Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

"Even eenvoudig als geniaal" - Olloclip iPhone Lenzen Review

Fotograferen of filmen met je smartphone is populairder dan ooit. Dat komt door de snelle ontwikkeling die smartphone camera’s de laatste jaren gemaakt hebben. De kwaliteit ging met elke nieuw generatie vooruit en maakte de smartphone daarmee een steeds beter alternatief voor een compact camera.

Eén nadeel blijft, op enkele nieuwe smartphone modellen na, zit je vast aan één brandpuntsafstand. De meeste smartphones hebben een vaste lens met een brandpuntsafstand die overeenkomt met ongeveer 28-30mm op full frame. Daarmee is de camera redelijk all-round bruikbaar, maar soms heb je net even een andere brandpuntsafstand nodig om die ene foto te kunnen maken.

Digitaal inzoomen is meestal nog wel mogelijk met enig kwaliteitsverlies, maar een grotere beeldhoek creëren is helaas niet mogelijk. Gelukkig heeft Olloclip daar een mooie oplossing voor. In deze review vertel ik je over mijn ervaring met de Olloclip 4 in 1 lens in combinatie met een iPhone SE.

Olloclip lenzen voor iPhones

Olloclip maakt opzetlenzen voor alle recente iPhone modellen, dus er is een grote kans dat er voor jouw toestel ook een Olloclip beschikbaar is. Voor de iPhone SE die ik voor deze review gebruik heeft Olloclip de 4 in 1 lens, die is overigens ook geschikt voor de iPhone 5 en iPhone 5S. De 4-in-1 lens biedt, zoals de naam al aangeeft, 4 verschillende lenzen in een systeem:

  • Groothoek lens;
  • Fisheye lens;
  • 10x macro lens;
  • 15x macro lens;

Het concept van de Olloclip is even eenvoudig als geniaal. Je schuift de clip simpelweg op je toestel en je kunt gaan fotograferen. Je hoeft verder niets in te stellen op je smartphone of aan te passen aan de camera app. De Olloclip bestaat uit een kunststof body die precies op je iPhone past. De clip heeft aan twee kanten lenzen, waarbij er één over de front- en één over de achtercamera valt. Het ontwerp is helemaal symmetrisch waardoor je de clip ook om kunt draaien. Dat is ook nodig omdat de clip aan één kant over een standaard groothoek lens en aan de andere kant over een fisheye lens beschikt. Door de clip om te draaien kies je welke van de twee lenzen je wilt gebruiken. Overigens heet deze Olloclip niet voor niets 4 in 1, en het leuke van het ontwerp is dan ook dat je de groothoek en fisheye lens van de Olloclip af kunt halen. Dan komen er twee macro lenzen tevoorschijn. Eén lens vergroot 10x en de andere zelfs 15x.

De Olloclip 4-in-1 lens voor iPhone SE.

De Olloclip 4-in-1 lens voor iPhone SE.

De Olloclip lenzen meenemen

De Olloclip wordt geleverd met een mooi keycord met een kunststof houder waar je de lenzen in kunt klikken als je hem niet op je smartphone hebt zitten. Daardoor kun je de Olloclip makkelijk meenemen en past je telefoon toch gewoon in je broekzak. Er zitten overigens degelijke lensdopjes op de lenzen om deze te beschermen tegen krassen en stoten. Daarnaast zit er ook een klein stoffen zakje met een trekkoordje in de verpakking waarin je de Olloclip veilig kunt opbergen.

De Olloclip 4-in-1 lens in het gebruik

De Olloclip is erg handig in gebruik. Je klikt de clip makkelijk op je iPhone. Daarna moet je nog even zorgen dat de lens goed gecentreerd op de camera zit om te zorgen dat het beeld ook tot in de hoeken scherp is. Verder hoef je niets te doen. De resultaten zijn verrassend, in positieve zin. De iPhone SE heeft van zichzelf een redelijke camera, en je zou verwachten dat de kwaliteit achteruit gaat als je er een extra lens overheen schuift. Dat blijkt echter niet het geval. Als je de lenzen goed uitgelijnd hebt, is er bij de groothoeklens geen sprake van verlies van detail in het midden van het beeld. De extreme hoeken van de foto zijn iets minder scherp, maar dat valt zonder in te zoomen vrijwel niet op. Ook de fisheye lens is scherp in het midden, de hoeken zijn uiteraard helemaal vervormd om het fisheye effect te krijgen dat bij dit type lens hoort. De goede resultaten tonen wel aan dat Olloclip goede kwaliteit lenzen gebruikt in hun producten.

Voorbeeldfoto's gemaakt met Olloclip

Onderstaande voorbeeldfoto’s laten zien wat je met de Olloclip kunt realiseren. De eerste foto is een landschap gefotografeerd met de standaard iPhone SE camera. De tweede foto is gemaakt met de groothoeklens. Het is ook mooi te zien dat de Olloclip geen ghosting of flares veroorzaakt, ondanks dat de foto recht tegen de ondergaande zon in gemaakt is.

Links de foto zonder groothoeklens, rechts met Olloclip Wide-Angle lens.

Links de foto zonder groothoeklens, rechts met Olloclip Wide-Angle lens.

De groothoek lens geef je een breder blikveld dan de normale lens van de iPhone en is daarmee uitermate geschikt voor het fotograferen van landschappen of architectuur. De fisheye lens geeft je nog een breder blikveld, maar zorgt ook voor een extreme ronde vertekening. Dat geeft een leuk effect waarmee je echt bijzondere foto’s kunt maken. In onderstaande foto zie je hoe een landschapsfoto eruit komt te zien als je de fisheye lens gebruikt.

Creatief effect aan een landschapsfoto met de Olloclip Fisheye Lens.

Creatief effect aan een landschapsfoto met de Olloclip Fisheye Lens.

Maar een fisheye lens is ook erg geschikt om bijzondere close-up effecten te creëren. Als je je creativiteit de vrije loop laat, kun je echt leuke foto’s maken. Onderstaand een keer een andere manier om een bloem vast te leggen.

Een bloem vastgelegd met de Olloclip Fisheye lens.

Een bloem vastgelegd met de Olloclip Fisheye lens.

De macro lenzen bieden twee verschillende vergrotingen. De 10x macro lens biedt een mooie vergroting waarmee je kleine details groot in beeld kunt brengen. De 15x macro zorg voor een extreme vergroting waarmee je de kleinste details heel groot in beeld kunt brengen. De macro lenzen hebben een vast scherpstelpunt, je kunt dus geen gebruik maken van de autofocus. Je zorgt voor een scherpe foto door het toestel dichter bij of verder van je voorwerp af te houden. Uiteraard wordt de scherptediepte bij het gebruik van de macro lenzen kleiner. Scherpstellen vraagt daarom, zeker bij het gebruik van de 15x lens, een vaste hand. Voor het gebruik van de 15x lens zou ik daarom aanraden om een statiefje (zoals een Joby Gorillapod GripTight PRO) te gebruiken. De 10x macro lens is met enige oefening wel goed uit de losse hand scherp te stellen.

In de drie onderstaande foto’s zie je het verschil tussen de lenzen. De eerste foto is gemaakt zonder Olloclip op de minimale scherpstelafstand van de iPhone camera. De tweede is gemaakt met de 10x macro en de derde foto met de 15x macro lens. Zoals je ziet zorgen de lenzen van de Olloclip voor een behoorlijke vergroting.

Foto vanaf de minimale scherpstelafstand van de iPhone SE.

Foto vanaf de minimale scherpstelafstand van de iPhone SE.

Foto gemaakt met Olloclip Macro 10x lens.

Foto gemaakt met Olloclip Macro 10x lens.

Foto gemaakt met Olloclip Macro 15x lens.

Foto gemaakt met Olloclip Macro 15x lens.

Onderstaande foto is gemaakt met de 10x macro lens op de iPhone en is uit de hand geschoten zonder statief. Zoals je ziet zijn de details van de vlieg scherp en heeft de afbeelding een mooie achtergrond onscherpte.

Meer macrovoorbeelden zien? Bekijk de fotovoorbeelden met de 10x Essential Macrolens van Olloclip.

Foto met Olloclip Macro 10x, geschoten uit de hand.

Foto met Olloclip Macro 10x, geschoten uit de hand.

Gelukkig bleef de vlieg mooi stil zitten, en was ik in staat om het beestje nog een keer te fotograferen met mijn spiegelreflexcamera. Voor deze foto heb ik mijn full frame Nikon DSLR gebruikt met een 105mm f2.8 AF-S VR lens. Ook deze foto is uit de hand genomen zonder statief.

Macrofoto gemaakt met spiegelreflexcamera.

Macrofoto gemaakt met spiegelreflexcamera.

Uiteraard is de foto met de DSLR scherper, maar ik was verrast hoe goed de iPhone foto is geworden. Voor casual macrofotografie is de Olloclip een uitstekende optie.

Onderstaand nog twee voorbeeldfoto’s die gemaakt zijn met de 15x macro lens op de iPhone. De detaillering is uitstekend.
Foto met Olloclip Macro 15x
Foto met Olloclip Macro 15x

Conclusie: Extra flexibiliteit met uitstekende resultaten

Als je foto’s maakt of filmt met je smartphone, loop je soms tegen de beperkingen van de vaste lens op je toestel aan. Gelukkig heeft Olloclip een uitstekende oplossing. De 4-in-1 lens voor de iPhone SE, iPhone 5 en 5s biedt je veel extra flexibiliteit. De Olloclip is klein, makkelijk mee te nemen en snel te monteren. Daarnaast is de kwaliteit van de lenzen zeer goed. Je krijgt een groothoek lens, een fisheye lens en twee macro lenzen waarmee de mogelijkheden van je smartphonecamera behoorlijk uitgebreid worden. En dat met behoud van kwaliteit. Leuke extra’s zijn de key cord houder en het bijgeleverde beschermtasje waardoor je de Olloclip altijd mee kunt nemen zonder het risico op beschadiging. De 4-in-1 lens is ook verkrijgbaar voor de iPhone 6/6S/6 Plus/6s Plus. Voor de iPhone 6 en 7 zijn er bovendien vele andere Olloclip lenzen verkrijgbaar!

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.

Geef een reactie