Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Peli koffers voor fotografie apparatuur; extreem betrouwbaar

De fotografie koffers van Peli zijn betrouwbaar, waterdicht en niet kapot te krijgen. Perfect om jouw apparatuur te beschermen tegen de meest extreme omstandigheden! Voor het vervoeren van kwetsbare (foto-)apparatuur kun je gebruik maken van een goede fototas. Die biedt in de meeste gevallen goede bescherming tegen vallen, stoten en een beetje regen. In sommige gevallen heb je echter meer bescherming nodig, bijvoorbeeld omdat je op reis gaat, in zware omstandigheden aan het werk gaat of omdat je apparatuur gewoon erg kwetsbaar is. Daarvoor zijn er Peli koffers. Een Peli koffer is een zo goed als onverwoestbare, water en stofdichte manier om je apparatuur op te slaan en mee te nemen.
Peli koffers zijn er in vele vormen, maten en kleuren. Ze zijn er in miniformaat voor je GoPro, met of zonder wielen, in allerlei frisse kleuren of zelfs groot genoeg om je halve huisraad in mee te nemen. In deze review bespreek ik de Peli 1500, een middelgrote flightcase. De 1500 kan met zijn buitenmaten van 48 bij 35 cm en hoogte van 18 cm in de meeste gevallen mee als handbagage.

Gestapelde Peli koffers

Peli biedt koffers in alle soorten en maten!

De bescherming van de Peli 1500 koffer

Het uiterlijk van een Peli koffer is erg herkenbaar: groot of klein hebben ze allemaal hetzelfde ontwerp. Dat ontwerp is misschien meer functioneel dan elegant, maar het geeft de koffer wel een robuuste uitstraling. Wat meteen opvalt zijn de ribben die over de koffer lopen en om de scharnieren en sluitingen heen doorlopen. Deze zijn er niet alleen om het ontwerp te breken, maar bieden ook bescherming en extra stevigheid. Doordat ze over de scharnieren en sluiting heen lopen, worden deze extra beschermd tegen stoten en vallen. Aan de onderkant heeft de koffer ook nog kleine pootjes die de koffer tegen beschadigingen beschermen als je hem neerlegt.

Materialen van topkwaliteit

De materialen die Peli gebruikt, zijn van topkwaliteit. De koffer zelf is van een materiaal dat polypropyleen-copolymeer heet. Een hele mond vol, maar in het kort: dat is een sterk en flexibel materiaal dat zorgt voor de grote schok- en valbestendigheid van de koffer. Dit materiaal maakt de koffer niet alleen sterk, maar ook licht van gewicht. De Peli 1500 die ik hier test, weegt leeg namelijk ‘maar’ 3.2 kilo. Ik zet ‘maar’ tussen aanhalingstekens, omdat een fototas met vergelijkbare opslagruimte natuurlijk veel lichter is. Echter als je het gewicht afzet tegen de bescherming die een Peli koffer kan bieden, is het erg weinig. Buiten het kunststof maakt Peli alleen gebruik van rvs. De scharnierpennen, sloten en hangslotgaten zijn gemaakt van rvs. Daardoor zijn ze duurzaam en is het geen probleem als ze nat worden.

Belangrijke en opvallende details

Aan de buitenkant van de koffer valt een aantal details extra op. Zo beschikt de koffer over een bijzonder stevige handgreep die ook nog eens fijn in de hand ligt. De sluitingen en scharnieren zijn bijzonder zwaar uitgevoerd. Daardoor geven ze bij het openen van de koffer een bijzonder degelijk en stevig gevoel en vergt het wat meer kracht om het deksel te openen dan je van normale koffers gewend bent. Het openen en sluiten gaat wel soepel, waardoor het geheel een degelijke indruk maakt. Niets aan een koffer van Peli voelt goedkoop of plastic-achtig aan, ondanks dat vrijwel de hele koffer van kunststof is gemaakt.
Bij de handgreep vind je nog een ander opvallend detail: een drukventiel. Dit is een ventiel dat het mogelijk maakt dat de koffer 'ademt'. Er kan wel lucht uit, maar geen vocht en troep in. Dat is nodig omdat de koffer echt hermetisch afsluit met zijn dikken rubberen pakkingen in het deksel. Daardoor zou de koffer zich vacuüm kunnen zuigen bij luchtdruk- en temperatuurwisselingen. Het drukventiel voorkomt dit.

Bij het handvat bevindt zich een Peli drukventiel

Bij het handvat bevindt zich een Peli drukventiel

Bij het openen van de deksel merk je dat deze een tweetraps blokkering heeft. Dit voelt ongeveer hetzelfde als het openen van een autodeur. Die kun je vaak ook op enkele ‘kliks’ vastzetten om te voorkomen dat hij open waait. Het deksel van de koffer heeft iets vergelijkbaars. De eerste klik biedt een opening die net groot genoeg is om kleine spullen uit de koffer te halen, zonder dat je de hele deksel open hoeft te zwaaien. Dat is handig bij slecht weer, of als je wilt voorkomen dat mensen in je koffer kunnen kijken. De tweede klik zit bij een hoek van zo’n 105 graden waardoor de koffer goed open blijft staan zonder dat de koffer opklapt.

Het interieur van de Peli koffer

Binnenin de koffer vind je een interieur van kwalitatief hoogwaardig schuim. In het deksel zit een laag ‘eierschuim’ dat dik genoeg is om je spullen op hun plaats te houden zonder ze plat te drukken. In de koffer zelf vind je, afhankelijk van welke uitvoering je hebt, 'Pick ‘n’ Pluck' schuim of dividers. Mijn reviewexemplaar is voorzien van het Pick ‘n’ Pluck schuim. Dat bestaat uit honderden kleine vierkante, voorgesneden, schuimblokjes. Dit is een erg handig systeem. Je tekent de apparatuur die je in de koffer wilt opslaan af en ‘pluckt’ de blokjes weg om ruimte voor je apparatuur maken. De blokjes zijn voorgesneden, dus met een keukenmesjes haal je de blokjes makkelijk los. Omdat de blokjes klein zijn, kun je zelfs voor kleine apparatuur een veilig en passend plekje vrijmaken. Mocht je in de toekomst andere spullen mee willen nemen of ben je toch niet tevreden over de indeling van de koffer? Dan zijn er vervangende interieursets verkrijgbaar waarmee je de koffer een nieuw leven geeft.

De binnenkant van de Peli 1500 met Pick 'n' Pluck schuim

De binnenkant van de Peli 1500 met Pick 'n' Pluck schuim

Peli koffer in de praktijk

Vóór het in gebruik nemen van een Peli koffer ga je eerst aan de slag met het pick ‘n’ pluck schuim om ruimte te maken voor je apparatuur. Voor het aftekenen kun je gebruik maken van saté-prikkers waarmee je de grenzen aftekent. Daarna is het een koud kunstje om met een keukenmesje de blokjes los te snijden en ruimte te maken in de koffer. In onderstaande foto’s kun je zien dat je behoorlijk veel apparatuur kwijt kunt in de koffer. Ik heb ruimte gemaakt voor de volgende attributen (als je ze efficiënter indeelt, kun je er nog een hoop extra materiaal in kwijt):
- Sony A7 met Sony FE 28-70 f3.5-5.6 lens
- Sony LA-EA4 lensadapter met Minolta AF 50mm f1.7
- 3x extra Sony A7 accu
- Hähnel Captur Module Pro
- Hanel Captur receiver en transmitter
- Nissin i40 met accessoires in opbergtas
- Kleine accessoires zoals oplader en USB-kabels
- Extra ruimte voor een losse lens of bijvoorbeeld een Carry Speed draagriem

Peli 1500 koffer met apparatuur

Peli 1500 koffer met Sony A7 en accessoires

Doordat je apparatuur stevig in het dikke schuimrubber zit, wordt deze uitstekend beschermd en hoef je je geen zorgen te maken over schade.

Waterdicht

Zoals gezegd is een Peli koffer bestand tegen vallen en stoten, maar de koffers zijn ook waterdicht. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de koffer aan een val-en-stoottest te onderwerpen. Er zijn namelijk een hoop filmpjes online te vinden van mensen die hun Peli case tot het uiterste testen. Hierbij een voorbeeld van een test die een goed beeld geeft van de stevigheid en bescherming die een Peli biedt:

De waterdichtheid testen leek me wel een goed idee. Met de tuinslang heb ik de koffer blootgesteld aan het equivalent van een stevige tropische regenstorm. Gezien de garanties die Peli biedt, had ik niet anders verwacht, maar het is toch goed om te zien dat de koffer geen druppel vocht binnenlaat (met uitzondering van enkele druppels die van het deksel vielen bij het openen van de klep).

Met een Peli koffer hoef je je geen zorgen te maken over je apparatuur. Zolang je de rubbers en het drukventiel schoonhoudt, blijft je apparatuur in alle gevallen droog en stofvrij.

Conclusie: Peli koffers bieden onvergelijkbare bescherming

Peli bouwt herkenbare koffers van topkwaliteit. De afwerking is uitstekend en er is gebruik gemaakt van materialen van goede kwaliteit. Het slimme ontwerp heeft verstevigingen op de juiste plaatsen en maakt gebruik van kwalitatief goed kunststof. Hierdoor is een Peli koffer relatief licht van gewicht en biedt hij een onvergelijkbare bescherming tegen de elementen en ander onheil. Als je apparatuur mee moet nemen in moeilijke omstandigheden is er geen alternatief dat je apparatuur zo goed kan beschermen als een Peli koffer.
Door de brede reeks aan modellen en maten is er altijd een Peli case die past bij jouw vervoersbehoeften. De Peli 1500 past bijvoorbeeld in de handbagage bij de meeste vliegtuigmaatschappijen, maar door de stevige bouw hoef je je ook geen zorgen te maken over je apparatuur als je hem in moet checken. Zelfs de bagageafdeling van een gemiddeld vliegveld krijgt deze koffer niet klein!
Een Peli koffer is niet goedkoop, maar door de duurzame materialen, goede bouwkwaliteit en goed verkrijgbare vervangingsdelen is het wel een koffer waar je levenslang mee vooruit kunt en die je ook na het wisselen van je apparatuur kunt blijven gebruiken. Peli biedt bovendien levenslange garantie op de koffers. De pay-off van Peli is dan ook: 'If you break it, we replace it!'

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.

Geef een reactie