Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Nissin i40 review: de beste flitser voor de Sony A7?

Apr 28

Gorillapod.nl

Op zoek naar de beste flitser voor je Sony A7? Soms loop je tegen de grenzen aan van je ingebouwde flitser aan, of in het geval van een Sony A7 heb je niet eens een ingebouwde flitser. In bepaalde gevallen kun je echter niet zonder je flitser, of heb je een flitser nodig om het gewenste effect te realiseren.

Een compact flitser

Bij een systeem camera is het logisch om ook een compacte flitser te zoeken. Maar ook als je een normale DSLR hebt kan een compacte flitser een oplossing zijn om je fototas te ontlasten. De meeste camera merken hebben daarom wel een compact instapmodel in hun collectie. Nikon heeft bijvoorbeeld de Speedlight SB-300 en Sony kan je de HVL-F20M bieden. Beide mooie compacte flitsers die gebruik kunnen maken van iTTL. Deze kleine flitsers hebben echter een aantal nadelen, ze hebben weinig vermogen, zijn minder flexibel omdat je de kop minder ver kunt verstellen of de bediening is beperkt.

Nissin heeft een mooi alternatief, in de (compacte) vorm van de Nissin i40. Een compacte, krachtige flitser met eenvoudige bediening en een hoop mooie extra’s. De i40 is verkrijgbaar voor Sony, Nikon, Canon, m4/3 en Fuji camera’s. In deze review bespreek ik de Sony versie die ik getest heb in combinatie met mijn Sony A7. Er kunnen kleine verschillen in mogelijkheden zitten tussen de versies, die vooral afhankelijk zijn van de mogelijkheden van de gebruikte camera.

Nissin i40 review Sony

De flitser wordt samen met een aantal accessoires geleverd.

De flitser wordt bijzonder uitgebreid geleverd. Je vind in de doos naast de flitser zelf een mooie opbergtas, een karabijnhaak (not for climbing), een diffuser-kap en een voetje om de flitser op te plaatsen bij draadloos gebruik. Dat is bij andere merken wel eens anders. Daarnaast is er op de site van Degreef & Partner een uitgebreide Nederlandstalige handleiding beschikbaar.

Kijkend naar de Nissin i40 valt op hoe krachtig deze flitser is. Waar een ingebouwde flitser vaak niet verder dan een richtgetal van 10-12 komt en de genoemde compacte flitsers van Sony en Nikon bijvoorbeeld blijven steken rond de 20, weet deze kleine Nissin het tot een indrukwekkend richtgetal van 40 te schoppen.

De flitser wordt gevoed door 4 AA batterijen, hierdoor gaat de flitser lang mee en laad hij snel maar is hij wel relatief zwaar. Inclusief batterijen weegt de flitser 370 gram. De gehele body van de flitser is opgevuld met de batterijen, dus het is mij een raadsel waar ze alle elektronica verstopt hebben.

Het is niet mogelijk om de flitser in geval van nood met twee batterijen te gebruiken. De flitser werkt alleen als er 4 batterijen in zitten.

Nissin i40 review Sony

Waar een ingebouwde flitser vaak niet verder dan een richtgetal van 10-12 komt en de genoemde compacte flitsers van Sony en Nikon bijvoorbeeld blijven steken rond de 20, weet deze kleine Nissin het tot een indrukwekkend richtgetal van 40 te schoppen.

De flexibiliteit van een uilenkop

De kop van de Nissin i40 is in verschillende richtingen te verstellen middels een stevig aanvoelend, metalen mechanisme. Bij het verzetten van de kop klikt het mechanisme stevig vast in de gewenste standen. Hierdoor kan de ingestelde hoek niet per ongeluk verspringen.

De flitser is horizontaal ruim te verstellen met een totaal bereik van 180 graden naar links en 180 graden naar rechts. In verticale richting kun je de hoek in 5 stappen verstellen met een totaal bereik van 90 graden, waardoor je de flitser van horizontaal tot volledig verticaal kunt richten. Uiteraard kun je ook combinaties maken tussen horizontaal en verticaal verstellen, daardoor is de flitser vrijwel alle situaties goed te richten. Het mooiste resultaat krijg je door de flitser te ‘bouncen’ via het plafond. Bij een portret kun je dan nog gebruik maken van de reflectiekaart om (onder andere) de ogen van je onderwerp wat extra bij te lichten.

Nissin review sony

De flitser is bijzonder ruim te verstellen met een totaal bereik van 180 graden naar links en 180 graden naar rechts.

Body en ontwerp

De body van de Nissin i40 is erg compact, maar toch zitten er een hoop extra’s op deze flitser. Zo beschikt de flitser aan de voorkant over een kleine LED-videolamp met twee krachtige LED’s. De LED-video lamp is in kracht in te stellen in 9 stappen van -2.0 tot +2.0. De videolamp is krachtig genoeg om een filmpje op korte afstand bij te lichten (een meter of anderhalf tot twee). Voor grotere afstanden heb je toch echt een volwaardige videolamp nodig. Onder de videolamp zit ook nog een IR-sensor voor remote of slave gebruik. Nog lager zit een AF-hulp lamp, die bij de Sony A7 niet geactiveerd wordt (de camera gebruikt de AF- hulp lamp van de camera body).

Ingebouwde reflectiekaart

De kop zelf beschikt over een ingebouwde reflectiekaart. Hiermee kun je wat extra licht op je onderwerp kunt richten als je de kop verticaal versteld hebt. Daarnaast zit er ook een kleine diffuser in de kop, die je onder de kop uit kunt trekken. Deze kun je gebruiken bij (semi-) marco of close-up fotografie om het licht een beetje extra te verspreiden.

Onder de reflectiekaart vind je ook nog de legenda met de kleuren die de power-LED aangeeft als je gebruik maakt van het handmatig zoomen van de kop. Je gebruikt het handmatig zoomen bij wireless gebruik, waarbij je geen iTTL informatie kunt gebruiken. Als je de flitser op je camera gemonteerd hebt zoomt de Nissin i40 uiteraard zelf op basis van de iTTL-informatie die de camera doorgeeft.

Het bedieningsgemak van de Nissin i40

Op de achterkant van de flitser vind je de bijzonder duidelijke bediening. De flitser beschikt slechts over 4 bedieningselementen. De power-knop, de release-knop waarmee je de flitser los koppelt van je camera en twee draaiwielen. Daarnaast zijn er 4 LED’s, de power-LED die tevens de laadstatus aan geeft en bij handmatig zoomen de zoominstelling weergeeft. Verder zijn er twee extra LED’s naast de bedieningswielen die aangeven of de flitser in iTTL of handmatige stand staat.

Je bedient de flitser met een combinatie van beide draaiwielen, het primaire draaiwiel stelt de gebruiksstand in en het secondaire wiel bedient de krachtsinstellingen. Het secondaire wiel kun je in de iTTL stand gebruiken voor het bijstellen van de belichting van –2 tot +2 stops. Als je de flitser in M-stand zet stel je de kracht in stappen van maximaal tot 1/256e in.

Het primaire draaiwiel biedt de volgende instellingen:

 • iTTL, camera gestuurde belichting met handmatige belichtingscompensatie
 • A, camera gestuurde belichting zonder handmatige belichtingscompensatie
 • M, handmatige belichtingsinstelling
 • Sd, Slave digitaal waarbij de flitser synchroniseert met een flitser met voorflits, zoals bij de meeste digitale toestellen gebruikt wordt.
 • Sf, Slave film waarbij de flitser synchroniseert met een flitser zonder voorflits zoals studiosystemen.
 • Movie, voor het gebruik van de videolamp
 • RMT- M, TTL en TTL 2 voor wireless gebruik
Nissin review Sony

Op de achterkant van de flitser vind je de bijzonder duidelijke bediening. De flitser beschikt slechts over 4 bedieningselementen.

Instellingen

Zoals je ziet beschikt deze flitser over behoorlijk veel instelmogelijkheden met slechts 4 bedieningselementen. Hierdoor kun je de flitser in vrijwel alle gebruiksscenario’s een instelling vinden. De power-knop, de release-knop waarmee je de flitser los koppelt van je camera en twee draaiwielen.

Helaas beschikt de A7 niet over een ingebouwde commander, dus ik heb de draadloze iTTL functionaliteit niet getest. De bediening van de draadloze modes is echter dermate eenvoudig dat ik hierin geen problemen verwacht. Wel heb ik de Slave digitaal stand getest, waarbij de flitser reageert op het flitslicht van een andere flitser in de buurt. Deze werkt probleemloos en betrouwbaar zolang de Nissin i40 de flits van de camera kan zien, maar de i40 hoeft niet rechtstreeks in het zicht van de andere flitser te staan. Ook als de flitser om een hoekje staat is hij in de meeste gevallen gevoelig genoeg om de hoofdflits te herkennen. In de Sd-stand heeft de Nissin i40 geen moeite met de voorflits die de camera geeft om de lichtmeting uit te voeren.

Het gebruik van de Nissin i40

De flitser werkt uitstekend samen met de Sony A7. Ondanks dat het geen originele Sony flitser is, heb ik geen problemen ervaren in de communicatie tussen de camera en de i40. Bij het zoomen van de lens wordt de zoom-stand probleemloos doorgegeven aan de i40, waarmee deze automatisch zijn zoominstelling aanpast aan de camera. Met een (zoom) bereik van 24-105mm heeft de i40 voldoende bereik om in combinatie met de meeste lenzen te gebruiken. Als je de flitser in iTTL stand hebt staan wordt deze ook herkend door de camera, zo wordt ook de kortste sluitertijd door de camera meteen op 1/250ste ingesteld.

Bij gebruik op korte afstand in iTTL-stand is de belichting iets te sterk naar mijn smaak. Dat is echter erg makkelijk op te lossen door een draai aan de handmatige belichtingsinstelling. Ik vond het resultaat het beste bij de instelling iTTL en de belichtingscompensatie op -1 of -1.5 / 2. Uiteraard kun je de flitscompensatie ook in je camera bijstellen, maar door het bedieningswiel op de flitser gaat het op de flitser veel sneller.

Energieverbruik

Bij het gebruik van oplaadbare batterijen met een hoog vermogen kun je uren lang flitsen zonder deze op te hoeven laden. Ik heb de flitser getest met 4 Ni-MH batterijen van 2500 mAH, met deze batterijen houdt de camera het langer uit dan de accu van mijn Sony A7. De laadtijd tussen de flitsen is ook erg kort met deze krachtige batterijen. Bij nood kun je uiteraard ook gebruik maken van normale alkaline batterijen, maar deze zullen eerder leeg zijn. Oplaadbare batterijen zijn dus aan te bevelen.

Bekijk de Nissin i40 flitser

De Nissin i40 flitser schakelt automatisch in een stroom besparende stand. In iTTL stand activeert hij na 2 minuten, en in de draadloze standen na 5 minuten. Je kunt de flitser weer activeren door de ontspanknop op de camera half in te drukken of door even een toets op de flitser te bedienen. Daarnaast beschikt de flitser ook over een automatische beveiliging tegen oververhitting. Die beveiliging heb ik niet weten te activeren. Ook niet na intensief gebruik, waarschijnlijk omdat je in iTTL stand de flitser vrijwel nooit op maximaal vermogen gebruikt.

High Speed Sync

De flitser is in staat om gebruik te maken van High Speed Sync, tot wel 1/8000ste seconde. Daardoor kun je de flitser ook bij zeer korte sluitertijden gebruiken, bijvoorbeeld als invulflits op een zonnige dag. De maximale flitssynchronisatie snelheid is afhankelijk van de mogelijkheden van de camera. De Sony A7 ondersteunt standaard flitssynchronisatie tot maximaal 1/250ste seconde.

Nissin i40 review Sony

De flitser is in staat om gebruik te maken van High Speed Sync, tot wel 1/8000ste seconde. Daardoor kun je de flitser ook bij zeer korte sluitertijden gebruiken, bijvoorbeeld als invulflits op een zonnige dag.

Conclusie

De Nissin i40 is een bijzonder plezierige reportageflitser. Hij is compact, krachtig en heeft vele draadloze mogelijkheden. Daarbij de Nissin i40 ook nog eens erg betaalbaar, merk-eigen alternatieven met verglijkbare kracht en mogelijkheden zijn vaak een stuk prijziger en worden minder compleet geleverd. Al met al is de Nissin i40 een uitstekend stuk gereedschap. Door de eenvoudige bediening maar toch uitgebreide mogelijkheden kan iedereen, van beginner tot gevorderde fotograaf, zijn creatieve mogelijkheden met de Nissin i40 uitbreiden.

Pluspunten

 • Compact
 • Krachtig en met 4 batterijen toch een goed uithoudingsvermogen
 • Makkelijke bediening
 • Vele draadloze bedieningsmogelijkheden
 • Flexibel
 • Uitgebreid geleverd met vele accessoires waarvoor je bij veel merken bij moet betalen
 • Goede Nederlandstalige handleiding beschikbaar

Verbeterpunten

 • Relatief zwaar door de toepassing van 4 batterijen
 • Kan bij nood niet met slechts twee batterijen gebruikt worden

Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op Ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het engels lezen.

Geef een reactie