellen of kan aanpassen. Van mij hadden de draaiknoppen alleen nog iets stugger gemogen.

2. Perfect gebalanceerd voor spiegelloze systeemcamera’s

De Nissin i40 vergeleken met een normale Nissin flitser die voor fullframe reflexcamera’s bedoeld is.

De Nissin i40 vergeleken met een normale Nissin flitser die voor fullframe spiegelreflexcamera’s bedoeld is.

De Nissin i40 is de ideale flitser voor familie-uitjes.

FUJIFILM X100T | @ 23 mm | 1-1700 sec. bij f - 4,0 | ISO 200
Omdat hij zo compact is, neem ik de i40 ook op familie-uitjes mee, samen met een lichtgewicht flitsparapluutje. Een techniek die ik daarbij graag gebruik is om mijn onderwerp(en) tegen de zon in te plaatsen. Zo krijgen ze een natuurlijke ‘rim light’ (contourlicht) waardoor ze mooi afsteken tegen de achtergrond. Zonder flitslicht zouden ze uiteraard compleet onderbelicht zijn, maar door de Nissin i40 flitser te gebruiken in combinatie met een compacte flitsparaplu, kan ik die schaduwen ophelderen.

De Nissin i40 is een stuk kleiner (en lichter) dan de typische reportageflitsers die een bij spiegelreflex-camera horen en past daardoor uitstekend bij de kleinere en lichtere mirrorless camerabodies zoals een Fujifilm X-E2, X-T1, X-Pro 2 of X100T. Omdat hij zo compact is, heb je eigenlijk geen excuus om hem niet mee te nemen. Toch boet hij met een richtgetal van 40 (bij 105 mm) nauwelijks aan kracht in. Integendeel, de Nissin i40 is een van de krachtigste en toch meest compacte TTL reportageflitsers die op dit moment voor Fujifilm beschikbaar zijn.

3. De Nissin i40 flitser is TTL én manueel instelbaar

Rosalinde Kirkstra gefotografeerd met licht van de Nissin i40 flitser.

FUJIFILM X100T | 1/1.000e sec. bij f/4 | ISO 400
Nederlands topmodel Rosalinde Kirkstra (www.rosalindekirkstra.com) is normaal zwaarder geschut gewoon inzake camera’s en flitsers. Hier werd ze voor de gelegenheid gefotografeerd met een Fujifilm X100T en een los van de camera geplaatste Nissin i40. De Nissin werd aangestuurd door een 10 meter lange OC-E3 flitskabel voor Canon. Het flitslicht werd verstrooid door een Speedbox. Bemerk ook de gebruikte sluitertijd van maar liefst 1/1000e seconde!

Vóór de i40 er was, werkte ik met manuele flitsers op mijn Fuji systeem. Dat werkt prima, zeker wanneer je off-camera werkt en je onderwerp niet beweegt. Maar wanneer ik indirect flits (bounce) of wanneer ik off-camera werk met een model (of gewoon mijn eigen zoontje) dat continu beweegt, dan is het gebruiksgemak van TTL flitsen niet te onderschatten. Om off-camera te werken met de i40 heb je een paar mogelijkheden. Ten eerste heeft de i40 een slave functie. Zo kan je hem af laten gaan wanneer hij het flitslicht van de flitser op je camera ziet. Die laatste zet je dan best zo laag mogelijk in kracht, anders zal hij de belichting van je foto beïnvloeden. In die situaties werkt de i40 puur als een manuele off-camera flitser en moet je de kracht van de Nissin i40 op de flitser zelf aanpassen. Je kan ook een eenvoudige manuele radio-zender en -ontvanger gebruiken. Wil je de i40 cameraflitser off-camera gebruiken in TTL modus, dan zijn er twee opties. De eerste is om een Canon-compatibele flitssynchronisatiekabel te gebruiken. Je werkt dan wel off-camera, maar met een kabel. Wil je TTL draadloos kunnen flitsen met je i40, dan moet je nog even geduld hebben. Nissin heeft voor Canon, Nikon en Sony al een oplossing in de vorm van de Air 1 Commander en Air R Receiver. Momenteel zijn deze triggers nog niet verkrijgbaar voor Fuji, maar eind dit jaar worden deze Nissin flash triggers ook voor Fujifilm verwacht.

4. De i40 is een must-have voor gebruikers van de Fujifilm X10, X20, X30 of X100 serie camera’s

De i40 als hoofdlicht in combinatie met een speedbox.

FUJIFILM X100T met wide-angle converter | 1/2.000e sec. bij f/4 | ISO 200
Twee flitsers, waarvan het hoofdlicht een Nissin i40 is die door een Speedbox verlicht wordt. Het tegenlicht is een oude reportageflitser die als ‘optische slaaf’ ingesteld stond en zo afging wanneer hij de i40 zag flitsen. Omdat ik op 1/2000e van een seconde kon flitsen, kon ik de i40 zelfs met een softbox overdag bij volle zon inzetten.

Ik gebruik de i40 met al mijn Fuji camera’s, maar vooral op mijn X100T. Om uit te leggen waarom deze flitser zo goed samenwerkt met de X100T, moeten we even technisch worden. Een normale camera heeft een flits-synchronisatietijd van rond de 1/200e seconde. Bij de meeste Fujifilm camera’s is dat 1/180e seconde, bij de X-Pro 2 is dat 1/250e seconde. Maar, omdat de X10, X20, X30 en X100 serie een centraalsluiter hebben, kan je flitsen tot 1/1000e of zelfs 1/2000e van een seconde. Zonder in detail te treden, betekent dat dat die relatief kleine i40 in combinatie met een X100 in bepaalde omstandigheden bijna even krachtig wordt als een zware studioflitser in combinatie met een ‘gewone’ camera.

Piet van den Eynde

Piet Van den Eynde is een Belgische freelance fotograaf en trainer op het gebied van (flits-)fotografie en beeldbewerking. Hij is een Fujifilm X-ambassadeur en is mede-oprichter van de Nederlandstalige fotografie-trainingwebsite www.photofactsacademy.nl. Zijn populaire boeken over Adobe Lightroom vind je op www.lightroomontmaskerd.be.

Geef een reactie