Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Tutorial Piet van den Eynde: creatief flitsen dankzij B+W grijsfilters

Wist je dat grijsfilters niet alleen geschikt zijn voor landschapsfotografie? Ook bij flitsfotografie in extreem lichte of zonnige omstandigheden komen ze handig van pas om omgevingslicht te reduceren en de mooiste fotoresultaten te bereiken. Belgische fotograaf Piet van den Eynde is expert op het gebied van flitsfotografie en zet B+W grijsfilters in om zijn fotoresultaten te optimaliseren.

Piet van den Eynde over het gebruik van B+W grijsfilters tijdens het flitsen.

'Ik gebruik B+W neutral density grijsfilters en variabele neutral density grijsfilters vooral voor flitsfotografie. Mijn camera (een Fujifilm X-T1) heeft een flitssynchronisatiesnelheid van ongeveer 1/180e seconde; indien ik snellere sluitertijden dan dat gebruik, krijg ik de welbekende zwarte streep over mijn beeld. Wanneer ik flitslicht op locatie wil gebruiken in zonnige plaatsen zoals India, krijg ik het probleem dat ik, zelfs bij mijn laagste ISO, vaak heel kleine diafragma’s moet gebruiken (grote f-getallen) om het omgevingslicht onder controle te houden. Daardoor is alles van voorgrond tot achtergrond scherp, terwijl ik dat niet altijd wil. Ik heb per slot van rekening niet een duur 56 mm f/1.2 objectief gekocht om het op f/16 te gebruiken. Dankzij neutral density filters van B+W kan ik grotere diafragma’s gebruiken terwijl ik toch op of onder mijn synchro-tijd blijf. Immers, voor mijn camera maakt het niets uit of ik nu op f/16 - ISO 200 - 1/180e fotografeer of op f/1.4 - ISO 200 met een 7 stops ND filter'.

Twee filters stapelen voor de beste resultaten.

'Uit ervaring weet ik dat ik bij flitsfotografie bij heldere of zonnige omstandigheden vaak tussen 5 en 11 stops moet verdonkeren via filters. Ik zou kunnen werken met vaste ND filters, maar dan moet ik continu filters wisselen (of mijn ISO aanpassen). Daarom werk ik in de praktijk graag met een combinatie van twee filters: een vast 6 stops ND filter en een variabel filter. Het variabele B+W grijsfilter geeft mij tussen 1 en 5 stops verduistering. Dat wil zeggen dat, naargelang of ik de filters combineer (ze zijn stapelbaar) of niet, ik tussen 1 en 11 stops kan verdonkeren. Indien ik beide filters op elkaar draai, kan ik tussen 7 en 11 stops verdonkeren, gewoon door aan het filter te draaien. Dat maakt het handig om in te spelen op wisselende lichtomstandigheden maar het geeft mij ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld snel te wisselen van f/1.4 naar /2.8 of f/4; ik kan deze wijziging eenvoudigweg compenseren via het variabele grijsfilter. Voor mij is de combinatie van een variabel en een vast ND filter dus ideaal'.

'Zelfs wanneer je camera het zogenaamde High Speed Sync ondersteunt, waarbij je kan flitsen tot 1/8000e seconde en dus ook wijd open diafragma’s kan gebruiken zonder filters, is het gebruiken van ND filters het overwegen waard: High Speed Sync kost je namelijk heel wat in termen van flitsoutput. Indien je de snelle sluitertijd niet nodig hebt (bv. om actie te bevriezen) zal je meer rendement van je flitsers halen wanneer je werkt met ND-filters dan met High Speed Sync’.

Bekijk alle B+W filters

'In alle volgende foto’s is gefotografeerd met flitslicht: in de eerste foto is geen filter gebruikt en is de scherptediepte heel groot, omdat ik diafragma f/16 moest gebruiken omdat ik geen grijsfilters mee had. In de andere foto's heb ik diafragma f/4 gebruikt, wat resulteert in een veel minder drukke achtergrond. Nochtans was er ongeveer evenveel licht in de omgeving. Het verschil tussen de foto’s met en zonder filter zit hem in een (variabel) grijsfilter waarmee ik het diafragma van f/16 naar f/4 kon terugbrengen'.

9 prachtige portretfoto's die Piet van den Eynde in India maakte

B+W grijsfilters gebruikt bij flitsfotografie door Piet van den Eynde.

Bij het maken van deze foto is geflitst, maar geen grijsfilter gebruikt. Het resultaat is dat de foto van het begin tot aan het einde scherp is.

B+W grijsfilters gebruikt bij flitsfotografie door Piet van den Eynde.

Ook bij deze foto is geflitst, maar geen grijsfilter gebruikt. De foto is volledige scherp.

B+W grijsfilters gebruikt bij flitsfotografie door Piet van den Eynde.

Door bij het maken van deze foto een vast 106 ND grijsfilter van B+W te gebruiken in combinatie met een variabel grijsfilter, kan bij felle lichtomstandigheden worden geflitst en wordt de achtergrond toch mooi zacht.

B+W grijsfilters gebruikt bij flitsfotografie door Piet van den Eynde.

De techniek van het gebruik van (variabele) grijsfilters in combinatie met flitsfotografie is ook bij deze foto toegepast. De scherptediepte in deze foto is schitterend.

B+W grijsfilters gebruikt bij flitsfotografie door Piet van den Eynde.

De man op de foto is goed belicht door flitslicht, terwijl B+W grijsfilters er voor zorgen dat toch een groot diafragma (laag getal) gebruikt kan worden.

B+W grijsfilters gebruikt bij flitsfotografie door Piet van den Eynde.

Hoe kun je B+W grijsfilters inzetten bij flitsfotografie op locatie?

B+W grijsfilters gebruikt bij flitsfotografie door Piet van den Eynde.

Een zachte achtergrond kan zelfs bij flitsfotografie bereikt worden als grijsfilters ingezet worden.

B+W grijsfilters gebruikt bij flitsfotografie door Piet van den Eynde.

Fotograaf Piet van den Eynde maakte deze fotoserie in India.

Over Piet van den Eynde

Piet van den Eynde is een Belgische fotograaf met een bijzondere passie voor reizen. Bij zijn fotografie past Piet diverse flitstechnieken handig toe. Hij schreef diverse boeken over flitsfotografie en geeft trainingen voor gevorderde fotografen. Zijn weblog is www.morethanwords.be.

4 gedachten over “Tutorial Piet van den Eynde: creatief flitsen dankzij B+W grijsfilters”

 • Prima tutorial! Waar flitst Piet mee? Fuji flitser of ander merk. Gebruikt hij een trigger voor off-camera werk - zo ja welke? Gebruikt hij light modifiers op zijn flitser? Werkt hij met TTL of manual?

  Reageren
  • Thomas Kersten 20 juli, 2015 om 14:27

   Hoi Jelle, op deze vragen hebben we zo direct nog geen antwoord, maar we zullen Piet vragen regelmatiger onze producten te testen waardoor we misschien vaker wat over zijn werkwijze kunnen lezen op onze blog. Voor wat betreft flitsen met Fuji vind je dit wellicht ook interessant om te lezen: http://www.degreef-partner.nl/blog/review-nissin-i40-fuji-x-e2/

   Reageren
 • Wim Dimmendaal 18 juli, 2015 om 14:46

  Toch jammer dat de termen "belichten" en "verlichten" en die van "onscherpte" en "zachte achtergrond" in dit verhaal oneigenlijk worden gebruikt. Dat doet afbreuk aan het oevre van deze vorm van fotograferen. Jammer!

  Reageren
  • Thomas Kersten 20 juli, 2015 om 09:55

   Beste heer Dimmendaal, hartelijk dank voor uw reactie. Uw feedback is van harte welkom. Zou u kunnen aangeven waar in de tekst de woorden onjuist gebruikt zijn? We hopen dat u de blogpost toch met plezier hebt gelezen.

   Reageren
Geef een reactie