Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Nissin i60A TTL Flitser voor Sony - Review door Rick Roeven

Met de introductie van de Nissin i40 liet Nissin zien dat ze in staat zijn om een flitser te ontwikkelen die compact, krachtig en betaalbaar is maar die ook veel functionaliteit biedt.

De i40 is met zijn compacte bouw een ideale flitser voor een kleinere camera, maar in sommige gevallen kom je met een richtgetal van 40 toch nog net wat te kort. Voor mensen die wel een compacte en betaalbare flitser zoeken, maar iets meer functionaliteit en kracht nodig hebben komt Nissin nu met de i60A flitser, met een hoger richtgetal en het Nissin Air Systeem (NAS) voor draadloze aansturing ingebouwd.

Specificaties van de Nissin i60A Camera Flitser

 • - Richtgetal 60 (ISO 100 bij 200mm);
 • - Compatibel met het 2.4 Ghz. Nissin Air Systeem;
 • - Handig (kleuren)display voor het aflezen van instellingen;
 • - Ingebouwde videolamp;
 • - Aansturing op afstand mogelijk op basis van optische input (reageert op flits van andere flitsers);
 • - Ingebouwde reflector-kaart en diffuser voor groothoek-gebruik (tot 16mm);
 • - Wordt gevoed door 4 AA-batterijen, en is compatibel met externe battery packs;
 • - Ondersteunt High Speed Synchronisatie (HSS) tot 1/8000ste seconde
 • - Wordt geleverd met tas, voetje en diffuser-kap;
 • - Uitgebreide handleiding is online beschikbaar en na registratie krijg je 3 jaar garantie op de Nissin i60A flitser.

De Nissin i60A systeemflitser is beschikbaar in Nikon, Canon, Sony, Fuji en Micro Four Thirds uitvoering. In deze review bespreek ik de Sony-versie in combinatie met de Sony A7. De Nissin i60A kost € 299,- waarmee de adviesprijs € 50,- hoger ligt dan die van de Nissin i40.

De Nissin i60a flitser is slechts iets groter dan de i40, maar biedt veel meer functionaliteiten en kracht.
De Nissin i60a flitser is slechts iets groter dan de i40, maar biedt veel meer functionaliteiten en kracht.

De Nissin i60A TTL flitser is uitgerust met NAS

Met het Nissin Air System (NAS) kun je verschillende flitsers digitaal, draadloos met behoud van TTL functionaliteit aansturen. De Nissin i60A heeft een ingebouwde NAS ontvanger, zodat deze direct compatibel is met het systeem, ideaal voor strobist fotografie. Als je met de Nissin i60A TTL flitser wilt starten met strobist fotografie hoef je alleen een losse Nissin Air 1 Commander aan te schaffen, die kost ongeveer € 70,-. Draadloos flitsen met het Nissin Air Systeem is makkelijk met de i60A. Bediening via de Air 1 Commander is erg overzichtelijk, en het is mooi dat je de gekozen instelling ook direct en realtime kunt aflezen op het scherm van de Nissin i60A. Als je bijvoorbeeld een belichtingscompensatie van -2 EV instelt op de Air 1 zie je dat ook meteen op het scherm van de i60A. Ook de zoom-instelling die de camera doorgeeft aan de Air 1 zie je terug op het scherm van de i60A, zo kun je snel zien of de instellingen goed staan.
Een extra voordeel van het Nissin Air Systeem is dat je flitsers voor verschillende merken kunt mixen en matchen. Zo kun je met een Air 1 controller op je Sony camera gewoon een Nissin flitser voor Nikon met TTL aansturen. En als je bijvoorbeeld nog een originele Canon flitser hebt liggen kun je die ook gewoon geschikt maken voor het Nissin Air Systeem door hem op een Nissin Air R ontvanger te zetten, en dan is ook die flitser gewoon via een Sony camera met de Air 1 aan te sturen met volledige TTL ondersteuning. Daarmee is het mogelijk om met de i60A en het Nissin Air Systeem tegen beperkte kosten te starten met strobist fotografie. Meer over hoe het combineren van diverse flitsers en het aansturen via NAS werkt, vind je op deze pagina.

Met het NAS-systeem kan de i60A flitser gecombineerd worden met andere (merkeigen) flitsers.
Met het NAS-systeem kan de i60A flitser gecombineerd worden met andere (merkeigen) flitsers.

Draaibare en kantelbare flitskop

De Nissin i60A TTL reportageflitser heeft een grotere flitskop dan de i40, waarbij de kop vooral in de lengte gegroeid is. Dat is ook nodig voor het grotere zoombereik dat de i60A heeft, namelijk van 24 tot wel 200mm (de i40 gaat van 24 tot 105mm). Het verstelmechanisme van de kop is gelijk aan de i40 waardoor je de kop in alle richtingen kunt draaien. De kop kan in 6 stappen 180 graden naar links en in 6 stappen naar 180 graden naar rechts gedraaid worden, en kan daarnaast in 4 stappen tot 90 graden omhoog gedraaid worden. Uiteraard kun je de verstelling in de hoogte combineren met horizontale verstelling, daardoor kun je de kop altijd in de juiste stand zetten. Je kunt met de ruime verstelbaarheid en de ingebouwde bouncekaart het licht bijvoorbeeld mooi via het plafond of de muren ‘bouncen’, waarmee je een veel mooiere belichting krijgt dan bij rechtstreeks flitsen.
Het verstelmechanisme van de kop is zwaarder uitgevoerd dan dat van de i40 waardoor de kop beter op zijn plaats blijft, ook als je er zware accessoires op monteert zoals een softbox. Verder valt in het algemeen op dat de Nissin i60A degelijker / zwaarder uitgevoerd is dan de i40 reportageflitser, de flitser is daarmee beter geschikt voor intensief en (semi-)professioneel gebruik.

De flitskop van de Nissin i60a is in alle richtingen te draaien.
De flitskop van de Nissin i60a is in alle richtingen te draaien.

Flitser die aangesloten kan worden op een extern powerpack

De body van de Nissin i60A is ongeveer even groot als de i40, en biedt plaats aan 4 AA batterijen. Door het gebruik van standaard AA batterijen kun je makkelijk een setje batterijen bijkopen mocht je ooit zonder stroom komen te zitten. De flitser werkt prima op normale alkaline batterijen, maar voor de beste prestaties kun je beter gebruik maken van krachtige oplaadbare batterijen. Nieuw is dat de Nissin i60A flitser ook een aansluiting heeft voor externe battery packs, een aanvulling die professionele gebruikers zullen toejuichen. De i60A is te gebruiken in combinatie met een Nissin PS8 battery pack of (in de Sony-uitvoering) met een Sony battery pack. Daarmee heb je nog snellere laadtijden tussen het flitsen door en kun je veel langer doorflitsen.

De Nissin i60a werkt op 4 AA-batterijen.
De Nissin i60a werkt op 4 AA-batterijen, maar kan ook aangesloten worden op een extern powerpack.


Aan de voorkant van de i60A flitser vind je een videolamp met twee krachtige LED’s om video’s bij te lichten. De intensiteit van de videolamp kun je in 9 stappen aanpassen. Net als bij de i40 is de videolamp krachtig genoeg om incidenteel bij te lichten, maar voor serieus videowerk moet je toch een echte videolamp kopen. Onder de videolamp zit een kleine sensor die gebruikt wordt om de flitser als slave in te zetten en een status LED. De status LED kan ook bijlichten om de auto focus te ondersteunen, maar die functie wordt door Sony bij de E-mount camera’s niet gebruikt.

Flitser met eenvoudige, intuïtieve bediening

De Nissin i60A wordt bediend met enkele knoppen op de achterzijde en is voorzien van een handig en verlicht display om de status en instellingen af te lezen. Het display licht op bij het bedienen van de flitser en wordt weer gedimd als je de flitser niet gebruikt. Daardoor verblindt het display niet, maar is het wel goed afleesbaar als je met de flitser in de weer bent. Nissin heeft gekozen voor een zwart display met verlichte cijfers en symbolen. Het display heeft een melkglas-achtige coating wat de cijfers en symbolen een mooie uitstraling geeft, een leuk extra detail.
Onder het display zitten de bedieningselementen. Je vindt hier de aan / uit knop en de status LED die tevens als testknop dienst doet. Met de testknop kun je ook de high speed sync stand activeren door deze in de M, A of TTL stand even vast te houden. In het scherm komt dan een H met een flitssymbooltje tevoorschijn.
De linker draaiknop gebruik je om de gewenste modus in te stellen. Je hebt de volgende opties:

 • - Videolamp
 • - Sf, optische slave functie voor systemen zonder voorflits (de i60A reageert in deze stand op de flits van een master flitser)
 • - Sd, optische slave functie voor systemen met voorflits (digitale camera’s)
 • - A, camera gestuurde belichting zonder belichtingscompensatie
 • - TTL, camera gestuurde belichting met belichtingscompensatie
 • - Draadloos flitsen A
 • - Draadloos flitsen B
 • - Draadloos flitsen C

Met de rechter draaiknop kun je bijvoorbeeld de flitsintensiteit instellen bij manueel gebruik of de belichtingscompensatie in TTL-modus. Met de vierweg-knop die in het draaiwiel zit kun je enkele aanvullende instellingen wijzigen zoals de handmatige zoom-functie en het inschakelen van de high speed sync functie (kan ook met de test-knop).

De Nissin i60A kan ingesteld worden met de twee draaiknoppen op de achterkant.
De Nissin i60A kan ingesteld worden met de twee draaiknoppen op de achterkant.


Al met al biedt de Nissin i60A een hoop instelmogelijkheden. Door de slimme bedieningselementen en het handige display is de bediening echter niet erg moeilijk. Zelfs zonder de handleiding te raadplegen moet het lukken om de belangrijkste functies van de flitser te gebruiken.

Betrouwbare compatibiliteit met je Sony camera

De Nissin i60A flitser voor Sony systemen werkt uitstekend in combinatie met Sony camera’s, net als de i40 overigens. De communicatie tussen camera en flitser verloopt net zo betrouwbaar als met een merk-eigen flitser. In de A en TTL stand kun je volledig gebruik maken van de camera gestuurde belichting van de Sony camera. In de TTL stand kun je hierbij ook nog een belichtingscompensatie toepassen als je dat wilt. Ook communiceert de camera de zoom-instelling van de lens probleemloos aan de flitser die zich snel aanpast aan de gekozen brandpuntsafstand. Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken over de compatibiliteit van deze flitser met je camera, de Nissin i60A werkt minstens net zo betrouwbaar als een merk eigen cameraflitser.
De Sony A7 heeft soms de neiging om bij direct flitsen de foto te fel te belichten, daardoor krijg je een fletse foto. Met de Nissin i60A is dat geen probleem, in de TTL stand pas je met één draai aan de linker knop een belichtingscompensatie toe. Daarmee kun je de flitser snel aanpassen om het gewenste resultaat te realiseren.

De Nissin i60a is een ideale flitser bij de Sony A7.
De Nissin i60a is een ideale flitser bij de Sony A7.

De Nissin i60A flitser is geschikt voor intensief gebruik

Ondanks het hoge vermogen van de flitser raakt hij niet snel oververhit. De reportageflitser is voorzien van een goede beveiliging tegen oververhitting, dus ook als je veel van de techniek vraagt, hoef je niet bang te zijn dat het toestel beschadigd raakt. Omdat de meeste gebruikers niet continu op vol vermogen flitsen, zal je bij normaal gebruik waarschijnlijk nooit tegen de grenzen aanlopen. Ik heb het gedurende de reviewperiode in ieder geval niet gemerkt, ondanks intensief gebruik.
Voor gebruikers die continue topprestaties verwachten is het aan te raden om de Nissin PS 8 battery pack te bekijken. Met die externe accu laadt de flitser sneller tussen flitsen (binnen 1.6 seconde is de flitser na een flits op volledig vermogen weer gebruiksklaar). Ook kun je met het externe battery pack veel langer vooruit dan op normale oplaadbare batterijen.
Als je de flitser op je camera gemonteerd hebt, blijft hij actief zolang het toestel actief is. Als je het toestel uitschakelt of als het toestel in spaarstand gaat, schakelt de flitser na 2 minuten ook over op de energiebesparende stand. Als je het toestel dan weer inschakelt of als je de ontspanknop half indrukt, wordt de flitser direct weer wakker, vrijwel zonder vertraging.
De flitser ondersteunt high speed synchronisatie, oftewel HSS. Daarmee kun je de systeemflitser laten synchroniseren met sluitertijden tot wel 1/8000ste seconde. Dat is erg handig bij het inflitsen van foto’s in de volle zon, zeker als je lichtsterke lenzen gebruikt.

De Nissin i40, i60a en Di700a flitser op een rijtje.
De Nissin i40, i60a en Di700a flitser op een rijtje.

Wat zijn de verschillen tussen de Nissin i40 en i60A flitser?

De Nissin i60A is een stuk krachtiger dan zijn kleine broertje, de Nissin i40. De i40 heeft een richtgetal van 40 (ISO 100 bij 105mm), de i60A heeft een richtgetal van 60 (ISO 100 bij 200mm). Daarmee overtreft deze compacte flitser zelfs zijn grotere broer, de Nissin Di700A. En dat terwijl die Di700A al erg krachtig is met een richtgetal van 54 (ISO 100 bij 200mm)!
Kracht zegt natuurlijk niet alles, maar door de hogere lichtopbrengst ben je flexibeler in het gebruik. Bijvoorbeeld als je bij weinig licht een grotere groep op de foto wilt zetten. Ook bij het inflitsen op een zonnige dag kan de extra kracht een uitkomst zijn.
Naast de hogere lichtopbrengst ondersteunt de nieuwe i60A ook het Nissin Air Systeem (NAS) voor draadloos flitsen. Hiervoor heb je alleen nog een Nissin Air 1 Commander nodig.

Conclusie: de Nissin i60A is een krachtige flitser met veel functies

De Nissin i60A is een indrukwekkende flitser. Met zijn hoge richtgetal van 60 meter (ISO100 en 200mm) overtreft deze kleine krachtpatser een hoop van zijn concurrenten. Ondanks de extra power is de i60A nog steeds compact gebleven en slechts een beetje gegroeid ten opzichte van de Nissin i40. De grotere kop biedt nu een langer zoombereik tot wel 200mm (105mm bij de i40), waardoor de flitser ook met langere lenzen goed in te zetten is. Nissin heeft de i60A zwaarder uitgevoerd dan zijn kleinere broer waardoor deze ook beter in te zetten is voor intensief of (semi-)professioneel gebruik. Daarvoor beschikt de i60A nu ook over een aansluiting voor een extern battery pack voor nog meer kracht en sneller laden.
Omdat Nissin de i60A voorzien heeft van de benodigde hardware voor het Nissin Air Systeem is dit ook een ideale flitser om in te zetten voor strobist fotografie. Met behulp van de Nissin Air 1 commander kun je de flitser op eenvoudige wijze draadloos aansturen met behoud van TTL-functionaliteit. Mocht je eerst willen experimenteren met strobist fotografie dan is het goed te weten dat de i60A ook aangestuurd kan worden met optische draadloze sturing.
Zoals we inmiddels van Nissin gewend zijn, wordt ook de Nissin i60A uitermate compleet geleverd. In de doos vind je, naast de flitser zelf, een diffuser-kap, een voetje om de flitser op te monteren en een handig draagtasje waar de flitser zelf met de diffuser en het voetje in past. Al met al zet Nissin met de nieuwe i60A een flitser op de markt die voor een redelijke prijs een hoop functionaliteit biedt voor zowel beginner als gevorderde fotograaf.

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.

Een gedachte over “Nissin i60A TTL Flitser voor Sony - Review door Rick Roeven”

 • Rob Pureveen 17 juni, 2016 om 19:59

  Zat op deze flitser te wachten. Helaas komt deze nu te last.
  Met mijn 40-jarig jubileum nu de i40 cadeau gekregen, omdat de i60 op nog niet leverbaar was.

  Reageren
Geef een reactie